početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2013 (198) str. 4 - 9

strana 10 ►

UVODNIK

Poštovani čitatelji!

Ove sam godine došla na ideju da putem interneta stupim u vezu sa svojim dosadašnjim suradnicima i skupim informacije o aktivnostima koje su provedene u Mjesecu borbe protiv alkoholizma. Na adrese koje sam imala poslala sam sljedeću kratku poruku:

„Poštovani suradnici,

molim Vas da mi do 21. siječnja 2013. ukratko navedete aktivnosti koje ste proveli u Mjesecu borbe protiv alkoholizma (podatke o klubu liječenih alkoholičara, mjestu, temi, predavačima, ciljanoj skupini) radi objave u sljedećem broju „Glasnika“.

Puno hvala, prim. Golik-Gruber

Na moje veliko veselje, primila sam puno odgovora. Oduševilo me što su klubovi i njihovi stručni djelatnici organizirali brojne aktivnosti. Pravo bogatstvo!

Čestitam svima, uz ispriku što zacijelo ima mnoštvo aktivnosti o kojima nema izvješća jer nažalost u svome adresaru nemam sve adrese.

Sami se možete uvjeriti u provedene bogate preventivne aktivnosti. Tko još može tvrditi da su klubovi liječenih alkoholičara samo mjesto za rehabilitaciju liječenih ovisnika o alkoholu? Klubovi liječenih alkoholičara djeluju preventivno u svojim lokalnim zajednicama, a to je važno istaknuti nadležnim tijelima prilikom traženja financijske potpore za svoj rad.

Veliki pozdrav svima, uz želju za daljnjom suradnjom i ovim putem, koji se pokazao vrlo učinkovitim. Nadam se popunjavanju svog adresara velikim brojem novih e-mail adresa.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, urednica „Alkohološkog glasnika“

AKTIVNOSTI U MJESECU BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

Veliki pozdrav iz Slatine, od svih članova klubova i stručnih radnika!

Izvještavamo vas o aktivnostima UKLA Slatina u Mjesecu borbe protiv alkoholizma:

1. Sudjelovanje na Večeri pučke poezije u Prelogu - 15-ak članova,

2. Održali smo Okrugli stol uz prikazivanje filma o radu UKLA na temu: Alkohol i obitelj za stanovništvo općine Nova Bukovica; sudjelovalo 20 članova klubova, mjesna liječnica iz obiteljske medicine, med. sestra, stanovnici, i zamjenica načelnika općine;

3. Održali smo kontakt radio emisiju, na radio Slatini, na temu Alkohol i obitelj, uz sudjelovanje slušatelja i novinara;

4. Članovi klubova su zajednički posjetili izložbu u Zavičajnom muzeju, te sudjelovali na Međunarodnom glazbenom festivalu, Dani Milka Kelemena.

Višnja Kajzer

Dana 29. studenoga 2012. godine članovi i terapeut Kluba liječenih alkoholičara „Bistrina“ iz Marije Bistrice sudjelovali su na Radiju Marija Bistrica u emisiji „Ispod površine” gdje su predstavili rad svog kluba (ciljeve kluba, planove i rezultate dosadašnjeg djelovanja). Sudjelovali su 16. prosinca 2012. na Adventskom sajmu, gdje su na glavnom trgu u Mariji Bistrici pokazali radove koje su izradili za Božić (čestitke i male poklone). Dijelili su pritom promotivne materijale i dobro se družili sa sumještanima i gostima.

Dr. Anita Sabolić, spec. obiteljske medicine, terapeut

U UKLA Virovitica Mjesec borbe protiv ovisnosti 2012. obilježili smo sljedećim aktivnostima :

15.11.2012. Kestenijada (druženje, pečeni kesteni, motivacijski razgovor);

1.12.2012. Memorijalni turnir u znak sjećanja na na pokojne članoove (razgovor, čitanje poezije, turnir u pikadu i belotu, zakuska i druženje s gostima);

13.12.2012. Prezentacija „Alkohol u obitelji" u suradnji s Udrugom Veranda (prezentaciju je vodio stručni djelatnik u suradnji s jednim od članova koji je pričao ispovijest svog alkoholizma);

15.11.2012.-15.12.2012. Svakotjedne teme o suzbijanju i prevenciji alkoholizma.

Prema vašem traženju, dostavljamo vam podatke o aktivnosti zagrebačkog KLA „Utrina“, u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15.11. – 15.12.2012.), kako slijedi:

  1. KLA „Utrina“ pod pokroviteljstvom Zajednce KLA Novog Zagreba, Hrvatski dom, MS Zapruđe, Meštovićev trg 1 g – Zapruđe

  2. VI. Koncert Andre Rieu (reprodukcija DVD) – miks klasičnih, božićnih i novogodišnjih melodija u trajanju od 1 sata i 30 minuta (90 minuta)

  3. Uvod u koncert – Vladimir F. Augustič, tajnik KLA „Utrina“ i predsjednik ZKLA Novog Zagreba

Osvrt na koncert – prim. dr. sc. Željko Marinić, terapeut KLA „Utrina“

U aktivnosti su bili uključeni svi članovi KLA i Zajednice KLA Novi Zagreb, članovi obitelji, podupirući članovi, gosti iz drugih KLA, građanstvo područja Gradske četvrti.

Vladimir F. Augustič

Klub liječenih alkoholičara „Zviranjek" iz Mača je u dogovoru s KLA "Jezera" Bedekovčina sudjelovao u radio emisiji Radio postaje Zlatar dana 29.11.2012. godine na temu: Alkoholizam. Prezentanti: Stjepan Juranić, predsjednik KLA „Zviranjek", Davorka Forko, stručni djelatnik u KLA „Zviranjek", Ankica Krznar, članica KLA „Jezera". Na radio emisiji ujedno su predstavljene aktivnosti Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije, govorilo se općenito o alkoholizmu, posljedicama, utjecaju na obitelj te se nastojalo senzibilizirati širu javnost za navedenu tematiku. Ciljana skupina: šira javnost.

Lijepi pozdrav, Davorka Forko

Tijekom Mjeseca borbe protiv alkoholizma u KLA „Podravka" iz Koprivnice ,na inicijativu dostručne djelatnice gđe Katarine Budaj, a u okviru redovnih tjednih sastanaka kluba, razgovaralo se s članovima na teme: „Zašto ne konzumirati alkohol" i „Alkoholizam i mladi". Tako se željelo potaknuti nove članove na što dužu i kvalitetniju apstinenciju.

Ove su teme naročito lijepo prihvaćene; svi prisutni su se uključili s vrlo konstruktivnim komentarima.

S poštovanjem, Domagoj Švabek, tehnolog, Podravka d.d.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti održao sam 4. prosinca predavanje u Domu za odgoj djece i omladine na Cresu (djeca s problemima u ponašanju). Slušatelji su bili osnovnoškolskog uzrasta (predivni i pažljivi). Tjedan dana kasnije isto predavanje održao sam u Osnovnoj školi Frane Petrića za učenike od 6. do 8. razreda.

Mr.sc.dr. Branko Lakner

KLA „Petrokemija“ i KLA „Kutina-Grad“ su 23.11.2012. u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti sudjelovali u u Projektnom danu o ovisnostima OŠ Stjepana Kefelje, s projektom P.A.K.T.- Prevencija ovisnosti kod tinejdžera. Prilažemo materijal u privitku maila.

Mirna Bjelić, stručna djelatnica

Evo ukratko što je KLA „Delnice“ učinio :

Dana 22. studenoga i 13. prosinca sudjelovali smo u jednosatnim emisijama Radija Gorski kotar, posvećenim Mjesecu borbe protiv alkoholizma. Točnije, u ime kluba sudjelovali su naša stručna djelatnica dr. Anita Komljenović i predsjednik kluba Josip Rogić koji su pokušali usmjeriti pažnju Gorana na porast opijanja mladih ljudi ili preciznije, djece. Po nekim reakcijama slušatelja, emisije su vrlo dobro prihvaćene.

Također smo, u suradnji s Mjesnim odborom Grada Delnice, izdali letak koji Vam skeniram te šaljem u privitku. Njega smo, uz pomoć jednog našeg člana, tiskali i podijelili po osnovnim i srednjim školama, ambulantama, oglasnim pločama u nekim tvrtkama, željezničkim postajama, općinama i gradovima Gorskog kotara, dakle tamo gdje se većina žitelja često kreće. Ako naše poruke barem negdje ostave poneki trag, možemo reći da smo pokušali pomoći i biti zadovoljni.

Klub liječenih alkoholičara „Jezera" iz Bedekovčine organizirao je godišnju skupštinu 24. studenoga 2012. godine. Na skupštini je sudjelovalo oko 120 članova klubova i njihovih obitelji iz sjeverozapadne Hrvatske. Izrađena je i brošura s informacijama o bolesti alkoholizma, načinima liječenja i aktivnostima koje provodi klub liječenih alkoholičara. Brošura je dijeljena u ambulanti. Objavljen je prilog o radu KLA „Jezera" u glasilu Općine Bedekovčina „Bedekovčanski glasnik".

Željko Postojnski, dip.soc.radnik

Klub liječenih alkoholičara „Medarska“ u Mjesecu borbe protiv ovisnosti uključivala je u svoj redovan rad goste-predavače. Predavanje, okrugli stol i radionica bili su namijenjeni za članove, djelatnike i članove drugih klubova, a prema sljedećem rasporedu:

Utorak, 20.11.2012. u 17 sati Tribina - Otvorena pitanja dugogodišnjim apstinentima

Utorak, 27.11.2012. u 17 sati mr.sc.s. Ankica Klepić, dipl.teolog - Biblijska riječ – „Ne boj se“ Utorak, 4.12.2012. u 17 sati Ljiljana Mojaš - Očekivanja od supruge liječenog alkoholičara,

Zadnjom radionicom zaokružili smo zajednički rad i produbljivanje iskustava u apstinenciji i borbi s problemom alkoholizma u Mjesecu borbe protiv ovisnosti. Kroz ova tri susreta iz različitih priča naučili smo kako ustrajati u promjeni i novom načinu života, iskoristivši kreativne i zanimljive načine rada.

Ivana Brlek, studentica socijalnog rada

Klubovi liječenih alkoholičara „Remerinec“ i „Remetinec Gaj“ održali su 10.12.2012. u Centru za kulturu Novi Zagreb okrugli stol pod nazivom Zašto je dobro ne piti. Sudjelovali su članovi kluba, a u raspravu su se aktivno uključili i članovi Kluba „Botinec“, predvođeni svojom stručnom djelatnicom Marom Leto, dipl. soc.radnicom.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Društvo za socijalnu podršku održao je 15.11.2012. Konferenciju u Zagrebu, u Gradskoj vijećnici pod nazivom:

“Tretman alkoholizma u lokalnoj zajednici - stanje i mogućnosti u svjetlu europskih standarda”.

U Klubu liječenih alkoholičara „Susedgrad“ održano je 17.12.2012. predavanje o bolestima uzrokovanim alkoholizmom na kojem je gost bio dr. Anto Orešković.

Katarina Radat, dip.soc.radnica

Mjesec borbe protiv ovisnosti klubovi liječenih alkoholičara Osijeka obilježili su sljedećim događanjima:

- 19.11.2012. g. u srednjoj školi u Osijeku, Istarska bb, „EMŠC“ održano je predavanje na temu alkoholizma.

- 20.11. 2012. g. u gradskoj četvrti Donji grad u Osijeku, Trg bana Jelačića kbr. 26. započela je akcija „Otvorena vrata KLA“ u kojoj će članovi kluba zajednički otvoriti vrata kluba i pokazati građanima Osijeka koji su problemi s prekomjernim konzumiranjem alkohola.

-26.11.2012. g. u prostorijama KLA „Osijek“, Srijemska kbr. 124/a, održano je predavanje na temu alkoholizma u suradnji sa PU osječko-baranjskom, Odsjeka prevencije i terapeuta KLA „Osijek“ i „Donji grad“ i predstavljanje plakata „Psihijatrija u zajednici“, s osvrtom na klubove liječenih alkoholičara u Osijeku.

-27.11. 2012. g. u gradskoj četvrti Tvrđa, Osijek, Vij.I. Meštrovića bb, započela je akcija „Otvorena vrata KLA “ u kojoj su članovi kluba zajednički otvorili vrata kluba i pokazati građanima grada Osijeka koji su problemi s prekomjernim konzumiranjem alkohola.

- 3. 12. 2012. g. proveli smo akciju „Trijezni tramvaj". Tom su prilikom članovi KLA u suradnji sa PU osječko-baranjskom, Odjela prevencije i dijeliti promotivni materijal i donacije tvrtki s motom „Zdravi život” .

-5.12. 2012. g. u gradskoj četvrti Retfala započela je već spomenuta akcija „Otvorena vrata KLA “ u

-08. 12. 2012. g. održan je u sportskoj dvorani Srednje škole “EMŠC” u Osijeku, Istarska bb malonogometni turnir između klubova liječenih alkoholičara sa područja grada Osijeka i klubova prijatelja.

-11. 12. 2012. g., u sklopu gradske četvrti Tvrđa, Vij.I.Meštrovića kbr. bb, održana je tribina na temu štetnosti alkoholizma. U sklopu tribine su navedeni klubovi održali i godišnju skupštinu.

-15. 12. 2012. g. u srednjoj školi u Belom Manastiru održano je predavanje na temu alkoholizma.

Sunčica Vilk

U križevačkom klubu je, kao i svake godine, obilježen Mjesec borbe protiv alkoholizma. I ove smo godine imali razne aktivnosti, a najznačajnije bile su gostovanje na radio Križevcima u emisiji “bolja strana humanosti“. Sudjelovali su naši stručni djelatnici prof. Milan Čapalija i bacc. Zlatica Nemec, predsjednik Tihomir Horvat, te mlada obitelj Žagar – Dubravko i Sanja. Svi su govorili o radu kluba i svom osobnom doprinosu i oporavku.

U prostorijama vatrogasnog društva (DVD) imali smo dva predavanja.

Prvo je održano 20.11.2012. Bilo je namijenjeno samo našim članovima s temom „Zdrave navike za zdravi život“. Predavanje su nam održale patronažne sestre Doma zdravlja Križevci vms. Ivana i Maja.

Drugo predavanje održano je 28.11.2012., a tema je bila “Uloga i značaj KLA u oporavku ovisnika o alkoholu i njihovih obitelji“. Predavanju su prisustvovali naši članovi te predstavnici Udruge žena Hera, Gradskog društva Crvenog križa, Udruge HVIDRA Križevci, „Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, kao i članovi Kluba liječenih alkoholičara „Sveti Ivan Žabno“. Predavači su bili naši stručni djelatnici prof. Milan Čapalija i bacc. Zlatica Nemec, te obitelj Karlović - Josip i Snježana.

Već po tradiciji, u mjesecu obilježavanja sudjelovali smo svojim literarnim radovima na županijskoj manifestaciji „Stvaralaštvom protiv ovisnosti“ koja je i ove godine održana u Đurđevcu.

Snježana Karlović

Aktivnosti Kluba liječenih alkoholičara „Stubica“ u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti:

23.11. 2012. sudjelovanje u radijskoj emisiji. Tema: Općenito o klubu i radu kluba. Sudionici: član kluba i voditeljica. Na istu temu imali smo članak u novinama i pjesmu člana.

4. 12. 2012. u 12 sati u Mutimedijalnom centru Zabok u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Policijske uprave krapinsko-zagorske i Centra za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo KZŽ održana je stručna tribina pod nazivom Alkoholizam i mladi, a gost je bio doc. sc. dr. Zoran Zoričić, psihijatar iz KBC „Sestre milosrdnice“. Cilj tribine je senzibilizirati javnost i stručnjake za problem alkoholizma mladih kako bi se smanjila konzumacija i zlouporaba alkohola kod mladih. Prisustvovala je voditeljica kluba.

13.12. sudjelovanje u Oroslavju na završnom događanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Cilj je bila senzibilizacija javnosti za borbu protiv ovisnosti. Organiziran je niz aktivnosti, čime se nastojalo upozoriti sveukupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i poduzimanje zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje tom problemu.

Članovi kluba sa svojim obiteljima izrađivali su božićne ukrase koje smo prodavali.

Mihaela Vrančić

Split - Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Udruga Mentor je, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split i PU splitsko-dalmatinskom, provela edukaciju stručnjaka koji se u svom svakodnevnom radu susreću s mladima rizičnih ponašanja. Trodnevnu edukaciju za grupu od 14 sudionika vodile su trenerice s licencom Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH, mr.sc. Igna Brajević-Gizdić, dr.med., spec. psihijatar i Silvana Nikolić Perasović, dipl.soc.radnica. Edukacija je održana u prostorijama Centra za socijalnu skrb Split, i to u razdoblju od 6. Do 8. prosinca 2012. godine. Kao gost predavač u devetom modulu seminara sudjelovao je voditelj Odjela za maloljetničku delinkvenciju PU splitsko-dalmatinske, Stipe Jagnjić.

Aktualni podaci pokazuju da eksperimentiranje s legalnim i ilegalnim drogama čini svakodnevicu velikog dijela mladih. Za veliki broj konzumacija ostaje samo eksperiment, dok je kod jednog dijela mladih konzumacija rizična i može voditi k razvijanju ovisnosti. Edukacija „MOVE – kratka motivacijska intervencija“ usmjerena je jačanju vještina za savjetodavni rad koji će mladima pružiti primjerenu potporu. Motivacija je središnji pojam ove socijalne intervencije. Mladu osobu se želi motivirati da se suoči s posljedicama svog rizičnog ponašanja i opasnostima vezanim uz konzumaciju.

Davor Grgat

Zamisao Kluba liječenih alkoholičara „Matulji" bila je okupiti stare apstinente i njihove prijatelje u prostorijama kluba te rekapitulirati posljednjih deset godina. Ideja se rodila nakon što je jedan član kluba pronašao snimku radio emisije „Vi i vaše zdravlje" koju je vodila poznata Dalija Grin, od prije deset godina, a koja se u cijelosti emitirala iz našeg kluba. Rečeno - učinjeno. U studenom se skupilo nas dvadesetak. Nakon odslušane snimke prokomentirali smo zajedno zadnjih deset godina u kojima se dosta toga promijenilo ali ostala je stalna briga za održavanje apstinencije i promjenu stila života, za bolesne članove i sjećanje na naše pokojne. Razgovori i komentari bili su prijateljski i sadržajni. Vidljivo je da je ovogodišnja ciljana skupina naše aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma bila usko povezana s klubom, što je naša prvotna zadaća u borbi protiv alkoholizma. Srdačan pozdrav!

Lucijano i članovi

UAA „Dubrava-Centar“, „Dubrava-Centar 1“, te KLA "Ivan Mažuranić" održali su 1.12.2012. godine u prostorijama Narodnog sveučilišta Dubrava javnu tribinu „Imamo izbor". Gost predavač bio je prof. soc. ped. Radovan Tatalović. Tribina je bila namijenjena mladima, roditeljima, djelatnicima u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi. Tribina je održana uz potporu Ministarstva zdravlja.

Želimir Križan

Klub „Centar Stara Tkalča“ održao je 10.12.2012. godine radionicu pod nazivom „Suočavanje sa stresom“. Radionicu je pripremila Ana Ribarić-Gruber, prof. psihologije.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Klub liječenih alkoholičara „Poreč“ je 21.11.2012. u prostorima kluba organizirao susret učenika srednje škole (u pratnji profesora) s apstinentima i stručnim djelatnicima. Učenici, podijeljeni u dvije grupe, pokazali su veliki interes za rad kluba i problematiku pijenja mladih. U lokalnom glasniku objavljivani su članci na temu alkoholizma. Pozdrav iz Poreča!

Dragica Šuran, bacc.sestrinstva, stručna djelatnica

Aktivnosti Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

15. studeni 2012. DAN OTVORENIH VRATA

Susreti i razgovori građana s članovima KLA i stručnim djelatnicima KLA.

Zajednica KLA Brodsko-posavske županije, Ante Starčevića 13, Slavonski Brod

19. studeni 2012. Predavanje: “ALKOHOLIZAM ŽENA“- namijenjeno članovima klubova i širem građanstvu.

Predavač: Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med. spec. neuropsihijatar

13. prosinca 2012. 5. GS Zajednice KLA Brodsko-posavske županije.

Prikaz rada Zajednice KLA Brodsko-posavske županije u 2012. godini, namijenjeno članovima klubova i širem građanstvu

Dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević

U Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti neuropsihijatar dr. Numan Huseiđinović pojačano je provodio terapeutska predavanja, edukacije i obrazloženja programa rehabilitacije, a o istim problemima raspravljalo je i otvoreno iznosilo svoja iskustva i mišljenja članstvo kluba s nazočnom obiteljskom pratnjom.

Svim novim jednogodišnjim apstinentima provjereno je znanje s područja alkoholizma i o posljedicama prekomjernog pijenja alkohola na ljudsko zdravlje. Razmatrala se važnost svih oblika institucionalnih i izvaninstitucionalnih liječenja i terapija u procesima rehabilitacije. U diskusijama se osvrtalo na rasprostranjenost, na uzroke, spol i starosnu dob alkoholičara, te na društveno–socijalnu odgovornost i posljedice glede alkoholizma.

Održana je redovna godišnja skupština Udruge, susret s predstavnicima drugih klubova liječenih alkoholičara, među kojima i s članovima klubova iz Primorsko-goranske županije prilikom njihovog posjeta Muzeju krapinskog pračovjeka.

Djelovanje Udruge liječenih alkoholičara iz Krapine otvoreno je za sve ciljane skupine, za sve građane koji dođu u situaciju da im je potrebna pomoć u rješavanju osobnih problema s ovisnosti u bilo kojoj situaciji, bilo kad i neovisno iz koje sredine dolazili. Razmatra se mogućnost da se otvori i treći večernji termin održavanja tjednih sastanaka kako bi se što bolje prilagodilo svim potrebama.

Tijekom spomenutog Mjeseca borbe protiv ovisnosti informativno su se pratile i aktivnosti drugih, “jačih” sredina o održavanim raznim konferencijama, stručnim okruglim stolovima i predavanjima o zdravim navikama, radionicama o ovisnosti za mlade naraštaje i djecu te medijsko prezentiranje i razmatranje problema ovisnosti.

Dakle, ULA DZ Krapina je u mjesecu borbe protiv alkoholizma djelovala intenzivno sa spomenutim stručnim predavačem na internom planu, s postojećim članstvom i s obiteljskom pratnjom, s bivšim članovima, a razmjenjivala su se i iskustva s drugim klubovima. Postoji želja da se ubuduće proširi ova preventivna aktivnost u suradnji s ostalim gradskim institucijama i na ostale ciljane skupine šireg građanstva, pogotovo na djecu i mlade.

Uz srdačan pozdrav,

Josip Vuk, za ULA DZ Krapina

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije i ove godine obilježio je „ Mjesec borbe protiv ovisnosti“ stručnom tribinom pod nazivom:

„Stare ovisnosti – novi izazovi“. Tribina je je održana u utorak, 11. prosinca 2012. godine, s početkom u 11 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor (Trg Matice hrvatske 3).

Održane su stručne prezentacije:

Alkoholizam i kockanje – stare ovisnosti – novi izazovi - Doc.dr.sc. Zoran Zoričić, dr.med., KBC „Sestre milosrdnice“ i Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske;

Stanje i perspektive suzbijanja bolesti ovisnosti u Zagrebačkoj županiji - Tvrtko Pervan, dr.med., voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije;

Protokol liječenja alkoholizma - Suzana Pekez, m.s. KB „Vrapče“.

Voditelj Tribine: Katarina Gerbl, dipl. soc. radnik, voditeljica Savjetovališta za prevenciju i rad s ovisnicima Grada Samobora i član Stručnog savjeta Ureda za droge Vlade Republike Hrvatske

Katarina Gerbl, dipl. soc. radnik

Udruga „Jedni za druge“ dana 23.studenog 2012. obilježila je četvrti put mjesec borbe protiv ovisnosti prigodnim događanjem „Konjem protiv horsa i promila“. Događanje se odvijalo u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, te je bilo vrlo dobro posjećeno (oko 160-170 posjetitelja). Prezentanti su bili Sanja Maroević, prof. klin. psiholog i predsjednica Udruge te doc. dr. sc. Ante Bagarić, predstojnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče. Ciljana skupina bili su članovi svih klubova liječenih alkoholirača sa članovima svojih obitelji, koji su se odazvali (kako bi ih upoznali s načinom našeg rada), članovi Udruge „Jedni za druge“ s članovima svojih obitelji, učenici srednje medicinske škole viših razreda, studenti Filozofskog fakulteta – Odsjeka za psihologiju te drugi posjetitelji koji su o zbivanju saznali iz medija kojima smo željeli prikazati naš program resocijalizacije, a i u širem smislu ukazati na zdrave/ zdravije stilove života kroz aktivnosti koje nudi Udruga.

Sanja Maroević, prof.

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2013 (198) str. 4 - 9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES