početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 3 - 5

strana 6 ►

UVODNIK

Idemo dalje!

Prof.dr.sc. Zoran Zoričić

Dame i gospodo, dragi prijatelji i suradnici!

Dužnost mi je, ujedno i zadovoljstvo, osvrnuti se pri kraju jubilarne godine na naše zajedničke aktivnosti, kao i podijeliti promišljanja o aktivnostima u idućoj godini s čitateljima.

Protekla je godina obilježena kao jubilarna, održana je svečana proslava pedeset godina djelovanja suvremene alkohologije u Hrvatskoj, osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara u našoj zemlji, te trideset i peta godišnjica suradnje s talijanskim savezom klubova liječenih alkoholičara. Proslava je kulminirala organizacijom simpozija „Dodir duše“, organiziranog u Zagrebu od 27. do 29. lipnja 2014. godine. Ponosni smo na uspjeh simpozija, veliki broj sudionika, dolazak prijatelja iz zemalja okruženja i priznanje koje nam je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske. Ponosni smo i na ozračje ushita i zadovoljstva kojim je odisala Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, prvog dana stručnošću i zanosom drugog radnog dana u kongresnom centru Velesajma, te pijetetom i nostalgijom trećeg dana, kada smo na Klinici otkrili spomen ploču pokojnom profesoru Vladimiru Hudolinu, sudjelovali na nedjeljnoj svetoj misi i obišli njegovo posljednje počivalište. Neizmjerno smo sretni što smo ova iskustva i radost podijelili s prijateljima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne gore.

Naše aktivnosti su započele već u siječnju, pripremom akcije Trijezni tramvaj za Dan zaljubljenih, koju smo organizirali i proveli zajedno s Gradskim uredom za zdravstvo i Školom za primalje u Vinogradskoj ulici. Početkom travnja održani su Sportski susreti klubova grada Zagreba, u lipnju i Sportski susreti klubova sjeverozapadne Hrvatske. Mjesec borbe protiv ovisnosti, od sredine studenog do sredine prosinca bio je ispunjen brojnim akcijama senzibilizacije javnosti za probleme alkoholizma, a u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je znanstveni simpozij posvećen profesoru Hudolinu. Hrvatski su stručnjaci prisustvovali alkohološkim kongresima u okolnim zemljama, a osobno sam suorganizirao i aktivno sudjelovao na simpozijima u Sarajevu, Kotoru, Banjoj Luci, Beogradu, Novom Sadu...

Naša je zagrebačka škola prepoznata kao vodeća na ovim prostorima, a bez izmjene iskustava i uzajamne pomoći teško bi bilo održati napredak i značaj Hrvatskog saveza klubova. U tekućoj je godini dvadesetak stručnjaka s područja alkohologije nastavilo s psihoterapijskom edukacijom iz područja sistemske obiteljske terapije, što držim značajnim za unapređenje kvalitete kliničkog rada. U organizaciji Saveza nastavljeni su kontinuirani seminari iz alkohologije, a krenula je edukacija i iz područja psihoaktivnih droga. Dogovoren je i nastavak organizacije stručno-znanstvenih simpozija Alpe-Adria, koji bi u rujnu iduće godine trebali organizirati kolege iz Slovenije. Što se tiče naše Ljetne alkohološke škole, koju već desetak godina organiziramo u Malom Lošinju, i koja je postala naš najiščekivaniji stručni događaj, izgleda da će iduće godite biti pomaknuta na kraj travnja, vjerojatno u Istru, gdje ćemo organizirati prvi hrvatski kongres bolesti ovisnosti s komorbidnim poremećajima. Promišljanje struke ide u pravcu objedinjavanja edukacije stručnjaka s područja tretmana alkohola i droga pa se zajednička organizacija nameće kao imperativ.

Zadovoljstvo mi je i zahvaliti našoj dosadašnjoj urednici Alkohološkog glasnika, prim.mr.sc. Vesni Golik Gruber, na vrijednom i samopožrtovom višegodišnjem radu i doprinosu u izlaženju časopisa. Trenutno se formira novo uredništvo, a nadamo se da će uz savjetodavnu podršku dosadašnje urednice novo uredništvo nastaviti s kvalitetnim radom. Moram istaknuti da smo se svi skupa dosta „šlepali“ kad je u pitanju bilo pisanje tekstova za Glasnik i da je prim. Golik podnijela najveći teret kontinuiteta izlaženja lista, stoga molim sve vas da ubuduće aktivnije doprinesete izlaženju našeg Glasnika.

Na kraju, koristim priliku zaželjeti vam čestit Božić i puno sreće i zdravlja u novoj 2015. godini.

Prof. dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA

EDUKACIJA

„Uspješna edukacija za uspješnu rehabiliaciju“ – projekt edukacije stručnjaka u suzbijanju alkoholizma i drugih ovisnosti

„Sveobuhvatni model tretmana alkoholom uzrokovanih poremećaja“

Edukacije za stručne djelatnike i za one koji se susreću s problemom alkoholizma u svom poslu počele su 2005. godine. Do ovog, 5. ciklusa, sudjelovalo je 202 osoba.

Peti ciklus počeo je u proljeće 2013. godine.

Četvrti, završni modul ovog ciklusa pod nazivom „Sveobuhvatni model tretmana alkoholom uzrokovanih poremećaja“ financiralo je Ministarsto socijalne politike i mladih, a zbog broja polaznika (73) održan je u dvije grupe. Prvi termin je bio od 5. do 7. studenoga, a drugi od 12. do 14. studenoga.

Kao i svaki prethodni, i ovaj modul sastojao se od kombinacije stručnih predavanja i radionica. Ovaj je ciklus trajao dvije godine (tijekom 2013. i 2014. godine) i do sada je bio najbrojniji. U tijeku pohađanja seminara nekoliko se polaznika uključilo u rad klubova liječenih alkoholičara. Prilikom primanja priznanja neki su naglasili kvalitetnu promjenu na profesionalnom planu (razumijevanje bolesti pojedinca, ali i čitave obitelji). Polaznici su pokazali izuzetan interes za daljnje edukacije.

Kroz ovu su edukaciju ostvareni ciljevi:

1. Povećane su kompetencije stručnih djelatnika iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te pravosuđa i unutarnjih poslova za prevenciju, liječenje i skrb o osobama s poremećajima izazvanim štetnom uporabom alkohola te uz to vezanim pratećim bolestima.

2. Unaprijeđena je međusobna suradnja stručnjaka iz različitih sektora kao i lokalne zajednice u smislu provedbe preventivnih akcija, podrške i liječenja obitelji, podržavanja programa uzajamne pomoći ili samopomoći te klubova liječenih alkoholičara.

Izravni korisnici su pojedinci-stručnjaci u različitim područjima (medicina, pravo, socijalni rad, kriminologija, psihologija i slično). Educirana su 73 stručnjaka kroz predavanja i praktični rad u malim grupama. Oni će stečeno znanje koristiti u svom poslu gdje nailaze na problem alkoholizma pojedinca i obitelji.

Neizravni korisnici su: ovisnici o alkoholu (više od 250.000 ljudi u Hrvatskoj) i njihove obitelji, kroz mogućnost pohađanja klubova liječenih alkoholičara; centri za socijalnu skrb, koji prepoznaju problem te alkoholičara upućuju na liječenje u zdravstvenu ustanovu (iz 21 županije); žrtve obiteljskog nasilja koje je počinio alkoholizirani član (najčešće su žrtve žene i djeca); svi educirani policijski službenici, koji alkoholiziranim sudionicima u prometu ili u izvršenju kriminalnih djela, prema zakonu preporučuju liječenje od alkoholizma; zatvorenici, koji u kaznionicama i zatvorima imaju klubove liječenih alkoholičara i nakon odslužene kazne se upućuju u klubove liječenih alkoholičara u sredinama u kojima žive; zdravstvene ustanove, koje se bave liječenjem alkoholizma u Hrvatskoj.

I ovoga su puta bili najbrojniji socijalni radnici, zatim medicinske sestre, liječnici, psiholozi...

Peti ciklus završili su:

I grupa:

1. stud.soc.ped. Maja Alajbeg, Zagreb,

2. prof.psih. Vilma Bezenšek, CZSS Zagreb - Trešnjevka,

3. dipl.soc.rad. Zlatka Bogdan, Šibenik,

4. dipl.soc.rad. Marina Bubaš, CZSS Karlovac,

5. vss Snežana Černe, OB Pula,

6. mr.soc.politike Ivana Cindrić, CZSS Split,

7. Jelena Culej, DZ Zagreb-istok,

8. dipl.soc.rad. Ivanka Drašković, CZSS Karlovac,

9. dipl.soc.rad. Slađana Dunđer, CZSS Šibenik,

10. vms Milena Heđever, DZ Zagreb-istok,

11. dipl.soc.rad. Renata Igrec, MUP Republike Hrvatske, Zagreb,

12. Vlatka Jakić, DZ Zagreb-istok,

13.dipl.soc.rad. Sanja Jakopec, PU Varaždinska Varaždin,

14.prof. pedagog. Martina Jerinić Njirić, ZZJZ Dubrovnik,

15. prvostup.sestrin. Ireneja Jurković, CZZ ment. zdravlja Zagreb,

16. dipl.soc.rad. Karmen Kmetović, ZZJZ Dubrovnik,

17. dipl.soc.rad. Asja Kohar Vitez, CZSS Zagreb - Trešnjevka,

18.dipl.psihodr.ter. Jasenka Korlević, priv.spec.amb. S. Ezgeta, Poreč,

19. dipl.psiholog Martina Kramarić Kos, MUP Republike Hrvatske, Zagreb,

20. vms Josipa Kujundžić, PB Sveti Ivan, Zagreb,

21. psih. Tatjana Mihaldinec, MUP RH PU Koprivničko-križevačka Koprivnica,

22. med.sr. Mara Oroz, Klinika za psihijatriju KBC Rebro, Zagreb,

23. soc.rad. Stana Palinić, CZSS Šibenik,

24. dipl.soc.rad. Andreja Pavković, MUP RH PU Karlovačka,

25. stud. soc.ped. Petra Petranović, Zagreb,

26. dipl. soc.rad. Martina Protulipac, CZSS Duga Resa,

27. dipl.soc.rad. Nensi Smoljo, CZSS Zagreb -Trešnjevka.

28. psiholog Janja Teglović, ZZJZ DNŽ Dubrovnik,

29. mag. soc.rad. Sofija Torbarina, MUP RH PU Zadarska,

30. psiholog Boris Tot, MUP Republike Hrvatske, Zagreb,

31. dipl.soc.rad. Ljiljana Valent, CZSS Zagreb - Trešnjevka,

32. bacc.med.teh. Jadranka Validžić, DZ Zagreb-istok,

33. dipl.kriminalist Tatjana Vlah-Martinović, MUP RH, Zagreb,

34. prof.pedag. Dijana Vrsaljko, Zadar,

35. dipl.soc.rad. Ksenija Živčić, CZSS Karlovac.

II grupa:

1. mag.soc.rada Željka Balić Čaljkušić, CZSS Split, podružnica Solin,

2. Andreja Bartolić, KLA „Buzet“,

3. dipl.soc.rad.Ana Bilić, CZSS Zagreb - Maksimir,

4. dipl.soc.rad. Lidija Bogović, CZSS Zabok,

5. prof.rehabil. Mira Buble Ćudina, Trogir,

6. VŠS Dunja Čović, CZSS Opatija,

7. dipl.soc.rad Zvjezdana Deković, OB Pula,

8. ms Renata Drašković Krušelj, Centar za ovisnosti, PB Vrapče, Zagreb,

9. bacc.med.tech. Ksenija Galić, KBC Osijek, psihijatrija,

10. dipl.soc.rad. Tatjana Gašparec, Probacijski ured Bjelovar,

11. Krunoslav Gažić, član KLA „Bjelovar”,

12. sanit.ing. Tanja Grabar Lamprecht, ZJZ Varaždin,

13. vms Đurđica Grabovac, Psihijatrija, OB Bjelovar,

14. dipl.soc.rad Tanja Grabovac-Šljubura, PB „Dr.Ivan Barbot",

15. spec.opće med. Blaženka Gregorić, Ord.op.med. B.dr.Gregorić, Valpovo,

16. mag.soc.rada Vlasta Hren, CZSS D. Stubica,

17. dipl.pedagog Željka Isakov, Škrljevo,

18. dipl.soc.rad. Martina Jelečki, CZSS,

19. ms Martina Jurić, OB „Dr. J. Benčević”, Slavonski Brod,

20. dipl.soc.rad. Silvija Kancijan, CZSS Daruvar,

21. mag.soc.rada Lidija Koletić, PB „Dr.Ivan Barbot", Popovača,

22. dipl.sociolog Lahorka Komorčec, CZSS Zagreb - Maksimir,

23. ms Marija Krobot, OB Varaždin,

24. Ivan Magaš, KLA „Centar”, Koprivnica,

25. med.teh. Vjeran Marić, ZZJZ Varaždin,

26.dipl. soc.rad. Nina Mrvelj, CZSS Zagreb - Sesvete,

27. bacc.med.tech. Višnjica Olujić, DZ Zagreb-istok,

28. med.teh. Alen Orešković, Odjel za alkoholizam, PB Sveti Ivan, Zagreb,

29. dipl.soc.rad. Sanja Paleka, CZSS Zadar,

30. mr.sc.prof.pedag. Đurđica Pavešić-Herkov, Sred.ured za zatvorski sustav, Ministarstvo pravosuđa, Zagreb,

31. mr.sc. Vesna Pereković, KBC Osijek, psihijatrija,

32. ms Višnja Petrović, OB „Dr. J. Benčević”, Sl. Brod.

Iduće godine u ožujku kreće novi ciklus dvogodišnje edukacije, ali će se zbog velikog interesa (osim Zavoda za javno zdravstvo, centara za socijalnu skrb, domova zdravlja...) proširiti i na policijske uprave te na djelatnike iz kaznenog sustava. Termini će na vrijeme (mjesec dana ranije) biti objavljeni na našoj web stranici, hskla.hr, što pruža mogućnost i ostalima zainteresiranima da se pojedinačno prijave.

Tajnica HSKLA: Dušica Cesarec

◄ strana 1

Alk. gl. 7 /2014 (211) str. 3 - 5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES