početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 15-18

strana 19 ►

Zajednica klubova liječenih alkoholičara Sisačko-moslavačke županije je otvorila internetski portal sa svojim stranicama. Može se pogledati na adresi www.zk-la.hr

Ujedno želimo ovom prilikom poželjeti sve najbolje za Božić i Novu godinu, vama osobno kao i članovima svih klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj.

Lijepi pozdrav, Za Zajednicu KLA Sisačko-moslavačke županije

Mirna Bjelić, dipl.psiholog

IZ KLUBOVA

44. godišnja skupština KLA „ZET“ u Zagrebu

Dana 13. listopada 2012. godine u 11 sati održana je 44. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „ZET“ u Zagrebu, koja je ujedno bila i izborna. Skupštini je prisustvovalo 60-ak gostiju i članova kluba. Nakon himne uslijedila su izvješća o proteklom radu koja su podnijeli predsjednik Miro Orlović i član nadzornog odbora Dmitar Slavulj. Poslije izvješća staro čelništvo je razriješeno i pristupilo se imenovanju novog. Novo rukovodstvo je prihvaćeno jednoglasnom odlukom. Za predsjednika je izabran Anđelko Đapić, za članove predsjedništva Josip Medved, Ivan Milinković i Mirko Kovar. Naša stručna suradnica gđa. Mirica Morović-Kunetić podijelila je priznanja za apstinenciju, i to Ivanu Špoljaru i Dubravku Lenčeku za jednu godinu, zatim Ivanu Milinkoviću za dvije godine, Mirku Kovaru za pet godina, Josipu Mevedu za petnaest godina te Dmitru Slavulju za četrdeset godina apstinencije. Gosti koji su prisustvovali skupštini čestitali su dobitnicima priznanja na uspješnoj apstinenciji, pohvalili rad kluba i zaželjeli uspješan nastavak rada. Nakon pozdrava gostiju nastavljeno je druženje u ugodnoj atmosferi uz domjenak.

Predsjednik: Anđelko Đapić

43. godišnja skupština Kluba „Centar“ iz Koprivnice

Dana 17. studenoga 2012. godine održana je 43. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Centar“ iz Koprivnice kojoj su prisustvovali gosti i članovi iz 17 klubova, a među njima po prvi puta i g. Aljoša Vuletić iz KLA „Split“. Skupštinu je otvorio i sve nas pozdravio predsjednik kluba g. Zlatko Ivanušec i najavio dnevni red. U kulturno-umjetničkom programu predstavio se zbor Kluba „Centar“ s pet pjesama, a gđa. Slavica Stovrag (supruga liječenog alkoholičara) pročitala je svoje dvije pjesme s kojima se predstavila na ovogodišnjim Večerima pučke poezije u Prelogu. Moram reći kako je zbor osnovan prije godinu dana i prvi put nastupio na prošloj godišnjoj skupštini i da u njemu pjevaju članovi kluba i obitelji. Nastupali smo i u Domu za stare i nemoćne, u Opatiji, na godišnjoj skupštini KLA „Podravka“ i povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti u Đurđevcu. Nakon zbora nastupili su g. Ivan Prebježić s pjesmom „Majko stara“ i g. Željko Jakopanec s pjesmom „Tvoja zemlja“ te gđa. Ana Jakopanec s literarnim radom „Ptica o trešnji i ljubavi“ .

Po završetku programa izabrano je radno predsjedništvo skupštine i uslijedio je radni dio s izvješćima predsjednika, terapeuta i blagajnika, a potom i svečani dio – podjela priznanja.

U svom izvješću predsjednik se osvrnuo na rad kluba u protekloj godini. Sada u klub dolaze 52 člana a uz njih i članovi obitelji) i radimo u tri terapijske grupe. Uz terapijske sastanke imali smo i druga okupljanja - proslave rođendana, Sportske susrete sjeverozapadne Hrvatske u Bjelovaru i županijske susrete u Glogovcu kraj Koprivnice, Dan klubova, hodočašće u Međugorje, izlet na Plitvička Jezera, a najvažnije je da uvijek idemo pomagati jedni drugima.

Dr. Maja Ivanec, mlada je stručna djelatnica koja je u klub došla nakon prestanka rada dragih nam dugogodišnjih stručnih djelatnica, gđa. Milice Pakasin i Ljubice Jembrek, koje nas motiviraju svojim primjerom i podupiru naš rad. U svom se izvješću osvrnula na to što je klub i temelj rada kluba. Istaknula je važnost resocijalizacije ovisnika gdje klub postaje sigurno okruženje u kojem liječene osobe ponovo preuzimaju radne zadatke i obveze koje su zanemarili, te grade samopouzdanje i samopoštovanje.

Najemotivnija je svakako bila podjela priznanja apstinentima u kojoj je svatko od njih i članova njihovih obitelji nešto rekao o sebi, osvrnuo se na svoju apstinenciju i zahvalio na podršci. Priznanja su primili: za 1. godinu apstinencije – Tonimir Maček, Mladen Tudić, Marijan Sabolić, Branko Šiško, Krunoslav Jagarinec i Zdravko Peras; za 2. godine Milica Horvat-Sakač; za 3. godine Ivan Polančec, Zdravko Godek i Tatjana Prišćan; za 4. godine Ivan Orošić i Davorko Crljenica; za 5. godina Milan Radanac i Slobodan Milivojević; za 10. godina Srećko Horvat, Branko Šafar i Alen Dedi; za 20. godina Boško Stojković.

Nakon podjele priznanja uslijedila je riječ gostiju uz pozdrave, čestitke na radu i domjenak.

Svim apstinentima i njihovim obiteljima čestitam na njihovim priznanjima, a i onima koji ih ove godine nisu primili. Tim ljudima se ponosim jer imaju snage preuzeti svoj život u svoje ruke, osloboditi se ropstva alkohola i samouništenja te svojoj obitelji i sebi darovati sretne trenutke i topli i ugodni dom, jer dom i obitelj u ovo doba svakakvih poteškoća trebali bi biti naš prioritet.

Vaša Jasminka Dedi, KLA „Centar“ Koprivnica

Održana 38. skupština KLA „Petrokemija“ i 13. skupština KLA „Kutina“

U ponedjeljak 26.11.2012. godine održana je 38. skupština Kluba liječenih alkoholičara „Petrokemija“ i 13. skupština Kluba liječenih alkoholičara „Kutina- Grad“.

Skromno su obilježene jer su takva vremena. Recesija je, nema se novca za velika slavlja. Stoga smo na skupštinu pozvali samo članove klubova iz Sisačko-moslavačke županije. S nama su bili članovi kluba „Naftaplin“ iz Popovače, kluba „INA–Rafinerija“ iz Siska i kluba iz Ivanić Grada.

Žao nam je što nismo mogli pozvati sve one drage ljude iz klubova diljem Hrvatske s kojima se družimo godinama na skupštinama i na sportskim susretima. Nadamo se da ćemo to uspjeti sljedeće godine, ma kako teška bila.

Na skupštini je podjeljeno 11 priznanja za uspješnu apstinenciju u proteklom razdoblju, i to dva priznanja za jednu godinu apstinencije, jedno priznanje za dvije godine apstinencije, jedno priznanje za tri godine apstinencije, četiri priznanja za četiri godine apstinencije, te tri priznanja za pet godina apstinencije. Respektabilan broj priznanja i godina uspješne apstinencije.

Priznanja je slavljenicima uručila gošća Antonija Palaić, kći Milana Palaića, tajnika Kluba liječenih alkoholičara „INA-Rafinerija“ iz Siska.

Kao i u svakom klubu, nije bilo sve idealno. Događali su se recidivi, ponovni povratak, a neki su i napustili klub.

Nakon službenog dijela skupštine razmijenili smo iskustva s članovima drugih klubova, proveselili se uz sendviče i kolače, a naša stručna djelatnica, prof. Mirna Bjelić prikazala je registrirani internetski portal Zajednice klubova liječenih alkoholičara Sisačko-moslavačke županije, koji je ostvaren uz financijsku podršku Županije, a bit će mjesto virtualnog druženja svih klubova liječenih alkoholičara, njihovih obitelji, ali i ostalih klubova liječenih alkoholičara iz cijele Hrvatske.

Vladimir Salvador, predsjednik KLA „Petrokemija“

15. izborna godišnja skupština KLA „Osvit“

Nakon ljeta stigla je jesen, a sa njom i razdoblje godišnjih skupština klubova liječenih alkoholičara. Tako je 11.listopada 2012. Klub liječenih alkoholičara „Osvit" održao 15. izbornu godišnju skupštinu. Skupštini su, osim članova Kluba „Prelog" bili nazočni i članovi, kako vanjskih tako i zagrebačkih klubova, a bili su prisutni i bivši članovi kluba „Osvit".

Uz članove klubova pozivu na skupštinu odazvali su se predsjednik gradske četvrti Trešnjevka-jug g. Saša Molan, dipl. oec., predsjednica Mjesnog odbora Prečko gđa. Irena Rožman, a svojim dolaskom našu su skupštinu uveličali gđa. Lidija Hrastić Novak, pomoćnica pročelnika za zdravstvo i branitelje, i kao poseban gost, gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić.

Nakon pozdrava i uvodne riječi predsjednice KLA „Osvit“, gđe. Štefice Bedeniković, prigodni program izveli su Paula i Luka, članovi plesne škole latinoameričkih plesova „Harmoni“.

KLA „Osvit“ osnovale su 1996. godine četiri obitelji iz Kluba „Prečko“. Godine 1997. klub je registriran i od tada pravno i fizički postoji. U tih 15 godina kroz klub je prošlo oko 80 članova, a jedna je obitelj ostala član kluba do danas.

Klub danas ima 15 članova – 12 obitelji i tri samca, pa članovi zajedno broje 90 godina apstinencije. Stručni djelatnik kluba je dr. Anto Orešković.

U posljednje četiri godine imali smo nekoliko recidiva, jedan član je odustao od liječenja, a jedan uz pomoć obitelji i kluba apstinira.

Klub njeguje obiteljski pristup liječenju, obrađuju se različite teme iz života i alkohologije, s članovima se radi grupno, a po potrebi i individualno. Svoju ljepšu i bolju budućnost vidimo u klubu i radu u njemu.

Štefica Bedeniković, KLA „Osvit“

Održana 12. godišnja skupština KLA „Jezera“ u Bedekovčini

Nek traje nam to i ne ponovilo se

U subotu 24. studenoga 2012. godine u prostorijama Srednje škole Bedekovčina održana je 12. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Jezera“. Skupštini je, uz članove kluba s obiteljima, prisustvovalo preko stotinu gostiju iz zagrebačkih klubova i klubova sjeverozapadne Hrvatske. Posebno zadovoljstvo nam je i ove godine bilo ugostiti dopredsjednika Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, g. Zlatka Topalovića, tajnicu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, gđu. Dušicu Cesarec i njezinog supruga Jurja, obitelj Habljak iz KLA „Retkovec“, te osnivače KLA „Jezera“, g. Prokulicu sa suprugom Nadicom, te gospodu Kroga i Peteka. Sretni smo što se rad kluba počinje prepoznavati i u široj zajednici. Nakon više godina našem se pozivu odazvao i donačelnik opčine Bedekovčina g. Gulija. Na početku smo minutom šutnje odali počast g. Damiru Vodopivcu. Naše drage goste pozdravio je član kluba, g. Gregurić koji je najavio nastup KUD-a Sv. Ivan Krstitelj, čije su nam članice otpjevale himnu liječenih alkoholičara i nekoliko pjesama. Potom je g. Srećko Herek podnio izvještaj o aktivnostima kluba. Klub ima 12 članova. Nažalost, imali smo tri recidiva, ali smo i dobili dva nova člana s obiteljima, a jedna je obitelj dobila sina - malog Mateja. Zatim se g. Željko Postonjski, stručni djelatnik kluba, osvrnuo na rad kluba: Imali smo niz različitih aktivnosti, poput posjećivanja drugih skupština, sudjelovanju na sportskim igrama u Kašini i Stubici, posjet i cjelodnevno druženje s članovima kluba iz Križevaca, prisustvovali smo kongresu Alpe Adria u Opatiji, te smo zajedno s članovima KLA „Retkovec“ posjetili Plitvička jezera. Tu su i naše kreativne radionice čije radove izlažemo na našim skupovima. Zatim je naša blagajnica, gđa. Katarina Marić, podnijela financijsko izvješće koje je bilo nešto bolje u prvoj polovici godine, zahvaljujući projektu „Trijezan čovjek – odgovoran član društva“, koji smo provodili u prošloj godini, a ove nam godine nažalost nije odobren. Posebno svečani trenutak za sve apstinente je podjela priznanja. g. Željko Postonjski dodijelio je diplome, i to: jednu za osam godina, jednu za pet godina, jednu za četiri godine, tri za tri godine, dvije za dvije godine i jednu za jednu godinu uspješne apstinencije. Slijedila je riječ gostiju, a potom je dopredsjednik kluba g. Mario Marić zahvalio gostima na odazivu i priveo skupštinu kraju riječima: „Nek traje nam to i ne ponovilo se“ i pozvao okupljene na domjenak i druženje.

Šukec Štefica, KLA „Jezera“, Bedekovčina

Održana izborna skupština KLA Grada Požege

U posljednjih godinu dana u aktivnostima kluba liječenih alkoholičara sudjelovalo je 25 članova, koji su na svojim redovitim tjednim sastancima zajedno s terapeutskim timom provodili akciju – Samo reci NE alkoholu. Na svojoj godišnjoj izbornoj skupštini posebno su zahvalili Gradu Požegi jer im jedino on pruža potporu za rad.

Uspješan daljnji rad poželio im je gradonačenik Zdravko Ronko, izrazivši zadovoljstvo što djelovanje udruge pokazuje dobre rezultate. „Meni je ova udruga posebno draga, skromni ste ljudi i za vaše aktivnosti uvijek ćemo naći prostora. Kao što sam vam i prošli puta rekao, vrata Gradske kuće i gradonačelnika uvijek su vam otvorena. Divim se vašoj snazi da se oduprete bolesti alkoholizma, posebno u uvjetima krize kada je oko nas dosta problema, kad vlada napetost, neizvjesnost i nesigurnost, ali uvjeren sam da će iduća godina biti lakša nego ova,“ rekao im je, korigirajući njihovo financijsko izvješće, s obzirom da je upravo danas klubu odobrio potporu od 3.000 kuna. Uz potporu svojih obitelji, ponajprije supruga, članovi kluba održali su 52 sastanka, kroz koje su im stručnu pomoć pružali Zlatko Sliško iz Centra za socijalnu skrb i dr. Hrvoje Bogadi iz Opće županijske bolnice. Uspješan daljnji rad poželjela im je i Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, uz čiju stručnu podršku klub djeluje.

Na večerašnjoj skupštini za predsjednika je izabran Tomislav Pilon, za dopredsjednika Slavko Mikić , a za tajnika Damir Peroutka.

Članovi KLA

Godina se bliži nova, neka vam donese ostvarenje svih snova!

Sve najbolje povodom predstojećih blagdana i svako dobro u novoj 2013. godini žele vam članovi i stručni djelatnici Zajednice klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije.

◄ strana 12

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 15-18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES