početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

strana 13

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 16 - 18

strana 19 ►

IZ KLA

40. skupština kluba „Jadrantrans“ i 12. skupština KLA „Spinut“

SPLIT - U prostorijama Gradskog kotara „Spinut“ je dana 26. studenoga, u prisutnosti velikog broja članova klubova liječenih alkoholičara „Jadrantrans“ i „Spinut“, te članova njihovih obitelji i prijatelja, održana 40. skupština Kluba „Jadrantrans“ i 12. skupština Kluba „Spinut“. Skupštini su nazočili Sanja Kuvačić, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Splitsko-dalmatinske županije, dr. Ana Kandijaš, predstavnica za soc. skrb pri Gradskom vijeću Splita, kao i predstavnici srodnih KLA: „Split“, „Lučac –Manuš“, „Feniks“ iz Splita i KLA „Sinj“, te Dinko Pocrnjić, tajnik Gradskog kotara u kojem klubovi djeluju.

Pokojni dr. Stjepo Botteri sa suradnicima prije 40 godina osnovao je ovaj klub. U međuvremenu se povećao broj članova, što je po koncepciji prof. Vladimira Hudolina zahtijevalo da se veliki klubovi podijele u dvije, tri grupe, s manjim brojem članova. Ova oba kluba su rezultat toga. Dr Botteri je cijelo vrijeme do smrti bio njegov terapeut i na početku ove skupštine minutom šutnje odana mu je počast, kao i onim članovima kluba koji su u međuvremenu preminuli.

Izvještaj o radu KLA „Jadrantrans“ podnijela je Marija Klarić, a o radu KLA „Spinut“ izvještaj je podnio Vjekoslav Plejić. U njima je bilo riječi o radu klubova i djelovanju članova na poboljšanju apstinencije.

Iz rasprave se može zaključiti da su ova dva kluba tijekom prošle godine dobro radila, te da ih, iako malobrojni, recidivi ne čine zadovoljnima, na čemu će se posebno poraditi tijekom zimskih mjeseci, kako bi se recidiv sveo na minimum. Dobra je suradnja i s ostalim klubovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i sa Županijskom zajednicom KLA.

I na kraju, kažimo i to da je jednoglasno usvojen prijedlog da se KLA „Jadrantrans“ preimenuje u KLA „Dr. Stjepo Botteri“, a nakon toga je Sanja Štimec, terapeutkinja toga kluba, uzornim apstinentima uručila priznanja, od kojih su za godinu dana apstinencije priznanja dobili Jakša Civadelić i Filip Šitum, za dvije godine apstinencije priznanje je dobio Mario Mimica, za 4 godine apstinencije priznanje su dobili Marija Klarić i Josip Bešlija, za 5 godina apstinencije Ante Brtulović, a za 15 godina apstinencije priznanje je dobio Mirko Radosavljvić. Terapeutkinja KLA „Splinut“, dr. Nataša Zubanović, svojim članovima za uzornu apstinenciju uručila je prigodna priznanja, a dobili su ih: Miro Pavić za dvije godina apstinencije, Vjeko Plejić i Slavica Jeričević za 10 godina apstinencije, a za 25. godina uspješne apstinencije priznanje je dodijeljeno Ani Kaštelanac, dok je slavljenicima cvijeće uručila Marija Klarić.

Davor Grgat

14. godišnja skupština KLA „Jezera” iz Bedekovčine

U subotu 22.11.2014. godine u prostorijama Srednje škole Bedekovčina održana je 14. godišnja skupština KLA „Jezera“ iz Bedekovčine. Okupilo se stotinjak gostiju iz klubova Krapinsko-zagorske županije, grada Zagreba te Križevaca i Čakovca. I ove godine moralnu i financijsku podršku pružio nam je gospodin Darko Ban, načelnik općine Bedekovčina. Pjesmom „Dobro mi došao prijatelju“ dobrodošlicu, dragim nam gostima poželjele su članice KUD-a Sv.Ivan Krstitelj, koje su potom otpjevale i himnu liječenih alkoholičara. Ove godine prvi su nas puta svojim nastupom obradovale i Bedekovčanske mažoretkinje. Zatim je gospodi Mladen Gregurić, naš dugogodišnji član i tajnik kluba najavio naše recitatore, koji su svojim radovima ganuli sve prisutne, pogotovo oni najmlađi. Potom smo krenuli na radni dio skupštine. Predsjednica kluba zahvalila je svim prisutnima na dolasku i pruženoj podršci. Izvijestila je da klub ima 14 članova, od kojih 12 dolaze s obiteljima, a 2 su samca. Imali smo jedan recidiv našeg bivšeg predsjednika gospodina Pavetića koji je odustao od kluba, pa je za predsjednicu izabrana gospođa Štefica Šukec. Ove smo godine imali niz aktivnosti - od organizacije plesa za Valentinovo, do prisustvovanja sportskim igrama u Pregradi i Prepuštovcu i Večerima pučke poezije u Križevcima. Organiziramo druženja sa članovima klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije. Prisustvovali smo predavanjima Centra za socijalni rad iz Zaboka o partnerskim odnosima te kako poboljšati komunikaciju u braku. Također organiziramo predavanja za učenike SŠ Bedekovčina o štetnosti alkohola. Održavamo kreativne radionice, posjećujemo skupštine u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Križevačko-koprivničkoj i Zagrebačkoj županiji.

Sudjelovali smo u organizaciji svečanosti povodom obilježavanja dana klubova liječenih alkoholičara za Krapinsko-zagorsku županiju u Općoj bolnici Bračak. Povodom 50. godišnjice rada klubova prisustvovali smo svečanosti „Dodir duše“ u „Lisinskom“ i „Globusu“, gdje je obitelj Šukec imala obiteljsko izlaganje. Predsjednica je također zahvalila terapeutu kluba gospodinu Željku Postonjskom na nesebičnom radu, trudu i upornosti kojom je pomogao mnogim obiteljima i pojedincima u klubu. Gospodin Postonjski je istaknuo da je aktivan oporavak kroz klub jedini način da dođemo do uspješne apstinencije te da nam je dužnost upozoravati na opasnost koju nosi alkohol. Blagajnica kluba, gospođa Katarina Marić, izvijestila je o stanju blagajne te istaknula da se financiramo isključivo od članarine i pomoći općine Bedekovčina i županije. Slijedio je i najsvečaniji dio - podjela priznanja. Gospodin Željko Postonjski podijelio je priznanja, i to: jedno za deset godina, tri za pet godina, dva za četiri godine i tri priznanja za jednu godinu apstinencije. Slijedila je riječ gostiju. Ohrabrili su nas pozitivni komentari o radu našeg kluba i dali nam poticaj da se i dalje nastavimo truditi s još većim žarom.

Predsjednica Kuba Štefica Šukec

Osvrt na 14. redovnu godišnju skupštinu KLA „Moj put“

Dana 5.11.2014., s početkom u 17.30 sati, održana je 14. redovna godišnja skupština KLA „Moj put“ u Crkvi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom.

Skupštinu je otvorio župnik pozdravnim govorom, u kojem je istaknuo da nas podržava u ustrajnosti u dobrom.

Nakon toga je predsjednik kluba Zvonko Lunko pozdravio prisutne i pročitao dnevni red.

Klub broji 8 članova, ali smo prisustvovali svim manifestacijama koje je organizirala Zajednica klubova grada Zagreba i na skupštinama ostalih klubova. Prisustvovali smo i obilježavanju 50-te godišnjice klubova liječenih alkoholičara, sportskim igrama i večeri poezije.

Ove godine dodijelili smo tri priznanja: za jednu, za tri i za petnaest godina uspješne apstinencije.

Na skupštini je bilo oko 50 gostiju. Gosti kažu da nikada na godišnjoj skupštini našeg kluba nisu vidjeli toliko ljudi.

Došli su gosti iz Bedekovčine, Kutine i Siska. Dobili smo pismo podrške iz Sinja.

Gosti su nam čestitali na radu i priznanjima i rekli da se vidimo sljedeće godine.

Bilo je jako lijepo i veselo.

Nakon službenog dijela pristupilo se druženju uz domjenak.

Tajnik KLA „Moj put“

Hrvoje Veber

KLA „Bistrina“ iz Marije Bistrice

U subotu 25.10.2014. godine održana je 5. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Bistrina“ iz Marije Bistrice. Predsjednik kluba Darko Kožić u svom je izvještaju podsjetio na pet godina uspješnog rada kluba liječenih alkoholičara u Mariji Bistrici, koji vodi terapeutkinja dr. Anita Sabolek, specijalist obiteljske medicine. Trenutno u klubu ima 12 aktivnih članova i članova njihovih obitelji. U izlaganju je istaknuo zadovoljstvo zbog postojanja kluba i činjenicu da su sa svojom aktivnošću i važnošću borbe protiv alkohola upoznali svoju sredinu i širu javnost. Skupštinu su pozdravili i brojni gosti, načelnik Općine Marija Bistrica gospodin Josip Milički, predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica gospodin Teodor Švaljek, njegova zamjenica dr.sc. Sanja Kovačić, neurolog, predsjednik i dopredsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije gospodin Željko Postonjski i Ivan Prokurica, patronažna sestra Lidija Spevec te članovi brojnih prijateljskih klubova iz Zagorja i okolice. Skupštinu su uveličali pjesmom i članovi Klape Bistrica, a na kraju je nastupio bend „Apstinenti“, sastavljen od članova KLA „Bistrina” i prijatelja. . Za godinu dana uspješne apstinencije priznanje je dobio Mladen Jantolek, za tri godine Stjepan Jakušić, za četiri godine Damir Drakšić, Stjepan Kožić i Darko Kožić, za pet godina apstiniranja Zvonko Čebuhar i Dragutin Beljak, a za osam godina apstinencije Mirjana Šobak.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, 20. studenoga 2014. gostovali smo na Radiju Marija Bistrica, gdje smo upoznali slušateljstvo s našim radom, radom naše Zajednice i naglasili obilježavanje pedeset godina klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj. Puni dojmova vratili smo se sa 16. večeri pučke poezije u Križevcima, gdje je naš predstavnik Mario Bakran nakon iskrenog nastupa sa svojim radom „Kako me život bez alkohola promjenio“, zaslužio riječi podrške velikog broja prisutnih na Večerima. . Koristimo priliku da svima zaželimo sve najbolje u 2015. godini, puno zdravlja i ljubavi i puno godina apstiniranja.

Članovi KLA „Bistrina” i

Dr. Anita Sabolek, specijalist obiteljske medicine, terapeut Kluba

strana 13

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 16 - 18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES