početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2013 (203) str. 14

strana 15 ►

IZ KLUBOVA

Skupština Kluba liječenih alkoholičara „Sinj“

SINJ – U prisutnosti 40-tak članova Kluba liječenih alkoholičara „Sinj“, njihovih terapeuta dr. Vesne Jurković Krolo, psihijatrice i Tanje Radan, soc. radnice i fra Ante Bilokapića, župnika u svetištu Gospe Sinjske, održana je skupština Al-Kluba „Sinj“. Iz izvještaja o radu kluba, Nikola Kovačević, predsjednik kluba, istaknuo je da je klub osnovan davne 1968. godine i kroz njega je prošlo blizu 1.000 članova, računajući i članove obitelji. Samo tijekom prošle godine klubu je pristupilo 8 članova, a zabilježeno je 5 recidiva. Sastancima ponedjeljkom nazoči u prosjeku 35-40 članova, a uz članove iz Grada Sinja tu se okupljaju i ovisnici o alkoholu s područja bivše općine Sinj, a pomoć su u zadnje vrijeme zatražili i ovisnici iz Vrlike, Hrvaca, Otoka, Trilja i Dicma. „Zadovoljna sam našim radom. Posebno kada vidim rezultate, da odvikavano od ove pošasti ljude, posebno pripadnike mlađe populacije. Značajna je naša suradnja s pravosudnim tijelima kao i onima koji nam pomažu volonterski...“ kazala je dr. Krolo.

Skupštini su nazočili i članovi kluba liječenih alkoholičara iz Imotskoga, „Lučac-Manuš“ iz Splita i terapeutkinja Kluba liječenih alkoholičara „Solin“, Željka Radošević. Aljoša Vuletić je pročitao poruke s dobrim željama iz srodnih klubova „Centar“ i „Podravka“ iz Koprivnice te kluba iz Velike Gorice, s kojima je uspostavljena međusobna suradnja.

Priznanja za jednu godinu apstinencije, dobili su Josip Gaurina, Mate Bakić i Frano Dukić, a za 5 godina Ivica Tanta. Zahvalnicu za pomoć u radu kluba dobio je fra Petar Klapež.

Gospodin Aljoša Vuletić je na kraju skupštine pročitao nekoliko prispjelih brzojava s dobrim željama članovima sinjskog kluba kao i terapeutskom osoblju od klubova s kojima gaje dobru suradnju. Dobre želje pristigle su od Ivanke Đula, predsjednice KLA „Centar“ i Draženke Kovačić, iz KLA „Koprivnica“, od Željka Grđena iz Velike Gorice, Zvonka Zunka iz KLA „Moj put“ iz Zagreba, Nedjeljka Šipića iz Makarske i od Sanje Kuvačić, soc. radnice, inače predsjednice Zajednice klubova liječenih alkoholičara Splitsko-dalmatinske županije.

Davor Grgat

17. godišnja skupština KLA „Nada“ iz Kotoribe

U subotu 15.lipnja, na terasi Športskog ribolovnog društva „Som“ u Kotoribi, održana je 17. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Nada“. Ona je ovoga puta imala izborni karakter pa je tako za predsjednika ponovno izabran Josip Forauer, dopredsjednik će biti Milan Radmanić, tajnica Zlatica Jakupak, a blagajnica Terezija Fundak.

Osim klupskog članstva, a to su danas 4 obitelji i 5 samaca, skup su uveličali predstavnici 13 srodnih klubova iz sjeverozapadne Hrvatske, a tu je bio i Dražen Žagi, dopredsjednik Hrvatskog daveza klubova liječenih alkoholičara. Općinu Kotoriba, s kojom klub ima dobru suradnju, predstavljao je zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki, a skup je svojom nazočnošću počastio i mjesni župnik vlč. Marijan Horvat. Bili su tu još i predstavnici mjesnih udruga s kojima klub ima dobre suradničke odnose.

Govoreći o minulom radu, predsjednik Forauer je rekao kako u klubu uspješnu obiteljsku terapiju provodi stručna terapeutkinja Veronika Matotek koja je na tom zahtjevnom poslu od osnutka kluba i najzaslužnija je što se danas u mnoge obitelji vratio mir i spokoj, odnosno život bez alkoholnog pakla.

- Nažalost, ima onih koji sve manje dolaze u klub, smatrajući da njima terapija nije potrebna jer se smatraju izliječenima, a što nije ispravno niti točno. Suprotno tome, svaki alkoholni apstinent u klubu bi trebao biti doživotno jer klub je jamstvo njegove 100%-tne apstinencije - istaknuo je predsjednik kluba. Izrazio je zadovoljstvo što je klupska djelatnost prepoznata u mjestu, a negdašnji od alkohola posrnuli ljudi danas su priznati među svojim sumještanima.

- Put do izlječenja je težak i trnovit. Uspjeli su oni koji su vjerovali u sebe. Osobna nada i Klub „Nada“ su im nadogradili apstinenciju koju trebaju čuvati kao zjenicu svoga oka jer samo ono znaju kakav su alkoholni pakao prošli sa svojim obiteljima. Oni su pobjednici nad pobjednicima i zato zaslužuju iskrene i velike čestitke - rekla je terapeutkinja Matotek pri podjeli apstinencijskih priznanja. Njih su ovoga puta dobili obitelj Jakupak u kojoj se alkohol ne konzumira 20 godina, za 15-godišnju apstinenciju priznanje je dobio samac Josip Forauer, dok je obitelj Pintarić dobila priznanje za 5-godišnju apstinenciju.

Na kraju skupa članstvu su godile riječi pohvale za njihov rad da bi pritom Diana Uvodić-Đurić, dr.med., tajnica Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije, istaknula kako je „Nada“ klub čije se ime s poštovanjem izgovara ne samo u Međimurju već i šire, zahvaljujući prije svega istaknutim pojedincima.

U skladu s uhodanom tradicijom, klupski skup su uveličale mlade zborske pjevačice mjesne osnovne škole. Zasluge za suradnju pritom pripadaju njihovoj voditeljici Klaudiji Vidović, prof. koja je ovoga puta s djevojkama pripremila dojmljiv recital.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2013 (203) str. 14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES