početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

strana 3

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 6 - 7

strana 8►

EDUKACIJA

Tečaj senzibilizacije za djelatnike na suzbijanju alkoholom izazvanih i kompleksnih poremećaja

U organizaciji Zajednice klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije i Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (ZZJZ VPŽ), a kao dio projekta: Proaktivna skrb o mentalnom zdravlju obitelji; savjetovališni i preventivni postupci usmjereni pomoći u organizaciji slobodnog vremena, 21. studenoga 2014. godine u prostorijama ZZJZ VPŽ u Virovitici održan je Tečaj senzibilizacije za djelatnike na suzbijanju alkoholom izazvanih poremećaja. Predavači i voditelji tečaja su bili prim.mr.sc. Miroslav Venus, dr. med., Marija Turk-Kuči, dr.med, prof. Ksenija Vujanović-Juras, bacc.med. techn. Višnja Kajzer i prof. Siniša Brlas. Gost i glavni voditelj tečaja je bio ugledni psihijatar i alkoholog prim.dr.sc. Željko Marinić iz Zagreba.

Tečaj su organizirali i na njemu sudjelovali i članovi upravnog odbora novoosnovane zajednice: viša med. sestra Margita Hajduković i članovi UKLA Virovitica i UKLA Slatina.

Cilj tečaja bio je senzibilizirati stručne, mlade djelatnike - socijalne radnike, medicinske sestre, starije članove klubova s dugom apstinencijom, volontere i druge zainteresirane za rad u klubovima.

Na tečaju je sudjelovalo 30 polaznika iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa, volontera, policije, nevladinih udruga i klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice, Pitomače, Slatine i Orahovice.

Program tečaja se sastojao od četiri stručna izlaganja:

  1. Prof. Siniša Brlas: Alkoholom izazvani poremećaji i problemi u VPŽ

  2. Dr.med. MarijaTurk-Kuči: Alkoholizam i alkoholom izazvani poremećaji u društvu i obitelji

  3. Dr.sc.Željko Marinić,dr.med: Psihički poremećaji kod alkoholičara i sigurnosna mjera liječenja

  4. Prof. Ksenija Vujanović-Juras: Pijenje mladih i školski preventivni programi

  5. Bacc.med.techn. Višnja Kajzer: Motivacija za liječenje alkoholičara i klubovi liječenih alkoholičara.

Nakon izlaganja stručnih tema uslijedio je sastanak terapijske zajednice i rasprava koju je vodio prim. Marinić, zatim rad u vođenim i samovođenim skupinama, izlaganja skupina, pisanja svojih dojmova. Na kraju je održan plenarni sastanak, evaluacija kroz anonimnu anketu, podjela potvrdnica i podjela nagrada za tri najbolja pisana rada. Slijedio

je domjenak, druženje i rastanak.

Na ovaj način Zavod za javno zdravstvo VPŽ daje snažan poticaj stručnom osnaživanju klubova liječenih alkoholičara i rehabilitaciji liječenih alkoholičara u našoj županiji, a novoosnovana Zajednica KLA VPŽ je na najbolji način započela sa svojim stručnim aktivnostima. Ujedno je to jedna od aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u našoj županiji.

Marija Turk-Kuči, dr. med.

Za vrijeme ove edukacije i sam sam razmišljao o svom stavu prema alkoholu. Preispitivao sam se i prisjećao nekih svojih životnih situacija i odluka, te sam osvijestio mogućnost da je i moj život mogao skrenuti u smjeru alkoholizma. Biti alkoholičar, osim što fizički i psihički uništava čovjeka, znači izgubiti mogućnost za dobre i lijepe stvari u životu, koje se događaju, ili koje bi se mogle dogoditi, dok se za šankom robuje običnoj tekućini- alkoholu.

Ivan

Nakon današnjeg tečaja o alkoholizmu , dobila sam neke nove informacije i proširila. Vidike o tom društvenom problemu. U buduće sam zainteresirana za daljnju edukaciju i rad sa klubom.

Maja

ISTRAŽIVANJA

Patologija alkoholizma ruralnih područja sjeverozapadne Hrvatske - sociološka perspektiva

Ruralna područja Hrvatske iskazuju veliku toleranciju prema alkoholu, pa i alkoholizmu. Prije svega, općenita hipoteza mogla bi glasiti da tradicija bitno utječe na toleranciju zajednice naspram alkohola. „'Svi piju, pa pijem i ja“, „Radim, pijem jer sam žedan'', „I moj je tata pio, pijem i ja'', „Vino je prisutno u crkvi, dakle nije loše'', „Pijem jer je dobro za moje tijelo''. Sve ove navedene izjave prikupljene su tijekom opažanja u određenom ruralnom mjestu. Naime, očigledan je utjecaj tradicije na kulturu pijenja alkohola. Vrsta konzumacije alkohola razlikuje se kroz različite kulturološke krugove Hrvatske. Tako je specifično piće sjeverozapadne hrvatske, Zagorja, vino, prije svega bijelo, Slavonija je više orijentirana na ispijanje rakije, a Dalmacija je također u duhu „vinske'' kulture, međutim pije se prvenstveno crno vino.

Sam proces stvaranja alkoholnih pića u ruralnim područjima poprima ritualne aspekte. Tako npr. proces proizvodnje vina završava religijskim motivom slavlja dana sv. Martina, kada tzv. mošt postaje vino. Na taj se dan u ruralnim područjima, posebice područjima sjeverozapadne Hrvatske, organiziraju brojna pijančevanja i slavlja. Ovo je jedan od primjera kada je ne samo socijalno prihvatljivo, već je gotovo i norma popiti „kupicu, dve''. Konzumacija alkohola u ovakvim tradicionalnim, ruralnim sredinama je nadasve poželjna te se na trendove suvremene psihijatrije, socijalne patologije u vezi s alkoholizmom gleda s velikim cinizmom i neprijateljstvom. Moguć generator ovakvog stanja je i demografska struktura ruralnih područja.

Bavljenje ruralnim alkoholizmom u prvom planu mora biti kulturološko, alkohol je dio kulturne baštine te mu treba pristupati vrlo oprezno, ali također i s ozbiljnošću koju bolest alkoholizma za sobom donosi. Naprosto je nemoguće potpuno izbaciti alkohol i njegov značaj iz zajednica u kojima se nalazi. Prvi razlog tome nalazi se u činjenici da socijalna reprodukcija ruralnih područja i dalje, uz sva saznanja moderne medicine, psihijatrije, drži zasebna stajališta u svezi alkoholizma. Djeci se u relativno mladoj dobi daje gutljaj dva alkohola, sa smijehom se popraćuje djetetova želja za „još“. Postupno, tijekom adolescencije alkohol postaje nužna supstanca za društveni život mladih na selu. Jedan od generatora ovog problema mogao bi se naći i u nedostatku društveno-zabavnih sadržaja u pojedinim sredinama. Međutim, i ona područja kod kojih je socijalni konsenzus velik, te je integracija kroz različite socijalne udruge velika, konzumiraju alkohol u velikim količinama usputno.

Što se tiče samog alkoholizma, kao bolesti individue, zanimljivo je vidjeti dvojako stajalište naspram alkoholičara u ruralnim sredinama. Alkoholičar u ovim prostorima fenomen je koji poprima nešto drugačije definicije. Alkoholizam je bolest ako i samo ako individua alkoholičar ne može biti od koristi za svoju zajednicu te kada ne može slijediti društvene vrijednosti iste. Funkcionalni alkoholičari u potpunosti su prihvatljivi, bez obzira na obiteljske i individualne posljedice. Ovakva tolerancija i fenomenologija alkoholizma izrazito je opasna za suvremeno društvo.

Alkohol i alkoholizam na selu opasan je prežitak koji se uz pravilnu edukaciju, ne samo mlađih naraštaja već i starijih MORA prevladati kako bi daljnji socijalni razvoj bio moguć.

Erik Brezovec, student sociologije

strana 3

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 6 - 7

strana 8►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES