POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . >

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 2 /2015. (213) str.14 - 18

strana 19►

MANDAT IZABRANIH PREDSTAVNIKA ZA ZASTUPANJE UDRUGE

DO KADA JE UDRUGA  „U MANDATU”

Udruga stječe pravnu osobnost danom upisa u Registar udruga Republike Hrvatske. Osnivačkom skupštinom, a kasnije izbornim skupštinama, upisuju se osobe/a ovlaštene za zastupanje udruge. Mandat, odnosno trajanje zakonskog prava  izabranih predstavnika članova u skupštini za zastupanje, propisuje se Statutom udruge, koji je temeljni opći akt udruge i  donosi ga skupština udruge. Neke udruge u HSKLA su odabrale trajanje mandata dvije godine, a večina ima u Statutu trajanje mandata 4 godine.

Udruga ne smije u pravnom prometu postupati po promjenama niti rabiti podatke o promjenama prije nego što su upisani u registar udruga To znači da pri isteku trajanja mandata (od protekle izborne skupštine dvije ili četiri godine) treba sazvati novu IZBORNU skupštinu i odabrati nove osobe za zastupanje, ili potvrditi osobe iz prošlog mandata. Obvezno je u Ured za udruge predati zapisnik sa izborne skupštine, te obrasce „Popis osoba ovlaštenih za zastupanje” i „Zahtjev za upis promjena u Registar udruga”.

Možda bi bilo dobro usporediti „trajanje mandata” sa “datumom važenja putovnice”. Kad istekne datum važenja putovnice, potrebno ju je “produžiti”, jer se neprodužena ne može koristiti.

Svi podaci o udrugama dostupni su na http://www.appluprava.hr/   te podnaslovu : IZDVOJENO, - REGISTAR UDRUGA. Osim općih podataka o udruzi (naziv adresa, datum osnivanja...) ,naći ćete i tko je ovlašten za zastupanje i do kada traje mandat (odnosno kada treba provesti izbornu skupštinu). Bilo bi dobro odabrati datum nekoliko dana prije isteka mandata, kako bi se održao kontinuitet i regularnost rada.

Tajnica HSKLA, Dušica Cesarec

Zasluge za veliku ulogu u suzbijanju problema alkoholizma

Klub liječenih ovisnika o alkoholu Novska puni osmu godinu svoga djelovanja. Prema uspješnosti rada s članovima, zauzima visoko mjesto među 146 slična kluba u Hrvatskoj. Od početka svojeg osnivanja, Klub ima veliku ulogu u suzbijanju problema vezanih za alkoholizam, koji postaje sve veći problem društva u cjelini. Posljedice prekomjernog pijenja alkohola ostavljaju traga na zdravlje čovjeka, na zdravlje cijele obitelji i šire zajednice i zbog toga u novljanskom klubu ustrajavaju na stalnom djelovanju.

– Članovi kluba sastaju se jednom tjedno, utorkom u 18 sati. Jedna od zadaća rada u klubu je nastavak liječenja, rehabilitacija i resocijalizacija liječenih ovisnika o alkoholu, i pomoć članovima njihovih obitelji. Organiziramo razne tribine i predavanja i uvijek naglašavamo važnost prevencije ovisnosti o alkoholu. U svemu nam pomažu stručnjaci u tom području i psiholozi, kaže Predrag Šeničnjak, predsjednik novljanskog Kluba liječenih ovisnika o alkoholu, koji je zaslužan za uspješnost rada Kluba svih proteklih godina.

Kroz klub je do sada prošlo više od 156 liječenih ovisnika o alkoholu, a upravo zbog rada u klubu i sadržaja koji im se nudi, veliki je broj apstinenata. Stručnjaci naglašavaju kako je ovisnost o alkoholu teška kronična bolest, no da se može držati pod kontrolom i naučiti kvalitetno živjeti. Predsjednik navodi kako su u počecima rada Kluba imali pomoć od dr. Domagoja Moslera, liječnika i terapeuta s iznimno velikim iskustvom u ovom području.

Klub liječenih ovisnika o alkoholu Novska ima značajnu potporu NP Bolnice u Popovači, uz dr. Antu Krešu, šefa Odjela za alkoholizam, Centra za socijalnu skrb u Novskoj, ali i djelatnika Policijske postaje Novska te liječnika primarne zdravstvene zaštite. Kako problem ne uspijevaju riješiti dosadašnje zakonske regulative, pooštrenjem zakonskih mjera sve je izraženija i pojava povećanog broja  mladih osoba koji prekomjerno piju. O tome govore i svakodnevne statistike – prometni prekršaji pod utjecajem alkohola, često i s najtežim završetkom, razni oblici nasilja uzrokovani prekomjernim pijenjem.

Dugotrajna apstinencija i poboljšanje kvalitete života

Volonterski rad Predraga Šeničnjaka, uz angažiranje stručnih djelatnika, pokazalo je rezultate. Kroz terapijsko djelovanje i predavanja te uspostavi novog načina života bez alkohola, pomogli su i dvoje mladih stručnjaka, Iva Erceg, mag. psihologije i Vedran Leder, mag. psihologije. Nedavno su održali i zanimljivu tribinu pod nazivom “Kako motivirati na promjene”. One su moguće, a kako ističe Iva Erceg, cilj je dugotrajna apstinencija i poboljšanje kvalitete života nakon liječenja.

Klub od početaka svog rada ima razumijevanje lokalne zajednice, za sastajanje koristi prostorije u Domu hrvatskih branitelja, a kako najavljuje Predrag Šeničnjak, ima naznaka kako bi mogli trajnije riješiti pitanje prostora, gdje bi im bio omogućen još kvalitetniji rad kroz cjelodnevno pružanje potpore i psihološke pomoći liječenom ovisnicima i članovima obitelji ovisnika.

Željko Gašparović

Održana 44. godišnja skupština KLA Zaprešić-centar i 7. godišnja skupština KLA Zaprešić-sjever

 

27. studenog 2014. u Zaprešiću, zajedničkim angažmanom, održane su 44. godišnja skupština KLA Zaprešić-centar i 7. godišnja skupština KLA Zaprešić-sjever. Za predsjednika KLA Zaprešić-centar reizabran je gospodin Stanko Kalamir, a za tajnika je reizabran gospodin Dražen Vrabec. Za predsjednika KLA Zaprešić-sjever izabran je gospodin Martin Koretić. Klubove s entuzijazmom vode terapeutkinje dr. Irena Rojnić Palavra i dr. Andrea Tomić. Za uspješnu apstinenciju podijeljeno je 8 priznanja članovima KLA Zaprešić-centar i 4 priznanja članovima KLA Zaprešić-sjever. Skupštini je prisustvovalo šezdesetak gostiju iz klubova Zagrebačke, Sisačko-moslovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba te nekoliko uvaženih stručnjaka iz područja bolesti ovisnosti. Članovi gostujućih klubova zahvalili su na pozivu te dali podršku članovima u ostvarivanju daljnje apstinencije, a klubovima zaželjeli daljnji uspješan rad. Po završetku skupštine održan je prigodni domjenak.

„Ne  boj se“

Zajednica KLA Brodsko-posavske županije, tradicionalno je održala duhovnu obnovu pod nazivom „Ne boj se“. Duhovna obnova održana je  u dva tjedna susreta 02. 03. i 09. 03, u prostorijama Zajednice KLA u Starčevićevoj 13. Na duhovnoj obnovi koju su vodili vlč. Nikica Mihaljević, i pater Ante Šiško (Misionar družbe Duha Svetoga )  sudjelovalo je preko sudjelovalo je više od pedeset članova iz svih brodskih klubova liječenih alkoholičara, sa svojim terapeutima dr. Tatjanom Bakula - Vlaisavljević, Katarinom Marić Beraković, Draženkom Lacković i Martinom Jurić.

Korizma je idealno vrijeme za duhovnu obnovu, pružila nam je priliku da se odmaknemo od pritiska i obveza svakodnenog života.  Pod geslom „Ne boj se“, istaknuta je biblijska istina koja govori da se u Bibliji 365 puta pronalazi stih „Ne boj se“, dakle ne boj se za svaki dan.  Pozvani smo da krenemo na onaj dragocjeni put prema unutra, na put koj vodi čovjekovoj obnovi, mojoj, tvojoj, obitelji i društvu.  U dvorani se u oba navrata osluškivala tišina i mir Duhom svetim darovan, svatko je zaorao u svoju dušu. Stavili smo se u Božju prisutnost, pokušali pronaći sebe, u ponekom oku je zaiskrila suza, jer dogodio se susret s Istinom, dogodilo se da smo pomislili Bože što bi bilo samnom da tebe nije bilo? Budući da smo mi specifični bolesnici, ovisnici, što već sam korijen riječi govori, o visili smo o pivu, vinu, rakiji...i upravo uz sve te neugodne situacije, uvrede koje smo nanijeli sebi, bližnjima, a budući da smo sazdani kao slika Boga koji nas ljubi, ponajprije Njemu, shvatili smo da nam je Bog oprostio, napredujemo prema dobru, idemo prema svom Uskrsnuću zdravih i odgovornih  ljudi, idemo prema Onome koji se nikada neće umoriti kucajući na naša vrata, On nas nikada neće iznevjeriti. Svi smo mi potrebiti ljubavi. Ove korizme stavili smo akcent na LJUBAV, da sve ono što sam danas učinila, ili ću učiniti uradim bez mrmljanja, jer upravo u tim malim činima mi se suobličujemo Bogu koji nas ljubi. Kada smo u strahu da ćemo posrnuti, pasti, nemojmo zaboraviti na Boga.

U Bibliji piše:

„ Odvaži se, i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.“(Jošua 1,9)

KLA „VITA“ Slavonski Brod, Dragica Podunajec

VRTOVI GUSTE LJEPOTE

S večeri dok prazniš oči

Pepeljaru i srce

Mutnim slikama zastrto

Platno nespokoja dok razdireš

Jedna ruka kao šutljivi čitač

Okreće stranice

I vraća te na početak

Zapisi iz vrtova guste ljepote

Glazba travanjske kiše

Koja se zanavijek u kosti ukopava

I zelena klupa u parku

S koje pred pogledom uprijetim

U godine ispred

Titra jezivi obzor

SATI DOSADNE RADOSTI

Kad više nismo znali što bi sa sobom

Od radosti

Stali smo uvježbavati egzekucije srca

Isprva sasvim nježno: ružnim riječima, uvredama

Potom oštrim predmetima, čekićem, bilo čime

Ubijali smo što smo bolje mogli

Ali ljubav ne umire olako

I nikada dokraja

Malo toga uvijek ostane i to te prati

Vuče se za tobom poput smrada

Do smrti

I dalje

POVIJEST BOLESTI

I sad se solima orose vjeđe

I tmasti zastori zastru kaverne

U kojima sklupčano kao pseto

Tvoje ime

Nakani vriskom rastrgati noć

Netom se gase glasovi osujećenih

Na granici obećane i ničije zemlje

Kanalima kostiju, tunelima uma

Spotiču se i plaču

Riječi bez reda u danima stamenim

Na galgama godina

Druga se glava istoimeno njiše

I ruje rujnu nutrinu kao alkohol

Sumrak je opak, nebo sve niže

Zanoći mi u plućima, budi bol

GOVOR VATRE I PISMO VODE

O čemu to govori vatra

U prastaroj igri

Koja od pamtivijeka traje

Što nam to piše kiša

Po površini ledene vode

Da ne gledamo svoje ruke

Kako besramno stare

Jer svaka sekunda je vječnost

I riječ koja se sledi na usni

Tren prije no što poteče

I zanavijek ode

◄ strana 11

Alk. gl. 2 /2015. (213) str.14 - 18

strana 19►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag/1

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES