početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

strana 27

Alk. gl. 2/3 /2014 (206.7) str. 30 - 33

strana 34 ►

IZ KLUBOVA

Održana 43. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Zaprešić – centar“

Klub liječenih alkoholičara „Zaprešić – centar „održao je dana 28. studenoga 2013. godine 43. godišnju skupštinu i obilježio 44. godine postojanja.

Nakon uvodne riječi minutom šutnje ukazana je počast gospodinu Zlatku Topaloviću, nedavno preminulom dopredsjedniku Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreb. Potom je predstavljeno radno predsjedništvo i dnevni red skupštine. Predsjednik kluba pročitao je izvješće o radu

kluba u 2013. godini, a tajnik kluba financijsko izvješće. Predstavljen je i plan rada za 2014. godinu. Terapeutkinja kluba dr. Irena Rojnić Palavra kratko se obratila prisutnima i podijelila priznanja za apstinenciju, kojih je ove godine bilo 13:

  1. za jednu godinu apstinencije priznanje su dobila 4 člana,

  2. za dvije godine apstinencije – 1 član,

  3. za tri godine apstinencije također 1 član,

  4. za četiri godine apstinencije – 5 članova,

  5. za deset godina apstinencije – 1 član i

  6. za petnaest godina apstinencije – 1 član.

Svaki apstinent-dobitnik priznanja prigodnim je riječima zahvalio na podršci svojim obiteljima, drugim članovima kluba i terapeutu. Uz sadašnjeg terapeuta, skupštini su prisustvovale i bivše terapeutkinje dr. Vera Mihalinec-Prohić i vms. Blaženka Magnabosca. Uz mnogobrojne predstavnike iz 19 klubova Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, skupštini su prisustvovali i terapeuti prim.dr. Darko Breitenfeld, dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin, prof. Radovan Tatalović, socijalna radnica Katarina Radat, socijalna radnica Marija Gorički, socijalna radnica Štefanija Prandić-Pigac te dopredsjednik HSKLA gospodin Dražen Žagi.

Gosti su čestitali dobitnicima priznanja na uspješnoj apstinenciji, a klubu poželjeli daljnji uspješan rad. Skupština je završila domjenkom uz živu glazbu i druženjem članova kluba domaćina s gostima iz drugih klubova.

Poštovani i dragi apstinenti (i oni koji ćete to tek postati)

Još je jedna godina rada iza vas, 365 razloga da budete ponosni na sebe.

365 dana odolijevali ste iskušenjima društva u kojemu je normalnije da piješ negoli da ne piješ, društva u kojemu je pola litre pive jeftinije od čašice soka ili kave, društva u kojem ako ne piješ alkohol nisi „cool“ i nisi Hrvat, društva koje vjeruje da je čašica alkohola dnevno zdrava za srce i dušu, društva u kojemu se alkohol deklarira kao prehrambeni proizvod, ali takvu deklaraciju ne nosi, društva u kojemu je alkohol dostupan svima - od najranije dobi, društva koje je pod neprestanim utjecajem izravnog i neizravnog reklamiranja alkohola…

U tom istom društvu alkoholizam se vrlo često i ne smatra pravom bolešću, a alkoholičara se promatra kao građanina drugog reda i proglašava isključivim krivcem za svoje probleme…

Danas imate 365 razloga više da ne povjerujete kada vam kažu da ste manje važni, da vrijedite manje, da ste lošiji, da ste slabiji, da ste „alkoholičari“ ili u najboljem slučaju „bivši alkoholičari“.

No krenimo ispočetka. Definicija alkoholizma podrazumijeva da se radi o kroničnoj, dakle, dugotrajnoj i recidivirajućoj, odnosno ponavljajućoj bolesti. Treba istaknuti da ovakva definicija alkoholizma ne znači da je on nepobjediv, na koncu, vi svjedočite upravo suprotno.

No kako ste uopće dospjeli tamo? Rekli ste da niste znali kako riješiti svoje probleme – emocionalne, financijske, socijalne… bili ste sami, bez podrške, pred zidom, niste naišli na razumijevanje, niste našli bolji način, niste bili spremni čuti, niste znali ili niste mogli. U to doba, alkohol je donosio bar privremeno olakšanje i zaborav. A prije nego ste se i snašli – pretvorio se u naviku, ovisnost, pretvorio se u bolest. Svi problemi zbog kojih ste pili od tog su se trenutka umnogostručili - raspoloženje je sve lošije, novaca je sve manje, šef gunđa, žena/muž gunđa, jetra gunđa… „Postali ste žrtvom vlastitog zločina.“

Nije bilo lako, najčešće nije bilo ni iz prve, ali uspjeli ste. Odučili ste se od navika koje ste učili, stvarali i učvršćivali godinama. Statistički podaci govore da ste upravo vi među rijetkima koji će pobijediti bolest ovisnosti. Statistika također kaže, da će se nekome od vas dogoditi recidiv. Ali vi nećete posustati jer sada točno znate što trebate učiniti: ne prepustiti se osjećaju ljutnje, beznađa, nemotiviranosti, srama ili krivice te se što prije vratiti liječenju i klubu. Jedan korak natrag ne znači da se ne možete nastaviti kretati naprijed.

U proteklih godinu dana u klupskim je druženjima bilo trenutaka kada ste se smijali, kada ste plakali, kada ste vikali ili šutjeli, kada ste se ljutili… ali u konačnici uvijek ste bili tu jedni za druge, zajedno u istom nastojanju – ostati trijezan. Mene ste poučili onom što se iz knjiga i udžbenika alkohologije ne može naučiti – a to je iskustvo. Iz prvog reda sam promatrala kako ste svakim danom apstinencije jači, veseliji, uspješniji, zadovoljniji. Veselim se vašem uspjehu i nadam se da sam bila barem mali kotačić u njegovom ostvarivanju. Veselim se još jednoj, uspješnoj i trijeznoj godini zajedno. I zapamtite, nesupjeh je samo ne pokušati ponovno.

Vaša terapeutkinja

KLA „ZAPREŠIĆ – CENTAR“

KRATKI POVIJESNI PREGLED

KLA „Zaprešić“ osnovan je 21. svibnja 1969. godine. Osnivači kluba bili su gospodin Stjepan Tandarić i doktorica Vera Mihalinec-Prohić. Kasnije se vođenju kluba pridružila i viša medicinska sestra Blaženka Magnabosca. U to vrijeme klub je sastanke održavao u Domu zdravlja Zaprešić. Statut kluba datira iz samih početaka rada kluba.

Kroz ratno razdoblje klub nije radio šest mjeseci, ali velikim zalaganjem dr. Vere Mihalinec- Prohić klub je ponovno započeo s radom.

Nakon odlaska u mirovinu dr. Mihalinec-Prohić i vms. Magnabosca, klub je kraće vrijeme vodila socijalna radnica Jelena Klinčić, a nakon nje dolazi sadašnji terapeut kluba dr. Irena Rojnić Palavra.

Prije nekoliko godina, osnovan je i KLA „Zaprešić – sjever“, koji je do ožujka 2014. vodila dr. Vesna Lecher-Švarc, a sadašnji terapeut kluba je dr. Andrea Tomić.

KLA „Gajevo“ održao 31. godišnju skupštinu 29. siječnja

Bilo je lijepo i svečano na godišnjoj skupštini našeg Kluba liječenih alkoholičara „Gajevo“, 31.-oj po redu, koja je održana 29. siječnja. Posebno je to raspoloženje koje nas već obuzima pri pripremama, kada nam predsjednik dijeli zaduženja. Naposljetku dođe i ta posebno svečana srijeda. Dečki slažu stolove i stolice kao u kinu, samo da bude mjesta za sve drage goste. Na ulazu nam se u evidenciju potpisuju prijatelji iz Vrapča, Dubrave, Malešnice, Susedgrada, Studenskog grada, „Osvita“, Zapruđa, Peščenice, Ljubljanice, Knežije, Utrina...

Posebno nas veseli što su s nama i ove godine naši prijatelji iz KLA „Cerknica“ koji su, unatoč ne baš lijepom vremenu, potegnuli iz susjedne Slovenije.

Sve nas je toplo pozdravio presjednik, sjetno se prisjećajući dva posebno draga gosta koji na žalost nisu više među nama, naših prijatelja Zlatka i Damira. Potom se osvrnuo na skorašnju 50. obljetnicu osnivanja klubova i na sve one koji su u to utkali dobar dio svog života, ostavljajući sadašnjoj generaciji stručnjaka temelj bez kojeg ni nas danas ne bi bilo.

Nakon radnog dijela te podnošenja izvješća o radu i blagajničkog izvješća, uslijedilo je ono što smo svi najviše očekivali, a to je dodjala priznanja. Jedanaest uspješnih apstinenata skupilo je ukupno četrdeset i tri godine apstinencije, a na ponos i diku naše gospođe Ljerke. Lijepa je to brojka koju nose naša dva Ivana, dva Josipa, Nives, Milan, Mirko, Zoran, Samir, Zdravko i Mladen s punih deset godina. Lijepo je bilo slušati kratke prigodne priče dobitnika priznanja koje je ispisao život bez alkohola. Slijedili su slavljenički poljupci, ruže i slikanje za sjećanje.

Pozdravljaju nas naši gosti, toplo i jednostavno. Tu su i ruže za gospođe Blanku, Šteficu i Adelu, koje su uz nas svake godine. Druženje uz nezaobilazne Jadrankine fritule, Zdravkove palačinke,... meso, salate, kolači.. svega po malo, a najviše neposrednosti i topline.

Eto, tako je to bilo ove godine. Nema sumnje da iduće neće biti isto ili još bolje...

Inga Burmudžija, tajnica kluba,

Projekt Program zdravog života

Već deseta radionica u Donjoj Dubravi

U utorak, 18.3.2014., u prostorima mjesne osnovne škole u Donoj Dubravi održana je 10. radionica projekta Program zdravog života. Krovna tema susreta bila je - Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!. O problemima alkoholizma, ali i depresije govorio je dr. Živko Mišević, spec.psihijatrije, rukovoditelj djelatnosti psihijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec. U vezi s temom, rad Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrava predstavio je dr. Ivan Dolenec, spec. obiteljske medicine i klupski terapeut. dr. Diana Uvodić-Đurić, spec. školske medicine, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i terapeutkinja u KLA „Prelog“, predstavila je Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam. Dana 2. travnja na rasporedu je bilo novo predavanje, odnosno radionica s psihologinjom Bertom Bacinger-Klobučarić, prof. koja je govorila o upravljanju stresom. Bit će to drugi dio krovne teme Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!.

M. Grubić

Tradicija uz kotoripski fašenk Članovi KLA Nada na redovom zadatku

Članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe svake godine daju obol mjesnom Fašenku u logističkoj potpori, tako da besplatno dijele krafne i čaj, čime je Općina Kotoriba častila sve koji su došli u mjesnu sportsku dvoranu u kojoj je održana završna manifestacija. Njihov radni štand došli su posjetiti maskirani općinski načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki.

Tako to radi predsjednik Joža

Uoči Međunarodnog dana žena u Klubu liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe već godinama posebna pozornost poklanja se razgovorima o ulozi žena u liječenju njihovih muževa od alkoholizma pa ih u klubu i zovu klupske heroine. Ove godine je iz opravdanih razgovora takav tematski razgovor izostao pa je klupski predsjednik Josip Forauer-Joža umjesto toga obišao grobove pokojnih članica. Crveni karanfil stavio je na posljednje počivalište Anice Vojvoda, preminule 2012. godine i svoje supruge Blaženke koja je preminula lani. „Dvije heroine su otišle, no njihovi napori koje su učinile za izlječenje mene i Aničinog supruga Ivana ostat će nemjerljivi i trajno u sjećanju“, rekao je Joža.

Sjetili se Blaženke

Prošla je godina dana od smrti Blaženke Forauer, jedne od najaktivnijih članica KLA „Nada" u Kotoribi. Tužnu obljetnicu obilježili smo svetom misom zadušnicom 28. siječnja 2014. godine. Blaženka je bila supruga klupskog predsjednika Josipa Forauera, koji je nakon svete mise supruzi u spomen okupio na prigodnom druženju rođake, prijatelje i članove kluba. Bila je to prigoda da se još jednom preko zajedničke molitve sjete žene koja je ugradila sebe temelje kluba „Nada“. Neka joj je vječna hvala i slava !

M. Grubić

strana 27

Alk. gl. 2/3 /2014 (206.7) str. 30 - 33

strana 34 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES