početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 6 - 7

strana 8►

PORUKA APSTINENTIMA

Onima koji su odlučili poći putem

potpunog oporavka od ovisnosti o alkoholu

Ove riječi želim uputiti onima koji su konačno odlučili poći putem oporavka. U ovom trenutku nije toliko važno kako je došlo do toga da je netko postao ovisnik. Naglašavam, u ovom trenutku, jer je vrlo važno za cjeloviti oporavak ono što se događalo prije konačne odluke o uspostavi apstinencije i odluke o liječenju. Nama je bitna činjenica da je netko došao u klub tražiti pomoć i izlaz iz stanja u kojem se nalazi, a to je stanje, bez iznimke, vrlo ozbiljno i njegovu rješavanju treba pristupiti na isto takav način, kako sam pacijent, tako i njegova obitelj, stručni voditelji i svi članovi kluba. Svaki od ovih faktora ima veoma važnu i redovito nezamjenjivu ulogu na putu potpunog oporavka svakog ovisnika. Treba imati na umu da je vrlo mali broj onih koji dolaze u klub, a da su to učinili sami, svojom vlastitom odlukom, uvidjevši svu težinu, pogubnost i neodrživost, zapravo potpuno disfunkcionalnost vlastitog života, koji je utopljen u alkoholnu ovisnost, sa svim negativnim posljedicama, kako za njega osobno, tako i za njegovu obitelj, kao i sredinu u kojoj živi.

Najveći broj ovisnika upućuje se na put trajnog oporavka u klubovima liječenih alkoholičara iz sljedećih razloga:

1. Nakon bolničkog liječenja liječnik psihijatar preporučuje i upućuje ovisnika u klub kao jedini siguran način održavanja apstinencije, postupnog i dugotrajnog oporavka, jer samo bolničko liječenje je, slikovito rečeno, sarno gašenje vidljivog plamena, a žar koji tinja ostaje i može se svaki ćas ponovno rasplamsati. 2. Poslodavac, suočen s očitim pomanjkanjem radnih učinaka i čestim izostancima s posla, kao i nerijetkim konfliktnim situacijama u koje upada radnik ovisnik, biva prisiljen staviti ga pred dvojbu: ili liječenje ili otkaz. Nevoljko, ali drugog izlaza nema jer mu je posao izvor egzistencije, ovisnik se odlučuje na liječenje.

3. Rodbina i prijatelji iz dana u dan uviđaju da se proces nezaustavljivog sunovrata u sve dublji pakao ovisnosti odvija pred njihovim očima. Svjedoci su narušenih obiteljskih odnosa, svakodnevnih svađa i čestih zlostavljanja, kao i ekonomskog propadanja obitelji. Ponukani su, iako ne bez velikih trauma radi obzira i stida, uvjeriti svoga člana i prijatelja o potrebi liječenja. To ide teško, ali znatan broj ovisnika dolazi u klub upravo na taj način.

4. Kad ne uspije ni jedan od prethodno nabrojanih načina pristupanja ozbiljnom liječenju ovisnosti u klubu, koji put se o tome odluči sudskim nalogom.

Svaki od ovih načina dolaska u klub ima svoje specifičnosti. Svakako da se najlakše prilagode oni koji se sami odluče na taj korak, zatim oni koji je su nagovorili obitelj i prijatelji.

Ovisnici koji dolaze u klub nakon bolničkog liječenja iIi nakon sudskog naloga znatno se teže uklapaju u proces rehabilitacije. Teško shvaćaju da je njima potrebno klupsko liječenje. Smatraju da je dovoljno to što su bili u bolnici i da je njihovo liječenje završeno te mogu nastaviti živjeti normalnim životom. No, bitno je naglasiti da je bolničko liječenje potrebno da bi se uklonile posljedice alkoholne bolesti i nerijetko spasio goli život, potom da bi se uspostavila apstinencija, a njezino trajno održavanje i uspostava normalnog načina života bez alkohola postiže se u klubu putem svih njegovih aktivnosti. Svjedoci smo da nakon bolničkog liječenja neki misle da je time sve završeno i da su oni izliječeni, a zapravo nakon kratkog vremena počnju ponovno piti i situacija postaje jos teža i stoga slijedi, kao posljednja mogućnost, sudski nalog za obveznim liječenjem. Bilo kako bilo, dolazak u klub je povezan s već unaprijed formiranim mišljenjem o klubu, njegovim članovima, voditeljima i učincima koji se u njemu ostvaruju. Osim rijetkih iznimaka, ta mišljenja su uglavnom, ako ne negativna, barem isprepletena s velikom dozom skepse. Ta mišljenja i stavovi uobličuju se u ova i slična pitanja i konstatacije: „Što ću ja tamo? Što ja tu imam naučiti? Ja to već sve znam. U klubu su teški kronični alkoholičari, a ja to nisam. Sve njihove priče iIi me ne zanimaju iIi mi ne kažu ništa. Njima je potrebna pomoć, ne meni, ja mogu i sam. Kad ja jednom nešto kažem, onda je to tako i sigurno će biti tako.” Brojni su takvi upitnici i još brojnije tvrdnje, a zapravo su naivne izlike u strahu od susreta s okrutnom zbiljom koja je osobu dovela do ruba ponora. Ali s time se treba susresti. Nije to ništa novo. To se ponavlja gotovo kod svakog novopridošlog člana. S time trebaju računati i voditelji i svi članovi kluba i na tim temeljima, a moramo priznati da su ti temelji slabi i nepouzdani, treba graditi zgradu trajne apstinencije i utirati čvrst put ka potpunom ozdravljenju. Da bi se ostvarile sve pretpostavke sigurnog hoda u život, slobode bez ovisnosti, potrebno je imati na umu sljedeće bitne činjenice:

1. Alkoholizam je bolest, opaka i opasna bolest. Nije to bolest koja napada jedan organ, nego bolest koja napada cijeli organizam, dušu i tijelo, psihu i sve organe. Zato treba liječiti cijeloga čovjeka, izgrađivati novoga, obnovljenog, slobodnog, novih dimenzija i pogleda na život u sebi i oko sebe. Dugačak je to i mukotrpan proces.

2. Za ovisnost o alkoholu nema lijeka, čijim uzimanjem bi prestala postojati. Do sada jedini poznati put ozdravljenja od alkoholne bolesti i svih njezinih kobnih posljedica je potpuna i trajna apstinencija, a ona se najlakše ostvaruje u klubovima. Ni medicina ni ljudsko iskustvo ne poznaju ni drugoga ni boljeg načina,

3. Alkoholičara-ovisnika nitko ne može tako osobno doživjeti, razumjeti i pomoći mu kao oni koji apstiniraju. Sve ovisničke muke, posrtaje, padove, kušnje i upitnike oni su osobno doživjeli na svojoj koži i u svome životu. Nemali broj njih je iskusio i samo dno ljudskog propadanja, ali i radost ustajanja i ponovnog osovljavanja na slobodu zdravog i radosnog življenja. To je dragocijeno iskustvo koje može biti od neprocjenjive važnosti i pomoć svim početnicima.

4. Članovi kluba nisu oni koji su bili alkoholičari pa prestali piti, sada apstiniraju i rado pričaju svoje doživljaje. Izliječeni bolesnik je tek čovjek koji se oslobodio svoje bolesti sa svim svojim od ranije prisutnim manama i vrlinama, dok izlječenjem alkoholičar postaje dublji, bolji i drugi put rođeni čovjek. Put oporavka nije samo emotivno sazrijevanje nego čovjek postaje intelektualno jači, mudriji, plemenitiji, zreliji vjernik, osjetljiviji za potrebe drugoga. Jednom riječju, bolji i plemenitiji čovjek. Potpuno je krivo uvjerenje kod nekih da su u klubu kronični i beznadni slučajevi. To je zapravo klub dobrih i plemenitih ljudi, koji se raduju svakom novom članu, jer svaki novi član budi nadu novog normalnog čivota. Stoga mu nastoje svojim primjerom i riječima pomoći da čim prije pode putem oporavka.

5. Stručni voditelji su nezaobilazni element u tom cjelokupnom procesu. Bez njih ne bi ni klubovi postojali. Oni svojim stručnim znanjem, predanim radom i požrtvovnosću usmjeravaju, animiraju i sadržajno osmišljavaju rad klubova. Plemenit je to, ali i veoma odgovoran posao. Biti ruka spasa utopljeniku je nešto što može svakoga ispuniti ponosom i motivacijom za još većim angažmanom, ali isto tako svakodnevni susreti s ponovnim padovima, odustajanjima, razočaranjima itd. iscrpljuju i iziskuju veoma velike i psihičke i fizičke napore. Dati se voditi sigurnom i plemenitom rukom stručnih osoba bitan je preduvjet bilo kakvog uspjeha u borbi protiv ovisnosti. Stoga svi članovi, a posebno početnici, trebaju njihovu stručnu i svekoliku drugu pomoć. To je jamac sigurnog napretka. Prihvatimo ga i slijedimo.

Vama koji tek stupate stazama oporavka: Dolazeći u klub tražite put izlaska iz nevolja u koje ste upali. Glavni uzrok vaših nevolja je ovisnost o alkoholu, koja se mnogovrsno negativno odrazila i na vas i na vašu obitelj. Kako? To vi najbolje znate. Znate sve pogreške, mamurluke, prolumpane dane i noći, skrivanja i laži, predbacivanja, zanemarene obveze, svađe, možda čak i zlostavljanja. Sada ste došli da se svega toga oslobodite i počnete novi život. Izazov je to, i to veliki izazov, ali i prilika, velika prilika.

Svatko od vas, dakle, dolazi sa svojom pričom i svojim životnim iskustvom.

Nadalje, različitog ste intelektualnog, duhovnog, religioznog, socijalnog itd. statusa, ali svi s istim problemom i istom nakanom: problem je - vi ste ovisnici, a nakana - osloboditi se toga. Ako ste se sami odlučili za taj korak, budite ponosni na sebe i svoju odluku, ako su vas na to nagovorili vaša rodbina i prijatelji, budite im zahvalni jer žele dobro i sebi i vama. Ako su vas na to ponukali poslodavci ili liječnici, i njima budite zahvalni jer vas nisu ostavili u vašoj nemoći i tako prepustili sigurnoj propasti. Ako ste došli i po sudskorn nalogu, znajte da je voda zbilja bila došla do grla, a sada vam se pružila ruka spasa.

Što vam preostaje? Poći putern oporavka s čvrstom i jakom voljom. Bez toga je svaki trud uzaludan. Budite svjesni da je put oporavka dug i rnmukotrpan. Imajte puno povjerenje u članove kluba. Oni vam žele pomoći. Diskrecija je potpuno zajamčena, Budite potpuno iskreni i prema sebi i prema drugirna, samo s potpunom iskrenošću i poniznirn priznanjem može doći do pokajanja i pročišćenja, a onda i do stabilne apstinencije. Radost slobodnog življenja bez ovisnosti i ponovnog uspostavljanja obiteljskog zajedništva i ljubavi vrijedna je svih žrtava i napora. Nemojte u tome sustati! Budite hrabri i ustrajni! Idite naprijed ritmom sitnih koraka, dan po dan, zahvaljujući Bogu za svaki dan bez alkohola! Ne pravite velike planove, veliki zalogaji često postanu preveliki, pa se ne daju progutati.

Ni recidivi vas ne smiju obeshrabriti! Da nije recidiva ne bi bilo ni klubova. Treba se dići i ponovno krenuti naprijed. Ako se recidiv dogodi, ne zaboravite odmah se javiti stručnom voditelju, on će vam pomoći da se to odmah sanira. Što se prije sanira, to su posljedice manje. Dobro zapamtite: ovisnik na putu oporavka ne smije nikada popiti ni jedne čaše alkohola, pa apstinirao on šest dana ili šest mjeseci, ili godinu ili šest godina... jednostavno nikada, jer samo jedna čaša širom otvara vrata novoj i možda još težoj ovisnosti.

Vidite kako je velik i odgovoran posao stručnih voditelja: sve to treba objediniti, shvatiti, prihvatiti, dati pravu mjeru i savjet, izgovoriti možda i spasonosnu riječ, a istovrerneno biti odlučan i nepopustljiv. Pravo je to umijeće, ali i veliki dar, koji trebarno cijeniti. Članovi kluba, kao i njihove obitelji nikada to ne bi smjeli smetnuti s uma. Stručni voditelji trebaju znati, imajući sve ovo u vidu: Možda vas svaki član kluba neće voljeti ni cijeniti, ali voditelji moraju voljeti i poštovati osobnost svakoga člana. Samo se na taj način može uspjeti. Neka Bog dade ustrajnosti u dobru i jednima i drugima, i svima nama!

Dak, Mostar

◄ strana 3

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 6 - 7

strana 8►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES