početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 5 /2014 (209) str. 12-15

strana 16 ►

JUBILARNE GODIŠNJICE KLA

40 godina rada KLA „Susedgrad“

Dana 17.2.2014. proslavili smo 40 godina od osnivanja našeg Kluba liječenih alkoholičara „Susedgrad“. Nakon uvodne himne liječenih alkoholičara, minutom šutnje odali smo počast preminulim članovima našeg kluba i preminulim dragim prijateljima KLA. Sjetili smo se našeg dede Miška, dugogodišnjeg apstinenta koji je preminuo prošle godine.

Skupština se odvijala po uobičajenom dnevnom redu, a vodio ju je naš predsjednik Ivica Anušić. Terapeut kluba, gđica. Katarina Radat iznijela je cjelokupnu prezentaciju o razvoju kluba u proteklih 40 godina rada (od 1974. do 2014.). Dodijeljeno je 11 priznanja za godine apstinencije (3 priznanja za 1 godinu, 3 priznanja za 2 godine, 2 priznanja za 4 godine, 2 priznanja za 15 godina i 1 posebno priznanje za 40 godina apstinencije našem Mikiju - Franji Ozmecu, koji je u klubu od prvog dana). Ostalim našim dugogodišnjim članovima podijeljena su interna priznanja uz popratne stihove Mladena Topolovca, a svaki je dobio knjigu „Uhvaćena duga“ koju je poklonila prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber.

Skupštini je prisustvovalo preko 130 sudionika, gostiju i prijatelja iz 38 klubova s područja grada Zagreba, ali i drugih dijelova Hrvatske: Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Bedekovčine, Varaždina, Siska, Zaprešića i Velike Gorice. Skupštinu su uveličali i bivši terapeuti KLA (Ana Štimac, Karolina Tkalec) kao i terapeuti naših susjednih klubova (Sanja Frkin, dr.sc. Gordana Berc) te naše studentice na praksi (Josipa Đuzel, Andrea Habek i Tajana Breberina) kao i jedna naša bivša studentica, Ivana Šeparović. Ugodno su nas iznenadili i posebno obradovali svojim prisustvom naši eminentni stručnjaci na području alkoholizma: prim.dr.sc. Željko Marinić, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, prim.dr.sc. Korona Neneadić-Šviglin, dr. Anto Orešković, Radovan Tatalović, prof, i jedan od osnivača i prvi terapuet našeg kluba, prim.dr.sc. Darko Breitenfeld. Ovim putem im zahvaljujemo što su našli i odvojili svoje vrijeme za nas. Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje uz prigodan domjenak.

Marica Čegir

Tijekom proteklih 40 godina (1974.-2014.) Klub liječenih alkoholičara „Susedgrad“ održao je ukupno 1 080 terapijskih sastanaka. Kroz klub su prošlo 492 člana (liječena alkoholičara), od čega je udio muških 85%, a žena 15%. Nismo imali potpunu bazu podataka za sve članove, no evidentirani su ukupno ostvarili 903 godine apstinencije. Prosjek godina apstinencije svakog člana iznosi 2,5 godina apstinecije. Najveći dio članova apstinirao je do godine dana (61%).

Najviše dolazaka novih članova u klub bilo je u razdoblju od 1974.-1985. kada je došlo 74,79% od ukupnog broja članova. Od 2000. godine priljev novih članova je manji od 3 člana godišnje. U navedenom razdoblju bilježimo i godine (2004., 2005. i 2008.) u kojima nije došao niti jedan novi član.

Najčešći razlog odlaska iz kluba bio je, kod većine članova, da ne želi dolaziti (53%) dok ih je 33% otišlo u neki drugi klub.

Klub „Susedgrad“ je do skupštine brojio 22 člana (liječena alkoholičara), od čega pratnju ima 15 članova, a bez pratnje je 5 članova i jedan je bračni par koji su oboje uključeni u proces liječenja. Sadašnji članovi kluba ukupno su apstinirali 214 godina, što po svakom članu iznosi 9,7 godina apstinencije. Ukupno 14 članova nije imao niti jedan recidiv.

Katarina Radat, dipl. soc. radnik

Krenulo obilježavanje 40. godina rada KLA „Križevci“

Dana 1. travnja, kad je u Hrvatskoj pred 50 godina osnovan prvi klub liječenih alkoholičara, na dan koji danas obilježavamo kao Dan klubova, odlučili smo započeti obilježavati svojih punih 40 godina rada. Tako je Klub „Križevci“ u suradnji s gradom Križevcima, Centrom za socijalnu skrb Križevci, Srednjom školom „Ivan Seljanec” i gradskom knjižnicom „Franjo Marković” u Križevcima organizirao Tečaj senzbilizacije za alkoholom izazvane poremećaje koji održan u Multimedijskom kulturnom centru Gradske knjižnice.

Predavači su bili: Prevencija rizičnih ponašanja kod mladih, Ljiljana Rodzinec, pedagog, Srednja škola “I. Seljanec” Križevci; Poremećaji u obiteljskim odnosima izazvanih alkoholom, mr. Kristina Frtalić, dipl. socijalna radnica, Centar za socijalnu skrb Križevci; Duhovnost i alkoholizam, vlč. Dražen Hladuvka, Župa sv. Marka Križevčanina i Majke Božje žalosne u Križevcima; Motivacija i kompleksni sustav liječenja alkoholizma, mr. Milan Čapalija, prof. psih., stručni djelatnik u KLA „Križevci“; Oporavak alkoholičara i obitelji kroz KLA, Zlatica Nemec, bacc.ms., stručna djelatnica u KLA „Križevci“ i za kraj je prikazan film o KLA „Križevci“, Slike novog i ljepšeg života“, koji su izradili Josip i Snježana Karlović. Tečaj je bio namijenjen mladima, obiteljima, prosvjetnim i zdravstvenim djelatnicima, socijalnim radnicima, predstavnicima sudstva, policije i lokalne zajednice, kao i svima ostalima koji se susreću s alkoholom izavanim problemima i poremećajima. Bilo je zadovoljstvo vidjeti punu dvoranu ljudi koji su došli čuti nešto na ovu našu temu, a ujedno nam i pružiti podršku u našem radu. Našem pozivu odazvao se i dopredsjednik HSKLA Dražen Žagi, a KLA „Sveti Ivan Žabno“ svoj redovni sastanak zamijenio je ovim tečajem. Moramo zahvaliti svima koji su pomogli da se organizira ovo uspješno predavanje. Ne smijem zaboraviti napomenuti da su tečaj otvorili tamburaši Glazbene škole „Albert Štriga“ iz Križevaca, koji su se netom prije toga vratili s Međunarodnog natjecanja orkestara u Pragu, gdje su postali apsolutni pobjednici prestižnog festivala, osvojivši tri velike nagrede u konkurenciji mladih iz cijeloga svijeta.

Samo nekoliko dana kasnije, 5. travnja u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježen je Dan klubova u Legradu „Pješačenjem protiv ovisnosti“, čiji je ovogodišnji domaćin bio KLA „Podravka“ iz Koprivnice. Okupilo se 80-tak članova svih naših pet klubova, koji smo u dobrom raspoloženju, usprkos ne baš sjajnom vremenu (lagana kišica pratila nas je cijelim putem), još jednom proveli dan u krasnom druženju. Domaćini su nas proveli Legradom, pokazali nam mjesnu crkvu i odveli nas do popularne Halasz Csarde. U druženju i pješačenju pridružio nam se i načelnik općine Legrad, Ivan Sabolić.

7.6.2014. godine, Klub „Križevci“ obilježio je 40 godina rada

Okuplio se preko 100 ljudi, što liječenih alkoholičara, što članova obitelji, kao i mnogih prijatelja i gostiju. I ponovo je ovo bilo i međunarodno okupljanje jer su nam stigli i prijatelji Nataša i Mijo iz Ljubljane.

Cijelo ovogodišnje obilježavanje proveli smo sami. Prvo je naš Željko pročitao svoje dvije pjesme, a zatim smo pogledali film „Slike ljepšeg života?“ čiju su autori Josip i Snježana Karlović. Prikaz rada kroz proteklih 40 godina iznio je ukratko prof. Milan Čapalija. Nakon toga je, zajedno s medicinskom sestrom Zlaticom Nemec, uručio priznanja za uspješnu apstinenciju. Znamo da je svaki dan apstinencije bitan, ali kad netko ima punih 40 godina kao naš Nikola Novosel-Miško - to već nije mala stvar. Kao najstarijem apstinentu u klubu i njegovom osnivaču, zasluženo priznanje uručio je prvi terapeut KLA „Križevci“, dr. Tonko Mijač. Cijela dvorana burnim pljeskom i ustajanjem čestitala je našem Mišku ovaj krasni jubilej. Podijeljena su i priznanja za nepušenje. Bila je još ovo jedna skupština križevačkog kluba koja je odisala pozitivnom energijom, puna lijepih osjećaja. Ponovo su s nama bili mnogi dragi prijatelji koji uvijek rado k nama svrate.

Hvala svima koje ni ovo pakleno vrijeme nije pokolebalo da dođu s nama podijeliti radost naših uspjeha. Na kraju podsjećamo da vas očeujemo na 16. večeri pučke poezije, koja će biti vrhunac obilježavanja 40 godina našeg rada i na kojoj ćemo predstaviti našu monografiju.

Snježana Karlović, član obitelji

39. godišnja skupština UKLA Slatina i obilježavanje 1.4.1964. - Dana klubova

Po lijepom i sunčanom vremenu u prostorijama Udruženja klubova liječenih alkoholičara u Slatini, 2.4.2014. održana je 39. godišnja skupština UKLA Slatina. Stručne djelatnice medicinske sestre Doma za psihičke bolesnike Borova i dva člana njihovog kluba bili su gosti na skupštini. Skupštini su nazočile i stručne djelatnice UKLA Slatina: dr. Marija Turk-Kuči, predsjednica, vms. Višnja Kajzer, tajnica, prof. Ksenija Vujanović-Juras, stručna djelatnica, dipl.soc. radnica Vlasta Ivković i Ivan Jazbić, novi mladi socijalni radnik u Centru za socijalnu skrb u Slatini, koji se aktivno uključuje u rad slatinskih klubova. Skupštinu je otvorio i pozdravio sve prisutne predsjednik Stanislav Stanojević.

Uz pratnju na gitari koju je svirao Krunoslav Matišić, svi su zajedno otpjevali himnu klubova.

Izvještaj o radu u protekloj 2013.-2014. godini podnio je predsjednik Stanislav Stanojević, zahvalio je stručnim djelatnicama za rad u klubovima, a posebno dr. Mariji Turk-Kuči, koja radi u klubovima od osnutka prvog kluba od 31.1.1975. godine.

Klubovi su održali sve redovne sastanke, dva puta tjedno za tri kluba po dva sata, a to je 208 sati redovnog rada. Sudjelovalo se na sportskim susretima, izletu u prirodu na izletište Bunarić, na 16. večeri pučke poezije u Bjelovaru, provedeno je niz aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i niz aktivnosti kao dio projekta.

Sada se UKLA bavi prijedlogom za osnivanjem Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara u Virovitičko–podravskoj županiji. Do toga se došlo da je takova zajednica neophodna kako bi se koordinirao rad svih klubova u Virovitici, Slatini i Pitomači. Posebno se ukazalo na problem manjka stručnih djelatnika za rad u klubovima u Virovitici i Pitomači, odnosno da je hitno potrebno provesti edukaciju za stručne djelatnike za rad u klubovima. Održano je sedam sastanaka upravnog odbora, primani su novi članovi, rješavan problem recidiva, podržavan obiteljski pristup i druge aktivnosti. Tajnica Udruženja Višnja Kajzer izvijestila je da je u 2013. godini primljeno 12 novih članova, da je bilo 18 recidiva, koji su se javljali i u TAC. U protekle četiri godine, od 2010.-2013., primljeno je 49 novih alkoholičara u klubove. Zanimljiv je podatak da je u 39-godišnjem razdoblju primljeno i registrirano u klubove 1023 obitelji.

Dr. Marija Turk-Kuči je govorila o značaju klubova liječenih alkoholičara u zaštiti i unapređenju duševnog zdravlja i suzbijanju ovisnosti na nekom teritoriju od osnivanja prvog KLA 1.4.1965. godine u Zagrebu i o značaju prof. dr. Vladimira i Višnje Hudolin i Zagrebačke alkohološke škole, o važnosti osnivanja HSKLA i predsjedništva HSKLA na čelu s prof.dr.sc. Zoranom Zoričićem i dr. A.Oreškovićem, o značaju časopisa Alkohološki glasnik kojeg uspješno uređuje uredništvo na čelu sa prim.mr.sc. Vesnom Golik- Gruber, te o proslavi i obilježavanju 50-godišnjeg rada i postojanja svih ovih aktivnosti. UKLA Slatina se priprema za svečano obilježavanje 40. godišnjice svog rada 2015. godine. Uslijedio je svečani trenutak dodjele diploma za apstinenciju, a najveće priznanje je dobila obitelj Ivana Vučete. Ivan je primio diplomu za 15 godina apstinencije bez recidiva, a njegov sin za jednu godinu. Slijedio je domjenak uz domaće kolače i veselo druženje.

Marija Turk-Kuči, dr. med.

15. godišnja skupština Kluba “Osmijeh”, Donja Dubrava

Duboki naklon terapeutu

U subotu, 31. svibnja održan je impozantan 15-godišnji skup Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave. Održan je u prostorijama mjesnog NK Dubravčan pred klupskim članstvom, predstavnicima mjesnih udruga, te predstavnicima jedanaest srodnih klubova iz Međimurja, Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske županije i Grada Zagreba. Skup je bio prožet emocijama i suzama kojih se nije mogao suspregnuti ni zamjenik općinskog načelnika Dragutin Mikulan. Na sve to su nazočne potaknule životne i dramatične priče posrnulih apstinenata koji su dobili priznanja za apstinencijske godine, a kojima je „Osmijeh“ pružio ruku spasa. Za godinu dana apstinencije priznanja su primili obitelj Lovrek i samac Viktor Horvat. Obitelji Fučko i Pongrac priznanja su dobila za 3-godišnju apstinenciju, obitelj Zvošec za 5 godina nepijenja alkohola, dok su za 10-godišnju apstinenciju dobitnici bile obitelji Marđeko i Klarić. Priznanja im je, uz prigodan intervju, uručio klupski terapeut dr. Ivan Dolenec, kojeg su svi u svojim životnim pričama opisivali kao čarobnjaka, anđela čuvara i spasitelja pa je zaslužio duboki naklon sviju onih koji su kroz 15 godina prošli kroz kluba, a i onih od prije 25 godina, kada je u ovom međimurskom kutku izrastao prvi klub liječenih alkoholičara u Svetoj Mariji, čiji je bio inicijator. On je stručnjak koji nije pomogao samo apstinentima već i cijelim obiteljima.

Skup je započeo tradicionalnim kulturnim nastupom unuka i djece apstinenata pokazujući na taj način klupsku povezanost od onih najmlađih pa do onih kojima se pomoć pruža kroz obiteljsku terapiju, da bi na taj način promijenili stil života u život bez alkohola. Klupski predsjednik Željko Kuzmić je naveo kako je u Klubu „Osmijeh“ momentalno 13 obitelji i 3 samca iz Donje Dubrave i okolice, pa čak i iz susjedne Podravine. Nabrojao je sve godišnje aktivnosti koje su se odvijale u klubu.

Zanimljiv je bio kronološki prikaz rasta klubova u ovom dijelu Međimurja koji je iznio dr. Dolenec. „Sve je počelo 1990. godine u Svetoj Mariji, gdje je osnovan KLA „Zdrav život“, koji je bio baza za osnivanje klubova u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Svaki klub je čamac koji plovi Dravom, a oko njega su iznemogli plivači. Članovi klubova im iz čamca pružaju ruku spasa. Neki su još u plićaku, a neke je već uhvatila matica. Mnogi od omamljenosti alkoholom ne vide čamac pa ih matica odnosi, no ima onih koji su ušli u njega i sjedinili se s posadom, nažalost ima i onih koji su iz čamca ispali“ - slikovito je dr. Dolenec prikazao rad klubova. Ispali ljudi iz čamca su recidivisti kojih nažalost ima. Ima ih jer nisu bili čvrsti u apstinenciji, a tu čvrstinu im nije dala obitelj. Takvih te subote nažalost nije bilo među njima, oni su ponovno postali plivači, davljenici. „Osnovani smo zato da takvim davljenicima pružimo spasonosnu ruku. S ovog mjesta molim te ljude da je prihvate, da dođu u našu sredinu jer naš svaki klupski sastanak završava sa smijehom, a smijeh je pola života“ - bila je posljednja slikovita poruka klupskog terapeuta.

U ime Zavoda za Javno zdravstvo Međimurske županije skup je pozdravila dr. Diana Uvodić-Đurić, koja je pozvala svoga kolegu da i poslije 1. srpnja, kada odlazi u zasluženu liječničku mirovinu, još čvršće stane uz klub i ljude kojima je klub nasušna potreba. Himnu klubova liječenih alkoholičara na početku skupa izveo je trio iz Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava, Antun Hovat, prof., Marta Horvat i Tamara Punčikar.

Mladen Grubić

Projekt „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!“

Već deseta radionica u Donjoj Dubravi

U utorak, 18.3.2014. u prostorima mjesne osnovne škole u Donoj Dubravi održana je 10. radionica projekta Program zdravog života. Krovna tema susreta bila je: „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!“ O problemima alkoholizma, ali i depresije govorio je Živko Mišević, dr.med. spec.psihijatrije, rukovoditelj djelatnosti psihijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec. U svezi s temom, rad Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave predstavio je Ivan Dolenec, dr. obiteljske medicine i klupski terapeut. Diana Uvodić-Đurić, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske

županije i terapeutkinja u Klubu liječenih alkoholičara „Prelog“ predstavila je Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam. Dana 2. travnja na rasporedu je bilo novo predavanje, odnosno radionica s psihologinjom Bertom Bacinger-Klobučarić, prof., koja je govorila o upravljanju stresom. Bio je to drugi dio krovne teme „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!“.

Tekst i foto: M. Grubić

◄ strana 11

Alk. gl. 5 /2014 (209) str. 12-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES