početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 18-20

Početna ►

PROMIŠLJANJA

Nadati se u nadu ili protiv nade

Manje uživamo u onome što smo postigli nego u onome čemu se nadamo.

J. J. Rousseau

Nada je, govore nam, naš lučonoša u mraku. To je naše svjetlo na kraju dugačkog, mračnog tunela. To je zraka svjetla koja nalazi put i do zatvorskih ćelija. Ona je razlog našeg opstanka, naša zaštita od očaja. Kako možemo nastaviti ako nemamo nade?

Gledajući okupljeno mnoštvo raspjevanih i ushićenih mladih ljudi na dočeku Sv. Oca na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, nisam mogla ne pomisliti da ima još nade za lijepu budućnost naše zemlje. Pomislim da ima nade i u svakodnevnom životu kad mi, primjerice, mlađa osoba želi ustupiti mjesto u tramvaju, kada me pozdravi gotovo nepoznata mlađa osoba ili spontano ponudi neku uslugu.

Relativno često koristimo tu riječ u raznim prilikama. Jeste li ponekad promislili što ona uopće znači? Učili su nas da nada u neko buduće stanje - kao nada u neki budući raj - jest i mora biti naše utočište od sadašnje tuge. Nadati se, prema uobičajenoj praksi, jest tješiti se mogućnostima koje se nikada neće ostvariti.

Drugi pak kažu: nada je težnja za budućim stanjem na koje nemamo nikakvog utjecaja. To bi moglo značiti da smo suštinski nemoćni.

Ostaje nam, dakle, da se usmjerimo prema naprijed, prema budućnosti koja se ostvaruje u sadašnjosti, a to je jedna od definicija nade. Nada nam je, stoga, bliža jer ona nadolazi; idemo prema njoj, ostvarujemo je. Drugi opet kažu da je nada pozitivno promišljanje o budućnosti. To je optimizam.

Nadati se znači prije svega otkrivati život koji nezaustavljivo vodi naprijed. To znači i prihvaćati taj život čitavim bićem. Upuštajući se u taj život, navedeni smo na stvaranje znakova drugačije budućnosti ovdje i sada, sred teškoća svijeta, sjemenje obnove što će u svoje vrijeme roditi plodom. Često pristajemo na različite kompromise kako bismo bar na neko vrijeme bili zadovoljni. Sve to vrijeme jedino nada ima pozitivnu ulogu. Nikada nas ne napušta i nikada ne dopušta ponižavanje duše. Ponekad se pribojavamo priznati nemoć pred naletima svega što nismo željeli. U toj zbrci nada svejedno ostaje uz nas. Nikad nas ne zaboravlja, jedino što su njene boje ponekad nažalost previše stidljive pa očekuje od nas da se jasnije potrudimo.

No postoje i drugačija razmišljanja. Nada, kaže priča o Pandorinoj kutiji, bila je jedino dobro u kutiji punoj zala, i ostaje do današnjeg dana jedina utjeha čovječanstvu u nevoljama. Kada je Pandora naglo zatvorila kutiju, u njoj je ostala nada. Dakle, nada nije izišla i nema je u svijetu, nema je među nama, mi je nemamo. Stoga su sva naša nadanja, zapravo nadanja u nadu.

Neki čak idu tako daleko da negiraju potrebu postojanja nade. Kažu: Sjajna stvar dogodi se kada se odrekneš nade, shvatiš da ju nikada nisi ni trebao. Shvatiš da te odricanje od nade nije ubilo. Nije te učinilo ni manje učinkovitim. Zapravo, učinilo te učinkovitijim zato što si se prestao oslanjati na nekoga ili nešto drugo da riješi tvoje probleme - prestao si se nadati da će se tvoji problemi nekako riješiti uz neku magičnu asistenciju. Nadati se nekom ishodu, znači da si odustao od bilo kakvog djelovanja u vezi s time. Kada shvatimo stupanj utjecaja koji zapravo imamo, ne moramo se uopće više „nadati“. Neki otvoreno priznaju da nemaju mnogo nade. Ali i to je na neki način dobro. Nada nas drži vezane za sustav, konglomerat ljudi, ideja i ideala, a to može loše završiti.

Drugim riječima, kada se prestanemo nadati vanjskoj pomoći, kada se prestanemo nadati da će se užasna situacija u kojoj se nalazimo nekako riješiti sama od sebe, kada se prestanemo nadati da se situacija neće pogoršati, onda smo tek konačno slobodni - istinski slobodni - da iskreno počnemo raditi na rješenju. Kada nada umre, počinje akcija sadašnjosti.

Posebno opasna može biti lažna nada. Lažne nade nas vežu za nemoguće situacije i osljepljuju nas za istinske mogućnosti. Lažne nade vode nedjelovanju, ili barem neučinkovitosti.

Mnogi se pak uvijek iznova čude što se ipak događa i ono čemu se nisu nadali. Nadati se protiv nade znači ne odustajati ni onda kada se čini da je sve izgubljeno. Tko se prestane tako protiv nade nadati, prestaje živjeti. Ona pretpostavlja ipak sigurnost da ima vrijednosti koje ne mogu propasti, a to je vjera.

Biblijska i kršćanska nada ne znači život u oblacima, sanjarenje o boljem životu. To nije projekcija onoga što bismo željeli biti ili činiti. Ta je nada izvor snage za drugačiji život, ne samo prema vrijednostima društva

temeljenim na žudnji za posjedovanjem i vladanjem.

Poznata je uzrečica da nada umire posljednja, jer nam je svejedno što ćemo staviti u svoju viziju budućnosti nadu s optimizmom ili pesimizmom. Pa bolje je onda živjeti u sadašnjosti, nadajući se lijepoj budućnosti. Pravi život nije proizvod argumentiranja već pozitivnog očekivanja, odnosno nadanja. Ovakvo je razmišljanje prihvatljivo i ateistima. Ono što zovemo vizijom u poslovanju, odnosno vjerovanjem u religiji, sve je to zapravo nada. Poštujmo stoga nadu, njegujmo je, a što je najvažnije, upravljajmo njome.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak

Danas se govori kao nikada prije. Preko ljudskih glava kotrlja se lavina praznih riječi. Svatko želi govoriti. Svatko želi dati oduška svome srcu. Svatko traži pravo da govori.

Ali malo njih ima što reći. Jer malo njih se trudi primiti iscrpnu informaciju. Malo njih podnosi tišinu razmišljanja. I jedva je tko spreman staviti se u kožu drugoga. Prihvati da je drugi drugačiji, da drugačije razmišlja, drugačije djeluje, drugačije osjeća, drugačije razgovara.

Budi oprezan u svojem govorenju. Riječi su moćno oružje koje može nanijeti mnogo nesreće. Ne pljuj ni po kome svojim jezikom i svojim neobuzdanim ustima, nikoga ne prikraćuj i ne ponižavaj. Gruba riječ, oštra riječ - to može jako raniti, povrijediti, dugo u srcu boljeti i ostaviti ožiljke

Gospodine,

pomozi mi zauzdati jezik

sve dok ne znam što želim reći.

Zalažem se za tišinu.

Ljubav ne pravi buku.

Riječi pokreću.

Kako?

Riječi koje su pune sitničave kritike, pune mržnje i žele dotući druge, rastavljaju ljude. Stvaraju nemir i dovode do nasilja.

Riječi koje su pune snage ljubavi, sastavljaju ljude.

Zrače radošću, čine ljude novima i stvaraju jedan bolji svijet.

Svaka riječ je kao rađanje.

Riječ koja prodire u srce mijenja srce.

Riječ u pravi trenutak kazana, saslušana, napisana ili pročitana kao kruh je u vrijeme gladi.

Budi ljubazan u svojim riječima.

Riječi moraju biti svjetlo, riječi moraju miriti, moraju približavate ljude ljudima, uspostavljati mir.

Gdje riječi postanu oružje, tu nastaju i neprijatelji.

Život je prekratak, a naš svijet jako mali da bismo iz njega stvarali bojno polje.

Phil Bosmans

◄ strana 16

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 18-20

Početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES