početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 4,5

strana 6 ►

ZAPISNICI SASTANKA ZKLAZ

Zapisnik sa sastanka održanog 11. veljače 2013. godine

Sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba počeli smo odavanjem počasti minutom šutnje dugogodišnjem apstinentu i članu Kluba liječenih alkoholičara „Moj put“. Nakon toga smo se bavili Danom zaljubljenih – Valentinovim. Budući da je ta tradicicionalna akcija bila za nekoliko dana, počeli smo s konačnim opisom zaduženja i plana za naš „Trijezni tramvaj“. Većina prisutnih na sastanku već je sudjelovala u vožnji Zagrebom. Složili smo ekipu koja će na Remizi urediti tramvaj. I ove godine su nam ZET-ovci izašli u susret i posudili tramvaj za našu tradicionalnu akciju. Gradski ured za zdravstvo i branitelje preuzeo je organizaciju dolaska uvaženih gostiju i organizaciju medija. Ovu akciju svake godine prati sve više televizijskih ekipa, sve više novinara i radio-reportera. Kao i svake godine, cvijeće i promotivne materijale dijelit će učenice Škole za primalje. Akcija je već poznata u našem Zagrebu i očekujemo da će se članovi u većem broju odazvati.

Ove godine će se održati deveti sportski susreti klubova liječenih alkoholičara Zagreba. Dana 6. travnja bit ćemo gosti na terenima KUD-a Prepuštovec. Mnogima je to poznata lokacija, jer se već nekoliko godina tamo održavaju biciklijade na kojima su sudjelovali i naši članovi.

Rezultati natječaja još nisu poznati, tako da smo još do daljnjega u neizvjesnosti.

Razumijemo ekonomsku situaciju i svaka financijska pomoć dobro će nam doći. Klubovi se moraju snaći i na druge načine za pokriće svojih financijskih potreba. Prema izvješću koordinacija, nema većih problema. Svi su spomenuli slabi priljev novih članova. Naime nakon nekoliko dolazaka u klub, prestanu dolaziti.

Spomenuli smo i podatke na web stranici koji se odnose na klubove. Sve promjene podataka (adresa KLA, stručni djelatnik, vrijeme sastanka...) treba u pisanom obliku dostaviti tajnici Dušici Cesarec.

Zapisnik sa sastanka 11. ožujka 2013. godine

Predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba doc.dr.sc.Zoran Zoričić je na početku sastanka zahvalio velikom broju prisutnih što su se okupili.

Osvrnuli smo se na uspješno održan “Trijezni tramvaj”, a nakon toga na nadolazeće Sportske igre u Prepuštovcu na terenima istoimenog KUD-a Ove će godine sudačku ekipu formirati Josip Poljak. Budući da će predstavnici KUD-a pripremiti i urediti prostoriju, terene i prostor oko terena, ove godine nećemo trebati veliku ekipu za čišćenje, pranje i uređenje. Dan prije natjecanja će šestero članova urediti dvoranu plakatima i popisati suce za svaku disciplinu. Mole se svi da se, bez obzira na to sudjeluju li aktivno ili ne, upišu na listu prisutnih. I ove godine očekujemo redovite goste iz Bedekovčine, Kutine, Ljubljane i Turopolja. Nadamo se da će, kao i do sada, vrijeme biti na našoj strani. Očekuje se potpisivanje ugovora za sufinanciranje u Gradskom poglavarstvu. Ovo je godina recesije pa će sredstva koja će klubovi dobiti za sufinanciranje rada biti skromnija. KLA će se više osloniti na članarinu ili donacije. Najavljene su skupštine klubova „Pešćenica“ i „Malešnica“. Član KLA „Petar Zrinski“ koji često posjećuje KLA „Primorska 32“ rekao je kako se taj klub preporodio. Zadovoljni su radom stručne djelatnice Ananstazije Blage-Godić. Klub se popunio članstvom i redovito radi.

Koordinacije klubova liječenih alkoholičara u Zajednici Zagreba ponovo aktivno rade.

Tajnica ZKLA Zagreba: Dušica Cesarec

EDUKACIJA

Bjelovar - održan seminar o alkoholizmu kao vodećem javnozdravstvenom problemu

U organizaciji Zajednice klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije, Kluba liječenih alkoholičara „Bjelovar“ i Bjelovarsko–bilogorske županije održan je seminar na temu „Imperativi tretmana alkoholizma kao vodećeg javnozdravstvenog problema“.

Seminar je okupio osamdesetak članova Zajednice, liječnika, medicinskih sestara i socijalnih radnika, te predstavnika pravosuđa i policije. Predavači su bili eminentni hrvatski stručnjaci s tog područja doc.dr.sc. Zoran Zoričić i prof. Radovan Tatalović. Govorili su o fenomenologiji ovisnosti o alkoholu s osvrtom na model liječenja i rada klubova liječenih alkoholičara i specifičnosti suradnje izvanpenalnog i penalnog sustava na području tretmana i rehabilitacije ovisnika o alkoholu.

Bjelovarski klub liječenih alkoholičara osnovan je 1965. godine i jedan je od najstarijih u Hrvatskoj. Ima osamdesetak stalnih članova i tridesetak pridruženih, a uspješan rad održao je zahvaljujući dvadesetorici starijih apstinenata koji su i nakon obaveznih pet godina aktivnosti u klubu ostali aktivni.

Dražen Žagi, dopredsjednik HSKLA

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2013 (200) str. 4,5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES