početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 5 /2013 (203) str. 12,13

strana 14 ►

IZ KLUBOVA

Izborna skupština Županijska zajednice KLA Splitsko-dalmatinske županije

SPLIT - U nazočnosti županijskih delegata Klubova liječenih alkoholičara, u Centru za socijalnu skrb Split održana je izborna skupština, na kojoj je za predsjednicu u idućem razdoblju izabrana Sanja Kuvačić, dipl. soc. radnica. Članovi predsjedništva su: dr. Zdenka Rogošić, dr. Nataša Sekulić- Zubanović, dr. Ratko Kezić, Stipe Jagnjić, Aljoša Vuletić i Nedjeljko Šipić.

Skupštini su prisutni: Nedjeljko Šipić, Stipe Jagnjić, Lila Klaričić, Željka Radošević, Ana Gabrić, Suljo Ramičević, Mirko Koljanin, Lidija Benzon,Vjekoslav Plejić, Zvonko Smajić, Silvana Nikolić - Perasović, Mira Buble – Čudina, Sonja Štimac, Ratko Kezić, Nataša Sekulić – Zubanović, Maja Šeparović, Marija Klarić, Aljoša Vuletić, Veseljko Radonić, Elena Ninčević- Slugan, Zdenka Rogošić, Sanja Kuvačić..

Gosti: Vedran Mardešić, Edisa Ercegović, Mate Smolčić i autor ovih redaka.

Sanja Kuvačić, predsjednica Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara otvorila je sjednicu, pozdravila prisutne i utvrdila da skupština ima kvorum za pravovaljano odlučivanje, jer je od ukupnog broja od 35 delegata prisutno njih 26.

Iz izvještaja o dosadašnjem radu ŽZKLA (Županijske zajednice Klubova liječenih alkoholičara), može se zaključiti da je Zajednica djelovala uspješnije nego prijašnjih godina, više je djelatnika doškolovano za terapeute u klubovima liječenih alkoholičara, bolja je suradnja među klubovima u našoj Županiji i bolji su rezultati u postizanju apstinencije bivših ovisnika o alkoholu. Od travnja 2011. godine nastavljeni su pregovori s Gradom Splitom o usvajanja novog modela financiranja rada klubova liječenih alkoholičara i uspješno su realizirani u listopadu 2011. godine kada je potpisan Ugovor o pružanju usluga između Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara Splita i Grada Splita. U prosincu iste godine izrađeni su i potpisani Ugovori između ŽZKLA i stručnih djelatnika. Izrađen je popis stručnih djelatnika i klubova liječenih alkoholičara za područje grada Splita. Izrađeni su unificirani obrasci evidencije članova pojedinih terapijskih grupa i liste sudionika na terapijskim sastancima.Dana 10. svibnja 2012. godine u Centru za socijalnu skrb Split, održana je osnivačka skupština Kluba ovisnika o kockanju - osnovan je 1. klub liječenih ovisnika o kocki (KLOK - SPLIT). Povodom osnivanja KLOK-a doc. dr. sc. Zoran Zoričić održao je stručno predavanje „ Kockanje - problem kockanja, tretman i rehabilitacija“.

Od 28. do 29. svibnja održana je u Opatiji 7. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu i ovisnosti o kocki, na kojoj su sudjelovali i predstavnici ŽZKLA.

Gospođa Kuvačić podnijela je financijsko izvješće za 2012. godinu koje je jednoglasno prihvaćeno. Posebno je istakla aktivnosti usmjerene na provođenje projekta „Senzibilizacija zajednice za jačanje rada klubova liječenih alkoholičara“ prigodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a sve u cilju podizanja razine ranog otkrivanja i kvalitete liječenja oboljelih od alkoholizma. studenom i prosincu 2011. godine u Omišu su održana predavanja „Mladi i alkohol“ i „Zdravstvene i socijalne komplikacije alkoholizma“, u Makarskoj „O alkoholu imaju pravo znati“ i „Zdravstvene i socijalne posljedice alkoholizma te put prema oporavku“, a u Splitu „Konzumacija alkohola među mladima“ i „Zdravstvene i socijalne posljedice alkoholizma“.

Prigodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Županijska zajednica klubova liječenih alkoholičara, Centar za socijalnu skrb Split, Policijska uprava Splitsko-dalmatinska i Udruga „Mentor“ organizirale su u dva navrata tijekom 2011. i 2012. godine trodnevnu edukaciju stručnjaka koji rade s mladima rizičnog ponašanja „MOVE“ – kratka motivacijska intervencija, usmjerena jačanju vještina za savjetodavni rad s mladima rizičnih ponašanja.

Na prijedlog članova skupštine, za članove predsjedništva Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara predloženi su i jednoglasno izabrani: Aljoša Vuletić, Nedjeljko Šipić, Nataša Sekulić- Zubanović, Zdenka Rogošić, Sanja Kuvačić, Stipe Jagnjić i Ratko Kezić.

Na prijedlog članova skupštine za predsjednika Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara, na mandat od dvije godine, predložena je i jednoglasno izabrana Sanja Kuvačić, dipl.soc. radnica, dugogodišnji terapeut u Klubu „Feniks“.

Za dva zamjenika predsjednika ŽZKLA predloženi su i jednoglasno izabrani Stipe Jagnjić za prvog zamjenika i Aljoša Vuletić za drugog zamjenika predsjednika, na razdoblje od dvije godine.

Za članove Nadzornog odbora, također na razdoblje od dvije godine predloženi su i jednoglasno izabrani: Zora Barnjak, Elena Ninčević- Slugan i Veseljko Radonić

Članovi skupštine za tajnicu Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara su predložili i jednoglasno izabrali Zdenku Rogošić, dr.med. na mandatno razdoblje od

Gospodin Mardešić se, kao i obično, odazvao molbi i za naše čitatelje rekao: „Grad Split je 1994. godine koncipirao program borbe protiv bolesti ovisnosti. Težište tog programa bilo je na borbi protiv ovisnosti o ilegalnim drogama, a problem alkoholizma nije bio u fokusu tadašnje gradske uprave, odnosno nastojanja Grada Splita da unaprijedi borbu protiv bolesti ovisnosti. Međutim, od samog početka nije se moglo zaobići problem alkoholizma, tim više što je u generiranju problema narkomanije alkoholizam bio u pozadini u velikom postotku. Premda je šira javnost od nas očekivala da se bavimo ilegalnim drogama, mi u gradu Splitu ipak nismo zanemarili klubove liječenih alkoholičara i njihovu plemenitu ideju i koliko god je bilo moguće „barem potajno“ smo rješavali problem bolesti alkoholizma“ kazao je između ostaloga Vedran Mardešić. Skupština je minutom šutnje odala počast pokojnom Stjepi Botteriju, dugogodišnjem suradniku u borbi protiv ove socijalne bolesti i na kraju su Crvenom križu, Gradu Splitu i pojedinim terapeutima podijeljene zahvalnice za uspješnu suradnju.

Davor Grgat

Zahvalnica općine Podstrana gospodinu Davoru Grgatu

Gospodin Davor Grgat, rođen je 1935. godine u Krilu, Jesenice. G. Grgat je novinar, fotograf te vjerni i odani kroničar zbivanja s područja Poljica i okolice. Još od sredine prošloga stoljeća kao dopisnik Slobodne Dalmacije neumorno bilježi kulturno-povijesna, turistička i druga zbivanja s ovog područja. Priznanje njegovom radu je i uvrštenje u „Leksikon povijesti novinarstva i publicistike“ iz 2001. godine, autora Petra Požara. Na području općine Podstrana dugi niz godina redovito prati sva zbivanja, o čemu piše u Slobodnoj Dalmaciji kao i drugim tiskanim i internetskim medijima. Zbog njegovog zalaganja i doprinosa promociji općine Podstrana, Općinsko vijeće donijelo je odluku:

Gospodinu Davoru GRGATU dodjeljuje se Zahvalnica općine Podstrana za izniman doprinos promoviranje Općine Podstrana „perom i slikom“.

Gospodin Davorin Grgat dugogodišnji je vanjski suradnik „Alkohološkog glasnika“. Izvještava nas iscrpno o svim zbivanjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji vezanim uz prekomjerno pijenje alkoholnih pića i ovisnost o alkoholu, o ostalim ovisnostima i šire, o aktivnostima vezanim uz zaštitu mentalnog zdravlja

a posebice o aktivnostima klubova liječenih alkoholičara. Ne samo da je autor tekstova već i fotografija u prilogu. Ponosni smo i čestitamo mu na dodijeljenom priznanju koje je sasvim sigurno zaslužio.

Uredništvo

◄ strana 6

Alk. gl. 5 /2013 (203) str. 12,13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES