početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 11 - 15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

KLA „Utrina“ iz Zagreba

podijelio svojim članovima Priznanja za uspješnu apstinenciju

Zagrebački Klub liječenih alkoholičara „Utrina“ na svojem je redovnom sastanku, u srijedu, 13. veljače 2013. godine, organizirao podjelu Priznanja za svoje članove, za uspješnu apstinenciju i to: Željku Zailacu za jednu godinu, Bertu Šalaju za tri godine i Vladimiru Augustiču za pet godina apstinencije.

Priznanja je, uz posebno obraćanje svakom uspješnom apstinentu, uručio stručni djelatnik/ terapeut kluba, prim.dr.sc. Željko Marinić, dr. med.

Na kraju tog svečanog skupa, druženje članova kluba i članova njihovih obitelji, završilo je uz domjenak, pripremljen u posebno uređenom prostoru.

Vladimir F. Augustič

Poklade su milo janje moje - da su barem u godini troje

Svake godine Zajednica klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije i naša Literarna radionica, prirede u povodu Valentinova jednu lijepu večer ljubavne poezije i pjesme. Ove je godine Valentinovo palo baš u Korizmeno vrijeme pa smo se odlučili na nešto sasvim novo. Priredili smo našim članovima i njihovim obiteljima Pokladni ponedjeljak, maskenbal i večer smiješne ljubavne poezije i veselih pjesama. Jednu večer bili smo cigani, gusari, indijanci i kako je već tko prema svojoj mašti izabrao.

Ivanka Korparić, voditeljica Literarne radionice, Julio Pisarević i Lidija Barić čitali su smiješnu ljubavnu poeziju, a predstavnik naše Glazbene radionice Zoran Tomac popratio je sve veselim i šaljivim pjesmama, što je bio uvod u opuštenu atmosferu, šale i ples tijekom večeri. Naravno da smo se počastili krafnama i fritulama kao na pravom maskenbalu, što su priredile ženske ruke i svih naših klubova.

Uz malo truda i mašte bilo je zaista veselo i lijepo, opet jedna krasna prilika da se družimo, da barem jednu večer zaboravimo na životne teškoće i bolje se upoznamo. I naravno, prilika da svaki član kad jednom izađe iz svijeta alkohola prepozna u sebi i druge talente i vlastite mogućnosti. Pa onda može i uz čašu soka zapjevati: „Jer dimnjačar, mladi ili star, svakoj peći zna popraviti kvar!!!”

Ivanka Korparić, predsjednica KLA „Novi put“, Slavonski Brod

Zeleno i bijelo - bijelo i zeleno

Krajem siječnja, u ovoj dugoj i tmurnoj zimi, organizirala nam je dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević jedan zanimljiv izlazak iz naših svakodnevnih briga i redovnih sastanaka klubova. Svi članovi Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije bili su pozvani na odličnu izložbu pod nazivom „Zeleno i bijelo - bijelo i zeleno“, u izložbeni salon Muzeja Brodskog Posavlja. Imali smo čak i sreće jer je dan bio sunčan i ugodan, više nalik na lijepe dane kasne jeseni, baš za opuštanje i lijepu šetnju, jer se Muzej nalazi neposredno uz rijeku Savu, Franjevački samostan, park i šetnicu.

U izložbenom prostoru dočekala nas je kustosica, pojasnila nam i pobliže opisala izložene predmete i temu izložbe - rađanje života, radost života, očuvanje i uvijek istu nadu u bolji i plodniji život. Sve smo to mogli vidjeti u prikazanim običajima Božića i Uskrsa - rađanje i uskrsnuće, način na koji su se dočekivali i slavili ovi veliki vjerski blagdani u našim krajevima prije stotinu i više godina. Slike svetaca, narodne ručno rađene nošnje, tkane ponjave, kruh i zeleno žito, dječje kolijevke, ručno oslikana uskrsna jaja. Naravno da je u ta davna vremena bilo i praznovjerja pa smo vidjeli kako su se stakalcima na nošnjama i dječjim kolijevkama štitili od uroka, na Svijećnicu posvećenim svijećama od bolesti, zakapanjem rezbarenih šiba nadali se većoj plodnosti zemlje... Vrlo bogata i sadržajna izložba nas je i poučila da su naši stari, u doba kad nije bilo medicine i raznih današnjih sredstava, ulagali veliki trud, vjeru i znanje u očuvanje svakog zrna života kao najveću Božju blagodat. Opet smo saznali nešto novo, a ujedno su se mnogi podsjetili na svoje bake i djedove, djetinjstva na selu, neke drage uspomene.

Ivanka Korparić, predsjednica KLA „Novi put”, Slavonski Brod

Održan 7. koncert Andre’ Rieu povodom Valentinova

Povodom dana Sv. Valentina – Dana zaljubljenih, zagrebački Klub liječenih alkoholičara „Utrina“, pod pokroviteljstvom Zajednice KLA Novi Zagreb, održao je 7. koncert Andre’ Rieu u Hrvatskom domu Mjesne samouprave Zapruđe, Meštrovićev trg 1 g.

Za održavanje koncerta (reprodukcija DVD-a) je pozornica bila posebno uređena, s gorećim svijećama u staklenim posudama i uz dva velika buketa ruža, dok su drugi dio pozornice krasili crni šešir, štap za hodanje sa srebrnom drškom i par bijelih rukavica, sve to na žarkocrvenoj podlozi.

Već poznati ugođaj koncerta davala je dobro ozvučena polivalentna dvorana Hrvatskog doma u Zapruđu, s prostranim i komotnim gledalištem. Ovog puta to je bilo potrebno za dva sata neprekidnog muzičkog programa, podijeljenog u tri izvedbene cjeline: izvedba vječnih klasičnih melodija u dvorani, izvedba raznih melodija u prostoru oko starog dvorca i u samom dvorcu, te vizualnim putovanjem brodom/kruzerom po moru uz izvedbu popularnih melodija iz Irske, iz grada Pariza, te iz Granade u Španjolskoj.

Koncert su posjetili članovi klubova iz Zajednice KLA Novi Zagreb i Zajednice KLA Zagreb, članovi obitelji uspješnih apstinenata, kao i prijatelji i građani naselja Zapruđe.

Svojom nazočnošću, koncert su uveličali i zdravstveni savjetnici/terapeuti – prim.mr.sc. Vesna Golik Gruber sa suprugom mr.sc.dr. Srećkom Gruberom, kao i prim.dr.sc. Željko Marinić sa suprugom prim.dr.sc. Višnjom Marinić, koji se na kraju koncerta obratio prisutnima i uz pomoć tajnika KLA „Utrina“ podijelio 40-tak ruža svim prisutnim damama i gospođama.

I ovaj puta, sedmog po redu, koncert je s puno pažnje i sentimentalnog opuštanja, uživala odabrana publika, zaljubljena u klasične i vječne melodije, kao i u nenadmašnog majstora violine i organizatora velikih svjetskih koncerata – Andre’ Rieua.

Zato smo se svi, na kraju koncerta, na Dan Sv. Valentina, osjećali ponovo – zaljubljeni.

Vladimir F. Augustič

Ples za Valentinovo u Bedekovčini

Dana 16. veljače 2013. godine u prostorijama Srednje škole Bedekovčina u organizaciji Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije održan je tradicionalni, već peti po redu, ples za Valentinovo. Ove je godine domaćin bio Klub liječenih alkoholičara „Jezera“ iz Bedekovčine. Odazvalo nam se stotinjak gostiju iz zagorskih klubova - „Zviranjek“ iz Mača, „Hesta“ iz Zaboka, „Kunagora“ iz Pregrade, „Stubica“, „Oroslavlje“, te gosti iz zagrebačkih klubova i Križevaca.

Na početku druženja goste je pozdravio i zaželio im srdačnu dobrodošlicu g. Gregurić, višegodišnji član KLA „Jezera“. Potom je pozvao naše drage goste da se predstave sa svojim recitacijama. Članovi svakog kluba izveli su nekoliko prigodnih recitacija o ljubavi, a posebno je bila dojmljiva recitacija g. Kroga –„Zbogom trsek moj” koja je nastala u početku njegove apstinencije. U međuvremenu se također prodavala tombola, gdje su većinu nagrada sačinjavali radovi iz naših kreativnih radionica. Zatim je slijedio ples srca. Uz dobru glazbu, razgovor i razmjenu životnih iskustava, druženje je nastavljeno do večernjih sati.

Štefica Šukec, KLA „Jezera“ Bedekovčina

Poštovani prijatelji!

Dozvolite nam da vam se putem ovog našeg bogatog i sadržajnog „Alkohološkog glasnika“, ukratko predstavimo i kažemo nekoliko važnih informacija o našoj maloj udruzi.

Prva, osnivačka skupština Kluba liječenih alkoholičara „Buzet“ održana je 16. rujna 2009. godine, a prvi zapisnik je datiran 21. rujna 2009. Tada su, uz mladu i odlučnu stručnu djelatnicu socijalnu radnicu Gordanu Vreš, samo tri člana sa svojim suprugama ispunili i potpisali terapijske ugovore. U Klub su pomalo pristizali novi članovi tako da je 15. veljače 2010. godine, KLA „Buzet“ upisan u Registar udruga Republike Hrvatske sa 7 članova i članova njihovih obitelji. Danas u klub dolazi 10 članova s članovima svojih obitelji, od kojih je 8 članova bolnički liječeno, a dva su člana pristupila bez bolničkog liječenja. Sastanci kluba održavaju se svakog ponedjeljka od 18 do 19 sati u namještenom prostoru na adresi II Istarske brigade 11, čiji je vlasnik Grad Buzet. Ciljevi ove naše male, ali prisne terapijske zajednice u prvom redu su održavanje apstinencije kod svih članova te promjene načina življenja liječenog alkoholičara i njegove obitelji. U klubu će se aktivno poticati razmjena iskustva između obitelji liječenih alkoholičara u cilju razvijanja samopomoći i uzajamne pomoći članova njihovih obitelji i radi održavanja što duže apstinencije. Želja kluba je i dalje surađivati s drugim udrugama i institucijama koji u svom programu imaju ili se susreću s problemom alkoholizma, kao i tijelima državne i lokalne uprave, ustanovama i institucijama s ciljem senzibiliziranja okoline za problem ovisnosti o alkoholu. Kao i svi klubovi liječenih alkoholičara, i mi ćemo svojim aktivnostima obilježiti Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u studenom. Ono što želi i čemu teži naš klub svakako je održavanje kontakata s drugim klubovima, podržavanje u radu i odlazak na njihove godišnje skupštine kao i zajedničko druženje na izletima ili pikniku sa svrhom što boljeg upoznavanja i zbližavanja članova kluba i članova njihovih obitelji. Isto tako, klub će ovisno o materijalnim sredstvima kojima će raspolagati, kako odlaziti tako i organizirati edukacije svojih članova kroz predavanja stručnjaka na temu alkoholizma. U sljedećem razdoblju rad kluba bit će posebno usmjeren na senzibilizaciju liječnika primarne zaštite iz Doma zdravlja Buzet, jer se pokazala potreba za njihovom prisutnošću u radu kluba, ali i pri povezivanju građana koji su prošli program liječenja u bolnici s daljnjim nastavkom liječenja kroz rad kluba.

Iskreno se nadamo da smo vam se kroz ovaj sažetak uspjeli predstaviti i približiti, te potvrditi činjenicu da u malom istarskom gradiću Buzetu na rijeci Mirni, živi i radi klub liječenih alkoholičara, čiji članovi, nošeni zajedništvom i snažnim duhom apstinencije, vode životnu borbu protiv alkoholizma i njegovih zamki.

I na kraju, sve vas, vjerne čitatelje, kao i uredništvo „Alkohološkog glasnika“ srdačno i toplo pozdravljaju svi članovi KLA „Buzet“ zajedno s voditeljicom.

Andreja Bartolić, predsjednica KLA „Buzet“

Klub liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe

Članovi „Nade“ ponovno na zadatku

U Kotoribi je za Fašnek obveza svake mjesne udruge osmisliti masku za zajedničku povorku za što ih Općina nagrađuje s po 1.000 kuna. One udruge koje ne mogu okupiti članstvo za masku, organizaciji manifestacije pomažu na drugi način. Tako već godinama članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ imaju obvezu dijeliti topli čaj sudionicima povorke. Posao su, kao i ranijih godina, besprijekorno obavili, a u „inspekciju” su im došli kotoripski načelnik (maskirani) Ljubomir Grgec i voditelj fašničke ceremonije Kotoripski vrabec (Alen Fuš). Nije nam poznato jesu li probali čaj s obzirom da su pokraj njih lovci iz Lovačkog kluba „Jarebica“ iz Kotoribe dijelili kuhano vino i krafne.

M. Grubić

◄ strana 8

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 11 - 15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES