početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2013 (204) str. 3 - 4

strana 5 ►

STRUČNI PRILOG

ZNAČAJ LITERARNOG IZRAZA U LIJEČENJU

Prim. Vinko Čatipović, dr.med. specijalist psihijatar

Odnos alkoholizma i pisanja poezije i proze možemo promatrati na više načina i postaviti si različita pitanja. Moderna kultura je usmjerena na „celebritye“. Mediji prate žvote glumaca, političra, bogataš koji predstavljaju „lavne“ osobe do bizarnih sitnica, poput kako su se obukli, šo su jeli i naravno, šo su pili... U vrijeme inflacije uzora mediji kao model identifikacije nude osobe koje odlikuje poslovni uspjeh (nije bitno kako je ostvaren), a ne moralna ili etiča vrijednost. Sadržj ovog teksta je terapija pisanjem, no prije toga se osvrnimo na istinitost informacija koje nam mediji serviraju. Pogledajmo realnu pozadinu teze o navodnom inspirativnom djelovanju alkohola pri stvaranju knjižvnih djela. Objektivan odgovor nećmo nać u naslovima novinskih čanaka, jer oni odražvaju interes vlasnika novina i s njim povezanih utjecajnih krugova.

Istinu potražmo u ispovijestima slavnih pisaca. Iako ovisan o alkoholu, Tenessee Williams kritizirao je opijanje i rekao: „ašo čvjek pije? Dva su razloga. Mogu ić zajedno ili odvojeno. Prvi je da se smrtno boji nečga, a drugi da nemož podnijeti istinu.“ F. S. Fitzgerald je priznao gubitak stvaralače sposobnosti uzrokovan ovisnošć o alkoholu: „ratke prič moguć je pisati uz vino, ali za roman potrebna je mentalna snaga....“ Hemingway, koji je žvot okončo samoubojstvom, depresivne epizode je neuspješo liječo alkoholom: „oderni žvot... čsto je mehaniča opresija, a pić je jedino mehaničo olakšnje“. Za razliku od njega, John Cheever se liječo od ovisnosti o alkoholu: „isac tako prošruje, podiž i raspiruje mašu. Kako raspiruje mašu, povećva i kapacitete za anksioznost i neizbježo postaje žtva fobija kakve uzrokuju samo već količne droge i alkohola“, rekao je nakon liječnja. U civilizaciji koja uspješost mjeri profitom jasno je da će istina biti podređna interesu i dobiti, te se ispovijesti ovih pisaca skrivaju, a mladim ljudima pseudoistine serviraju aludiranjem na kreativnu povezanost alkohola i umjestničog stvaralašva nazivanjem alkoholnih pić i kotela imenima knjižvnika (Hemingway mojito, Fitzgeraldov koktel).

Kakav je značaj literarnog izraza u liječenju? On se ne razlikuje od značaja literarnog i općenito umjetničkog izraza kod zdravih ljudi. „U većine bolesnika uočavamo u neku ruku dvostruki život. Prema vani oni se ukazuju nekako luckasto, ali kroz ono nezdravo jasno možemo osjetiti ono zdravo“ (W. Reich). „Naše viđnje drugog ovisi o našoj spremnosti da priberemo sve moći svake strane našg bića u čin poimanja. Potrebno je, izgleda i veoma bitno da se ka toj ličnosti orijentiramo na načn koji nam neće zatvoriti mogućost da ju shvatimo. Umjetnost razumijevanja onih vidova nečjjeg bića koji se daju promatrati, jer izražvaju njegov oblik bića u svijetu, zahtijeva od nas da povežmo sve njegove postupke s njegovim načnom dožvljavanja situacije u kojoj je zatečn s nama.“ (R. D. Laing).

Knjižvni i općnito stvaralači rad omogućva nam uvid u djelove ličosti druge osobe, naravno, ako smo sposobni i motivirani upoznati ju. Intelektualna spoznaja nije dovoljna, „mocionalno se užvljujemo u partnera, to nam omogućje prodiranje u bit njegove osobnosti i konaču spoznaju“ (M. Košćk). Freud smatra da vrijednost umjetnosti nije u savršnstvu tehnike već sposobnosti umjetnika da prepozna i izrazi svoje duboke općljudske strahove i dileme na načn prepoznatljiv publici. Georges Simeon, poznati francuski pisac, priznaje da je u nekoliko mahova, kada je osjetio potrebu za psihijatrijskom pomoć, umjesto da ode psihijatru, sjeo je i napisao roman, te tako podijelio svoje dvojbe s čtateljima. Adler takav načn izražvanja svrstava u „organski dijalekt, govor koji čsto izražjnije i jasnije iskazuje određno mišjenje nego šo su izgovorene riječ u stanju“.

Velika je razlika između stvaranja, sudjelovanja, doživljaja djela, tumačenja, kritike, izbjegavanja...

Svatko korača kroz život svojim putem i spoznaje svijet na način koji najviše odgovara njegovoj ličnosti i sposobnostima.

"Naše viđenje drugog ovisi o našoj spremnosti da priberemo sve moći svake strane našeg bića u čin poimanja. Bitno je da se prema drugoj osobi orijentiramo na način koji nam neće zatvoriti mogućnost da ju shvatimo" (R. D. Laing). Današnji društveni razvoj ne ide u smjeru spoznaje i poštivanja svakog čovjeka, upravo suprotno. Čemu poštivati profesore u školi kada ih je zanimljivije na facebooku ismijavati, zašto pozdravljati starog susjeda u zgradi kada je ionako nemoćan pa od njega nemam koristi? Treba trubiti i psovati vozača koji je sporiji na semaforu, ako nema policije u blizini i brisače na autu mu polomiti, pa se tim hrabrim činom dičiti pred svojim društvom u kafiću! Stare roditelje strpati u dom što dalje od očiju i što rjeđe ih posjećivati. I vlastitu djecu tako odgojiti, pa se čuditi i pseudofilozofirati na temu agresivnog društva i besperspektivne mladeži.

Umjetnost je proces viđenja sebe kroz drugoga. Ako možemo i želimo prihvatiti umjetnikov izraz kao način komunikacije koju nam nudi, otvorit će nam se vrata spoznaje. Književnost je spomenik jezika, naroda, kulture i civilizacije. "Lijepa književnost" je umjetnost. Bibliografija je učenje i opisivanje knjiga. Biblioterapija je izražajna terapija, koja koristi odnos između pojedinca i sadržaja knjige, poezije i drugih oblika pisanih riječi. Biblioterapija najčešće ide uz terapiju pisanja.

Osim navedenih uloga uvida, samospoznaje, komunikacije, doživljaja drugoga, ventilacije, relaksacije, čitanje i pisanje imaju jasnu edukativnu ulogu. Još su stari Grci vjerovali u ljekovitu moć čitanja, stoga su uvijek iznad vrata knjižnica stavljali natpis "ljekovito mjesto za duše". Književni izvori mogu pomoći u rješavanju složenih problema.

Biblioterapija dobro utječe na samopouzdanje, uči kako se nositi sa stresom, razvijati kreativnost i rješavati probleme. Roditeljima pruža informacije o razvojnim problemima djece i priprema ih na situacije koje su pred njima. Knjiga nam pomaže da proživimo teške trenutke i proradimo najteže emocije uzrokovane smrću bliskih osoba. Ne zaboravimo da su najljepše opise psihičkih stanja dali književnici, a ne medicinari (mada ima i medicinara književnika, kao i obratno). Mojoj generaciji su u najranijem djetinjstvu roditelji čitali bajke, snažnog simboličnog značenja (B. Bettelheim). Sažimanje i moderniziranje bajki te naglašavanje odgojnog sadržaja bajke uništava njenu vrijednost na simboličnoj razini. Prikazivanje sadržaja bajke drug~m sredstvima i medijima nema utjecaj na razvoj djeteta kao kada mu roditelj čita bajku (projekt .Cita] mi!").

Vrijednost edukacije pacijenata putem edukativnih knjižica, brošura letaka i sl. prihvaća i koristi cjelokupna medicina. Pacijent koji bolje razumije svoju bolest bolje razumije razloge i načine liječenja te bolje surađuje u terapijskom postupku. Međutim to je relativno pasivan postupak, informacija nije dostatna za promjenu ponašanja. Samo proživljeno, samo ono što je prošlo kroz naše emocije, što nas je "dirnulo", može nas mijenjati.

Biblioterapija i terapija pisanjem izvorno su dio socioterapije. Psihoterapija danas prihvaća biblioterapiju kao dodatno terapijsko sredstvo, pogotovo kognitivno - bihevioralna terapija. Pogledati u sebe, doživjeti se, izraziti to pjesmom ili prozom, podijeliti to s drugima, biti prepoznat i doživljen, individualno prevesti u kolektivno, internizirati grupni proces, obogatiti sebe dijeljenjem i primanjem, proces je koji briše i nadilazi granice psihoterapije i socioterapije, jer predstavlja životno iskustvo i potrebu.

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2013 (204) str. 3 - 4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES