POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 4

Alk. gl. 6 /2015. (217) str. 6 - 9

strana 10 ►

PREDGOVOR ZA 17.VEČERI PUČKE POEZIJE – POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI

Varaždin, 14.11.2015.god. – Sportska dvorana Gospodarske škole Varaždin

Stručni skup

Vrlo brzo nakon održanih 16. Večeri pučke poezije – Poezijom protiv ovisnosti u Križevcima , sredinom studenoga  2014.god. postali smo svjesni  težine zadatka koji se našao pred nama.  U Križevcima terapijski tim zajedno sa cijelim KLA Križevci uz podršku gradske i šire zajednice  obavio je odličan posao što se tiče organizacije priredbe.

Ostavili smo si vrijeme do Nove godine za kraći predah i već sredinom siječnja prionuli na planiranje početnih radnji i priprema za priredbu koja okuplja Klubove liječenih alkoholičara odnosno srodne udruge Sjeverne Hrvatske i Zagreba. Prošle godine priključio se i KLA Škrljevo iz Bakra koji će nastupiti i u Varaždinu.

Kao što smo predviđali dobili smo odličnu podršku i vjetar u leđa od predstavnika grada Varaždina, prvenstveno gradonačelnika g. Gorana Habuša i njegovog tima. Zahvaljujem ovim putem naročito gđi Draženki Dević, univ.spec.oec, savjetnici za udruge, ustanove u kulturi i tehničkoj kulturi, gđi Nadi Bengeri, mag. polit., višoj savjetnici za gospodarstvo i turizam Upravnog  odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju,g. Patriku Koščaku, tajniku Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i voditelju sportskih objekata g. Stjepanu Smernjaku iz njegovog tima na njihovoj susretljivosti i pomoći u pravom trenutku na pravi način.

Puno hvala ovim putem Društvu turističkih vodiča i pratitelja Varaždina na čelu s g. Branimirom Šurbekom koji nam je na volonterskoj bazi osigurao turističke vodiče koji će gostima omogućiti stručno razgledavanje našeg prekrasnog baroknog grada subotnjeg jutra 14.11.2015.god. Petstotinjak ljudi će se razmiliti ulicama našega gradau potrazi za ugodnim trenucima koji će ostati vječna uspomena na grad Varaždin i druženje s dragim prijateljima i znancima. Na ovom mjestu moram spomenuti i podršku gđe Branke Tropp, direktorice Turističke zajednice Varaždina koja nam je također pomogla i u svemu traženom izišla u susret.

Na ovom mjestu spominjem i volonterski doprinos  Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva na čelu s g. Marijanom Mikacom, jer oni svojim kulturno-umjetničkim programom u koji ulazi pjevanje državne himne, himne Klubova liječenih alkoholičara, kao i tri dodatne pjesme, programu 17. Večeri pučke poezije daju poseban umjetnički i profesionalni dojam.

Elektrostrojarska škola Varaždin i podrška njihovog ravnatelja, g. Igora Kosa, dipl.inf. značila nam jer puno, jer tamo smo mogli organizirati prihvat gostiju u predvorju škole, ali i koristiti prekrasnu Multimedijsku dvoranu na drugom katu sa svim sadržajima koji nam trebaju za jutarnji stručni skup o aktualnom stanju na području skrbi o obiteljima s alkoholnom ovisnošću na području Varaždinske županije, ali i šire, jer Opća bolnica Varaždin želi biti regionalno pozicionirana bolnička ustanova.  Ta škola ima u svom sklopu i restoran „Elektron“ koji se može koristiti za ručak gostiju i sudionika po grupama, jer ima kapacitet od 80 ljudi. Ista škola nam je bila povoljni izbor, jer posjeduje tiskaru u kojoj smo planirali tiskati sve potrebne materijale za priredbu (program, zahvalnice, akreditacije i zbirku pjesama). Ovim putem se zahvaljujem g. Oliveru Grabaru, voditelju restorana Elektron i g. Ivanu Ferenčaku, voditelju Grafičke radionice i Tiskare ESS zaduženom za tiskanje materijala za priredbu.

Tokom organiziranja cijele manifestacije prikupili smo i cijelu plejadu sponzora od trgovina, pekarnica, cvjećarke  gđe Josipe Fajfar iz Sračinca koja je preuzela dužnost ukrašavanja pozornice u Gospodarskoj školi Varaždin, pa  sve do niza varaždinskih gospodarstvenika.

Za pokrovitelje skupa izabrali smo uz HSKLA  i Grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Varaždinsku biskupiju, jer Udruga zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije funkcionira uz pomoć dotacija Varaždinske županije i Grada Varaždina, te donacija Varaždinske biskupije, općina Trnovec Bartolovečki, Sračinec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Gornji Kneginec,kao i nekih drugih subjekata.

Posebna zahvala ide zamjeniku Župana Varaždinske županije g. Alenu Kišiću koji je dobio čast otvaranja poslije podnevne manifestacije, a inače velikodušno podržava rad Udruge u svakom pogledu.  

Stručni skup se odvija uz podršku Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije kao glavnih nositelja zdravstvene skrbi  na području Varaždinske županije.

Teško je pojedinačno nabrojati sve zaslužne za održavanje ovakvog skupa, pa neka ne zamjere oni  koji nisu poimence spomeni, a dali su svoj veliki doprinos održavanju priredbe.

Svim sudionicima i gostima neka ostane u sjećanju lijepo druženje u Varaždinu u jesen god. 2015. dva dana nakon pedeset godišnjice osnivanja prvog KLA na području Varaždina i trećeg u bivšoj državi. Bilo je to prema izvoru digitaliziranih Varaždinskih vijesti dana 12.11.1965.god.

Objavljujem tekst iz Varaždinskih vijesti broj 46 od 18.11.1965.god. u cjelini:

Studeni –Mjesec borbe protiv alkoholizma

Otvoren klub liječenih alkoholičara

U prostorijama Općinskog odbora Crvenog križa Varaždin, u petak 12. studenoga osnovan je Klub  liječenih alkoholičara. Potreba ua osnivanjem tog kluba u Varaždinu osjećala seveć dulje vrijeme. zadaća kluba je mnogostruka.  U njemu se sastaju liječeni alkoholičari, tu se govori o teškoj medicinsko-socijalnoj bolesti alkoholizmu i problemima alkoholičara. U klubu se traži način kako da se poprave i što bezbolnije  prebrode nezgode koje je alkoholičar počinio za vrijeme pijanstva.

Osnovna dužnost i svrha Kluba jeste prihvaćanje liječenih alkoholičara. Na temelju naučnih i empirijskih zapažanja došlo se do zaključka  da je uspjeh liječenja alkoholizma mnogo bolji ako se  liječenog alkoholičara  uključi u njegovo udruženje.  U tom udruženju-klubu bivši alkoholičari djeluju  jedan na drugog iznašajući  svoje probleme i neprilike u koje su zapali upotrebom alkohola. Uz pomoć zdravstvenih  i socijalnih radnika oni se upoznaju sa posljedicama alkoholizma što kasnije dalje razrađuju.  Govori se o padu produktivnosti rada, izostancima s radnog mjesta te o nezgodama na radnom mjestu, što je kod alkoholičara čest slučaj.  Upoznaju se sa tjelesnim i duševnim bolestima koje su direktna ili indirektna posljedica alkoholizma.  Predočuju im se porazni podaci o saobraćajnim nesrećama i krivičnim djelima koje u velikoj većini uzrokuje alkohol.

Rad kluba je u stvari nastavak započetog liječenja koje se temelji na suvremenim principima grupne psihoterapije. Liječeni alkoholičari iz svojih redova biraju upravni odbor, predsjednika, tajnika itd. Sami  organiziraju pomoć porodicama, rješavaju nastale socijalne probleme, zajednički odlaze na izlete, itd.

Nothig Dr Vladimir  

Dan nakon završetka 17. Večeri pučke poezije u Varaždinu počinje Mjesec borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti na području cijele Hrvatske, pa se ovim skupom u Varaždinu pridružujemo tom događanju.

Obiteljima s apstinentima od alkohola želimo mir, blagostanje i doživotnu apstinenciju od alkohola.

Također se pridružujemo ideji g. Hasana Bašića koji je otac Večeri pučke poezije u Republici Hrvatskoj općenito. Pridružujemo se ideji da apstinencija od alkohola sama po sebi znači puno, ali nije sama sebi dovoljna bez rasta i razvoja svakog apstinenta u svakom pogledu, kao i poboljšanja svukupne kvalitete života cijele obitelji u kojoj se nalazi ovisnik/ca o alkoholu.  Pjesništvo, literarno,  glazbeno-scensko  i ostalo umjetničko izražavanje predstavljaju  vrhunac  humanosti, kreativnosti i ljudske slobode u svakom smislu, a terapija umjetnošću je priznati način liječenja u psihijatriji i medicini, tako da se svi sudionici ovog događaja  svrstavaju u suvremene tokove teorije i prakse psihijatrije u zajednici.

Za organizatora – Udrugu zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije:

Zastupnica Udruge  -   Zemira Medved

U Varaždinu, 3.11.2015.god.

17. VEČERI PUČKE POEZIJE - POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI

VARAŽDIN 14. 11. 2015.

Dana 14.11.2015.god. nakon dugih i složenih priprema održane su u Varaždinu 17. Večeri pučke poezije – Poezijom protiv ovisnosti .

Organizator priredbe je Udruga zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije, a pokrovitelji su Varaždinska županija, Grad Varaždin, Varaždinska biskupija i HSKLA. Od sponzora treba spomenuti Opću bolnicu Varaždin, Odjel psihijatrije, a naročito radnu terapiju, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Elektrostrojarsku školu Varaždin, Gospodarsku školu Varaždin, Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo, Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždina, Turističku zajednicu Varaždin, Zajednicu športskih udruga grada Varaždina, te niz privatnika i državnih tvrtki koje su pomogle u ostvarenjuovog projekta.

 

Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA                      zamjenik Župana Varaždinske županije g. Alen Kišić

Jutarnji dio programa odvijao se nakon dočeka gostiju na parkiralištu kod Varaždinskog groblja u Elektrostrojarskoj školi u predvorju gdje su sudionici i gosti dobili potrebne materijale i upute o samom događaju. Stručni djelatnici iz KLA kao i predsjednici KLA krenuli su prema drugom katu iste škole  gdje je organiziran stručni skup o sadašnjem trenutku skrbi za obitelji alkoholnih ovisnika/ca na području Varaždina i šire. Ostali gosti krenuli su u to vrijeme na razgledavanje grada Varaždina u pratnji stručnih vodiča Turističke zajednice Varaždina i ručak u restoranu Elektron.

Poslije podne u Sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin odvijao  se program predstavljanja literarnih i glazbeno-scenskih izričaja članova KLA pod gornjim nazivom. Ove godine u Varaždinu sudjelovalo je 22 KLA iz Sjeverne Hrvatske i Zagreba, te već drugi puta KLA Škrljevo Bakar.

Varaždin i regija ove godine slavi pedeset godina tradicije KLA, jer prvi KLA je nastao u Varaždinu 12.11.1965. god. Slavimo također i neprestani rad Odjela za bolesti ovisnosti OBV od 1.3.1974.god., te rad novo osnovane Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba 1.3.2006.god. Važno je naglasiti i da je otvoreno Savjetovalište za alkoholom uzrokovane poremećaje pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije utorkom popodne dana 1.7.2014.god. 

Svim gostima želimo ugodno i korisno  proveden dan u baroknom Varaždinu, sudionicima želimo uživanje u literarnim radovima i izmjenu iskustava u atmosferi druženja i dobrih vibracija, a obiteljima apstinenata od alkohola doživotnu apstinenciju.

◄ strana 4

Alk. gl. 6 /2015. (217) str. 6 - 9

strana 10 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES