početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 8,9

strana 10 ►

IN MEMORIAM

In memoriam

Vjekoslav Ocvirk

1937.-2012.

U lipnju ove godine, nakon duge i teške bolesti oprostili smo se od našeg dragog i rado viđenog člana Kluba liječenih alkoholičara „Sveti Duh“.

Zadnje dvije godine smo ga rijetko viđali zbog bolesti, ali nam je svaki njegov dolazak u klub bio velika radost. Jedan je od osnivača zagrebačkih klubova, osobito s područja Črnomerca, o čemu nam je često znao pričati. Apstinirao je preko trideset godina. Svojom apstinencijom i ponašanjem bio je podrška drugim članovima kako mogu i trebaju ustrajati u apstinenciji.

Nedostaje nam i uvijek ćemo ga se rado sjećati. Ispratili smo ga s puno poštovanja. Veliko mu hvala za sve!

Članovi KLA „Sveti Duh

U sjećanje

Dr. Stjepo Botteri

1932.-2011.

U povodu godišnjice smrti dr. Stjepe Botterija, članovi klubova liječenih alkoholičara „Jadrantrans“, „Lučac- Manuš“, „Spinut“ i „Sinj“ okupili su se na njegovom grobu i minutom šutnje odali dužno poštovanje ovom prekrasnom čovjeku, liječniku i terapeutu.

Na komemorativnom skupu okupilo se dvadeset i osam članova, koji su evocirali uspomene na tužne dane, kada im je dr. Botteri pružio ruku spasa. Uzorni apstinenti, ponosni na svog bivšeg terapeuta, zapalili su mu svijeću i postavili cvijeće u znak dužnog poštovanja.

Davor Grgat

U sjećanje

Filip Miloloža

Dana 27.11.2011. godine, nedugo nakon navršenih 69 godina života, zauvijek nas je napustio Filip Miloloža, član Predsjedništva Kluba liječenih alkoholičara „Solin". Bio je divan i plemenit čovjek, velikog i toplog srca. Svoju pomoć je bio spreman uvijek pružiti bez obzira tko to tražio od njega.

Problem sa srcem je imao dvije godine. Otišao je u bolnicu u nadi u ozdravljenje, ali mu je nažalost sreća okrenula leđa. U više od 16 godina suživota s njim, 11 godina bilo je noćna mora, patnja, bol i suze. Pio je godinama, sve više i češće i samo ogromna ljubav držala me u nadi da će tome doći kraj. I kao što nakon kiše dolazi sunce, tako je i mene njegovo sunce s puno, puno nježnosti i ljubavi milovalo pet godina. Bile su to godine čvrste apstinencije, redovitih odlazaka u klub. Klub je osjećao kao svoj drugi dom kojem se uvijek iznova rado vraćao. Svojom odlučnošću da ustraje, nastojao je biti uzor svim članovima kluba i pokazati im da se sve može kad se hoće. Naša kućica u cvijeću, kako ju je Filip često zvao, koju smo nas dvoje zajedno, s puno pažnje i ljubavi uređivali, a koju sam obožavala, sada, bez njega, ništa mi više ne znači. Ne mogu, a da se ne sjetim njegovih riječi, ako ja ponekad ne bih mogla raditi s njim u vrtu, rekao bi mi: „Ti samo budi tu, kod mene, ja ću sve sam napraviti, samo da si tu". Sada moram sve sama i dala bih sve na svijetu da on bude tu, pored mene. Lažem sama sebi da je on ipak tu, blizu mene, svake nedjelje, onog dana kad je otišao, kada pohodim hladan grob u kojem počiva moja ljubav. Uz suze, ispričam se s njim, kitim mu grob cvijećem i teška srca vraćam se svojoj bolnoj samoći. U tužnim danima i dugim hladnim noćima bez njega, bol i suze su moj jedini suputnik. Znam da me nitko nije i neće voljeti kao on.

Hvala ti na ovih pet godina nježnosti i ljubavi! Čvrsto vjerujem da je, bez obzira na alkohol zbog kojeg sam puno propatila, on, moja vječna ljubav, sada gore s anđelima.

Počivaj mi u miru, tvoja supruga Lenka

Prije dvije godine došao sam u Klub „Solin" i svi su me dočekali s dobrodošlicom. Jako smo se dobro slagali, zabavljali, ali i bili ozbiljni u onim situacijama gdje je to bilo potrebno. Na jednom susretu saznali smo da nam je gospodin Filip završio u bolnici i da je teško bolestan. Bilo mi je jako teško, jer je gospodin Filip meni bio uzor, uvijek tu kada ga bilo tko treba, a zauzvrat nije ništa tražio. Bio je dobar čovjek i mene bi uvijek ohrabrio kada bi vidio da mi je teško. Svi su ga voljeli, svima je bio oslonac. Kada je gospodin Filip preminuo, osjećao sam kao da je srce kluba prestalo kucati.

Uvijek ću ga imati u mislima i u srcu. Ljubo

S tugom u srcu sjećam se našeg višegodišnjeg apstinenta Filipa Milolože. Klub „Solin" njegovim je odlaskom izgubio istinskog borca koji je davno okrenuo leđa ovisnosti. Rame uz rame s Edom i Jozom pokazao je da se može oduprijeti toj opakoj bolesti. Bio je velika potpora novim obiteljima s vjerom i nadom da promijene život i loše navike. Živio je život svjedoka krilatice „Nada umire posljednja".

Mome nezamjenjivome prijatelju Filipu jedno veliko hvala i neka počiva u miru Božjem. Ana

Ostaje sjećanje da je ipak izabrao život

Došao je u klub tiho, samozatajno, pun neizvjesnosti. Ali nije došao sam. Njegova supruga bila je njegova vjerna pratilja. I ona samozatajna, ali puna nade. Nade koja je gotovo vrištala iz nje. Već su zagazili u treću životnu dob. Za mnoge, zlatno doba. No, kada se ispriječi alkohol i njegove posljedice, sve je daleko od zlata i obojano je sivom bojom tuge.

Što i kako učiniti kao terapeut? Prognoze mojih starijih kolega nisu bile ohrabrujuće. Navike su duboko ukorijenjene, objašnjavali su. Ali, trebaju šansu.

I ovaj samozatajni par uhvatio je svoju šansu. Pet godina dijelili su s nama mnoštvo lijepih njihovih trenutaka. Podijelili su samo dio toga jer nije moglo sve stati u naš utorak. Nisu to bili trenuci, to je bio njihov život koji su iz temelja promijenili. I Filipove riječi odzvanjaju u našim ušima: „Samo odluči i neće biti teško. I ne žali za onim prije. Ovo sada ne bih mijenjao ni za što. Ali, hvala mojoj Lenki. Bez nje ne bih uspio".

Tako je Filip bodrio nove članove. Prazno je bez njega, bez našeg potpredsjednika i divnog čovjeka koji je ostavio trajni trag u našim srcima, ali i srcu našeg Kluba liječenih alkoholičara „Solin".

Željka Radošević, stručna djelatnica kluba

◄ strana 5

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 8,9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES