početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2014 (208) str. 5- 15

strana 16 ►

50 GODINA KLA - prva obavijest

DODIR DUŠE - prva obavijest

50 GODINA KLA - prva obavijest

POVIJESNI OSVRT NA RAD ZAGREBAČKIH KLUBOVA

Udruga KLA – Trešnjevka

Udruga klubova liječenih alkoholičara Trešnjevka sastoji se od 11 klubova.

KLA „ZET“, osnovan 1968. godine. Osnivači kluba bili su prvi predsjednik Rade Panić i Dragutin Jug, prva terapeutkinja bila je vms Đurđa Orešić, a nakon nje ms Nada Jurkić. Klub neprekidno djeluje od 1968. godine. Sredinom sedamdesetih u Trevisu na sastanku klubova liječenih alkoholičara Jugoslavije i Italije dobio jer priznanje za uspješan rad, Klub se 1968. dijeli na KLA ZET „Podsused“ i KLA „ZET Dubrava“. Tijekom djelovanja kroz klub je prošlo oko 750 članova. Danas klub broji 7 članova (4 samaca, 3 obitelji), terapeut je dipl.ing.soc.rada Mirica Mitrović-Kunović, a predsjednik Anđelko Đapić.

KLA „HORVATI–SREDNJACI“, osnovan 1971. godine odvajanjem 12 članova od matičnog kluba „Trešnjevka – Nova cesta“. Klub je osnovan pod pokroviteljstvom Centra za alkoholizam bolnice „Dr. Mladen Stojanović“, u prisustvu prim.dr. Svjetlane Pintarić i dr. Zembić. Od osnutka do danas u klubu je radilo više terapeuta i voditelja: dr. Zembić, Nevenka Brnas, dr. Marina Dezan, ms Jasna Majstorović, Franjo Reich, vms Ana Cegledi. Tokom godina mijenjali su se predsjednici kluba, a također i broj članova koji se kretao od 12 do 34 člana. Tokom Domovinskog rata klub je opstojao zahvaljujući nekolicini starijih apstinenata. Danas klub broji 17 članova (11 samaca, 6 obitelji), terapeut je Marijana Pavlović, a predsjednik Krešo Biondić. Posebno se ističe Ivo Vučinovec.

KLA „LIDIJA PASZKO“ osnovan je pod imenom KLA „VOLTINO“ 1976. godine, a novo ime dobio je odlukom svih članova kluba 2009. po zaslužnoj članici Lidiji Paszko. Dostručni djelatnik i predsjednik kluba je Josip Poljak. Klub broji 11 članova (8 samaca i 3 obitelji).

KLA „STARA TREŠNJEVKA“ osnovan 1977. godine. Klub je kontinuirano djelovao i za vrijeme Domovinskog rata. Članovi su aktivni u radu ZKLA, HSKLA i Udruge Trešnjevka, Broji 8 članova (2 samaca i 6 obitelji). Terapeut je prof. def. Erika Kovačević.

KLA „PREČKO“ je osnovan 1984, Do sada su u klubu radili slijedeći terapeuti: Maja Tončević, Vesna Mitrović, Blanka Dorociak. Tokom godina postojanja kroz klub je prošlo preko 1.000 članova. Tako se 1996. godine ukazala potreba za osnutkom još jednog kluba, a to je Klub „Osvit“. Danas klub broji 24 člana, terapeut dr. Davor Bodor.

KLA „RUDEŠ“ osnovan 1986. godine. Kao prvi terapeut radio je dr. Jagarinec. Klub 1994. godine prestaje s radom i ponovo se aktivira 1996. Pokretači su bili g. Trinajstić i gđa. Glogović. Tada je terapeut bila profesorica Erika Kovačević. 1998. klub preuzima dr. Zoran Zoričić i vodi ga do jeseni 2008. U tom periodu klub se razvio i povećao broj članova tako da se 2000. dijeli na dva kluba: Klub „Vrbani“ i Klub „Rudeš“. Od jeseni 2009. do 2012. klub vodi dr. Gašpar, a tada klub preuzima prof. psihologije Željka Dorociak. Od 2013. godine klub vodi soc. rad. Vesna Mitrović. Predsjednik je Mladen Komerički. Danas broji 6 članova (3 samca i 3 obitelji).

KLA „OSVIT“ osnovan 1996. godine dijeljenjem KLA „PREČKO“ na dvije grupe. Kao samostalni klub registriran je 1997. g. Do 2002. godine terapeut kluba je bila soc. radnica Vesna Mitrović. Danas klub broji 13 članova (4 samca i 9 obitelji). Terapeut je Anto dr. Orešković, a predsjednica Štefica Bedeniković.

KLA „GAJEVO“ osnovan je 1997. godine. Broji 21 članova (6 samca i 15 obitelji). Terapeut je dipl.ing.soc. rada Ljerka Topić.

KLA „KNEŽIJA“ osnovan je 1997. godine. Broji 20 članova (7 samca i 13 obitelji). Terapeut je dr. Davor Bodor, predsjednik Neven Bolanča.

KLA „S.S. KRANJČEVIĆ“, osnovan 1998. godine. Broji 6–8 članova. Prva terapeutkinja bila je gđa. Lidija Paszko, koja je dužnost obavljala do svoje smrti. Klub je godinu dana radio bez terapeuta, a zatim je vođenje kluba preuzela terapeutkinja Martina Tutić. Predsjednik kluba je Antun Petrić.

KLA „VRBANI“, osnovan 2000. godine od dijela članova KLA „RUDEŠ“. Broji 10 članova. Terapeut je soc. rad. Vesna Mitrović, a predsjednik Stjepan Marković.

Svi se klubovi ističu u klupskim i izvanklupskim aktivnostima. Rad u klubu zasniva se na edukaciji članova i njihovih obitelji, radu s apstinentima, rehabilitaciji i resocijalizaciji liječenih alkoholičara, radu na prepoznavanju različitih rizičnih situacija. Izvanklupske aktivnosti očituju se u odlasku na godišnje skupštine drugih klubov, sudjelovanje na sastancima ZKLA Trešnjevka i ZKLA Zagreba.

a i razne manifestacije kao što su: Trijezni tramvaj – za Valentinovo, Večeri pučke poezije, Sportski susreti, te sudjelovanje u raznim akcijama u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Štefica Bedeniković, dopredsjednica HSKLA

Gradske četvrti Donji grad i Trnje

KLA Centar Zagreb

Klub „Centar“ osnovan je u jesen 1964. godine u Tkalčićevoj ulici i do današnjeg dana radi bez prekida. Smatra se najstarijim klubom liječenih alkoholičara.

Kvalitetu kluba, kojom se ne bez razloga ponosimo, možemo zahvaliti i vrsnim terapeutima. Među prvima bio je to dr. Josip Ivica iz Vinogradske bolnice, kako je još uvijek zovemo. S porastom broja članova, klub se ubrzo dijeli na tri kluba: KLA „Centar“, KLA „Centar Tkalča“ i KLA „Centar Stara Tkalča“.

Klub “Centar Tkalča” vodili su nakon dr. Ivice i drugi izvrsni terapeuti, soc. radnica Danica Šoštarić, prof. Maja Tončević, a u novije vrijeme s nama je mlada soc. radnica Anamarija Josipović, a od jeseni 2012. godine prof. Mirjana Halužan koja je svojim stručnim i profesionalnim odnosom brzo pretvorila naš klub u jedan od najboljih. Grupa je kompaktna i homogena pa su izostanci vrlo rijetki. Kao najistaknutijeg člana u povijesti našeg kluba posebno bih istaknuo doprinos našeg gospodina Zlatka Topalovića, nažalost preminulog prošle godine. On je od 1975. godine stalno bio uključen u rad kluba, a također i u Zajednicu klubova liječenih alkoholičara te rad klubova diljem Hrvatske. Sa svojih 38 godina apstinencije bio je velika podrška ljudima koji su tek krenuli stazama trijeznog života.

Vladimir Pisačić, predsjednik KLA „Centar Tkalča“

KLA “Centar Stara Tkalča” nastao je dijeljenjem Kluba “Centar”. Terapeut Kluba bila je prim.dr.sc. Mirjana Marković, a potom prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber. Sadašnji predsjednik Kluba je Branko Butina. Klub njeguje obiteljski postupak, a specifičnost Kluba je zastupljenost velikog broja žena koje su liječene od ovisnosti o alkoholu.

V.G.G.

KLA „Poštar“, Zagreb

Klub liječenih alkoholičara „Poštar“, osnovan je 2. travnja 1975. godine u okviru Poduzeća PTT saobraćaja Zagreb, pod nazivom „Klub liječenih alkoholičara Poduzeća PTT saobraćaja Zagreb“, a sjedište kluba bilo je u prostorijama tvrtke, na adresi Ulica Kneza Branimira br. 4.

Stručnu pomoć prilikom osnivanja kluba pružili su stručnjaci prof. dr. Branko Lang iz Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ i dr. Ivan Henč iz Doma zdravlja Centar, Dispanzera za zaštitu duševnog zdravlja.

Terapeutkinje su bile stručne djelatnice Poduzeća, socijalne radnice Anka Medaković i Gordana Barišić, a od 1980. godine terapeut u klubu je socijalni radnik Marijan Kotarac.

Klub je upisan u Registar udruga 1998. godine. Ciljevi osnivanja su pojedinačno i obiteljsko liječenje, rehabilitacija i resocijalizacija liječenje alkoholičara i članova njihovih obitelji.

Svrha i područje djelovanja je udruživanje i okupljanje liječenih alkoholičara i članova obitelji radi terapije, rehabilitacije i ostalih aktivnosti u borbi protiv alkoholizma. Smisao kluba je pomaganje članovima da u klubu nastave liječenje zbog održavanja apstinencije, a radi što aktivnijeg uključivanja u društveni život i rad, zajedno s članovima svojih obitelji.

U 42 godina rada KLA „Poštar“ kroz klub je prošlo više od 1300 članova. Procjena je da je kroz navedeno razdoblje uspješno apstiniralo oko 60% članova u prvoj godini apstinencije, a nakon 5 godina oko 50 %.

Klub je kroz svoj rast i razvoj imao velik broj vrijednih i marljivih članova. Neki od članova koji su dali poseban doprinos radu kluba bili su predsjednici Boris Poje i Dragutin Vadlja, a najistaknutiji među svima bio je dugogodišnji predsjednik kluba Damir Vodopivec.

Marijan Kotarac, dipl.soc.radnik

Klubovi liječenih alkoholičara na području Trnja

Prisutni su više od trideset godina i vezani su uz rad Doma zdravlja upravo zbog usmjerenja njihovih programa koji su javnozdravstvenog karaktera.

Na području današnje Gradske četvrti Trnje prvobitno je djelovao Klub liječenih alkoholičara „Dubravka“ kao jedini klub na području Trnja. Zbog velikog broja liječenih alkoholičara koji su pristizali i njihovih obitelji, već tada djelovali u dvije grupe, a pokazalo se potrebnim osnovati nove klubove.

Stoga smo dvije grupe formalno registrirali tako da 2000. godine djeluju dva kluba: KLA „Dubravka“ i KLA „Nada – Kruge“. 2002. godine dolazi do novog dijeljenja, tako da uz KLA „Nada – Kruge“ nastaje KLA „Izvor“. KLA „Izvor“ novim dijeljenjem stvara KLA „Novi korak“ 2005. godine.

Iz KLA „Dubravka“ nastaje KLA „Dubravka nova“.

Svi klubovi održavaju sastanke u prostorijama DZ Zagreb – Centar, ambulanta Sigečica, Rapska 39, Zagreb. Danas u prostorijama ambulante aktivno djeluju:

  1. KLA „Novi korak“, ponedjeljkom od 18.00 do 19.30 sati (kontakt Ivana Mošić Pražetina, dipl. soc. rad., 0915369489)

  2. KLA „Dubravka nova“, utorkom od 17.30 do 19 sati (kontakt Maja Matorić, prof. soc. ped., 0981790319

  3. KLA „Dubravka“, utorkom od 19.00 do 20.00 sati (kontakt Ljubica Uvodić Vranić, prof. psihologije, 0915202311)

  4. KLA „Izvor“, četvrtkom od 18 do 19.30 sati (kontakt Kristina Kraljević, prof. psihologije, 098 751 252)

Ivana Mošić Pražetina, dipl. soc. radnica

Udruga KLA Zagreb zapad

KLA „Susedgrad“ - ishodište klubova i grupa podrške ovisnicima

Klub liječenih alkoholičara „Susedgrad“ osnovao je tri kluba - KLA „Petrica Kerempuh“, „Vrapče centar“ i KLA „Špansko“ 1993. godine. Tim socijalnih radnika, dugogodišnjih apstinenata (pomagača), članova KLA „Špansko“ i vježbenika, uz redovan rad – resocijalizaciju – radili su od 1993. godine do danas na osnivanju sljedećih klubova i grupa podrške, surađujući s mjesnom samoupravom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb - Podružnica Susedgrad, Pravnim fakultetom - Studijskim centrom za socijalni rad i Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Ana Štimac, dipl.soc radnica

Zajednica KLA Zagreb Črnomerec

KLA „Ban Keglević"

Klub liječenih alkoholičara "Ban Keglević" djeluje već 34 godine i to prvotno u Slovenskoj 21, a od 1998. godine na sadašnjoj adresi Doma zdravlja Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11.

Terapeut kluba sam zadnjih desetak godina. Po zanimanju sam dipl. socijalna radnica, a zaposlena sam kao predstojnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Novi Zagreb. Prije mene terapeutkinja kluba bila je Katarina Švenda, viša med. sestra, patronažna sestra. Nažalost, prije nekoliko godina ukraden

nam je kovčeg sa svom dokumentacijom kluba, tako da prijašnju evidenciju nemamo.

Klub ima dvadesetak članova. Od toga je desetak aktivnih, koji redovito dolaze i na koje možemo računati.

Ljiljana Rogić Šneperger

KLA “Petar Zrinski”

Sjedište Kluba liječenih alkoholičara „Petar Zrinski” je u Zagrebu, Primorska 32. Osnovan je 1982. godine pod nazivom KLA „Petar Drapšin”. Godine 1994. godine mijenja ime u KLA „Petar Zrinski”.

Kroz klub je tijekom postojanja prošao veliki broj članova, a stalna baza mu je oko 15 članova. Bilo je i više stručnih suradnika-terapeuta, neki od njih su Štefanija Matić, Zinka Sertić, Nevenka Stuparić I Rudolf Ljubičić, dok je sadašnja terapeutkinja Anastazija Godić Blaga.

Mladen Kopjar, predsjednik kluba

Zajednica KLA Novi Zagreb

Zajednica Klubova liječenih alkoholičara Novi Zagreb nastavlja djelovanje Udruženja klubova liječenih alkoholičara „Novi Zagreb“ (od 1967. do 1988. godine) i „Koordinacijskog odbora KLA Novi Zagreb“ (od 1988. do 1999. godine) na području Novog Zagreba (sada Gradska četvrt Novi Zagreb – istok, Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad i Gradska četvrt Brezovica).

Prof. Vlasta Hitrec bila je tajnica Udruženja KLA Novi Zagreb prije i poslije rata.

Od 14 klubova koji su prije rata djelovali u mjesnim zajednicama Novog Zagreba i 8 klubova u radnim organizacijama na tom području, rat su preživjela svega 3 kluba: „Zapruđe“, „Siget“ i „Remetinec“. Budući da je broj klubova u toku rata drastično opao, a broj alkoholičara se povećao (i boraca i civila) bilo je nužno revitalizirati klubove na području Novog Zagreba i njihovo Udruženje.

Udruženje je na inicijativu prim.dr.sc. Željka Marinića pokrenulo otvaranje klubova na području Novog Zagreba pri čemu su značajnu ulogu odigrali dugogodišnji apstinenti koji su kao tzv. „udarne grupe“ odlazili na sastanke novoosnovanih klubova – „Utrina“ i „Travno“, kako bi im pomogli u radu. Na inicijativu prim. mr.sc. Vesne Golik-Gruber i članova KLA „Remetinec“ osnovani su klubovi „Remetinec Gaj“ 2002. godine, „Klara“ 2008. godine i „Botinec“ 2010. godine.Zajednicu KLA Novi Zagreb vodili su Ratko Žemva, potom Milan Rašeta, članovi KLA „Siget“ i od listopada 2011. godine Vladimir Augustič iz KLA „Utrina”.

Zajednica KLA Novi Zagreb je svojom koordinacijom među klubovima postigla zavidnu aktivnost i djelovanje na području Novog Zagreba, pa i u samom Gradu Zagrebu.Zajednica broji devet klubova s preko 180 aktivnih članova, te educirane djelatnike, od kojih su dva doktora medicine (prim. mr. sc. i prim. dr. sc.), dvije dipl. socijalne radnice, dvije profesorice defektologije i jedne medicinske sestre i dostručne djelatnike.

Vladimir Augustič

KLA „Remetinec“

Osnovan je 1967. godine kao prvi klub za liječene alkoholičare za područje Novog Zagreba. Prvi predsjednik kluba bio je Stjepan Bedeković iz Svete Klare.

KLA „Remetinec“ bio je ishodišna točka za osnivanje drugih klubova u Novom Zagrebu, pa je prvi sljedeći klub bio KLA „Zapruđe“.

Prvi terapeut bio je dr. Josip Klarica, tijekom rata rad kluba održao se zahvaljujući g. Alojz Bazniku, a od 1996. godine stručni djelatnik u klubu je prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber.

KLA „Remetinec“ pokrivao je područje od Save do Kupe i zbog toga je nastojao osnivati nove klubove na tom području. Tako je osnovao KLA „Remetinec Gaj“ – 2002. godine, KLA „Sveta Klara“ 2008. godine i KLA „Botinec“ 2010. godine.

Nažalost, ove godine nam je umro dugogodišnji član i predsjednik Vlado Regelja. Novi predsjednik je Stjepan Perčić.

Stjepan Perčić

KLA „Remetinec Gaj“

Klub je osnovan 2002. godine na inicijativu stručne djelatnice prim.mr.sc.Vesne Golik-Gruber, dostručnog djelatnika Alojza Baznika i aktivnih članova kluba. Izdvojeni su članovi sa supružnicima te je time to postao pravi obiteljski klub. Prvi predsjednik bio je Ivan Ceković, a potom niz godina gđa Vera Majdek,član obitelji, za čijeg je mandata došlo do pravog procvata kluba.

V.G.G.

KLA „Utrina”

O povijesti kluba nije sada lako pisati, jer osnivači i sudionici osnivanja i početka rada kluba nisu dostupni iz različitih razloga ( umrli, odselili,prekid rada kluba i dr.), tako da je ovaj prikaz napisan na temelju sjećanja sadašnjih članova kluba. Dodatna otežavajuća okolnost je i prekid aktivnosti tijekom ratnih godina.

Klub liječenih alkoholičara „Utrina“ osnovali su članovi s područja Utrine, koji su bili u klubu „Zapruđe“ još 1981. godine.

Klub je radio bez prekida do ljeta 1993. godine, kada prestaje s radom. Prvi terapeut kluba bio je dr. Josip Ivica od 1981. godine do kraja 1985. godine, kada rad u klubu preuzima dr. Đuro Balija i radi u klubu sve do odlaska u mirovinu 1991. godine. Klub radi bez terapueta još neko vrijeme pa prestaje s radom zbog ratnih uvjeta.

Na sastanku Udruženja KLA Novog Zagreba početkom 1995. godine, na kojem su bili prisutni neki od starih članova kluba „Utrina“ dogovoreno je da se pokuša pokrenuti i oživjeti rad u klubu „Utrina“.

Na sastanku Udruge, a na inicijativu prim.dr.sc. Željka Marinića i prof. Vlaste Hitrec, dogovoreno je da dva kluba (KLA „Zapruđe“ i KLA „Dugave“), koja su radila kontinuirano na području Novoga Zagreba, pomognu ponovnom pokretanju rada našeg kluba, te da Klub „Utrina počne s radom 15.10.1995. godine.

Počelo se sa okupljanjem starih članova s područja Utrine (Antolović, Matijašić, Rupe i drugi) i klub službeno počinje s aktivnostima u listopadu 1995. godine, uz članove kluba „Zapruđe“ (gospođa Vlasta Hitrec, povremeno i drugi) koji su bili potpora klubu.

Osnivačka skupština održana je 20.3.1996. godine i od tada Klub kontinuirano radi s istim terapeutom prim.dr.sc. Željkom Marinićem. Od 1995. do 2014. godine kroz klub je prošlo oko 250 članova, no nažalost svima nismo znali i mogli pomoći, jer niti oni sami to nisu željeli.

Prim.dr.sc. Željko Marinić

KLA „Sveta Klara“

Klub je osnovan 2008. godine. Stručna djelatnica je Marija Tominac, med.sestra.

KLA „Siget“

Klub liječenih alkoholičara „Siget“ osnovan je 1982. godine.Tijekom svog 32-godišnjeg rada postojale su tri faze, i to od osnutka do Domovinskog rata, druga faza – za trajanje rata, te poratni rad, odnosno od 1995. godine do danas.

U prvom razdoblju klub se kontinuirano razvijao i bio jedan od aktivnih u Koordinaciji KLA Novi Zagreb.

Tijekom rata došlo je do izvjesnog zastoja u radu, ali ne i gašenja kluba, kao i u većini klubova liječenih alkoholičara u Zagrebu. Od 1995. godine na inicijativu prim. dr. Vesne Golik – Gruber i terapeutkinje prof. Erike Kovačević ponovo je počeo pojačani rad i aktivnosti koji uz izvjesne uspone i padove traje i danas. Klub trenutno ima 18 članova.

Klub je aktivan u radu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Zajednice KLA Zagreba i u Zajednici KLA Novi Zagreb. Sudjeluje u svim aktivnostima koje pokreću navedene zajednice, a i sam pokreće svoje aktivnosti pored osnovne, odnosno rehabilitacije i resocijalizacije liječenih alkoholičara.

Programom rada za 2014. godinu očekuje se pojačana radna aktivnost s raznolikim sadržajem, kao i promocijom KLA povodom 50. godišnjice osnutka prvog kluba liječenih alkoholičara u Zagrebu.

Miroslav Tovarloža

KLA „Zapruđe“

Klub liječenih alkoholičara „Zapruđe“ djeluje neprekidno od 1980. godine, dakle punih 33 godina.

Osnovne značajke:

  1. Klub je starački (prosjek je 55,8 godina), s problemima koje godine nose – zdravstveni i financijski problemi, ali klub ima zdravu jezgru, koja traje. Srećom imamo izvrsnu terapeutkinju – simpatičnu ing. soc. rada Ljerku Topić, koja nas razumije i potiče.

  2. Naši članovi sudjeluju u aktivnostima koje inicira Koordinacijski odbor klubova liječenih alkoholičara Novi Zagreb i Zajednica KLA Zagreba

Naročito smo bili aktivni poslije Domovinskog rata u obnavljanju ugaslih klubova i njihovog Udruženja na području Novog Zagreba u toku rata.

Prof. Vlasta Hitrec

KLA „Dugave“

Klub liječenih alkoholičara „Dugave“ osnovan je 1993. godine. Klub je od samih početaka vodila dipl. soc. radnica Ljerka Topić. Trenutno klub vodi dipl. soc. radnica Branka Agatić. U klubu je trenutno dvadesetak članova i članova njihovih obitelji. Kroz klub je tijekom ove 21 godine prošlo oko 500 članova. Aktivni smo u radu Zajednice KLA Zagreb i na koordinaciji Zajednice KLA Novi Zagreb.

Trenutni predsjednik kluba je gospodin Dražen Pećnik.

Dražen Pećnik

KLA “Travno”

Klub liječenih alkoholičara „Travno“ osnovan je 1997. godine. Stručna voditeljica - terapeut je mr.sc. Sanja Jelić, dipl. soc. pedagog - defektolog iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Predsjednica kluba je Nena Vrdoljak, a njezina desna ruka je prijašnji predsjednik kluba, gospodin Miroslav Ozmec, dugogodišnji član kluba i uzoran apstinent, koji s velikom odgovornošću obavlja većinu dužnosti vezanih za egzistenciju kluba i sudjelovanje u aktivnostima Zajednice KLA Zagreb.

Od svog osnutka do danas klub je bio mjesto gdje su se okupljali liječeni alkoholičari s područja cijelog Zagreba. Danas klub okuplja dvadesetak članova. Većinu članova čine muškarci srednje dobi koji su u prvom ili ponovljenom tretmanu bolničkog liječenja, od čega je otprilike polovica onih koji su na sudski uvjetovanom liječenju, a manji dio otpada na članove koji su prošli bolničko liječenje prije duljeg vremena, a svojim redovnim ili povremenim dolaskom u klub i sudjelovanjem u aktivnostima kluba potvrđuju i održavaju uspješnu apstinenciju.

Kako je dobar dio članova na sudski uvjetovanom liječenju od alkoholizma, što je uglavnom povezano i s problemom nasilja u obitelji, na našim sastancima česte su teme koje se dotiču upravo problema u obitelji, posebno odnosa između bračnih partnera. Nekolicina članova su nezaposlene osobe, koje također osjećaju traume zbog loših materijalnih prilika u kojima se nalaze, a u klubu nekako nalaze podršku i poticaj da se sa svojim aktualnim i budućim problemima suočavaju bez alkohola.

Bez obzira na probleme s kojima se suočavamo, naši su ciljevi uvijek isti - biti mjesto na kojem svi pojedinci i obitelji, koje imaju probleme uzrokovane alkoholom, mogu dobiti savjet i trajnu podršku.

Na internetu smo prisutni na Facebook-u, a također imamo i svoj blog www.kla-travno.blogspot.com gdje svi zainteresirani mogu dobiti informacije o radu kluba te pročitati članke vezane za problematiku alkoholizma.

Mr.sc. Sanja Jelić

KLA „Botinec”

Klub liječenih alkoholičara „Botinec” osnovan je 2010. godine odvajanjem iz matičnog kluba „Remetinec”. Prva predsjednica bila je gospođa Snježana Pavlinec, a stručna djelatnica socijalna radnica Mara Leto Plačko. Veliku potporu dali su nam u osnivanju kluba prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, Alojz Baznik, Vlado Regelja, Stjepan Perčić i H. Rasavac iz KLA „Remetinec”, te Vladimir F. Augustič iz Zajednice KLA Novi Zagreb. Klub sada broji oko dvadeset članova i obitelji. Uz redovan rad sudjeluje u aktivnostima Mjesne samouprave Botinec, kao i u svim aktivnostima klubova Novog Zagreba i ZKLA Zagreba.

Sadašnji predsjednik kluba je Anto Briševac.

Stjepan Perčić

KLA „Peščenica“

Klub liječenih alkohola „Peščenica“ osnovan je 1966. godine na inicijativu 9 članova, koji su se liječili u bolnici „Dr. Mladen Stojanović“ (danas „Sestre milosrdnice“). Započeo je rad u improviziranom prostoru, u hodniku zgrade tadašnjeg mirovinskog osiguranja u Mihanovićevoj ulici. Na početku svog postojanja klub je nekoliko puta mijenjao lokaciju, a problem stalnog smještaja pokazao se kao akutno pitanje daljnjeg rada. Zbog toga su članovi kluba, čiji je broj stalno rastao, odlučili izgraditi vlastiti dom samodoprinosom, uz pomoć i podršku pojedinaca i radnih organizacija.

Zahvaljujući tadašnjoj mjesnoj zajednici, klub je dobio zemljište na današnjem mjestu, rubnom dijelu Folnegovićeva naselja. Tada je to bilo močvarno tlo, ispresijecano rukavcima jezera Savica. Na tome mjestu je uz neizrecivi entuzijazam članova započeta gradnja, pomognuta donacijama građevinskih tvrtki s područja općine Pešćenica i šire u materijalu.

Radovi su počeli 1976. a završili 1980. godine. Kroz nekoliko generacija članova prikupljala su se sredstva, a sami članovi su sudjelovali u njegovu nastajanju, od fizičkog do intelektualnog rada. Cijelo vrijeme trajanja radova klub je aktivno radio na ostvarenju osnovnog zadatka – apstiniranju i čuvanju apstinencije. U rad su bile uključene čitave obitelji članova.

Klub ove godine obilježava 48 godina od osnutka, a do današnjeg je dana kroz njega prošlo 1300 članova.

Prostorije kluba su otvorene svakog dana osim srijede, a redoviti terapeutski sastanci održavaju se svakog tjedna, dakle četiri puta mjesečno, od čega jednom s članovima obitelji. Dakle, svakog dana članovi kluba provode različite aktivnosti u njegovim prostorima, od šaha i biljara, do pikada, stolnog tenisa i igre na visećoj kuglani.

I danas nastavljamo istim putem, sa samo jednim ciljem – opravdati veliki trud uložen u izgradnju vlastitog prostora i omogućiti svojim članovima u tom ugodnom i prijateljskom okruženju što dužu i uspješniju apstinenciju.

M.T.

Udruga KLA Dubrave

KLA „Klaka III“, Dubrava

Osnovan je 1985 godine. Imao je prekid u radu od rujna do studenoga 1991. godine i od srpnja 1993. do siječnja 1997. godine. Kroz klub je liječeno odnosno rehabilitirano 432 ovisnika o alkoholu.Terapeuti u klubu bili su dr. T. Zorić i vms. J. Znaor.

KLA Klaka II“ (trenutno ne radi)

Osnovan je 1988. godine. Imao je prekid u radu od od rujna do studenoga 1991. Godine. U klubu je liječeno 390 ovisnika o alkoholu. Terapeuti u klubu bili su dr. T. Zorić, prof. M. Kokolek, vms. J. Znaor.

KLA „Klaka I“, (više ne radi)

Osnovan je 1997. godine. U klubu je tretirano 255 ovisnika o alkoholu.Terapeuti u klubu su bili dr. T. Zorić, prof. I. Pavičić i vms. J. Znaor.

Ž. Kalić, predsjednik KLA „Klaka III“

KLA „Obiteljski život“

Registriran je 1997.godine. Iz KLA „Obiteljski život“ 2002. godine formirana su dva kluba: KLA “Obiteljski život“ i KLA „Retkovec“. KLA „Obiteljski život“ redovito održava sastanke koji se temelje na obiteljskom pristupu liječenju. Od 1997. godine do danas kroz klub je prošlo oko 300 članova. Članovi su bili i jesu aktivni u Zajednici KLA Zagreb i Hrvatskom savezu KLA, prisustvuju godišnjim skupštinama prijateljskih klubova, sudjeluju sportskim susretima i drugim događanjima. Zadnjih nekoliko godina predstavili su se i na Danima udruga.

Udruga liječenih alkoholičara Retkovec

Nastala je 2002. godine izdvajanjem pet obitelji iz Kluba liječenih alkoholičara „Obiteljski život". Udruga njeguje obiteljski pristup liječenju.

Stručni djelatnik - terapeut bio je profesor Radovan Tatalović, potom diplomirana socijalna radnica Danijela Đurak, a trenutno je to magistra socijalne pedagogije Marija Paro.

Predsjednik udruge je Milan Habljak. Tijekom 11 godina kroz Udrugu je prošla 61 obitelj i 9 samaca. Sada je u udruzi 7 obitelji i 2 samca.

Projekt „Sreća pripada trijeznim ljudima" uspješno smo provodili šest godina pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz stručnu podršku idejne začetnice i voditeljice projekta, dipl.soc.radnice Danijele Đurak. Korisnici projekta, osim članova naše udruge, bili su i članovi KLA „Susedgrad“, „Rudeš“, „Izvor“, „Pešćenica“, „Dubrava centar“ i „Jezera“ iz Bedekovčine.

Prilikom održavanja godišnje skupštine prostor uvijek uresimo i radovima s naših kreativnih radionica.

Milan Habljak

Klub liječenih alkoholičara „Trnava“

Osnovan je 1986. godine. Kroz klub je liječeno i rehabilitirano 435 ovisnika o alkoholu, s godišnjim prosjekom od 15 članova. U klubu su terapeuti bili dr.T. Zorić, prof. Ž. Mesec i vms J. Znaor.

I. Katavić, predsjednik KLA

Klub liječenih alkoholičara „Trnava I“

Klub je osnovan 2003. Godine. U klubu je liječeno i rehabilitirano 156 ovisnika o alkoholu, s godišnjim prosjekom od 13 članova. U klubu su terapeuti bili dr. T. Zorić, prof. Ž. Mesec, vms. J. Znaor.

D. Mrazović, predsjednik KLA

Klub liječenih alkoholičara „Studentski grad“

Osnovan je 1981. na poticaj Koordinacijskog odbora KLA „Dubrava“. Osnivačku skupštinu vodio je predsjednik Koordinacijskog odbora KLA „Dubrava“. Za prvog predsjednika kluba izabran je g. Franjo Blagus. Kroz navedeno razdoblje s članovima kluba su radili dostručni djelatnici: od 1982. do 1985. Ignac Pisuljak, od 1986. do 1989. Đurđa Petrinec, od 1990. do 1995. Renata Ozimec, od 1996. do 1999. godine Ivo Grošinić.

Terapeuti u klubu bili su od 1999. med. sestra Ana Cegledi, od 2002. med. sestra Ana Koštro, a od kraja 2011. godine u klubu je terapeut Marijan Kotarac, magistar soc. rada.

Kroz dugogodišnji rad KLA ,,Studentski grad“ prošlo je više stotina članova od kojih su mnogi ponovno postali ugledni članovi društva i obitelji. Procjenjujemo da je kroz navedeno razdoblje uspješno apstiniralo oko 60% članova u prvoj godini apstinencije, a nakon 5 godina 30%.

Poseban doprinos radu kluba dali su predsjednici kluba: Od 1982. gospođa Pisuljak, od 1986. gospođa Petrinec, od 1989. gospođa Nada Ozimec, od 1996. gospodin Ivo Grošinić, od 1999. gospodin Mladen Novosel, od 2000. gospodin Božo Buhin, a od 2009. godine gospodin Marijan Hrenić.

Novim pristupom i načinom rada kluba omogućili smo izuzetno plodnu i uspješnu 2013. godinu, kada je na godišnjoj skupštini dodijeljeno devet priznanja za jednu godinu apstinencije.

Dipl. soc. radnik Marijan Kotarac

KLA „Novo Brestje“

Klub liječenih alkoholičara „Novo Brestje“ nastao je od Kluba „Sesvete Centar“.

Osnivačka skupština kluba održana je 7. listopada 1986. godine. Na početku je klub imao desetak članova i njihove obitelji. Osnivač i prvi predsednik kluba bio je Mato Klarić. Terapeut kluba bio je dr. Miljenko Rotim. Članovi kluba bili su uglavnom stanovnici Mjesne zajednice Novo Brestje.

Klub se širio i razvijao pa su 1989. godine nastale dvije grupe, kako bismo mogli kvalitetnije raditi u manjim skupinama koje su se sastajale u različitim terminima. Uskoro je osnovan i Klub mladih čiji članovi su bila djeca naših apstinenata, a također su se sastajali jednom tjedno, svakog ponedjeljka poslije podne. Klub mladih je bio član međunarodne organizacije mladih koja promovira život bez ovisnosti - IGTIF (International Good Templar Yooth Federation).

Za vrijeme Domovinskog rata klub je redovito održavao sastanke, ali se broj članova smanjio. Nakon dr. Rotima, terapeut kluba bila je Štefanija Matić, iza nje Andrijana Frljak dipl.soc.radnik, a sad nam je terapeut Kristina Šeliga dipl.soc.radnik.

Klub sada ima dvanaest članova, a predsjednik je dugogodišnji član Ivan Kvrgnjaš.

Kronološki prikaz rada klubova Sesveta

Klub liječenih alkoholičara „Sesvete Centar“ osnovan je 1965. Osnovali su ga dr. Jukić i patronažna sestra Barbara Košutić,

Kroz razdoblje od 24 godine, zbog velikog broja polaznika koji se stalno povećavao (grupa je brojila i preko 40 članova), morali smo osnovati još tri kluba. Trenutno djeluju četiri kluba:

- KLA „Sesvete Centar“, osnovan 15.6.1965., sa stručnom djelatnicom Jelenom Culej

- KLA „Nada – Sesvete“, osnovan 10.7.1998., sa stručnom djelatnicom Vlatkom Jakić

- Udruga KATARINA, osnovana 27.11.2002., sa stručnom djelatnicom Jelenom Culej

- KLA „Opstanak“, osnovan 13.10.2006., sa stručnom djelatnicom Vlatkom Jakić

Klubovi broje između 18 i 20 članova. Nakon isteka sudske presude dosta članova nastavlja pohađati sastanke kluba. Statistički gledano, u klubovima ostaje 10 - 15 % članova.

Apstinencija svakog člana je velika nagrada članovima obitelji, svim članovima koji s njim sjede i dijele istu sudbinu, prijateljima, kao i nama stručnim djelatnicima koje to osnažuje i motivira za daljnji rad.

Svake zadnje srijede u mjesecu u prostoru KLA „Sesvete Centar" održava se koordinacija svih klubova.

Jelena Culej, prof.,bacc.med.tehn. i Vlatka Jakić bacc.med.tehn

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2014 (208) str. 5- 15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES