POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2015. (216) str. 4 - 5

strana 6►

Ovisnost kao kopija života, i svi paradoksi istoga

Sve što radi u realnom životu, i kako to radi, ovisnik radi i u samoći drogiranja ili pijenja - kopira naučene obrasce ponašanja koje se kao nezrele da prepoznati na emotivnom, socijalnom, psihološkom, kognitivnom planu osobnosti - a koje svojim fenomenom paradoksa (op.a.) kroz biokemijski neredkojeg sredstva rade maskiraju realnost i prezentiraju mozgu destrukciju kao ugodu. Bez iznimke je čin pijenja ili drogiranja samotni čin. Društvo u kojem osoba uzima sredstvo uvijek je tu samo kao ruka pomoći praznoći u čovjeku koja daje do znanja da nije jedini, pa ponor boli postaje manji, sredstvo brzo anestezira, i ponora najednom nema. Izvana - on je izgubio kontrolu, iznutra - on poriče, bivajući svjestan poricanja. Paradoksalno u tome je stanje u kojem ovisnik svjesno uzima sredstvo od kojega želi pobjeći i kojesvijest ovisnika čini vezanom na način da mu oduzima pravo glasa u sferi ovisnikovih unutrašnjih pobjeda, promjena i želja. Paradoksalno je to da osoba koja po principimanezrelosti s jedne strane, i po principimaegocentričnosti s druge strane koja odrastao mozak sa svim svojim kapacitetima koristi kao Bog , a ponaša se animalno, ne može prepoznati da kroz sredstvo odgovara na strastveni i afektivni dio svoje ličnosti. Kroz osjetilne, ponovno nezrele mehanizme, ona tražeći ugodu kao kompenzaciju na sve rane koje su učinjene istome nezrelome, odbija osvijestiti sredstvo i sve ono što ono je.  Nezrelo je strašljivo, nezrelo u nama odgađa, i nezrelo se boji svega što je neizvjesno, pa tako i ovisnik kontinuirano, najčešće godinama, trati život banalizirajući sve ono što isti nudi, bojeći se iskoračiti u neizvjesno i kontinuirano trošeći se na borbu između osjetilnoga i racionalnoga kojega je duboko u sebi itekako svjestan i koje bi trebalo preuzeti odgovornost. Ono racionalno ovisnik na taj način skriva, a svoju slobodu uvijek iznova zaustavlja u onoj točki neodlučnosti između onoga što zna da bi trebao i onoga što se boji da neće uspjeti.  Paradoksalno u svemu je i da bolest ovisnosti dolazi sa ugodom i da je ovisnik kao takvu ne može prepoznati, samim time niti izaći iz nje, što u pozadinu svega stavlja biokemijski kaos kojega je ovisnik jednom stvorio počevši uzimati sredstvo, nezreo, zatvoren i sam, ne dozvoljavajući okolini da uskoči kada je jednom nešto boljelo.

Svi mehanizmi u mozgu gledani sa razine biokemije, na razini psihe susamoodređenje. U trenutku stvorenoga kaosa, takav biokemijski nered postaje nužnost za ovisnika, i sve što radi, radi za pijenje ili drogiranje, radi to onako kako radi sve u realnom životu, po principima nezrelosti, do krajnih granica, a iz razloga jer je to postalo smisao, nužno, iliti samoodređenje. Sa razine biokemijskog reda u mozgu situacija je savršeno jasna, čista Aristotelova nebuloza kao smisao želje za nemogućim, tj. smisao želje za onim što se ne može birati. Međutim, sa razine biokemijskog nereda u mozgu ovisnika, ovisnik nije u stanju prepoznati sredstvo kao ono što ga čini bolesnim kada ono donosi ugodu. Ugodu, koja dolazi svaki put kada je ovisnik treba, ugodu kao razrješenje neugode.  To je emotivno intenzivna fikcija i sanjarenje nezreloga kojitjeraju razum da čini sve radnje koje zadovoljavaju njegovu ili njezinu dušu, taj egocentrični poriv, ponavljaju ugodu, a samo ne bi li uklonile neugodu. To je razina nesvjesne igre sa samim sobom u kojoj ovisnik radi radnje koje su protiv njega, ponavljajući uvijek identičnu radnju, a iz razloga jer je sredstvo iz igre izbacilo sve ono što je on nekada bio, i što ponovno traži isključivo onda kada je dobro, tj. kada je u sredstvu. Dakle, razina na kojoj ovisnik uočava destrukciju je svjesna, ali izlazak iz destrukcije podrazumijeva samosvijest kao višu razinu svijesti, tj. sposobnost izaći u neizvjesno, a to kao nezrela ličnost ovisnik nije u stanju u fazi akutne igre.

Utoliko je tretman ovisnosti zahtjevan jer je i sam paradoksalan.  Bobu bob, paradoksalnom paradoksalnim. I tretman ovisnosti mora biti shvaćen naopako, kao što i sama ovisnost je. Izlazak iz ovisnosti događa se u nekoliko etapa, a sveobuhvatno mora biti shvaćen kao opravak. U početnoj fazi podrazumijeva osvještavanje biokemijske bure u kojoj se nalazi, a da iste nije niti svjestan, što je u teoretskom smislu razina svijesti, a u praktičnom smislu faza apstinencije. To je faza nove vrste ugode za ovisnika u kojoj uživa u novonastaloj moći kroz kontrolu nad sobom i čistoći puke apstinencije, a traje nekoliko mjeseci. Radom na nezrelim obrascima ponašanja po uspostavljanju apstinencije ovisnik je u mogućnosti prijeći u višu razinu svijesti, tj. samosvijest, u kojoj je ovisnik na dobrom putu oporavka jer postaje sposoban iskoračiti pred neizvjesno ojačan pobjedom nad sredstvom, a na nešto zrelijim krilima. Na tom dugom putu nužna je potpora okoline koja mora osvještavati smisao oporavka kao cjeloživotnog projekta ne bi li izbjegli opasnost pseudorealnog dobrog u kojemu osoba apstinira, ali ne uživa i živi svoju apstinenciju te na taj način i dalje njeguje ovisnika u nekome tko je sredstvo prestao uzimati. Oporavak zapravo u toj fazi dolazi lako kroz ponovno osvještavanje svoje biokemijske specifičnosti i smisla koji duh ispunjavaju na neki novi način.

Daniela Vojnović, dr.med.

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2015. (216) str. 4 - 5

strana 6►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES