POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

strana 8

Alk. gl. 5 /2015. (216) str. 10 - 11

strana 12 ►

Godišnja skupština Županijske zajednice KLA Spitsko-dalmatinska

Na redovnoj sjednice Skupštine ŽZKLA SPLIT održane dana 4. rujna 2015. u Splitu, u prostorijama Gradskog društva Crveni križ Split s početkom u 16.00 sati.

Predsjednica ŽZKLA, Anita Ćudina, otvorila je sastanak navodeći da je Skupština sazvana temeljem potrebe usklađivanja Statuta ŽZKLA sa odredbama čl.13. Zakona o udrugama (NN 74/14).

Predsjednica je utvrdila da je na j sjednici nazočno 19 članova Skupštine i da sukladno odredbama Statuta mogu donositi pravovaljane odluke.

Na početku sjednice jednoglasno je odlučeno da  predsjednica predsjedava  sjednici  i da se  odluke donose javnim glasovanjem. Za zapisničara je izabrana Željka Radošević.

Dnevni red:

  1. Usklađivanje Statuta sa novim Zakonom o udrugama (NN 74/14)

  2. Izbor likvidatora

  3. Razno.

Predloženi dnevni red je prihvaćen jednoglasno javnim glasovanjem te nije bilo primjedbi kao ni izmjena ni dopuna istog.

Ad. 1. Usklađivanje Statuta sa novim Zakonom o udrugama (NN 74/14)

Predsjednica je izvijestila da je nakon njenog izbora na izbornoj Skupštini, dostavila zapisnik nadležnom tijelu državne uprave i da je rješenje o ovlaštenju osoba za zastupanje stiglo prije 15-ak dana, te je u skladu s time i pristupila pozivanju članova Skupštine na sastanak za usklađivanje Statuta ŽZKLA sa odredbama novog Zakona o udrugama. Stoga je predložila slijedeće izmjene:

čl.6. dopuniti slijedećim „suradnja sa Prekršajnim sudom u Splitu“ – utvrđuje se da je jednoglasno dopuna prihvaćena

čl.16. dopuniti „kockanje, klađenje i druge ovisnosti“ – utvrđuje se da je jednoglasno dopuna prihvaćena

čl.19. imenovanje na četiri godine, odnosno imenovanje po svim čl. Statuta gdje je to potrebno na četiri godine (predsjednica, članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora, tajnik/ca, likvidator) – utvrđuje se da je jednoglasno dopuna prihvaćena.

Ad.2. Izbor likvidatora.

Za likvidatora je predložen i jednoglasno prihvaćen Stipe Jagnjić.

Ad.3. Razno.

3.1. Predsjednica Anita Ćudina je izvijestila da je krajem lipnja nakon što je izabrana za predsjednicu ŽZKLA SPLIT zajedno s dr. Anđelkom Begom održala sastanak sa dožupanom i predstavila Plan rada i aktivnosti ŽZKLA, te izložila i potrebe za novčanom podrškom od strane Županije, na što je rečeno da će biti odobreno cca  deset tisuća kuna. Nadalje je predložila da se ta sredstva dodjele klubovima Sinj, Makarska, Imotski i Vrgorac obzirom na njihove financijske teškoće i stoga smanjene mogućnosti sudjelovanja u radu ŽZKLA (trošak dolaska u Split i sl.). Nadalje je izvijestila da je razgovarala i sa dr Budimirom koji je predsjednik Odbora za zdravstvo, te je spreman lobirati za više sredstava za ŽZKLA u 2016. što bi omogućilo izvedbu potrebnih aktivnosti ŽZKLA na razini Županije.

Stoga je predsjednica prijedlog da se sredstva od 10 tisuća kuna koja bi se trebala dobiti od Županije splitsko-dalmatinske dodjele navedenim klubovima stavila na glasovanje, što je jednoglasno prihvaćeno.

3.2. Predsjednica je izvijestila da je održala sastanak s gospodinom Prkićem iz grada Splita, nadležnim za gradske kotareve kojem je iznijela inicijativu aktivnosti predavanja u svim kotarevima na području Grada Splita, a vezano za zabranu ispijanja alkohola na javnim mjestima. Inicijativa je podržana od strane nazočnih na Skupštinu, te je od strane nazočnih terapeuta predloženo da predavanje bude jednoobrazno za sve izvoditelje-terapeute. Nadalje, predsjednica je rekla da će u tim predavanjima aktivno sudjelovati i po jedan liječeeni alkoholičar, dugogodišnji uspješni apstinent koji će putem radionice iznijeti svoje iskustvo, a što bi se također novčano vrednovalo.

3.3. Nadalje, predsjednica je predložila da će zajedno s dr. Begom održati sastanak s predstavnicima Prekršajnog suda kako bi se dogovorila daljnja suradnja, a nakon imenovanja novih članova u tijelima ŽZKLA, te je izložila potrebnim da se presude i rješenja  za mjere tretmana kroz klubove liječenih alkoholičara dostavljaju na adresu u Crvenom križu. Za vođenje evidenciju dostavljenih rješenja i daljnje upućivanje u klubove predložen su od strane predsjednice i članova Skupštine stručni djelatnici-terapeuti Stipe Jagnjić i Željka Radošević, te dostručni član temeljnog kluba Vjekoslav Plejić koji će djelovati u svojstvu tima. Oni će periodično izvještavati o broju osoba upućenih od strane sudova i daljnjem praćenju kroz klubove. Rasprava se vodila o potrebi traženja izviješća prethodne predsjednice o rezultatima suradnje sa sudovima nakon održanih sastanaka i imenovanja gospođe Nives za evidencije i upućivanje novih članova u Klubove. Nekoliko terapeuta je izjavilo da od tada nisu primili gotovo niti jednog člana, te je stoga potrebno evaluirati što je učinjeno.

Naprijed predloženo je jednoglasno prihvaćeno.

Raspravljalo se i o tomu kako primiti u klub osobu/e sa sudskim rješenjem a koje odbijaju prihvatiti pravila klubova i postupanje po metodi terapije liječenja u Klubu.

Na kraju sastanka su predloženi ovjerovitelji zapisnika: Vjeko Plejić i Stipe Jagnjić.

Sjednica Skupštine ŽZKLA završila je s radom u 17.00 sati.

Na sjednici Skupštine ŽUPANIJSKE ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA – ŽZKLA SPLIT  donesena je i  Odluka kojom se imenuju nazočni članovi Skupštine Stipe Jagnjić i Željka Radošević u svojstvu stručnih djelatnika – terapeuta i Vjekoslav Plejić u svojstvu dostručnog  člana matičnih klubova, da djelujući u svojstvu tima za prijem novih članova u klubove upućenih od strane sudova, državnog odvjetništva i dr. sa kojima je dogovorena suradnja u svezi njihova izricanja, donošenja rješenja ili presuda o izvršenju mjere obaveznog liječenja od alkoholizma.

Imenovani tim ima obvezu vođenja evidencije o svim upućenima i periodično izvještavanje na sastancima Skupštine ŽZKLA o upućivanju kažnjenika u određeni klub, dok će klubovi dostavljati izviješća o njihovom tijeku procesa tretmana i eventualnim promjenama upućivanja u drugi klub kao i na bolnička liječenja.

Za članove primljene u klubove na ovaj način, terapeuti imaju obvezu da ih upute na pregled kod psihijatra u vezi njihove psihosocijalne i zdravstvene spremnosti na sudjelovanje u terapijskom tretmanu kluba.

Tekst: Davor GRGAT

strana 8

Alk. gl. 5 /2015. (216) str. 10 - 11

strana 12 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES