početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 4 /2014 (208) str. 3 - 5

strana 6 ►

20 GODINA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA

20 godina izlaženja Alkohološkog glasnika

Alkohološki glasnik je počeo izlaziti 1995. godine kao nastavak časopisa „Al klub“ koji je 1964.g. osnovao i čiji je urednik bio prof. dr.sc. Vladimir Hudolin.

Predstavljao je važan dio poslijeratne obnove klubova liječenih alkoholičara, a od početka do danas uređuje ga prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber. Prvi broj Glasnika posvećen je prof.dr.sc. Branku Langu i tiskan na prvu godišnjicu njegove smrti.

U početku je Glasnik izdavala Udruga klubova liječenih alkoholičara Zagreba, a bio je skromnijega grafičkog dizajna i s manjim brojem stranica. Postupno se mijenjao dizajn i povećavao broj stranica. Cilj nam je bio postići dobru obaviještenost i razmjenu iskustava u radu zagrebačke Udruge klubova liječenih alkoholičara.

Od 2001. godine, od 76. broja, Alkohološki glasnik postaje, uz glasilo Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, i glasilo Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, što je postala dodatna odgovornost i obveza. Stoga se potpuno mijenja i dizajn omota, na kojem je prikazana karta Republike Hrvatske i mreža klubova liječenih alkoholičara, a dodaje se i logotip Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara. Sadržaj je također bio sve bogatiji.

Alkohološki glasnik tiska se u nakladi od 930 primjeraka. Dostupan je širokom krugu čitatelja jer osim tiskanog, od 2001. godine ima i svoje internetsko izdanje, kao jedan od prvih časopisa te vrste. Kao tiskovina trajno se arhivira u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. Do pred tri godine izlazio je kao mjesečnik, a od tada zbog financijskih poteškoća izlazi kao dvomjesečnik.

     

Alkohološki glasnik je stručno-informativni časopis koji se bavi problematikom vezanom uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam, a posebno klubovima liječenih alkoholičara, no dotiče se i problematike ostalih ovisnosti i unaprjeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života.

Poseban naglasak je na psihosocijalnoj edukaciji ovisnika o alkoholu.

Ciljevi Alkohološkog glasnika su:

  1. promicati i poticati rad klubova liječenih alkoholičara,

  2. promicati suvremena dostignuća na području alkohologije,

  3. poboljšati edukaciju liječenih ovisnika o alkoholu, članova njihovih obitelji i pučanstva, ali i stručnih i dostručnih djelatnika u klubovima liječenih alkoholičara, sukladno ideji zaštite i unaprjeđenja duševnog zdravlja,

  4. potaknuti suradnju i izmjenu iskustava stručnih i dostručnih djelatnika i liječenih ovisnika alkoholu,

  5. kontinuirano pratiti i izvještavati o radu klubova liječenih alkoholičara, Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba i Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Alkohološki glasnik objedinjuje priloge stručnih i dostručnih djelatnika (volontera), liječenih ovisnika o alkoholu i članova njihovih obitelji, kao i svih onih koji pokazuju interes za ovo područje, što ga čini jedinstvenom publikacijom s multidisciplinarnim pristupom.

Prilozi su pripremljeni s puno truda i volonterskog rada, a ističu se kvalitetom, jednostavnošću i prilagođenošću ciljanoj populaciji. Objavljivanjem u Glasniku postaju široko upotrebljivi kao edukativno štivo u stručnom radu i trajno su pristupačni svima koje zanima ova problematika.

Glasnik je uređivan tematski, a objavljene teme rezultat su suradnje s nizom naših eminentnih stručnjaka - psihijatara, liječnika, psihologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara i stručnjaka drugih profila, koji su objavljivali svoje radove ili njihove dijelove, čineći tako Alkohološki glasnik kvalitetnim i zanimljivim štivom.

Brojni stručnjaci bez naknade su i s dobrom voljom pisali priloge, dijeleći svoja iskustva, vođeni željom da pruže članovima klubova liječenih alkoholičara i njihovim djelatnicima poučno štivo.

Kvaliteti radova objavljivanih u Alkohološkom glasniku pridonosi i to što su prilozi pisani stručno-popularno, s ciljem da budu prihvatljivi širokom krugu čitatelja, od bolesnika, liječenih alkoholičara, njihovih obitelji i okoline te ostalih zainteresiranih građana, do stručnjaka koji rade u programima liječenja alkoholičara i u klubovima, uz stalno nastojanje širenja kruga čitatelja, ponajprije onih iz ugrožene populacije.

Stručne teme nadopunjavali su liječeni alkoholičari i članovi njihovih obitelji svojim stajalištima i osobnim iskustvima. Po tome je Alkohološki glasnik jedinstvena publikacija iz područja alkohologije u Hrvatskoj.

       

Budući da su objavljeni stručni radovi bili toliko vrijedni, zaslužili su da ih se objavi u posebnom zborniku, da postanu trajno pristupačni svima koje ta problematika zanima. Tako je nastao priručnik Zbornik stručnih radova Alkohološkog glasnika u kojem su područno sistematizirani i tiskani stručni radovi objavljeni u prvih deset godina izlaženja časopisa.

Zbornik stručnih radova upotpunila je zbirka priča iz života koje su objavljene u Glasniku i tematski složene u knjizi Uhvaćena duga, za život bez alkohola.

        

Priče su, naime, toliko izvorne i životne, da oslikavaju svu ljudsku patnju, ali i stremljenja i sreću zbog postignutih uspjeha i novog života. Priče su vrijedne i mogu trajno čitati. Bila bi šteta da su pale u zaborav sa starim novinama.

I ova knjiga, kao i Zbornik stručnih radova, našla je svoje mjesto među publikacijama iz područja alkohologije.

Alkohološki glasnik plod je dugogodišnjeg rada i zajedničke suradnje. Zahvaljujem svim suradnicima, autorima tekstova i ostalim suradnicima, te liječenim ovisnicima o alkoholu i članovima njihovih obitelji, koji su me svojim potrebama i idejama nadahnjivali na obrađivanje pojedinih tema i svojim prilozima obogaćivali sadržaj Glasnika. Zahvaljujem svim vjernim čitateljima koji su svojim pretplatama cijelo vrijeme podržavali Alkohološki glasnik.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, glavna urednica Alkohološkog glasnika

Sastanak uređivačkog odbora 2006. godine

Sastanak uređivačkog odbora 2008. godine

Dlavna urednica i 200. broj Alkohološkog glasnika

Uredništvo i 200. broj Alkohološkog glasnika

◄ strana 1

Alk. gl. 4 /2014 (208) str. 3 - 5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES