početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

strana 16

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 19 - 21

strana 22 ►

UZ MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Umjesto intenzivnih aktivnosti, aktiviranje članstva

Za Klub liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe slobodno možemo reći da očito kopni i da se knjiga članstva svela na svega „četiri slova“, što ni u kom slučaju ne jamči odgovarajući rad i aktivnosti. Članstvo se osipalo, a i oni koji su ostali tek vegetiraju. Stoga je predsjednik kluba Josip Forauer odlučio da u Mjesecu borbe protiv ovisnosti obiđe petnaest članova kluba koji su donedavno bili aktivni, a potom su bezrazložno napustili klub. U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru on želi saznati razloge njihova napuštanja kluba i čuti njihovo mišljenje što bi ih vratilo natrag u sredinu u kojoj su stjecali samopouzdanje nakon što su alkoholu okrenuli leđa.

Prvi kojem je zakucao na vrata bio je Ivan Vojvoda, jedan od najstarijih međimurskih apstinenata, koji će u svibnju iduće godine obilježiti 40 godina svoje apstinencije od alkohola. Ivan mu je u nakani dao punu podršku, a svoje izbivanje iz kluba opravdao teškom bolešću, obećavši da će klupskom vodstvu uvijek biti potpora. -Članstvo se ne smije gubiti, a niti izbrisati jer je alkoholizam neizlječiv - poruka je apstinencijskog veterana.

M. Grubić

Lijep pozdrav iz sunčanog, ali prohladnog Osijeka

Našu sada već redovitu akciju „Trijezni tramvaj", kojom obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti, ove smo godine proširili jednim ambicioznijim projektom. Naime, u suradnji s učenicima Srednje škole za dizajn i primijenjenu umjetnost i njihovim profesorima, oslikali smo cijeli tramvaj koji će cijeli mjesec borbe protiv ovisnosti voziti naše sugrađane te ih usput senzibilizirati na sve veći problem prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića. Ovom suradnjom s osječkim učenicima željeli smo postići neku vrstu simbioze između nas ovisnika i njih, koji su danas kritična skupina zbog nažalost sve niže dobne granice konzumenata alkohola.

Ova akcija je financijski bila izuzetno zahtjevna, posebno za naš skromni budžet. Ipak, uz pomoć naših sponzora uspješno je obavljena. Sponzorima bih zahvalio, ne navodeći ih poimence, budući da njihovo sudjelovanje u ovom projektu nije bilo komercijalno nego socijalno-humanitarno, što su i sami uvidjeli.

Ovu priliku bih iskoristio da vas obavijestim i o našim sljedećim aktivnostima u ovom, za nas najvažnijem mjesecu u godini.

Dana 29. studenoga 2004., u suradnji s Odjelom za prevenciju PU osječko-baranjske organiziramo akciju „0 za dar“ kojom prilikom smo pozvali u goste i klubove liječenih alkoholičara iz Subotice, Sombora i Novog Sada te se nadamo uspješnoj prekograničnoj suradnji.

Događanja završavamo 8. prosinca 2014. našim legendarnim „Trijeznim tramvajem“ u kojem se, za razliku od početaka akcije, sada već osjećamo kao kod svoje kuće. Naši sugrađani su se na nas već priviknuli pa mogu sa zadovoljstvom konstatirati da nas više ne gledaju kao da smo pali s Marsa, već su shvatili da smo i mi ljudi kao i oni, sa svim svojim slabostima, manama, ali i dobrim osobinama

Toliko za sada, do neke sljedeće prigode primite puno trijeznih pozdrava.

Mario Mikulandra, KLA „Osijek“

ROŠTILJ BEZ PIVA

– po drevnoj klupskoj recepturi

Ovim člankom želja nam je pokazati snagu klupskih druženja na otvorenom kao jednu od redovnih aktivnosti Kluba liječenih alkoholičara „Delnice“, ove godineu pojačanu drugim prijateljskim klubovima. A i godina je opet pri kraju pa se treba prisjetiti učinjenog i nadati se budućem.

Recimo da je ovogodišnja priča počela nakanom Rovinjana da posjete grob našeg legendarnog Antuna Pleše Tonija koji im je bio i ostao u dugogodišnjem prijateljskom sjećanju. Tako je grupa prijatelja iz Rovinja doputovala u Delnice, u danima obilježavanja druge godišnjice Tonijeve smrti i posjetila njegovo posljednje počivalište. U razgovorima tom prilikom članovi rovinjskog kluba izrazili su želju da aktivno sudjeluju na jednom našem tradicionalnom klupskom druženju u prirodi kakvo mi običavamo organizirati jednom godišnje. Naime, smatramo da se članovi više i lakše opuste u prirodi uz roštilj nego na ipak formalnim radnim sastancima kluba. Tada se rađaju i jačaju prijateljstva, lakše se otvaraju duše ponekih sramežljivih, a znajući da nekako uz roštilj ide i alkohol, sebi pružamo priliku da dokažemo kako to nipošto ne mora biti pravilo. Život i apstinencija su vječna iskušenja s kojima se moramo uvijek suočavati, dan po dan.

Ovogodišnje druženje KLA „Delnice“ kod Lovačke kuće Lazica u Brod Moravicama organizirano je kao radno i zabavno u jednom danu. Pridružili su nam se članovi klubova liječenih alkoholičara iz Crikvenice i Rovinja pa nam tema iz postalkoholičarskih vremena nikako nije manjkalo. A niti iz onih jadnih, tužnih vremena. Gosti su se fino uklopili i u pripremanje hrane, tako da se nitko nije osjetio beskorisnim. Hrane i sokova našlo se za svakoga, vatreni boćari mogli su odmjeriti svoje snage, a i šetači su mogli pronaći više zanimljivih sadržaja u brod-moravičkom kraju. Za bolje raspoloženje pobrinuli su se domaći klupski svirači, a i vrijeme je konačno stalo na našu stranu. Sve u svemu, nikome nije moglo biti dosadno.

Nakon tog lipanjskog susreta u Brod Moravicama, klubovi su se bavili svojim „ljetnim“ brigama, ali se negdje stalno skrivala nada da ćemo nešto takvo ubrzo opet ponoviti. Tako je stigao poziv iz Crikvenice za uzvratni, listopadski susret na njihovom terenu koji smo prihvatili, naravno s ushićenjem. Svaki predah od interneta, maxtv-a i ostalih modernih pošasti je dobrodošao i koristan.

Prelijepog jesenjeg jutra sastali smo se u Crikvenici sa članovima prijateljskog kluba. Plan je bio provozati se brodićem Kvarnerskim zaljevom, popiti kavu u blizini mora i onda krenuti polako prema kontinentu, u vikend naselje Lukovo pokraj Liča. Tamo smo trebali ručati i nakon toga se zabaviti sportskim i ostalim aktivnostima.

Plan se u cijelosti odvijao kako je i zamišljen. Vožnja brodom bila je mirna i ugodna, kava umirujuća. Pravo jutarnje punjenje baterija. Nakon toga smo polako automobilima krenuli u unutrašnjost, prema Lukovu i usput promatrali lijepe površine pod kaduljom, a mi Gorani bacali pomalo čeznutljive poglede prema moru.

U vikend naselju Lukovo, u predivnoj prirodi i kućici jednog crikveničkog člana, već su bile spremne grickalice i sokovi, a ručak s roštilja samo što nije bio spreman. Nakon vrlo ukusnog pečenja krenuli smo s raznim aktivnostima, spontano i bez plana. Netko je krenuo jednostavno u šetnju, netko na boćanje, netko u pjevačke i sviračke vode, a netko je po običaju morao i posluživati četrdesetak prisutnih. Uglavnom, u pjesmi i plesu, boćanju i šetnji nedjeljno predvečerje je stiglo prebrzo, ali smo ponovno zaključili samo jedno i najvažnije: ovo je bilo još jedno ugodno i korisno druženje i dokaz da se najpametnije družimo trijezni..

Za upute o ovom lijeku, nuspojavama i indikacijama upitajte svog liječnika ili ljekarnika, ili još jednostavnije, upitajte KLA „Delnice“.

Žarko Grgurić

Kestenijada KLA „Križevci“

Dana 12.10.2014. članovi Kluba liječenih alkoholičara „Križevci“ organizirali su takozvanu kestenijadu, koja se tradicionalno održava već petnaestu godinu. Kestenijada je održana u Ravenskoj Kapeli, u ribičkom domu, kojeg nam je dalo na korištenje ribičko društvo kojem se i ovim putem zahvaljujemo. Zalaganjem nekolicine članova kluba, dan ranije radnom akcijom uređene su prostorije doma i pokošeno igralište za mali nogomet. Nakon okupljanja oko 10 sati bilo nas je dvadesetak članova kluba, te isto toliko članova obitelji i što najviše raduje, bilo je i djece i uvijek nam dragih i dobrodošlih gostiju (predstavnici grada koji nas uvijek podržavaju u svim našim akcijama), a stigli su i gosti iz Zagreba gospodin Jura i gospođa Dušica.

Po dolasku smo se odmah podijelili po grupama, tako da su jedni pripremali i pekli kestene, a drugi spremali veliki roštilj. Članovi koji su bili slobodni s gostima su prošetali šetnicom oko jezera koje se nalazi neposredno pored ribičkog doma, dok su drugi igrali pikado i ostale društvene igre. Po povratku sa šetnje, sve je bilo spremno za gozbu s roštiljem i kestenima te ostalim delicijama koje su donijeli svi članovi, koji su toga dana bili vrlo aktivni. Nakon ručka i kratkog predaha odigrana je najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogometna utakmica između članova kluba i članova njihovih obitelji, u kojoj nije bio važan rezultat, već druženje koje prerasta u dobra prijateljstva. Nakon utakmice nastavilo se sa spontanim nogometom u koji su se uključile i predstavnice ljepšeg spola, što je pokazatelj da druženje sve povezuje.

Eto, to bi bio kratki sažetak našeg lijepog druženja koje možda ne bi bilo tako veselo da nam nije išlo na ruku i vrijeme, koje je bilo ljepše nego što smo mogli poželjeti. Jedino su nam nedostajali naši stručni djelatnici prof. Milan Čapalija i sestra Zlatica Nemec, koji su bili službeno odsutni. No pokazalo se da članovi mogu takva druženja organizirati sami, ako su složni i aktivni .

Na kraju, takva druženja su korisna za našu apstinenciju, da što dulje ostanemo složni i jedni drugima pomažemo u svakodnevnim problemima i jedni drugima budemo potpora u apstinenciji te da se redovito družimo u klubu. U nadi da ćemo se ovako družiti i dogodine, lijep pozdrav od članova KLA „Križevci“.

Franjo Grbus

strana 16

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 19 - 21

strana 22 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES