početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 19

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 20,21

strana 22 ►

IN MEMORIAM

U spomen na Damira !

29.08.1956. - † 17.11-2012.

Dana 17. studenoga 2012. godine nakon kratke i teške bolesti u 57. godini života preminuo je Damir Vodopivec, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara „Poštar“.

Damir je rođen 29. kolovoza 1956. godine u Zagrebu gdje je završio školovanje. Nakon završene srednje škole i stjecanja zvanja VKV TT tehničara zaposlio se u PTT-u, a nakon razdvajanja tvrtke nastavio je raditi u Hrvatskom Telekomu na poslovima servisera za kućne centrale.

Svoju borbu protiv ovisnosti o alkoholu započeo je 1997. godine liječenjem na Klinici za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice". Tijekom bolničkog liječenja uključio se sa suprugom u rad KLA „Poštar“.

Za vrijeme liječenja prihvatio je učenje Zagrebačke alkohološke škole i obiteljski pristup kao temelj svoje apstinencije i izgradnje života bez alkohola.

Trijeznost je prihvatio kao preduvjet i mogućnost za stvaranje novog i kvalitetnijeg života. Po dolasku u klub odmah se dalo vidjeti da je došao čovjek velikih potencijala, bez fige u džepu, spreman učiti i raditi, davati sebe potrebitima. Nikada nije prihvatio ”stigmu” liječenog alkoholičara već je svojom otvorenošću i neposrednošću stvarao novu sliku o sebi kroz zadobivanje poštovanja članova kluba i šire zajednice. Zbog svoje komunikativnosti, mirnoće i profinjenosti razvio je svoje najbolje potencijale i postao jedan od izuzetnih koji će ostati zapisan zlatnim slovima u povijesti kluba.

Stečena znanja i vještine koristio je za dobrobit svih članova kluba, promovirajući uspješnost rehabilitacije. Mnogima je postao i ostao uzor. Netko koga bi bilo sjajno dostići ili mu se barem malo približiti. Još za života je postao karizmatična i prepoznatljiva osoba izvan matičnog kluba, Hrvatskog saveza kluboa liječenih alkoholičara i granica Hrvatske.

Bilo je privilegija, čast i zadovoljstvo poznavati Damira i raditi s njim.

Marijan Kotarac , stručni djelatnik KLA „Poštar“

Oproštaj od našeg Damira

Na groblju Miroševac okupilo se 21. studenoga 2012. mnoštvo ljudi koji su se željeli oprostiti od g. Damira Vodopivca, dopredsjednika Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i dragog prijatelja. Na taj smo mu način htjeli odati priznanje za njegov ustrajan rad. Vjerujem da nema ni jednog kluba liječenih alkoholičara, ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj, čiju godišnju skupštinu on nije posjetio. Pritom je prenosio pozdrave predsjednika HSKLA doc.dr.sc. Zorana Zoričića i informirao članove o radu HSKLA. Bio je uvijek rado viđen gost zbog svoje ustrajnosti u u radu, nesebičnosti i samozatajnosti, a to su vrline malog broja ljudi. Iskreno, ponekad sam se zapitala: „Zna li ovaj čovjek reći – ne?“. Svaki povjereni mu zadatak bez pogovora bi i prihvatio i odradio ga kako je najbolje znao i umio. Ovo su prepoznali i naši uvaženi liječnici – doc.dr.sc. Zoran Zoričić i prim. dr.sc. Željko Marinić, koji su održali topao nadgrobni govor.

Prisjećam se – još smo proljetos odlazili zajedno s godišnjih skupština nekih klubova liječenih alkoholičara. Damir je prisustvovao i 5. Alpe-Jadran konferenciji KLA (održanoj 27. svibnja ove godine) u Opatiji i nije pokazivao nikakve znakove bolesti. Zato mi je neshvatljivo da ga više nema. Uskoro će doći i 26. prosinca – dan kada smo redovito, posljednjih 14 godina, posjećivali grob prof.dr.Vladimira Hudolina u Remetama, s doc.dr.sc. Darkom Breitenfeldaom, a 2011. godine pridružio nam se i prim.dr.sc. Željko Marinić. Bit će nam teško tog dana, znam. Nedostajat će nam jedan stalni član ove trojke, odnosno četvorke. U mislima ćemo biti s tobom, Damire i prisjećat ćemo se naših druženja. Bilo je lijepo družiti se s tobom i ta sjećanja ostat će naša trajna svojina.

Vlasta Hitrec, KLA „Zapruđe“

IN MEMORIAM

Dana 15. rujna 2012. godine iznenada nas je napustila Renata Gucek, rođ. Blažok, rođena 4. travnja 1977. godine. Renata je osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Đurđevcu. Nakon toga završila je studij psihologije u Poljskoj (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie). Bila zaposlena u Zavodu za zapošljavanje. Osim toga od 2002. do 2006. godine vodila je Društo za suzbijanje alkoholizma Đurđevac kao terapeut-volonter... Tom klubu se predala potpuno i samim prisustvom dala velik doprinos... uvijek vedra, nasmijana i pozitivna osoba koja je uvijek imala vremena poslušati probleme članova društva. Njene kvalitete i vrline, njen veseo i predan pristup onom što radi, pomogli su joj da vrlo brzo nametne svoj ritam. Kroz šaljiv način rješavala je sve naše probleme. I ono što je bilo nerješivo ublažila je i smirivala situacije, dala je i više nego što treba našim članovima, i to kao volonterka. Vesela, radosna i marljiva naučila nas je kako živjeti u miru, kako iskoristiti svaki dan u ljepšem životu, ne tmurnom, ne tužnom. Njen moto bio je „veselje i radost“. Bila je udana i majka male Lucije. Sjećanje na nju živjet će u svim članovima naše Zajednice klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije koji su imali sreću poznavati tako pozitivnu i dragu osobu. Počivala u miru!

ZKLA Koprivničko- križevačke županije

◄ strana 19

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 20,21

strana 22 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES