početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

strana 6

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 8 -12

strana 13 ►

16. VEČER PUČKE POEZIJE

Održana je 16. večer pučke poezije - Poezijom protiv ovisnosti

U Križevcima je 15. studenoga 2014. održana 16. večer pučke poezije - Poezijom protiv ovisnosti.

Od 11 do13 sati održan je Okrugli stol na kojem su sudjelovali stručni i dostručni djelatnici svih klubova iz cijele Hrvatske i tri kluba iz susjedne Slovenije.

Domaćin Okruglog stola bio je naš stručni djelatnik prof. Milan Čapalija koji je predstavio monografiju kojom obilježavamo 40 godina djelovanja Kluba liječenih alkoholičara „Križevci“. Tom se prilikom prisutnima obratio prof.dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara koji je pohvalio rad Kluba „Križevci“.

Pohvalio je i zahvalio svima koji su radili na monografiji, a posebno glavnom uredniku prof. Milanu Čapaliji i njegovim suradnicima Zlatici Nemec, Renati i Franji Husinec, Nikoli Novoselu i obitelji Karlović, koji su puno pridonijeli izradi naše monografije i zbirke pjesama.

U isto vrijeme članove gostujućih klubova koji su došli u naš lijepi grad Križevce, stručni vodiči Turističke zajednice Križevci upoznavali su s povijesnim i kulturnim znamenitostima našega grada.

U 15 sati započela je naša svečana manifestacija na kojoj je gradonačelnik gospodin Branko Hrg otvorio 16. večer poezije. Večer je nastavljena predstavljanjem pjesama i muzičkim radovima. Sudjelovalo je stotinjak sudionika iz 30-ak klubova kojima su uručeni i prigodni pokloni.

Od gostiju smo kroz razgovor saznali da su bili zadovoljni organizacijom i da se vraćaju u svoje sredine puni pozitivnih dojmova i lijepih uspomena.

Svi članovi našega kluba i članovi njihovih obitelji bili su aktivni u organizaciji, odlučni da uspije ova manifestacija, koja je neophodna nama apstinentima zbog druženja i dijeljenja iskustva o tome kako nastaviti život bez alkohola. Za kraj, još samo napomena da su nas pratili i mediji: Radio Križevci, HRT i VTV Varaždin.

Franjo Grbus, apstinent KLA „Križevci

Poezija - zdrav način izražavanja emocija

Osnovni smisao ovog našeg okupljanja je druženje i empatija koju gradimo jedni prema drugima. Želja nam je bila da se svi na ovoj 16. večeri pučke poezije lijepo osjećate i lijepo provedete zahvaljujući našim pjesnicima koji su svoje osjećaje podijelili s nama.

Pisanje poezije i pjesama kod liječenog alkoholičara način je oporavka, jer poezija je literarno izražavanje emocija, očitovanje vlastite individualnosti, slobode i posebnosti slobodnog emocionalnog izražavanja. Svatko će bolje razumjeti svoje unutrašnje konflikte, prihvatiti svoje vrline i slabosti te na njima graditi svoje samopouzdanje. Liječenom ovisniku treba više slobode, pozitivnih emocija i komunikacije.

Večeri pučke poezije počele su se održavati 1999. godine na inicijativu Hasana Bašića i od tad se tradicionalno održavaju.

Ovakav događaj pravo je mjesto za upoznavanje novih ljudi, mogućnost podjele problema s drugima koji su imali slična iskustva i stjecanje novih prijatelja, što doprinosi samopoštovanju, prihvaćanju sebe i gubitku osjećaja izoliranosti. Svatko tko piše poeziju iskazat će svoja duboka osjećanja koja u svom prethodnom životu nije uspio iskomunicirati, nego ih je potisnuo ili negirao.

Pjesničko izražavanje je ljekovito, to je tzv. poetična terapija kojom savladavamo poteškoće pjevajući o njima. U oporavku svakog alkoholičara patnje mogu omesti oporavak, osoba ih se može stidjeti, ali isto tako može izraziti velike radosti i sreću, koja omogućava da se s tim stanjem lakše nosi u životu, pa čak i ponosi. Poezija je od svih književnih izraza najbliža glazbi, jer svaki stih ima ritam. Baš kao i glazba, poezija manje opisuje ono što se dogodilo, a više govori o onome kako se osjeća sudionik događaja.

Kao zaključak reći ću da je poezija zdrav način izražavanja emocija, nošenja s emocijama i podnošenja emocija.

Zlatica Nemec, prvostupnica sestrinstva, stručna djelatnica u KLA „Križevci“

Promocija knjige o 40 godina KLA „Križevci“ i okrugli stol

Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i obilježavanja jubileja rada Kluba liječenih alkoholičara „Križevci“, u okviru 16. večeri pučke poezije, 15. studenog 2014., organiziran je okrugli stol na kojem je promovirana knjiga „40 godina Kluba liječenih alkoholičara 'Križevci'“ i provedena rasprava na temu „Uloga i doprinos KLA u provođenju alkoholoških programa u lokalnoj zajednici". Skup je održan u Multimedijskom centru u Križevcima, a bilo je prisutno 84 sudionika, među njima istaknuti i vodeći alkoholozi, stručni i dostručni djelatnici u klubovima te predstavnici lokalne zajednice i stručnjaci koji se bave prevencijom i liječenjem alkoholizma.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi domaćina skupu se obratio zamjenik gradonačelnika gospodin Ivan Vuk, koji je zaželio uspješan rad i čestitao Klubu „Križevci“ 40-tu obljetnicu uspješnog rada. Potom su o knjizi „40 godina rada KLA 'Križevci'" govorili mr.sc. Renata Husinec iz Križevaca, prof.dr.sc. Zoran Zoričić i dr.sc. Anto Orešković iz Zagreba, te autor knjige mr.sc. Milan Čapalija, prof. psih. U knjizi je prikazan rad kluba kroz kojeg su prošle mnoge generacije liječenih ovisnika o alkoholu i članova njihovih obitelji. Govornici su istaknuli da knjiga kao priručnik i monografija prikazuje brojne aktivnosti koje su provođene svih tih godina u klubu i može poslužiti kao primjer razvoja lokalnih programa u alkohologiji. U njoj su, uz kronologiju događanja, navedeni i statistički podaci, te prilozi suradnika i stručnjaka. Početka rada Kluba „Križevci“ i njegovog razvoja prisjetili su se i o tome svjedočili jedan od osnivača mr. Nikola Novosel, prvi terapeut dr. Tonko Mijač i dr. Elvira Zubčić-Đuričić koja je u ranijem razdoblju bila terapeut.

Poslije promocije knjige održan je Okrugli stol na temu „Uloga i doprinos KLA u provođenju alkoholoških programa u lokalnoj zajednici". Uvodno izlaganje održao je prof.dr.sc. Zoran Zoričić, predstojnik Zavoda za alkoholizam i bolesti ovisnosti KBC „Sestre milosrdnice" u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara. Podsjetio je da u proteklih 50 godina rada suvremene alkohologije u Hrvatskoj klubovi imaju svoju važnu ulogu u tretmanu alkoholičara i provođenju alkoholoških programa u lokalnoj zajednici, na što možemo biti ponosni. Izvaninstitucionalno liječenje u klubovima specifično je za svaku pojedinu sredinu u Hrvatskoj, veće sredine imaju jače stručne potencijale i institucije, a u manjim sredinama se kroz osobne kontakte i poznanstva te intenzivniju komunikaciju mogu također postići dobri rezultati. Težnja je da svugdje postoji institucionalno liječenje (stacionarno, dnevna ili vikend bolnica), ali je bitno da, ako toga nema, u svakoj manjoj sredini postoji bar klub liječenih alkoholičara. Potrebno je educirati potencijalne stručne djelatnike u klubovima, što se zadnjih godina provodi na seminarima u KBC „Sestre milosrdnice"

u Zagrebu. Ohrabrujuće je da postoji veliki interes mladih stručnjaka različitih profila za usavršavanje u području alkohologije. Negativni je trend da se preko HZZO reducira broj bolničkih kreveta, a tu često strada alkohologija.

U sličnom pravcu je išla i rasprava dr.sc. Ante Oreškovića koji je na primjeru PB „Sv. Ivan" u Zagrebu pokazao kako jednu trećinu psihijatrijskih pacijenata čine ovisnici, a znatno je manji udio psihijatara i liječnika koji se izravno bave njima. Procjenjuje da će biti sve manje novaca za stacionare, ali zato postoji jeftin i učinkovit sustav liječenja kroz klubove koji treba jačati. Sličnog mišljenja je bio i prof. Radovan Tatatolović, koji je iznio rezultate istraživanja u kojem je sudjelovao, a u kojem se pokazalo da se općenito bolje prihvaća tretman alkoholičara i jača svijest u sredinama u kojima djeluje klub liječenih alkoholičara.

O lokalnim modelima i radu klubova u Slatini govorile su dr. Marija Turk-Kuči, dr. Tatjana Bakula- Vlaisavljević, predsjednica Zajednice KLA Brodsko-posavske županije, i Zlatica Nemec, bacc. ms., stručna djelatnica u KLA „Križevci“ i predsjednica Zajednice KLA Koprivničko-križevačke županije. Iskustva u radu u klubu iznijeli su Milica Pakasin, bacc. ms., stručna djelatnica u KLA „Centar" u Koprivnici, prof. Milan Čapalija, stručni djelatnik u KLA „Križevci“, Milan Osterc, predsjednik Društva za zdravo življenje Nova pot iz Radenaca u Sloveniji, te drugi predstavnici klubova. Svoje viđenje kluba u lokalnoj zajednici i oblike suradnje naveli su mr.sc. Mladen Tenodi, predstojnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Križevci, mr.sc. Kristina Frtalić, socijalna radnica i ravnateljica Centra za socijalnu skrb i dr. Franjo Husinec, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Rasprava je pokazala da su klubovi neizostavni dio izvaninstitucionalnog tretmana alkoholičara u lokalnoj sredini i njeguju princip obiteljskog pristupa. Kroz njih se kontinuirano implementira Hudolinov model liječenja i ostvaruju načela Zagrebačke alkohološke škole. Stoga treba vršiti stalni pritisak na lokalnu upravu, uz pomoć HSKLA, kako bi se sustav klubova održao i dalje uspješno djelovao jer je on realno najveća postojeća snaga psihijatrije u zajednici.

Mr.sc. Milan Čapalija, prof. psih., stručni djelatnik u Klubu „Križevci“

Članovi KLA „Podravka“ sudjelovali na 16. večerima pučke poezije

U subotu, 15. studenog 2014. godine članovi Kluba liječenih alkoholičara „Podravka“ već su tradicionalno sudjelovali na večerima pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti“, koja je ove godine održana u Križevcima u Hrvatskom domu. Domaćin i organizator večeri bio je Klub liječenih alkoholičara „Križevci“.

U ime Kluba „Podravka“, svoje radove kazivali su Štefanija Dolenec, Katarina Švabek i Domagoj Švabek, prilikom čega je njihov klub dobio zahvalnicu za sudjelovanje.

Kao i svake godine održan je okrugli stol stručnih i dostručnih djelatnika klubova, kojem je nazočila dostručna djelatnica KLA „Podravka“ Katarina Budaj.

Domagoj Švabek

 

Dojmovi iz Križevaca

Već mjesec dana ranije s nestrpljenjem sam očekivala taj veliki događaj. Kolegica, koja je bila prošle godine u Bjelovaru, bila je oduševljena. S obzirom da ona ima dosta visoke kriterije, očekivala sam jako puno. I očekivanja su se ostvarila. Evo kako je bilo:

Putovanje je proteklo veoma ugodno. Raspoloženje je bilo na visini.

Križevci su nas dočekali u magli, onoj istoj s kojom nas je Zagreb ispratio. No Hrvatski dom je svojom veličinom i ljepotom dokazao da smo na početku nečega ugodnoga. Na štandu za doček uočili smo poznata, draga lica. Bilo je i nepoznatih, ali ne manje dragih. Nakon prijave, svoj dio posla nastavili su vodiči, svaki sa svojom grupom, u odjeći koja je odisala prošlošću i duhom plemenitaških obitelji koje su nastanjivale ovaj grad. Ako kažem da su Križevci već 1252. godine dobili povelju i proglašeni slobodnim kraljevskim gradom, znači da su bili u rukama onih koji su o njima posebno brinuli. Vitez, kraljevsko veličanstvo, gospođe i gospoda vodiči su nam detaljno, uz ugodnu i odmjerenu šetnju, pokazivali i dočarali prošla i sadašnja vremena na mjestima ispred crkava... Na jednom od trgova i danas postoji dinamo - naprava za proizvodnju električne energije, a pogoni ga vrlo jednostavno igra djece koja trče po kružnoj traci držeći se za učvršćeni „volan”. Malo dalje pali se ulična rasvjeta koja koristi tu energiju. Grad je multikulturan. Imaju devet crkava, jednu sinagogu koja je nedavno obnovljena i otvara vrata svojim posjetiteljima. Mnoštvo zanimljivosti nam je pokazano i ispričano, a izdvojila sam one koje su meni bile posebne.

Nakon zajedničkog ručka slijedilo je još malo šetnje, a onda smo se ugodno smjestili u prepunoj dvorani. Nakon pozdrava gđe Zlatice Nemec, stručne djelatnice kluba domaćina, a ujedno i koordinatorice organizacijskog odbora, naprosto je klizila pjesnička večer pod voditeljskom palicom gđe Danice Čataj iz Radio Križevaca. Ugoda je voditeljicu smjestila na valove volonterski, ali profesionalno odrađenog posla. Bilo je tu poezije pa i neka ispovijed o novom životu bez alkohola, ispričana u prozi. Sve to je usmjeravala na pozornicu gđa Snježana Karlović, prethodno pripremivši sve pristigle radove. To je bilo ono drago i poznato lice koje nas je dočekalo na štandu prilikom dolaska. Tko može bolje osjećati tegobe i promjene nego osoba koja kao član obitelji alkoapstinenta dolazi već 18 godina u klub? Meni osobno, a mislim i većini u dvorani, sudeći po jačini pljeska, svidio se nastup članova Kluba liječenih alkoholičara „Dr. V. Hudolin” iz Slavonskog Broda. Glasovi i pjesma uz pratnju gitare podigli su atmosferu u dvorani, tako da je u ritmu glazbe i pljeska publika i zapjevala.

Životni put

Na tepihu šuškavom

srest ćemo se uz čašu

punu našeg izričaja

što sja u rosi

kišnih kapi puna paučina.

A onda ćemo nazdraviti

za rujanski pljusak

i opet se vratiti

na put beznađa.

Milada Rabihić

Ako skupljamo dojmove, iznijela bih osobne. Organizacija, uz dobar dan svakome ponaosob, što vodiča, što ljudi iz kluba domaćina, što reći nego izvrsno. Vodiči i vođenje po gradu bili su izvanredni, kao da smo se vratili barem tristotinjak godina u prošlost.

Treba spomenuti nešto što je posebnost ovog grada, rekla bih da su jedinstveni u svijetu - Ženska gradska straža, koja je čuvala bana Josipa Jelačića 1848. godine prilikom posjete Križevcima. Djevojke u svojim uniformama, uz sablju iza pojasa, predstavile su se na početku i ostale kao prekrasan dio programa na pozornici.

I najveća pohvala za sve ovo događanje, uz poeziju kojom smo se svi priključili borbi protiv nasilja je 40. godišnjica postojanja i uspješnog rada ovog kluba.

Već se veselim 17. večeri pučke poezije, čije je domaćinstvo uz oštru konkurenciju dobio Varaždin, a odluku o tome je objavio, tko drugi nego prof.dr.sc. Zoran Zoričić, koji nas je počastio svojim sudjelovanjem u čitavom događanju svečarskog i radnog karaktera.

Pjesma se nastavila u našem autobusu na povratku kući. Tako smo sami sebi dokazali da se i bez ovisničkih dodataka može dobro zabaviti i proveseliti.

Milada Rabihić

VOLIO BIH JEDNOG DANA

Da popijem kavu svoju

Da mi srce mlado bude

I da vidim drage ljude

Da me sunce toplo grije

Duša moja da se smije

Što je nekad sretna bila

Dane te ne zaboravila

Volio bih jednog dana

Da sve kao prije bude

Da se stari snovi sniju

Oko mene da se smiju

Dragi ljude koje znam

Da u svima plamti plam

Za sve ono što je bilo

Nikad se ne zaboravilo

Volio bih jednog dana

Da mi unuk dobi brata

Kad bi brat me zval za svata

Žena da se drži reda

U životu se ne preda

Da mi susjed psa umiri

I punica da se smiri

Pustit život neka teče

Svak je krojač svoje sreće

Volio bih jednog dana

Da nam svima lijepo bude

Zabavne i igre lude

Koje svima bude strasti

Uvijek gore- nikad pasti

Ja se malo zezam s vama

Meni je svijet u fazama

Sad već svima fraza znana

Volio bih jednog dana

Josip Karlović, KLA “Križevc

 

SRCE MOJE

Na dlanu vam srce nosim

i nije da se s time ponosim

samo da vas upozorim

da mi opet iz ruku ne padne

pred noge umorne

Tako je umorno i jadno

kao stara lopta išutana

a još se želi veseliti

i radost dijeliti

dobra djela činiti

i cijeli svijet zagrliti!

Marija Žibrin, KLA “Križevci

 

 

 

MOJ SAN

Sanjala sam naglavačke

Sanjala sam naopačke ;

Da se svi narodi vole

Da svi u Africi idu u škole

Da svi imaju vode

Da nuklearke ne postoje

Da rijeke i tla miruju

Da ljudi piruju

Da su penzije sve veće

Da nas ne brine smeće

Da mladih sve više radi

Da se nitko ne boji gladi

Da doktori i sestre ne bježe

Da starci mirno leže

Sve samo sanjala sam naopačke

Sanjala sam naglavačke!

Inga Burmudžija, KLA “Osvit”, Zagreb

 

MEĐIMUREC

Međimurec je čovjek veseljak.

Na glavi mu črni škrlak,

Na nogama črne škorje,

fučka i popevle dok zemljico orje.

On svoje Međimurje jako rad ima.

Po celom svetu ž njim se štima.

Sakoga za brata i prijatela prima.

Lepo reč i kupicu vina za sakoga ima.

Međimurcu popevle saka ftica,

Vu protuletje diši mu fijolica.

V leti on ima more žita.

Srečen maše kosom,dečica mu bodo sita.

Vu jesen grozdje mu diši,

A posle toga mošt mu v glavi i pelnici vri.

Po Martinju, mlado vino

Međimursku krv zevri.

Nišči na sveto raven mu je ni!

Ana Žišković, KLA "Zdravi život", Sveta Marija

 

 

 

LUTANJE

Prije pet šest godina lutao sam

od birtije do birtije,

gdje se pilo i bilo mi je milo.

Nikad nisam mislio što je doma bilo,

jer meni se pilo.

Sada sam prestao piti,

pa ću više doma biti.

Malo mi društvo fali,

ali piće mi se gadi.

Po birtijama više ne idem,

pa ranije kući stignem.

Ovdje nisam da bih pronašao sreću,

nego da bih je povećao

te proširio na druge oko sebe

Josip Horvat,

KLA “Stubica”, Donja Stubica

 

O MUŠKARCIMA ALKOHOLIČARIMA

Zar svaka žena umrijet mora,

Da bi oni prestali piti?

Zar žena mora presušiti

Ako bi prestala suze liti.

Zar žena takvom čovjeku

Ne znači ama baš ništa?

Zar smo mi nitko?

Pitam se:“Da li bi Nam mogao pomoći itko?“

Gorak je to život,

Čak gori od olujnog mora.

More se ipak smiri.

A pijanstvo je vječna mora.

Ne znam više glavu dići,

Samopouzdanje sve je gore,

Dilema mi kola po glavi

Da l' takvoj osobi pomoći

Ili pokupiti djecu i otići do zore!?

Nema tu života,

Alkohol je težak suradnik,

Mi izlazimo kao gubitnice,

A on se izvuče kao pobjednik.

Ivana Randelj Maršić, KLO „Bakar“

strana 6

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 8 -12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES