početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2014 (209) str. 16-17

strana 18 ►

JUBILARNE GODIŠNJICE KLA

Svečanost povodom obilježavanja Dana KLA KZŽ

Zajednica klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije u petak 4. travnja 2014. godine u 18 sati u prostorijama Opće bolnice Zabok pripremila je svečanost povodom obilježavanja Dana klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije. Osim članova svih zagorskih klubova s obiteljima, odazvali su se i predstavnici centra za socijalnu skrb, Crvenog križa, Obiteljskog centra KZŽ, te dr. Zemira Medved voditeljica Odjela ovisnosti u Općoj bolnici Varaždin, a nekadašnja djelatnica u prevenciji ovisnosti u OB Zabok. Program je vodio gospodin Mladen Gregurić, višegodišnji apstinent i tajnik Kluba liječenih alkoholičara „Jezera“. Na početku se posjetiteljima obratio predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije dipl. soc. radnik Željko Postonjski. Istaknuo je važnost klubova te se osvrnuo na njihovu uspješnost, jer ove godine slavimo 50 godina uspješnog djelovanja. Zatim su članice Ženske vokalne skupine „Dora” iz Zlatara izvele himnu liječenih alkoholičara. Potom su se članovi svakog kluba predstavili sa svojim radovima. Posebno ozračje postigli su članovi KLA „Bistrina“, čiji je bend „Apstinenti” izveo nekoliko zagorskih pjesama. Podijeljena su i priznanja za nesebičan doprinos u radu klubova. Priznanja su dobili ing.soc. rada Danica Posavec, dr. Zemira Medved, viša medicinska sestra Gordana Špoljar te Krapinsko-zagorska županija. Također su priznanja dobili dugogodišnji apstinenti, koji su unatoč svim životnim nedaćama ostali dosljedni sebi i iz dana u dan se bore protiv te opake bolesti. U ugodnom druženju uz domjenak ponovno smo se osnažili da se što uspješnije nosimo s iskušenjima na koja u našoj apstinenciji nailazimo.

Štefica Šukec, KLA „Jezera“, Bedekovčina

Druženje kod kapelice Sv. Vida

Sada već četvrtu godinu članovi KLA “Jezera” Bedekovčina organiziraju jednodnevno druženje uz roštiljanje kod kapelice Sv. Vid blizu Začretja. Tako se 20.07.2014. nas 30-ak okupilo u prijepodnevnim satima. Uz članove kluba sa obiteljima te terapeutom g. Željkom Postonjskim s nama su bili i jedan od osnivača KLA “Jezera” g. Ivan Prokurica sa suprugom Nadicom te obitelj Gospočić iz KLA “Stubica”. Te nam je nedjelje i vrijeme bilo naklonjeno te smo uživali u igrama na otvorenom, dok smo čekali naše vrijedne kuhare da završe sa pečenjem roštilja. Po završetku ručka osladili smo se i raznim delicijama naših članica. Druženje smo nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati kada smo sretni i još ustrajniji u svojoj apstinenciji krenuli put svojim kućama. Drago nam je da članovi kluba i njihove obitelji prepoznaju vrijednost ovakvih neformalnih druženja, te se i u ovim užurbanim vremenima uspijemo okupiti u ovako lijepom broju.

Štefica Šukec

Izlet u Istru

Dana 17. svibnja ljeta gospodnjega 2014. simpatična družina KLA iz Rijeke koju vodi dr. Tomislav Lesica krenula je na izlet u Istru. Lijepo vrijeme obećavalo je dobar provod. U 9 sati krenuli smo put Grožnjana. Već iz automobila počeli smo se diviti prirodnom bogatstvu i prizorima koji su se izmjenjivali pred očima.

Kroz prijateljski razgovor vrijeme je brzo prošlo i pred nama se ukazao slikoviti istarski gradić Grožnjan. Šetnja njegovim ulicama nikoga nije ostavila ravnodušnim. Svako malo snimljena je poneka fotografija za uspomenu (koje još nismo uspjeli razviti) dok smo upijali atmosferu strmih uličica, starih kamenih kuća, ponekog umjetničkog detalja, te divnog cvijeća kojega stanovnici imaju napretek, što nam je ukazalo na iznimno visoku kulturu stanovanja i standarda ugodnog života. Okrepu smo pronašli u lokalnom kafiću s pogledom na pitoma istarska brda koja neodoljivo privlače svojom romantikom i zovu nas negdje u zelenu daljinu, daleko od svakodnevice.

Puni dojmova krenuli smo dalje prema području Brtonigle, točnije Stanciji Drušković, 5 km udaljenoj od mora, na naše odredište – Agroturizam Sterle. To je, naime jedno ogromno imanje gdje možete odspavati, pojesti, popiti te otići na duge šetnje po prirodi. Odmah smo zamijetili divlje svinje, krave, ovce, koze, kokoši, guske, konje, te nezaobilaznu mačku i psa. Zatim smo se spustili u špilju Mramornica koja se nalazi u sklopu imanja. Maksimalna dubina je 20 m, s konstantnom temperaturom od 14 stupnjeva Celzijusa, a ljepota bjeline stalaktita i stalagmita po čijoj je bolji špilja dobila ime naprosto nas je oduševila, kao da smo uronili u neki bajkoviti svijet. Svaka pohvala ide našoj simpatičnoj mladoj domaćici koja nam je s puno ljubavi pričala o tom prirodnom fenomenu.

Nakon što smo ponovno ugledali danje svjetlo, uputili smo se prema restoranu gdje smo nakon suhomesnate zakuske jeli fuže i njoke u umaku od piletine i veprovine. Još malo šetnje po bogatom imanju, ugodan razgovor sa vlasnicima kojima smo odali priznanje na ukazanoj dobrodošlici, s neizbježnim zaključkom kako je za njegovo održavanje potrebno uložiti mnogo truda i ljubavi. Zadovoljni i puni dojmova vratili smo se u Rijeku oko 17 sati.

Članovi KLA

Štand KLA „Dr. Mato Golubić“ povodom 1. travnja

U subotu, 29. 3.2014. godine, već tradicionalno, naš je Klub liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ povodom 1. travnja - Dana klubova liječenih alkoholičara imao štand na Trgu Republike u Čakovcu, gdje su članovi i terapeuti dijelili promotivne letke o štetnosti alkohola, te davali informacije o našem klubu.

Dan klubova liječenih alkoholičara obilježava se 1. travnja, u spomen na 1964. godinu kada je otvoren Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma u Klinici za psihijatriju KB „Dr. Mladen Stojanović“, današnjoj KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. U okviru Centra osnovan je prvi klub liječenih alkoholičara - Ogledni klub, a iste godine osnovan je i prvi gradski klub - Klub „Maksimir“. Kada tim informacijama dodamo da je naš klub osnovan davne 1968. godine, samo četiri godine nakon prvog Oglednog kluba, vidimo koliki je njegov značaj u okviru cijele Republike Hrvatske, a posebno za Međimurje i njegove građane.

I ove godine bilo je malo zainteresiranih za ozbiljan razgovor. Očigledno je da je alkoholizam, a posebno liječeni alkoholičari tabu tema u Međimurju. Ove godine barem nas je vrijeme poslužilo jer nas je do sad u sličnim akcijama obavezno pratio vjetar, kiša i snijeg.

Članovi KLA

U sjećanje

Prijatelji iz KLA Rovinj posjetili su krajem ožujka Gorski kotar i naš Klub da bi odali počast i položili cvijeće na grob njihovog i našeg velikog prijatelja Antona Plešea Tonija. Na 2. godišnjicu smrti s tugom i ponosom smo se svi zajedno još jednom pozdravili s velikim čovjekom i apstinentom. I dalje pamtimo jednu od njegovih poznatih istina:

Moguće je pobijediti samoga sebe !!

In memoriam

Dana 6. srpnja 2014. nakon duge bolesti završio je ovozemaljski hod naš dugogodišnji aktivni član gospodin Stanko Knežević. Prije 28 godina došao je u Klub liječenih alkoholičara „Sveti Duh“. Činilo nam se tada da neće dugo ostati, međutim, godinama je bio dobri duh kluba.

Jako mu je bilo važno da klub dobro radi, svakog novog člana je primio s puno strpljenja i razumijevanja te mu nastojao pomoći na teškom početku apstinencije.Godinama je vodio klub, bio je predsjednik, tajnik, obavljao za klub sve što je bilo potrebno i redovito odlazio na koordinacije. Dugo godina je koordinirao klubove Črnomerca te uporno ustrajao u borbi protiv bolesti alkoholizma. Nemamo dovoljno riječi kojima bismo izrazili našu zahvalnost što je bio dio nas i našeg kluba. Uvijek ćemo ga se sjećati s puno poštovanja. Ispratili smo ga 9. srpnja 2014. na groblju Miroševec.

Počivao u miru,

prijatelji iz KLA „Sveti Duh“, Zagreb

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2014 (209) str. 16-17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES