početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 10,11

strana 12 ►

AKTIVNOSTI U ZAJEDNICI

Sa sastanka stručnih djelatnika Centra za socijalnu skrb u Splitu

U Centru za socijalnu skrb u Splitu održan je zajednički sastanak stručnih djelatnika ovoga Centra, koji rade direktno s ljudima koji imaju problema s alkoholizmom i svih stručnih djelatnika koji vode Klubove liječenih alkoholičara na području Grada Splita.

To je bila prilika za predstavljanje Klubova liječenih alkoholičara, rekla nam je soc. radnica Sanja Kuvačić, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Splitsko-dalmatinske županije i djelatnica ovog Centra. Terapeuti su nastojali što kvalitetnije prezentirati svoj klub, prvenstveno kada je riječ o apstinenciji i broju članova, nadajući se da će osobe koje imaju teškoće izazvane alkoholom upravo na ovom mjestu senzibilirati i upoznati najodgovornije osobe i institucije za rješavanje ovog problema u našem gradu.

Klub ovisnika o kocki predstavljen je stručnim djelatnicima kako bi znali kome uputiti osobe koji imaju problema s kockom te članove njihovih obitelji. Klubovi i stručni djelatnici imali su priliku upoznati terapeute koji rade s tim problemima i dogovoriti se o uspješnijoj međusobnoj suradnji.

Nakon tog radnog sastanka, u istim je prostorijama dr. Dolores Britvić održala predavanje na temu: „Povezanost postraumatskog stresnog poremećaja i alkoholizma“. Između ostaloga je naglasila: „Postraumatski stresni poremećaj je nažalost, u današnje vrijeme, dijagnoza s kojom se mi psihijatri svakodnevno susrećemo i koji zaokuplja značajan dio naših i vremenskih i ljudskih resursa. Tijekom posljednjih 20 godina mi smo o tome puno naučili, prvenstveno radeći s pacijentima. Mogu reći da je ovaj poremećaj još uvijek nedovoljno istražen i zahtijeva veliku pažnju javnosti, zbog posljedica koje on ima, kako na obitelj tako i na širu socijalnu zajednicu...“. Dr. Britvić je nakon predavanja odgovarala na brojna pitanja nazočnih.

Davor Grgat

IZ TERAPIJSKE ZAJEDNICE

Izlet terapijske zajednice Dnevne bolnice za alkoholizam, KBC „Sestre milosrdnice” na Kraljičin zdenac

Sjedimo u dvorani čekajući sljedeće predavanje. Vani je plavo nebo i sunčano, toplo vrijeme, upravo neobično za ovo doba godine. Tko od terapijske zajednice uopće primjećuje tu ljepotu? Od vanjskog svijeta i nije neka fizička barijera, samo prozorsko staklo, ali izgleda da je to dovoljno, da nitko ne obraća na to pažnju. Neonsko svjetlo nadopunjava ili stvara našu trenutačnu jednoličnu stvarnost. Mi, pripadnici terapijske skupine, gledamo u svoje bilješke, skripte, neki od nas sjede potreseni i zbunjeni od predstavljanja, prvih dana boravka u Dnevnoj bolnici. Nekima je stubište koje vodi u dvoranu još neosvojiva prepreka, oni “rutinirani” se dosađuju, znaju sve već napamet, pokoji šaljivđija nastoji nasmijati osobe oko sebe tiho, neprimjetno. Opet ulazi osoba u bijeloj kuti i mi poput djece, što i jesmo u duši, preplašeno čekamo što će se dogoditi. Terapeutkinja izgovori kao munja iz vedra neba: „Sutra idemo na izlet. Lijepo je vrijeme i idemo u prirodu, pripremite se.”.

U pauzi predavanja prvo je nastala žučna rasprava, svaki od nas ima neki razlog da ne ide, ma nismo mi ovce da nas se kao stado “voda” okolo. Radije tu sjedimo, pa koliko god se to mora, kakav izlet, kakav boravak u prirodi, koja glupost! Ma koliko tražili izgovore za ne odlazak, zbog zdravlja, dobi, krize, pretraga i koječega, dogovoreno je da svi idemo. Večer prije pitala sam se kako će to biti. Skoro sam imala tremu, što za mene i nije karakteristično.

Začudo, svi su se drugo jutro u sportskom ruhu i duhu, čak i pomalo veselo skupili, neko uzbuđenje koje dugo nismo osjetili je raslo, gledali smo vedro nebo i sunčano vrijeme, uspjeh je bio zagarantiran.

Otkud sad toliki polet? Zafrkancija i šale počele su individualno u automobilima do zbornog mjesta, a potom hodajući putem, svaki svojim tempom. Opažali smo, neki su čak i brali gljive, cvijeće, postali smo opuštena skupina ljudi koja ide na izlet. A tek kada smo se skupili, istresli gurmanska blaga svojih ruksaka i kada je dušu razgalila tamburica i pjesma, bili smo veseljaci koji su se skupili u prirodi da uživaju.

Da li je to moguće bez alkohola? Nikome ta nama toliko (ne)važna tekućina nije bila na pameti, nismo niti znali koliko smo povezani, koliko se znamo šaliti i smijati i da nam ništa ne nedostaje što bi to pokvarilo. Podlegli smo lijepom vremenu, promjeni okruženja, promjeni odnosa prema sebi i drugima, bili smo normalni ljudi, a ne neki bolesnici koji su posivjeli od muke, brinući o svojoj obitelji, radnom mjestu, djeci i prijateljima i svima ostalima kojima smo naškodili svojim prekomjernim pijenjem, a najviše sebi. Pričali smo svoje životne zgode i nezgode, nasmijavali jedni druge i uistinu se osjećali ugodno i opušteno.

Ipak, da se ne zaboravi, pred kraj izleta održali smo sastanak terapijske zajednice u prirodi, zajedno s našom socijalnom radnicom Vesnom Mitrović i glavnom sestrom Anitom Gajski. U slobodnijoj i nasmijanoj komunikaciji jednoglasno smo zaključili da smo uživali i da je za naše ozdravljenje i postojanost u daljnjoj apstinenciji veoma važan čimbenik boravak i kretanje na svježem zraku, vježbe disanja i opuštanja u prirodi, druženje i radost koja liječi. Ovaj nas je izlet uvjerio da smo se u mnogo prilika „liječili“ tražeći zaborav na krivi način.

Danas smo se osjećali sigurnijima u društvu, osjetili smo samopouzdanje i ravnopravnost s drugim ljudima koji ne proživljavaju ovo što i mi. Najvažnije za sve nas, koji smo se prvi puta od srca nasmijali, jest to da nas je izlet približio kvalitetnijem životu koji ne smijemo propustiti.

Draženka

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES