početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 15

strana 16 ►

NOVI PRIRUČNIK

Ljubica Uvodić-Vranić: Avantura osobne promjene 2

Dojmovi s promocije knjige održane 10.10.2012.

Profesorica je bila u crvenoj haljini i crnom kaputiću – kombinaciji za knjigu o ljubavi i odnosima, od ljubavi na prvi pogled, na drugi pogled i zreloj ljubavi. Dvorana je bila prepuna, a dvoje štovatelja došlo je čak iz Umaga. U prvom redu publike bili su invalidi u kolicima kojima je dvorana prilagođena za slobodan ulaz.

Izdavač je najavio knjigu uz želje za uspješno čitanje, a odlomke iz knjige izvrsno je čitao naš poznati glumac g. Cvitan. Kolegica psihologinja Dragica Barbarić istakla je da je to književno djelo, a ne samo psihološki priručnik iz bogatog iskustva suvremene psihologije prakticirane u Udruzi „Petkom u pet“.

Uz teme o ljubavi tu su i teme o svakodnevnim odnosima s drugim ljudima, rodbinom, prijateljima, suradnicima. Sama prof. Uvodić rekla je da joj je žao što nema tema o seksu.

Cijeli skup bio je nabijen emocijama. Profesorica je dobila veliki buket crvenih ruža što je komentirala riječima: „Jao, buket, kud ću ga staviti, morat ću izbaciti jedan lonac za kuhanje iz stana.“

Mr.sc. Srećko Gruber

Ljubavni odnosi - najvažniji odnosi našeg života

Koja je razlika između ljubavi na prvi pogled i zrele ljubavi i kakva je to uopće ljubav na drugi pogled – važna pitanja koja si rijetko postavljamo otvaraju najnoviju knjigu Ljubice Uvodić -Vranić. Skromno napomenuvši da je ljubav velika tema, kojom su se bavili najveći umovi u povijesti čovječanstva, te da ljubavi pristupa „samo“ kao psiholog, Ljubica Uvodić-Vranić vodi čitatelja od zaljubljenosti do ljubavi - stihovima, primjerima iz književnosti i iz vlastite psihološke prakse, a i svojim akvarelima na svili, kojima je ilustrirala i ovu knjigu.

Kao svaka avantura, priča o ljubavi nepredividvo se širi i nastavlja. Tako se i na temu ljubav nadovezuje niz poglavlja o svakodnevnim odnosima s drugim ljudima, s rodbinom, prijateljima, poslovnim partnerima, suradnicima... Avantura osobne promjene 2 svakom od svojih 220 stranica pokazuje kako se ljubav grana u bezbroj smjerova.

Kao i ranije knjige Ljubice Uvodić-Vranić, i ova je nastala na temelju predavanja u Udruzi Petkom u pet.

Autoričini akvareli na svili osebujnim, prepoznatljivim izrazom slikarice Ljubice Uvodić- Vranić zrcale prizore iz njezinih priča u kojima se svi prepoznajemo.

Poznata psihologinja obradovat će svoju brojnu publiku vlastitom radio-emisijom koja kreće u rujnu, a emitirat će se četvrtkom na Drugom programu Hrvatskog radija.

Rekli su o knjizi:

Naši najvažniji odnosi i najvažniji osjećaji u središtu su zanimanja Ljubice Uvodić-Vranić. Polazeći od ljubavi na prvi pogled, autorica preispituje cijeli spektar osjećaja koji nastaju u našim svakodnevnim susretima s drugim ljudima. Pritom nas potiče da razmislimo kako izražavamo osjećaje jer dinamika odnosa nije uvjetovana samo riječima koje izgovaramo, već i onim što ostaje neizrečeno. Koje riječi mogu pokvariti, a koje popraviti odnose i kamo spremamo neizrečene riječi dobro znaju članovi Udruge Petkom u pet, a zahvaljujući knjigama Ljubice Uvodić-Vranić ta znanja s oduševljenjem prihvaća i široka publika.

Prof. dr. sc. Rea Fulgosi-Masnjak

Kolegica Uvodić-Vranić spretno predstavlja spoznaje iz suvremene psihologije ali „iz srca“, uz poeziju, kroz prizmu bogatog osobnog i profesionalnog iskustva. Najčešće nam nudi puno opcija no katkada je vrlo rezolutna što smatram da je važno kada su u pitanju osobna i društvena odgovornost koje doista ne smijemo relativizirati: čuvanje vlastitih granica, micanje od ljudi koji nam štete, ali uvijek imajući na umu dobrobit drugih i cijele zajednice.

Dragica Barbarić, psihologinja

Ljubica Uvodić-Vranić ima srca! Slušati je i gledati među ljudima, njezinim su-avanturistima iz udruge Petkom u pet, najbolji je podsjetnik na to kako nas emocije mogu promijeniti; ne u četiri, sedam ili deset koraka, već kroz život, nabolje! Toplina i suosjećanje, osobno iskustvo i znanje, ljubav prema životu i živima - nikakav trik: Ljubica Uvodić-Vranić ono je o čemu piše, čitajte je!

Roman Simić-Bodrožić, književnik

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES