POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2015. (217) str. 12 - 15

strana 16 ►

SUSRET S POVODOM:

IVAN VOJVODA (77) IZ KOTORIBE OBILJEŽIO ČETIRI DESETLJEĆA APSTINENCIJE

Dva rođendana Ivana Vojvode

Danas 77-godišnji Ivan Vojvoda iz kotoripske  Duge ulice 45 kaže kako slavi dva rođendana. Jedan 7. srpnja

Čestitka terapeutkinje prije 10 godina

kada je rođen 1938. godine, a drugi 10. svibnja kada je 1975. doživio životni preokret i uplovio u novi, drugi, bolji život. Bio je to dan kada  je zahvaljujući obitelji smješten kao kronični alkoholičar u Psihijatrijsku bolnicu  u Banjskim Dvorima, 20 km udaljenima od Varaždina. – Bio je to dan kada sam tom „vragu“, kako Ivan naziva alkohol, zauvijek okrenuo leđa. Bilo je to teško, bolno, posuto trnjem dovodeći me do očaja… Pomišljao sam da odustanem od svega. Gubio sam snagu, padao, ponovno se dizao i to je trajalo puna tri mjeseca u bolnici, a potom još dvije godine apstinencijskih muka kod kuće…Teško, doista teško Bilo je to vrijeme nove životne škole u  kojoj sam završio jednu novu – Školu o alkoholizmu. Bila je to škola koja me naučila da na ovisnost gledam drugim očima, bila je to škola iz koje sam stečeno znanje prenosio na „kolege pijance“ koji su se počeli liječiti. Sretan sam što su glede toga mnogi krenuli mojim stopama – rekao nam je Ivan 5. studenoga kada smo ga posjetili na spomenutoj adresi. S nama je bila Veronika Matotek, umirovljena medicinska sestra i dojučerašnja terapeutkinja u KLA Nada koji je nažalost ugašen, kluba čijem je osnivanju pomogao Ivan koji danas kaže kako mu gašenje njegovog rada znači kao da mu je netko oduzeo dio njegove duše jer klub je bio njegov ponos. Osjeća se pomalo odgovornim što je do toga došlo.

Vratio se Ivan u vrijeme koje je daleko iza njega, u vrijeme kada je od svoje 16 godine, i tako nešto više od desetak godina, puno pio iz dana u dan sve više. Bio je u selu ugledni stolarski majstor čiji je ugled polako srozavao alkohol. Bio je „solo- trinker“ koji je živio u svom svijetu. Obitelj, supruga i dvoje djece, ga nije zanimala, nije ih dirao. – Bili smo samo alkohol i ja, nitko nije znao za nas pa danas znam reći kako sam bio pijanac bez halabuke što su pojedinci znali vrlo dobro materijalizirati. On mi je bio sve, a kraj mene je toliko lijepog prolazilo. Bio sam na to slijep. Gubio sam se i postojala je opasnost da ostanem zauvijek zarobljenik zla i  da sam to postao danas bi na mojem grobu raslo strnišće (op.a njiva na kojoj je bilo požnjeto žito). Tko bi mario za pijanca? -Pita i dodaje kako mu se je ipak sreća nasmiješila među najbližima koje je naprosto morao slušati jer više nije mogao…

Torta prije 10 godina- Ivan sa suprugom Anicom

Ohrabren novim znanjem vratio se s liječenja čvrsto odlučan – nikada više. Slijede  godine odlaska u Čakovec. Svake nedjelje u KLA kojeg vodio danas pokojni dr. Mato Golubić, ugledni terapeut koji je imao veliko povjerenje u njega pa ga je vodio na mnoga stručna usavršavanja o alkoholizmu i ovisnostima. – Svake nedjelje od 1975. do 1996. godine sam jutarnjim vlakom odlazio u Čakovec, vraćao se u 14 sati, a moji sumještani u to vrijeme na svetu misu pa su me često znali pitati kam to hodim k meši. Puno vremena i novaca sam za to potrošio, no nije mi nimalo žao, naprotiv… Vodio sam se teorijom, kako alkoholizam treba učiti da bi mogao i znao apstinirati. Kroz tu apstinenciju vratio sam si ugled, a što je bilo jako teško. Ne sramim se toga već naprotiv i želja mi je da drugi na mom primjeru uče-kaže ponosno

1996. godine u Kotoribi se formira KLA Nada. Postao je njegov stožerni čovjek, desna ruka terapeutkinji Veroniki. Ona je neke stvari upijala od njega. Radili su tako što je svako njezino teoretsko izlaganje Ivan tumačio životnim primjerima. - Tumačio sam i znam da je svaki alkoholičar jedinka za sebe, da svakome treba prići na drugi način, tumačiti mu, ne biti nasilan i pod svaku cijenu ga voditi u apstinenciju to je kontra produktivno – objasnio je. Raduje ga što su potencijalni članovi kluba govorili da, ako ide u klub Vojvoda onda će i oni. Mnogi su slijedili njegov apstinencijski put. Bio je potpora 60-torici onih koji su kroz to vrijeme prošli terapiju i dobili Ivanov ponos. Žao mu je onih koji su posrnuli…

Alkohol je ostavio traga na zdravlje. Osjeća to i danas. Momentalno se bori protiv jedne zloćudne bolesti čeljusti pa je lani od lipnja prošao tri operacije koje su mu deformirale lice. Stoički i to podnosi. Udovac je dvije godine. Zauvijek ga je napustila supruga Anica, najveća potpora u svim padovima i usponima. Danas živi s kćerkom, a ima još  dva sina, petero unučadi i dvije praunuke. Svi ga vole i poštuju. Ponosni su na njega. On je čovjek vrijedan divljenja, ne samo u obitelji, Kotoribi, Međimurju već i šire. Nažalost do toga divljenja trebalo je proći trnovitim putem.

Skromno s terapeutkinjom danas

Nazočili smo prije 10 godina proslavi 30-te godišnjice apstinencije u Nadi. Ovoga puta toga nije bilo pa je Ivanu mnogo značilo što ga je obišla i obilazi bivša terapeutkinja.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Između inog, Ivan je klupske prijatelje poučavao i navodio kako na terapeutske sastanke valja dolaziti svježe obrijan i u kravati jer je to znak gospodina, pravog i uglednog čovjeka. - Ako ne kravata, onda bar osvježeno lice. Neobrijani, šlampavoga izgleda podsjećaju na vrijeme kada za to nisu marili. To bi moralo biti iza nas, a „zrihtani“ moramo nadoknaditi propušteno – reći će.

U KOTORIBI PRESTAO RADOM KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA NADA

Veronika Matotek

Za one koji vode skrb o zdravlju ljudi, njihovim životima, zdravlju obitelji ova vijest djeluje šokantno. Šokantna nije samo za svjesne i savjesne Kotoripčane već i za cijelu zdravstvenu javnost. U vrijeme ovisničkih kriza, kada su tome podložne sve mlađe i mlađe populacije, i kada se očekuje osnivanje institucija koje bi im trebale ponuditi pomoć u ovoj donjomeđimurskoj sredini tome su okrenuli leđa.

Prije 19 godina grupa entuzijasta predvođena supružnicima Jakupak, Zlaticom i Antunom, i terapeutkinjom Veronikom Matotek osnovali su Klub liječenih alkoholičara simboličnog imena Nada i za to zaradili pljesak. Nada je  kroz tih 19 godina, posredstvom obiteljske terapije, pružila ruku spasa 60-torici ljudi koji su pali po okrilje alkohola, njima se priključio puno veći broj članova njihovih obitelji. Mnogi od tih okrenuli su alkoholu leđa i zahvalni su klubu, danas žive zadovoljno i sretno. Nažalost, bilo je recidivista, a ostalo je mnogo neodlučnih. To su oni koji ne konzumiraju alkohol, ali su prestali dolaziti u klub, a što nije bilo dobro i dogodilo se ono što se je dogodilo.

Gore spomenuta gospoda su prije nekog vremena došla do općinskog načelnika Ljubomira Grgeca službeno mu priopćivši da su prisiljeni prestati s klupskim radom. Predali mu ključeve društvene prostorije.

- Osobno sam bolesna. Nisam više u mogućnosti dolaziti na terapeutske sastanke na kojima nas je bilo tek nekolicina čiji je broj varirao. Spala je naše klupsko članstvo na nas petero koji  su vidjevši da za mene nema zamjene teška srca odlučili ono najgore – pojasnila nam je Veronika Matotek, umirovljena medicinska sestra koja je u posljednjih godinu i pol dna u klubu bila gotovo sve. – Nisu samo terapeutski zadaci ti koji su me opterećivali. Tu su  stručne edukacije, predstavljanje kluba prema vani, posjete članstvu i još toga. – dodala je  kazavši kako je  prije 19 godina plakala o sreće kada je klub počeo radom, a danas plače ponovno.

Ovako je bilo prije 2 godine –V. Matotek sa supružnicima Jakupak

- Sretan sam kada se formira bilo koja nova mjesna udruga, a tužan sam kada njezin rad počinje stagnirati, a najtužniji kada  taj rad prestane. Ovo je ipak nešto drugo, tužno. Takve udruge, kao što su klubovi liječenih alkoholičara, trebale bi nicati kao gljive poslije kiše. Nažalost to se  ne događa. Žalosno je to, a najžalosnije je ovo što se je dogodilo kod nas – razočarano će načelnik. U šali je dodao, da vjerojatno nema članova zbog toga jer su se svi izliječili.

On vjerojatno ne zna,i nije mu za zamjeriti, da kod klubova ove vrste vrijedi pravilo – jednom član, zauvijek član jer se samo na taj način može čuvati sigurna apstinencija.

Ima nažalost i onih koji iz toga prave šale pa kažu kako uskoro u Kotoribi neće biti ovisnih o alkoholu jer su samo u razmaku od nekoliko dana zatvorena dva ugostiteljska objekta.

Sreća ili tuga ?

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Oporavak koji se bori s recidivom

Ponukana recidivom stabilnog apstinenta, i dobrog čovjeka. O recidivu kao, nažalost, sastavnom dijelu bolesti ovisnosti.

Tek nakon što je nekoliko puta neuspješno pokušao pobijediti sredstvo koje uzima ili naviku koju upražnjava s ciljem zadovoljenja svojega emotivnog svemira – jer kockar, narkoman ili alkoholičar kocka, drogira se ili pije iz emotivnih poriva - ovisnik shvaća s čime se bori, ali ne još i zašto se bori. Nesvjestan je igre kao samo ovisniku vidljivogproširenja aktualno datoga svijeta kroz supstanciju ili aktivnost koja je u destrukciji, ali je svjestan da je ista prevrtljiva, brza i podmukla te da hvata ovisnika kada je pao čineći ga na tren kraljem, a već u sljedećem trenutku otire o pod čineći ga, ponovno, slugom. Slugom svijeta, igre, obitelji pred kojom više nema prava, sebe. Teška je to pozicija čovjeka koji je svjestan igre, ali ne i vrste igre koju igra na nesvjesnoj razini sa samim sobom. Da odmah dodam i notu utjehe u grč koji donose prethodne rečenice, i najteža moguća pozicija, ako iz te točke ovisnik krene u apstinenciju pa, s vremenom, i u oporavak. 

Oporavak kao težak rad na sebi. Oporavak kao puno složeniju dimenziju od puke apstinencije kao tautologije koja je uvijek istinita, ali samo u formi. Oporavak koji podrazumijeva istinu u sadržaju. Oporavak kao visoko specifični manifest samoga sebe u kojem osoba postiže pozitivnu percepciju samoga sebe i pronalazi dovoljno razloga za samopoštovanje. Oporavak kao sposobnost davanja i traženja emocije koja je istovremeno adekvatno dozirana i tempirana. Oporavak kao duhovnu, višu dimenziju. Oporavak koji se, uključivši racio, bori s konstantnim bremenom recidiva.

Recidiv – povratak, vraćanje bolesti za koju se već mislilo da je prošla. U pozadini recidiva u oporavku je - očekivano. Emotivni upliv koji je ovaj put pojeo osobnost koja još nije našla sebe i koja je umanjila samu sebe pred veličinom bremena recidiva. Anksioznost kao produkt borbe ovisnika i apstinenta u ovisniku koja se morala isprazniti. Emocija koja je ovaj puta pobijedila kogniciju. Grč. Strah. Pomutnja. Znanje koje u tom trenutku nije svjesno da to jest.

Ako se dogodi, treba znati da se dogodila ustvari tehnička stvar. Treba znati da se ustvari ništa značajno nije dogodilo. Tu nastavljamo ubijati svoju zadanost. Nova energija u promišljanju daljnje izgradnje sebe. Ne kraj svijeta. Ne znak da nikada ovisnost iz osobe izaći neće. Ne pravo drugima da moraliziraju i osuđuju. Ne alibi za nastavak igre. Vrijeme za iskorak. Istovremeno put ka preustroju u ovisniku. Znak da mora više i bolje i da određeni aspekt oporavka nije bio dovoljno isplaniran. Vrijeme za odgovor na pitanje gdje je ovaj puta zakazalo ´ja´. Vrijeme za reviziju iskrenosti. I vrijeme za nastavak lijepe priče apstinencije.

U tonu nadolazećih blagdana i zalaženja u novu etapu naše zemaljske prisutnosti, zaželjela bih svima trezvenost i hrabrost u donošenju pravih odluka nošenih krilima iskrenosti, jednostavnosti, logičnosti i ljubavi. Neka to bude put Vašeg oporavka, ponovne izgradnje ličnosti i postizanja odgovornosti. Biti odgovoran najviši je čin koji možemo učiniti.

"U naše doba čovjek dominira: On ima snagu razložiti probleme svoje materijalne egzistencije, on je ukrotio divlje zvjeri, on je u tamnici postigao fantastične rezultate, on je također u domeni insekata i mikroba trijumfirao. Zlatno doba i mir otvaraju se pred njim, ako on to hoće. Njemu ostane samo još pobijediti posljednjeg neprijatelja - samoga sebe." (W.Churchill)

Daniela Vojnović, dr.med.

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2015. (217) str. 12 - 15

strana 16 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES