početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 6-9

strana 10 ►

Čestit Božić i blagoslovljenu novu godinu svim čitateljima „Alkohološkog glasnika“ žele članovi

KLA „Zviranjek“ iz Mača

 

ODRŽANA XIV. VEČER PUČKE POEZIJE U PRELOGU

Poezijom protiv ovisnosti u Prelogu

U organizaciji Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja i Kluba liječenih alkoholičara „Prelog“ održana je 10. studenoga 2012. u Prelogu 14. večer pučke poezije klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske pod, već tradicionalnim nazivom „Poezijom protiv ovisnosti“.

Pokrovitelji ovogodišnjeg susreta pjesnika iz naših klubova liječenih alkoholičara bili su Međimurska županija, Grad Prelog, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara.

Svoje radove i prijavu za sudjelovanje poslali su apstinenti iz 31 kluba liječenih alkoholičara iz Međimurja, Koprivničko-križevačke županije, Zagorsko krapinske županije, Virovitičko-podravske županije, Slavonskog Broda, Valpova, Zeline, Solina, Zagreba i Zadra te udruga „Žarek upanja“ iz Ljubljane, čime je manifestacija zadržala svoj međunarodni karakter ustanovljen 2004. godine u Prelogu.

Okupljanje gostiju započelo je u 11 sati obilaskom crkve Sv. Jakoba u kojoj ih je dočekao prečasni Antun Hoblaj, župnik u Prelogu. Vjerujemo da je to svima bio lijep doživljaj, jer je naš župnik neiscrpni izvor podataka o povijesti naše crkve i s njom neraskidive povijesti Preloga, a uvijek s puno predanosti i volje, kao dobar domaćin, dočeka zainteresirane posjetitelje. Izražavam ovom prilikom duboko poštovanje i zahvalu svih naših članova.

Da bi još potpunije osjetili duh Međimurja, pobrinule su se i vrijedne članice Udruge čipkarica iz Svete Marije koje su u predvorju Doma kulture pokazale dio svog vrijednog rada na izradi autohtone „svetomarske čipke“.

U 12.30 započeo je Okrugli stol za stručne i dostručne djelatnike pod nazivom: „Klubovi liječenih alkoholičara u liječenju i rehabilitaciji alkoholizma - prošlost, sadašnjost ili svijetla budućnost?“ koji je, kao i uvijek, bio dobro posjećen, jer je pobudio interes ne samo djelatnika klubova, nego i zainteresiranih lokalnih stručnjaka iz školstva, zdravstva, socijalne skrbi, policije itd. koji se bave problematikom alkoholizma. Voditeljica okruglog stola Renata Kutnjak Kiš, dr.med. voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pozdravila je sve prisutne goste, a posebno župana Međimurske županije Ivana Perhoča, dogradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, predsjednika Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara doc.dr.sc. Zorana Zoričića, dr.med., mr.sc. Antu Oreškovića, dr.med., voditelja Alkohološkog odjela Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Jankomiru i Radovana Tatalovića, dipl. soc. pedagoga, iz Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav, sve stručne djelatnike i predstavnike klubova liječenih alkoholičara te ostale goste. Kao uvod u raspravu o značaju i položaju klubova liječenih alkoholičara u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji alkoholizma održana su sljedeća predavanja:

“Aktualni trenutak alkohologije i KLA u Hrvatskoj”- doc.dr.sc. Zoran Zoričić, dr.med., predsjednik HSKLA

“KLA u Međimurju”- mr.sc. Biserka Goričanec, dr.med., predsjednica Saveza KLA Međimurja, spec. obiteljske medicine i terapeut u KLA.

“Obiteljski pristup u radu KLA”- Ivan Dolenec, dr.med., spec. obiteljske medicine i terapeut u KLA

“Uloga ZZJZ Međimurske županije u prevenciji i tretmanu alkoholizma- predstavljanje Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam”- Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine i terapeut u KLA.

Namjera je bila da se u krugu stručnjaka koji rade u klubovima liječenih alkoholičara progovori o problemima koji su nam zajednički i o načinima na koje se s tim problemima nosimo. Puno puta smo zaključili da je ta razmjena i podjela iskustava ono što nam je najvrjednije i najpotrebnije na takvim susretima, puno značajnija od svih brojčanih i drugih stručnih ili znanstvenih podataka koji su nam također potrebni u radu. Nismo namjeravali razgovarati o problemu pijenja mladih, a na kojeg se često usmjere rasprave, jer to nije osnovna zadaća klubova liječenih alkoholičara, a u Zavodima za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim i nezdravstvenim ustanovama postoje službe koje se time danas bave. Nismo željeli otvarati regionalnu problematiku, jer to ne zanima one koji se u svom radu imaju druge probleme, ali potaknuti razmišljanjima i interesom našeg župana, uglavnom smo se ipak time bavili.

Što je obilježilo ovogodišnji okrugli stol?

Izlaganje našeg predsjednika doktora Zoričića bilo je dojmljivo i svima razumljivo kao i uvijek, a nedvosmisleno je naglasilo važnu i nezamjenjivu ulogu klubova u tretmanu alkoholizma. Hvala mu na tome što je to, na tako uvjerljiv način, izgovorio pred predstavnicima naše lokalne vlasti.

Predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja, doktorica Goričanec, predstavila je rad klubova u našoj županiji, naglasivši važnost kontinuiteta u radu koji nije prekinut niti u kriznim 90-im godinama i istaknuvši sve one koji su tome doprinijeli. Posebno smo ponosni što u svojim redovima imamo jednog od najstarijih terapeuta u Hrvatskoj, gospodina Josipa Lehkeca koji već 38 godina neprekinuto vodi najveći međimurski KLA „Dr Mato Golubić“ u Čakovcu, a uz sebe trenutno ima i nasljednicu, našu najmlađu stručnu djelatnicu, socijalnu radnicu Kristinu Kraljić.

Predstavili smo se predavanjem dr. Dolenca i izlaganjem ms Veronike Matotek koja je prenijela razmišljanja i svoje kolegice po struci vms Marije Janković o ulozi i važnosti medicinske sestre u radu KLA. Izostalo je ipak ono što sam u uvodu istaknula kao najvrjednije: prilika da svoja razmišljanja iznesu i gosti iz drugih županija. Zbog kratkoće vremena, raspravu smo morali preseliti u predvorje gdje je bio postavljen stol za domjenak, a puno toga je ostalo neprokomentirano i neizgovoreno. Čuvajmo to za buduće, što skorije susrete.

U 15 sati započela je priredba „Poezijom protiv ovisnosti“ u Domu kulture Prelog. Impresivan je bio dolazak u prepunu dvoranu koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta, tako da smo čak morali, uz isprike, moliti apstinente koji su zauzeli prvi red, da oslobode svoja mjesta za župana, predsjednicu Gradskog vijeća i ostale goste koji su stigli s okruglog stola.

Nakon naše himne „Nek traje nam to“ koju su otpjevale članice zbora Udruge umirovljenika iz Preloga, uslijedili su pozdravni govori. Vidno pod dojmom prizora u dvorani i riječi himne, na pozornicu je skočio i obratio se prisutnima župan gospodin Ivan Perhoč. Nakon njega sve prisutne pozdravili su predsjednica

Gradskog vijeća Preloga gospođa Terezija Božek, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, dr.med. i predsjednik HSKLA doc.dr.sc. Zoran Zoričić, dr.med. U ime domaćina dobrodošlicu je poželjela Diana Uvodić-Đurić, dr.med., a posebno je dojmljivo bilo obraćanje dekana Donjomeđimurskog dekanata i preloškog župnika preč. Antuna Hoblaja koji je osobno pomagao u osnivanju KLA „Prelog“, a 2004. mu je pripala čast otvoriti Večer poezije u Prelogu.

Krenuli smo s programom kroz koji nas je spretno vodila Ivana Martinec, profesorica iz Srednje škole Prelog. Započeli smo prisjećanjem na lijepe trenutke u Slatini i pozdravili prošlogodišnje domaćine: Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina koji su nas uz pročitanu poeziju, već tradicionalno, razveselili i lijepom pjesmom. Nakon njih nastavile su se nizati misli, ispovijesti i zapažanja onih koji su u svom životu osjetili štetne posljedice prekomjernog pijenja, ali našli snage da se odupru i hrabrosti da o tome progovore ispred prepune dvorane.

I ove godine čuli smo pjesme koje su nas nasmijale i one od kojih su nam zasuzile oči. Redali su se na pozornici članovi naših klubova, od najmlađih, koji uvijek dobiju najveći pljesak, do onih najstarijih. Promatrala sam oko sebe reakcije onih koji su prvi puta u životu nazočili ovakvom događaju: čuđenje i divljenje, nevjericu da je ovako nešto moguće doživjeti. To nam govori da su ove večeri poezije doista jedan od najvrednijih načina prikazivanja rada u klubovima liječenih alkoholičara, nešto što uz sve teškoće i napore moramo čuvati i njegovati.

Kako bi program bio što raznovrsniji, čitanje poezije prekidano je plesnim i glazbenim točkama. Posebno su simpatične bile članice Plesne skupine Osnovne škole Prelog, učenice 5. razreda koje su nam izvele Irski ples.

Impresivnim nastupom predstavili su nam se i finalisti prošlogodišnjeg „Supertalenta“, članovi Breakdance skupine „Nexus“ iz Čakovca, koji su za ovu priliku posebno uvježbali koreografiju na pjesmu „Cuga je tuga“ koju su nam ljubazno ustupili kreatori projekta „Cuga je tuga“.

Da priredba ne postane monotona pobrinuli su se i slavonski kantautor Zoran Tomac i članovi KLA „Bistrina“ iz Marije Bistrice koji su svojim živahnim nastupom doslovno digli dvoranu na noge.

Na kraju trosatne priredbe na pozornicu je izašao doc. Zoričić i najavio sljedećeg domaćina: KLA „Bjelovar“.

Riječi su izgovorene, pjesme otpjevane, ugašena su svjetla pozornice, a nakon svega ostao nam je osjećaj da smo opet u zajedničkom druženju doživjeli nešto lijepo.

U mislima se vraćam 14 godina unatrag i prisjećam se prvih početaka, razgovora u kojima su se iznosile ideje i dogovarani prvi koraci. Nakon svega je oživjela pozornica u Murskom Središću. Tražila sam, automatski, pogledom u dvorani poznata lica koja su već na neki način simbolizirala večeri poezije: prim. dr.sc. Marinića, prof. Uvodić-Vranić, prim.dr.sc. Breitenfielda, Roka Pavčeca, Hasana...I ovu su večer sigurno u mislima bili s nama. I bilo mi je toplo oko srca. Prve su priredbe bile jednostavnije, s manje sudionika, s više treme, smijem li reći skromnije, ali nekako više „naše“. Preselili smo se u veće dvorane, opremljeniji smo i čini se, imamo širu podršku, ali ne smijemo dopustiti da nas to udalji od onoga što je bila prvobitna ideja i što nas je u svemu rukovodilo. Nastojali smo zato ove godine probuditi taj stari duh poezije, koja je potekla od naših apstinenata. U jednom dijelu smo, vjerujem, uspjeli, ali uvijek ostane i neostvarenih želja i ambicija. Osobno mi je veoma žao što nismo bili u mogućnosti tiskati brošuru s radovima. Recesija nije ni nas zaobišla pa smo odlučili sačuvati radove na cd-u. Možda nam uspije to realizirati naknadno. Priredba je dugo trajala jer je bilo puno prijavljenih radova. Kako zadržati umjetničku vrijednost priredbe, a ne odbiti izvođenje nečijih radova, ostaje izazov za sljedeće domaćine. Obzirom na sve veći interes autora iz klubova, možda bi trebalo poraditi na propozicijama i ograničiti sudjelovanje svakog kluba na dva rada, ili na neki način ograničiti duljinu radova, što sve nije lako, jer se radi o amaterskoj priredbi koja ima i doprinos u tretmanu liječenih alkoholičara. Meni su svi radovi bili posebni, lijepi i dragi i nisam se mogla odlučiti „rezati“, iako sam bila sigurna da će biti prigovora na trajanje priredbe.

Sadašnje priredbe prerastaju i organizacijske i financijske mogućnosti i okvire jednog kluba liječenih alkoholičara, čak i Saveza KLA. Neizbježno je uključivanje šire zajednice kako bi se manifestacija ostvarila. I zato je uz članove KLA „Prelog“ i članove Saveza KLA Međimurja i cijeli Prelog „živio“ za ovaj događaj. Moram ovom prilikom zahvaliti Gradu Prelogu, posebno gradonačelniku i saborskom zastupniku Dragutinu Glavini, bez čije bezrezervne podrške ne bismo mogli organizirati ovogodišnju večer poezije, unatoč svoj našoj volji i predanom radu. Hvala članovima Turističke zajednice Preloga na pomoći u organizaciji, Srednjoj školi Prelog čiji su vas učenici posluživali na domjenku, Osnovnoj školi Prelog, Breakdance skupini „Nexus“, Udruzi umirovljenika Prelog čiji su članovi sudjelovali u programu i simpatičnoj voditeljici Ivani Martinec. Hvala Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije također uključenom u organizaciju, Općini Kotoriba i Općini Sveta Marija koje su nas sponzorirale. Hvala mojim kolegama stručnim djelatnicima koji su pomagali u organizaciji i svim apstinentima iz međimurskih klubova koji su, svaki na svoj način doprinijeli, kao i svim dobrim ljudima izvan klubova koji su prepoznali važnost ovog događaja i potrebu da nam pomognu. Ali posebno hvala svima vama koji ste pisali i dio sebe ugradili u ovu priredbu. To je ipak najvrjednije.

Dragi prijatelji, obogaćeni smo novim pozitivnim emocijama koje smo međusobno podijelili. Nastavite pisati i na taj način izražavati ono što osjećate! Doviđenja u Bjelovaru!

Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Dojmovi s 14. večer pučke poezije

U subotu 10.11.2012. u međimurskom Prelogu održana je 14. večer pučke poezije klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske „Poezijom protiv ovisnosti". I članovi Zajednice klubova liječenih alkoholičara Koprivničko– križevačke županije dali su svoj doprinos toj manifestaciji. Sudjelovali su sa svojim literarnim radovima, kao i na stručnom sastanku. Bila je to još jedna prilika da se pokaže koliko se liječenjem može poboljšati kvaliteta života i koliko se krasnih pjesnika skriva među liječenim alkoholičarima. Iz godine u godinu vidi se povećanje kvalitete radova kao i jačanje samopouzdanja kod samih izvođača.

Ovakva manifestacija poticaj je svim apstinentima da lakše apstiniraju i da je moguć napredak i priznanje u životu. Nakon liječenja treba pronaći nove, bolje stvari u životu, a pisanje pjesama jedna je od ljepših strana. Domaćin idućih susreta je KLA „Bjelovar“.

Joco

REPORTAŽA S 14. VEČERI  POEZIJE ►►►►

Pjesme s Večeri poezije objavit ćemo u sljedećem broju.

BOŽIČNA ČESTITKA

Božićno je vrijeme,

neka radost vlada.

I godina će nova,

zasjati nam mlada.

Ljubav, mir i sreću,

anđeo će dati.

Ne bojte se ljudi,

dok Vas vjera prati.

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2012 (198) str. 6-9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES