početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 16,17

strana 18 ►

STRUČNA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Oporavak alkoholičara

Nauk apstinencije

“KOLIKO GOD STVARI BILE LOŠE, JOŠ UVIJEK IH DODATNO MOŽETE POGORŠATI PIJENJEM!”

Alkoholičare koje mori kronična nelagoda u apstinenciji liječeni alkoholičari jezgrovito podsjećaju: “Bez obzira koliko stvari bile loše još uvijek ih možete dodatno pogoršati pijenjem!

Jer svaki problem koji nam se ispriječi, mi alkoholičari, načelno možemo rješavati na dva načina: na mudar način i na nama uhodan način pijenjem. Izbor je, bez obzira na okolnosti, ipak samo na nama.”

PRELIMINARNE UPUTE ZA OPROŠTAJ OD ALKOHOLA I PIJENJA

Sve dok sam sebi ne prizna notornu činjenicu da je alkoholičar i dok kroz pijenje ne dosegne dno svog propadanja, svi pokušaji alkoholičara da se ostavi alkohola nisu drugo nego - isprazno naklapanje i jeftino samozavaravanje.

Opće mjesto patetično-jeftinih ispovijesti svih alkoholičara jest želja da prestanu piti, i upravo je ta želja sastavni dio njihove bolesti i sastavni dio njihove alkoholičarske osobnosti, i ta želja ne vodi apstinenciji nego, naprotiv, daljnjem pijenju. I alkoholičar zapravo tada tek sagledava da, zbog osobne životne katastrofe, MORA prestati piti, ali on to nutrinom bića zapravo još uvijek iskreno NE ŽELI.

Jer jedan značajan broj alkoholičara se ne želi liječiti i ne prihvaća ni jedan od ponuđenih oblika tretmana. Da budemo načisto, tu nikako nije riječ o kakvoći terapijskih postupaka prema alkoholičarima, jer čak i kada bi terapijski postupci bili usavršeni do te mjere da ne bi mogli biti boljima, i dalje bi jedan značajan broj alkoholičara odbijao pristupiti liječenju.

U značajnog dijela alkoholičara liječenja ne daju rezultate, zato što se ti alkoholičari naprosto ne žele liječiti, i to iz banalnog razloga, jer su u fazi fascinacije alkoholom, odnosno jer žele i vole piti.

Isto tako, alkoholičar koji je u otporu prema pojedinim segmentima liječenja, alkoholičar koji se od preporučenih terapijskih naputaka pridržava samo nekih, a neke odbacuje kao za njega nepotrebne, jest alkoholičar koji će se vratiti pijenju.

Odustajanjem od bilo kojeg aspekta oporavka, alkoholičar novak u apstinenciji odustaje od oporavka u cjelini. Zvuči nemilo surovo ali je, nažalost, više nego istinito.

Zapravo, alkoholičaru koji je prepun prigovora na počela oporavka i nije toliko do prigovora, koliko mu zapravo nije do oporavka uopće.

Sâm je kriv što mu je sve krivo, odnosno on ima još propadati i propadati u ponorima ovisnosti, dok ne dosegne dno svog egzistencijalnog propadanja i dok na koljenima ne bude pred alkoholom kao jedinim gospodarom nad svojim životom, i tada ga treba pitati što to u liječenju nije kako treba i što ga to tako duboko smeta.

AKO IM JE DO OPORAVKA, ALKOHOLIČARI ZA OČITOVANJA SVOJE BOLESTI NE SMIJU OPTUŽIVATI NIKOGA DO SEBE SAME

Sigurno da bi se svakom programu pomoći alkoholičarima moglo prigovoriti ovo ili ono, samo je pitanje imaju li to baš pravo prigovarati sami alkoholičari, i nije li njihov prigovor tek puka racionalizacija poricanja činjenice da im istinski nije do liječenja nego do daljnjeg pijenja.

Alkoholičari koji svoju sklonost prema pijenju pravdaju izvanjskim okolnostima zapravo još uvijek nisu spremni odžalovati činjenicu da više doživotno ne smiju piti, i to je to, a sve ostalo preko toga su puke priče i napričavanja bez konca i kraja.

Zato, kao što za očitovanje svoje bolesti alkoholičari ne mogu optuživati nikoga izvan sebe, tako i za njihovo izlječenje i oporavak ne snosi odgovornost nitko drugi nego oni sami.

Jer, alkohol u raznim fazama ovisnosti stvara različite usporedne krugove samozavaravanja, koji služe samo zato da bi alkoholičar na ovaj ili onaj način opravdao svoje aktualno pijenje.

Naime, alkoholičari baš kao i svi drugi ljudi, žele imati dobro mišljenje o sebi, sukladno čemu svoju ovisnost sagledavaju kao nešto prolazno.

A želja urođena svim ljudima da imaju savjest tjera ih da, kroz grižnju savjesti, prvenstveno sebe zavaravaju kako svoje pijenje drže pod kontrolom.

Drugi alkoholičari, pak, odbijaju pomoć stručnog osoblja ili alkoholičara koji apstiniraju, odnosno odbijaju pohađati sastanke liječenih alkoholičara, jer naivno i bahato umišljaju da za njih počela oporavka ne vrijede. Umišljaju da će se oni izliječiti na nekakav svoj i manje težak način za koji će platiti manju cijenu, odnosno da su oni nekakvi posebni alkoholičari, ili pak da nemaju ništa zajedničko s ostalim liječenim alkoholičarima. Tu je, naravno, opet na djelu ništa drugo do samozavaravanje i poricanje činjenice ovisnosti.

Alkoholičari se među sobom razlikuju po inim stvarima, no ono jedino bitno što ih uvezuje je životno-doživotna nemogućnost kontroliranog, povremenog pijenja.

APSTINENCIJA KAO PITANJE ŽIVOTA ILI SMRTI

U liječenju alkoholičara može se tematizirati sve i sva, ali pitanje apstinencije ne smije biti vezano ni uvjetovano ničim izvanjskim do apstinencijom samom.

To znači da pitanje apstinencije ne smije biti uvjetovano ni ovim ni onim životnim okolnostima, odnosno da se apstinirati mora bezuvjetno, po svaku cijenu, jer pitanje apstinencije je alkoholičaru doslovce pitanje života ili smrti i ne može se sniziti na ovu ili onu puko kauzalnu relaciju.

Alkoholičar, doduše, shvaća duboku razložnost navoda poput ovih, ali naivno drži, uvelike se precjenjujući, kako on ne treba platiti toliku cijenu da bi se ostavio alkohola, dok zapravo većeg dijela unutrašnjih otpora prema liječenju i oporavku on zapravo nije ni svjestan.

I onda, tek nakon nekoliko ozbiljnih i redovito neuspješnih pokušaja da se jednom zauvijek ostavi alkohola, on napokon sagledava protiv koga se zapravo bori i koliko će borba biti teška i duga.

Zato unaprijed napominjemo: tko želju za apstinencijom ne uspostavi doslovce iznad svega i tko ne želi apstinirati doživotno po bilo kojoj cijeni, bolje mu je da ni ne pokušava apstinirati, jer će samo protratiti vlastitu snagu, živce i povjerenje ono malo dragih mu ljudi koji još uvijek računaju na njega.

I na kraju valja znati da se sve, što je životno upropašteno i propušteno kroz godine prekomjernog pijenja, ne može nadoknaditi kroz nekoliko mjeseci apstinencije.

Apstinira se strpljivo, bez grandomanskih očekivanja, dan za danom, jer stvari zaista dolaze na svoje mjesto, ali polako. I zato, ako se uopće apstinira, onda se apstinira polako.

Ovi naputci više iznad svega jasno sugeriraju da je priča o oporavku alkoholičara naprosto tvrda priča, i tko god oporavku odriče oporu težinu, taj ne zna što govori kad govori o oporavku.

Na sreću, velika se većina alkoholičara uspijeva ostaviti alkohola bilo sama bilo uz tuđu pomoć i podršku. No, koliko god izvanjski poticaj bližnjih drugih, a isto tako i stručna podrška bili od koristi, ipak glavninu rada na unutrašnjem osvještavanju i produbljenju uvida u pogubnost daljnjeg pijenja, mora svaki alkoholičar odraditi sam za sebe.

Drugi mu mogu biti od pomoći, ali ne mogu apstinirati umjesto njega. Sigurno da zabrinuti roditelji, djevojka i prijatelji, ili supruga koja prijeti rastavom, poslodavac koji prijeti otkazom, ili pak sudski izrečena mjera obaveznog liječenja, mogu doprinijeti i dodatno motivirati alkoholičara da se ostavi alkohola, ali u suštini, apstinirati se može samo za sebe i zbog sebe.

Jer ovisnosti o alkoholu se nitko ne rješava slučajno i tu osviještenje pogubnosti daljnjeg pijenja nije dovoljno da bi se prestalo piti.

Pored jednom donesene odluke o oproštaju od pijenja, potrebna je i vremenski postojana volja čitavog bića da se doživotno apstinira doslovce po svaku cijenu. I tek tada se pojavljuju realni izgledi, ali još uvijek nije nikakva jamčevina za uspostavu apstinencije.

 

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 16,17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES