POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 3 /2015. (214) str. 9 - 10

strana 11 ►

Sanja Jelić, dipl.soc.pedagoginja, Klinika za psihijatriju Vrapče

Andrea Tomić, spec.psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče

Lucija Sabljić, dipl.soc.pedagoginja, ZZJZ “Andrija Štampar”

Anto Orešković, spec.psihijatar, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan Zagreb

Davor Bodor, spec.psihijatar, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan Zagreb

Pogreške u pristupu fenomenu ovisnosti

Skloni smo  o ovisnicima razmišljati kao o skupini „čudnih tipova“ koji pripadaju svojoj vrsti u kojoj nema nikakva šarenila. „Sve je to isto“, reći će mnogi. Pogrešno. Koliko god je ovisnika, toliko je različitih fenomena ovisnosti. Svaki pojedinac ima svoj jedinstveni  put rasta, razvoja i sazrijevanja. Jednako originalno ulazi u svijet droga, alkohola ili bilo kojeg drugo oblika ovisničkog ponašanja. I iz njega može izaći samo na svoj, jedinstven način.

Ovisnici mogu ponekad biti pomalo antipatični. Čini se da im se sve okreće oko jednog cilja: dobiti svoje sredstvo, ma kakvo ono bilo, pa tek onda ostalo. Djeluju neosjetljivi na potrebe drugih. Razaraju sebe i druge oko sebe, ali ne mare. Pitamo se zašto to čine, zašto su uopće počeli. Izuzmemo li radoznalce (koji ionako brzo shvate i prestanu s konzumiranjem droga, alkohola i sl.), većina počinje „tu i tamo“. Da ublaži tjeskobu, riješi se straha, osjeti uzbuđenje. Da ublaži emocionalnu bol. Jer, bol je u početku.

Ljudi se ne vole kretati u blizini osoba koje imaju neku zaraznu bolest. Ponekad se prema ovisnicima tako odnose. Izolacija „pomaže“ samo da se ovisnik još dublje uvuče u svoj ionako mali svijet i dodatno umanji vjerojatnost da će iz njega izaći.

Obitelj koja se susreće s ovisnošću svog člana redovito je u strahu. Zato je prvi korak umiriti ih, dati im podršku i pokazati razumijevanje. Dati nadu. Tek tada se može nešto početi činiti.

Većina obitelji obično počne tražiti krivca za ovisničko ponašanje svog člana. Ako je ono dijete ili adolescent, roditelji se posipaju pepelom i pitaju gdje su pogriješili. Ako je odrastao, pitaju njega. Okrivljavanje ne pomaže, jer u sebi sadrži osudu koja zatvara putove ozdravljenja.

Još uvijek je među nama živa misao da je ovisnost nekog člana obitelji „prljavo rublje“ koje treba kriti. A nije. Čovjek je ovisnik zbog svoje nevolje. Bolestan je. Kao takvom treba mu pristupiti, bez obzira želimo li ga liječiti na tjelesnom, psihičkom ili duhovnom području. Šutnjom ga nećemo izliječiti.

Ovisnost je težak protivnik i puno puta dobije bitku. Ovisnici se svom načinu života vraćaju na iznenađujuće, neočekivane načine. Baš kad se pomisli da je sve riješeno, priča se ponovi. Ponekad se umore svi, pa i obitelj. To je razumljivo, ali pogrešno. Samo uporni, oni koji se nakon pada ponovo ustanu, na kraju dobiju rat. Usprkos izgubljenim bitkama.

Nijekanje vlastitog stanja, negiranje izgubljene slobode i kontrole nad sobom zajednička je mnogim ovisnicima, bez obzira na sredstvo ili ponašanje o kojem su ovisni. Staro je i često ponavljano pravilo: tek kad čovjek osvijesti i sebi, prizna da ima problem, može ga početi rješavati.

To vrijedi i danas.

Još danas, još ovaj tjedan, a onda ću okrenuti novi list… Pogreška koja je mnogima poslovični ponedjeljak udaljila na mjesece, godine, ponekad desetljeća.

Već je spomenuta sklonost nekih obitelji da skrivaju ovisnost svojih članova. To čine i sami ovisnici, i to veoma zdušno. I to je dio pogrešnog odnosa prema sebi i ovisnosti koji otežava liječenje. To je i jedan od razloga zbog kojeg prođe više godina od početka uzimanja neke droge do trenutka kad to obitelj dozna.

Osobe koje razviju ovisnost sklone su umanjiti problem i uvjeravati sebe i druge da su puno „lakši slučaj“ od drugih. Kako je i ovaj pristup pogrešan, ni on ne vodi dobrom: liječenje se odlaže, a ovisnost podržava.

Ovakav odnos prema problemu druga je krajnost – pesimističan stav u kojem se ne ostavlja prostora za ozdravljenje. Uvjerenje da je za sve prekasno dodatno otežava problem.

Ako pati jedan član obitelji, trpjet će i ostali. Njegova ili njezina bolest nije se javila potpuno izolirano od utjecaja obitelji, pa se tako neće ni izliječiti. Zbog toga je izuzetno važno razumjeti da  podrška ostalih članova obitelji značajno povećava vjerojatnost da će se ovisnik osloboditi svojih okova. Stručnjaci svih profila koji se bave ovisnošću i ovisnicima slažu se u tome da je podrška bliskih osoba jedan od važnijih čimbenika uspješnog liječenja ovisnosti.

Izlet u Mursko Središće - najsjeverniji hrvatski grad

Subota, 30.05.2015. osvanula je okupana suncem, kada je autobus s članovima naših klubova krenuo put Murskog Središča.

Bili su tu članovi kluba "Susedgrad", "Petrica Kerempuh", "Špansko", "Dar", "Pešćenica", "Retkovec" i "Osvit",  terapeuti kluba "Susedgrad" i "Retkovec" i dvije studentice socijalnog rada.

Nakon ugodne vožnje na obali rijeke Mure dočekale su  nas  terapeuti kluba "Povratak" mr. Biserka Goričanec, dr. med i Genoveva Krsnik, dipl. soc. radnica. Šetnjom uz Muru došli smo do lučice s amfiteatrom gdje smo se razdvojili u nekoliko grupa. Mr.  Biserka Goričanec, dr. med. ispričala nam je povijest mjesta. Mursko Središće je najsjeverniji hrvatski grad poznat kao sjeverna vrata Hrvatske, odnosno kao grad rudara. Željeznička pruga izgrađena je 1889. godine, a eksploatacija nafte počinje 1850 g. u Selnici i Peklenici. To je pospješilo izgradnju naftovoda Selnica - Mursko Središte 1901 godine - prvog u ovom dijelu Europe. Nakon I. Svjetskog rata počinje eksploatacija ugljena. Danas su od rudnika ostali navozi jalovine, spomenik rudaru u centru mjesta, te spomen dom rudarstvu. U središtu mjesta je župna crkva koja se prvi puta spominje 1334 g. kroz povijest je stradavala nekoliko puta, a danas nosi naziv Župa sv. Ladislava u Murskom Središću. Zahvaljujući susretljivosti župnika mogli smo crkvu razgledati iznutra.

Nakon završene šetnje opraštamo se od naših ljubaznih domaćica i krećemo put Sv. Martina na Muri gdje nas dočekuje predsjednik kluba "Povratak" gospodin Rajmon Pirčić koji nas vodi na imanje obitelji Goričanec. Vrijeme do ručka iskoristili smo za šetnju po imanju.

Nakon obilnog ručka, pjesme i plesa krećemo pogledati mlin i skelu koja se koristi još i danas i tu se opraštamo od rijeke Mure.

Preko Čakovca i Varaždina dolazimo u Zagreb.

Za ovaj lijepi izlet još jednom zahvaljujemo organizatorima Marici i Dragi Čegiru.

Štefica Bedeniković, KLA "Osvit"

◄ strana 6

Alk. gl. 3 /2015. (214) str. 9 - 10

strana 11 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES