početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 8-10

strana 11 ►

IZ KLUBOVA

Izvještaj sa svečane skupštine povodom 45. godišnjice osnutka i rada Kluba „Dr. Mato Golubić” Čakovec

Skupština povodom 45. godišnjice rada Kluba „Dr. Mato Golubić“ održana je u Katoličkom domu u Čakovcu 12. siječnja ove godine pred gotovo punom dvoranom članova i gostiju. Skupštinu je otvorio tajnik kluba g. Tomislav Milly.

Nakon kratkog pozdrava uslijedila je himna klubova liječenih alkoholičara, a potom zahvala gostima što su se odazvali pozivu, a naročito gradonačelniku g. Branku Šalamonu, dožupanu g. Matiji Posavcu, dopredsjedniku Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara g. Draženu Žagiju, tajnici Međimurskog saveza KLA i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo dr. Dijani Uvodić Đurić, g. Zlatku Topaloviću iz Zajednice KLA grada Zagreba te prof. Milanu Čapaliji. Kratko je zahvalio i donatorima bez kojih se ova Skupština ne bi mogla održati, a to su: Franjevački samostan, Čakovečki mlinovi, Misija „EVO-ME“ i Čakovečka pekara iz Šenkovca.

Uz uvažene goste na Skupštini je bilo prisutno i mnogo predstavnika klubova liječenih alkoholičara: „Centar“ iz Koprivice, „Izvor“, „Centar Tkalča“, „Zet-Ljubljanica“, „Dinko Šimunović“, „Lidija Paszko“, „Osvit“, „Petrica Kerempuh“ i „Moj put“ iz Zagreba, „Povratak“ iz Murskog Središća, „Sveta Marija“ iz Svete Marije na Muri, „Jezera“ iz Bedekovčine, „Žarek upanja“ iz Ljubljane te klubova iz Bjelovara, Preloga, Donje Dubrave, Varaždina, Radenaca, Lendave, Križevaca i Kotoribe.

Skupština je nastavljena kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupili g. Sergej Baumhak i g. Ivan Požgaj sa svojim radovima, članice ženske vokalne skupine Kulturno-umjetniče udruge „Veseli Međimurci“ sa svojom interpretacijom tri međimurske pjesme i na kraju gđa Lea Novak i gđa Danka Brumen sa svojim radovima.

Nakon kulturno-umjetničkog uvoda riječ je dana g. Josipu Lehkecu. On je u svom izlaganju podsjetio na okolnosti koje su dovele do osnutka kluba, sam proces osnutka kao i na rad prvog terapeuta dr. Mate Golubića. Osvrnuo se kratko i na osobno zadovoljstvo koje dobiva radom u klubu. Ovdje je potrebno istaknuti da je KLA „Dr. Mato Golubić“ osnovan samo četiri godine nakon prvog kluba liječenih alkoholičara u Zagrebu, što ga svrstava među najstarije klubove u Hrvatskoj.

Nakon Josipa Lehkeca za govornicu je stao dr. Mladen Odić. Prisutnima je govorio o radu Josipa Lehkeca u klubu. Posebno je napomenuto da g. Lehkec u klubu volontira već 38 godina i da je za svoj rad primio i brojna priznanja na razini županije i države te spada u sam vrh borbe protiv alkoholizma u Hrvatskoj.

Njegovim radom veliki se broj alkoholičara vratio na pravi put te u svoje obitelji i radne organizacije.

Na kraju izlaganja predsjednica kluba g. Marija Požgaj uručila je Josipu Lehkecu poklon članova kluba – sliku renomiranog međimurskog slikara g. Škode.

Nakon što se stišao pljesak u cijeloj dvorani, riječ je uzela gđa Kristina Zorčec. Prikazala je sadašnje stanje u klubu i aktivnosti koje klub provodi u svom radu. Osvrnula se na patronažu i pomoć članovima kluba u kriznim situacijama, aktivnosti povodom obilježavanja raznih obljetnica, organizaciju izleta i piknika te suradnju s drugim klubovima.

Potom je uslijedila tradicionalna podjela priznanja apstinentima. Priznanja su dobili:

Sergej Baumhak za dvije godine,

Mladen Ladić, Tihomir Novak i Tomislav Milly za tri godine,

Ivan Vugrinec i Damir Mikor za četiri godine,

Željko Brumen i Marijan Đuras za pet godina te

Franjo Krajner za deset godina apstinencije.

Po završetku podjele priznanja tajnik kluba Tomislav Milly uručio je Kristini Zorčec mali poklon i buket cvijeća, a i nova predsjednica je ohrabrena buketićem.

Pred kraj skupštine svim prisutnima se obratio i gradonačelnik g. Branko Šalamon. Istaknuo je značaj kluba u borbi protiv alkoholizma, dao mu svoju punu podršku i zaželio klubu uspješan nastavak rada u budućnosti. Čestitkama se pridružio i dožupan Matija Posavec i podsjetio da je Županija spremna pomoći kad zatreba.

Gospodin Topalović i profesor Čapalija izrazili su svoje divljenje ustrajnosti g. Lehkeca u radu i njegovoj volji da nastavi s radom usprkos teškoćama i godinama te mu osobno stisnuli ruku i odali priznanje.

Dopredsjednik HSKLA Dražen Žagi pohvalio je organizaciju Skupštine, zahvalio na pozivu i predsjednici uručio priznanje HSKLA za dugogodišnji rad kluba i borbu protiv alkoholizma.

Čestitke povodom jubileja uputili su brojni gosti iz klubova iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, Grada Zagreba kao i Republike Slovenije.

Na kraju skupštine tajnik kluba Tomislav Milly zahvalio je svima što su se odazvali pozivu i uveličali svečanost te pozvao sve nazočne na druženje u holu Katoličkog doma uz skromni domjenak.

Tomislav Milly

Zapisnik s 42. skupštine KLA „Zaprešić Centar“, održane 6. prosinca 2012. godine

Dana 6. prosinca 2012. godine održana je 42. skupština Kluba liječenih alkoholičara „Zaprešić Centar“. Kako je prema statutu kluba dosadašnjem predsjedniku Draženu Vrabecu istekao mandat, za novog predsjednika izabran je Stanko Kalamir.

Na Skupštini je predstavljena nova terapeutkinja KLA „Zaprešić Centar“, specijalizantica psihijatrije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, trenutno na radu u Klinici za psihijatriju Vrapče, dr. Irena Rojnić Palavra.

Dodijeljena su i priznanja apstinentima: jedno priznanje za jednu godinu apstinencije, jedno priznanje za dvije godine apstinencije, tri priznanja za tri godine apstinencije, jedno priznanje za četiri godine apstinencije i jedno priznanje za deset godina apstinencije.

Prisutni gosti iz klubova liječenih alkoholičara „Susedgrad“, „Malešnica“, „Bedekovčina“, „Peščenica“, „Knežija“, „Novi Zagreb“, „Podsused“, „Kerempuh“ i „Zet“ govorili su o svojim problemima u ispijanju alkohola i sadašnjoj apstinenciji.

Kao gošća na skupštini bila je i dr. Korona Nenadić-Šviglin iz Klinike za psihijatriju Vrapče, a u svom govoru dala je podršku članovima kluba u daljnjem radu, zaželjevši njima i njihovim obiteljima dugu apstinenciju. Zahvalila se i prethodnim terapeutima kluba dr. Veri Mihalinec-Prohić i vms. Blaženki Magnabosca te aktualnoj terapeutkinji dr. Ireni Rojnić Palavra na dosadašnjem radu.

Novi predsjednik kluba Stanko Kalamir zahvalio je članovima gostujućih klubova na tako lijepom odazivu. Nakon službenog dijela uslijedio je domjenak uz živu glazbu.

Stanko Kalamir, predsjednik KLA „Zaprešić Centar“

Dvadeset godina zagrebačkog Kluba „Špansko“

Zagrebački Klub liječenih alkoholičara „Špansko“ izrastao je na modelu rada koji se temelji na samopomoći, podršci i uzajamnoj pomoći, bez gledanja strogih granica kluba ili regije. Takav pristup je u punini gajio KLA „Susedgrad“. Susedgradski model je dopunjen, uz članove kluba i terapeute, uključivanjem volontera, a osim stalne suradnje s mjesnom samoupravom; zajednicom i savezom klubova i međuinstitucionalnom suradnjom koja do tada nije postojala (suradnja s centrima za socijalnu skrb; Crkvom; Caritasom; Pravnim fakultetom - studijem socijalnog rada).

KLA „Špansko“ je, osim novih klubova – „Malešnice“, „Stenjevca“, „Dar“, „Moj put“, „Podsused“ i „Medarska“ – osnovao Ogledni klub liječenih alkoholičara „Arka“ u Centru za socijalnu skrb, Podružnica Susedgrad i Udrugu za rad s ovisnicima o alkoholu „Kreni“. Članovi ove udruge su pomagači apstinenti, socijalne radnice terapeuti i socijalne radnice vježbenice. Udruga „Kreni“ je formalno ugašena zbog ogromnih dodatnih obveza koje je trebalo ispunjavati za njezino funkcioniranje, a koje članovi - svi s obvezama na svojim poslovima, obiteljima i klubovima, nisu mogli obavljati. No, udruga i dalje djeluje volonterski, na poziv potrebitih korisnika. U svim navedenim klubovima i grupama zapaženi su dobri rezultati zahvaljujući navedenom modelu rada.

Na zahtjev žena, 90-tih godina započeo je i odvojeni, povremeni rad sa suprugama liječenih alkoholičara u vidu predavanja i radionica za žene iz klubova liječenih alkoholičara sa zapadnog dijela grada.

Naši timovi socijalnih radnika i pomagača pomogli su također da se veliki broj studenata socijalnog rada i vježbenika senzibilizira za rad s ovisnicima o alkoholu. Od samog početka do danas djelovali smo preventivo, gostujući u medijima – na Hrvatskoj televiziji, Drugom programu Hrvatskog radija, Katoličkom radiju, na tribinama u mjesnoj samoupravi, školi i crkvi. Pomagali smo poučavanjem ovisnicima koji su tražili pomoć telefonom, internetom, preko prijatelja...

Uz redovni rad u klubu koji smo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti osvježavali gostujućim predavačima, svi smo aktivno sudjelovali na stručnim skupovima, objavljivali radove i izvještaje u „Alkohološkom glasniku“.

U ovih dvadeset godina pojedini članovi naših timova mijenjali su statuse u klubovima, radna mjesta, gradove, no zauvijek smo sačuvali zajedničku nit. Tako i danas na različite načine surađujemo uvijek s istim ciljem – pomoći ovisniku o alkoholu i njegovoj obitelji da živi što kvalitetnije, da što bolje sanira posljedice pijenja, vrati samopoštovanje, osobni ugled, stabilne odnose te da se štetna i nedjelotvorna ponašanja iz primarne obitelji ne prenose u sljedeće generacije..

U Zagrebu 14. veljače 2013.

Ana Štimac, dipl.soc.radnica

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 8-10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES