početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 5-7

strana 8 ►

IZ KLUBOVA

16. godišnja svečana skupština KLA „Prof. dr. Branko Lang" iz Velike Gorice

Dana 10. listopada 2012. u prostoru Doma kulture Galženica u Velikoj Gorici održana je 16. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Prof. dr. Branko Lang“. Izabrano je novo vodstvo kluba. Ovom prilikom zahvaljujemo Gradskom poglavarstvu na dodijeljenom prostoru.

Što se tiče članstva, ono i dalje broji 25 članova. Neki su nažalost zbog narušenog zdravlja prestali dolaziti, no s njima smo u kontaktu i njihova je apstinencija neupitna. Zato imamo nove mlade snage kojima moramo pomoći da prebole svoje, a i obiteljske probleme uzrokovane alkoholom ili drugim ovisnostima. Nastojimo im pružati nadu i podršku, pokazati im da su svi problemi rješivi samo ustrajnošću u vlastitoj odluci. Odlučiti što želiš, mir i dobro ili onu malo manje ugodnu stranu, koja donosi možda ne odmah, no sigurno razor u obitelji, prekid prijateljstva, itd.

Ove godine odaziv na svečanu skupštinu bio je daleko veći. Skupilo se, uz članstvo i goste, oko stotinjak članova iz klubova liječenih alkoholičara Zagreba: „ZET-LJubljanica“, „Osvit“, „Prečko“, „Susedgrad“ i „Medveščak“, Klub „Centar“ iz Koprivnice, te klubovi „Marko Orešković“ i „August Šenoa“ iz Velike Gorice. Njima svim srcem zahvaljujemo na njihovom vremenu.

Klub doživljavamo kao veliku sretnu obitelj koja će svojim radom usrećiti nove članove. Nažalost, u ovakvo stresno vrijeme, u kojemu se nalazimo, takvih članova je sve više.

Posebno bih zahvalio našim gošćama, gđi Barbari Žuljić i gđi Nadi Miličević iz probacijskog ureda Zagrepčanka, na ugodnom iznenađenju, koje su posvjedočile našem doprinosu trijeznome društvu. Zahvaljujem na odazivu i gospodinu psihijatru prof. dr. Vladimiru Grudenu, koji nam se obratio podržavajući naš rad, te uz kraći dubokoumni govor o problemima s ovisnostima, osvijestio i one koji još možda sumnjaju u svoje opredjeljenje i sposobnosti.

Također zahvaljujem psihijatru gospodinu dr. Davoru Bodoru, voditelju dnevne bolnice za alkoholizam PB „Sv. Ivan" u Jankomiru koji nas je podržao u radu i dao neke smjernice za budućnost. Ujedno žalimo zbog izostanka psihijatra dr. Ante Oreškovića, a vjerujemo da bi imao koji lijepi savjet kao šef 4. odjela za alkoholizam u Jankomiru.

Svečanu skupštinu otvorio je gospodin Željko Mežnar, bivši predsjednik kluba. Održao je uvodni govor i riječ predao gđi dipl. soc. radnici Sandri Horvat, koja je iznijela neke pojedinosti o radu kluba koji vodi. Ujedno joj zahvaljujemo što uvijek, uz sve obveze, nađe vremena za individualne razgovore i druženja, čime uvelike doprinosi samom radu. Naravno organizirala je i radionice u kojima je sudjelovao dio članstva (izrada nakita, adventskih vijenaca i sl.).

Uslijedilo je i prisjećanje na rad i djelo prof. dr. Branka Langa koje je pripremila gđa. Mara Oroz. Ona je kao blagajnica izvijestila o financijskom stanju kluba i o promjenama u vodstvu kluba s predizborne skupštine.

U nastavku skupštine slijedila je svečana dodjela ruža za višegodišnju apstinenciju: 2 godine apstinira gospodin Ivica K., 3 godine gospodin Nenad O., 4 godine gospodin Tomislav D., 6 godina gospodin Željko M., gospodin Stjepan B., gospodin Ivica H., 11 godina gospodin Damir J., gospodin Franjo P., 12 godina gospodin Zlatko Z. i 19 godina gospodin Stjepan M.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli svojim nesebičnim donacijama: slastičarnicama „Memy" i „Mozart", mesnicama „Tomislav-Karlo" i „Navračić", pekarnici „VG", diskontu „Stepanić" i cvjećarnici „Goga".

Još jednom hvala svima, posebno članovima KLA „Centar" iz Koprivnice.

Predsjednik KLA „Prof. dr. Branko Lang Nenad Oroz

IZVANKLUPSKE AKTIVNOSTI

Izlet u Koprivnicu i Hlebine

Udruga liječenih alkoholičara Doma zdravlja Krapina organizirala je jednodnevni izlet u Koprivnicu i Hlebine za članove udruge i njihove obitelji, kao dio godišnjeg plana aktivnosti u cilju terapije i rehabilitacije liječenih alkoholičara. Izlet je u potpunosti financiran iz sredstava udruge. Organizaciju izleta i prijevoza izvršila je putnička agencija Potočki promet d.o.o. iz Krapine. Na izlet smo kranuli u subotu, 7. srpnja ove godine u 8 sati. Na izletu nam se pridružila i Kornelija Arapinac, turistički vodič, koja nas je tijekom putovanja upoznala s kulturno– povijesnim lokacijama i gospodarskom snagom toga kraja.

U Koprivnici smo uživali u prekrasnoj šetnji parkom i obilaskom samog centra grada. Nakon ručka i kraćeg odmora krenuli smo u Hlebine. Dolaskom u Hlebine, kolijevku naivne umjetnosti, razgledali smo galerije Ivana i Josipa Generalića. Tamo smo posjetili etno kuću - seosku kuću s kraja devetnaestog stoljeća. Zatim smo razgledali i galeriju Josipa Generalića koja sadrži njegova djela: ulja na staklu i platnu, akvarele i grafike. Također smo posjetili i njegov atelje u kojem je stvarao svoja djela. Za kraj smo razgledali i staru kuću Ivana Generalića koja sadrži zbirke slika, crteža i grafika te brojne predmete i fotografije koje nam pobliže opisuju život obitelji Generalić.

Nakon toga, u kasnim popodnevnim satima, uputili smo se natrag kući i sretno stigli u Krapinu sa željom da se ponovno organizira sličan izlet.

Za ULA DZ Krapina Miljan Silvestar

Kuhali gulaš

Slijedom tradicije, članovi Kluba liječenih alkoholičara iz Kotoribe uključuju se u obilježavanje Dana Kotoribe. Uključuju se u dio u kojem sudjeluju sve općinske udruge. Ovoga puta one su se okupile kako bi sve zajedno, a svaka na svoj način, skuhale gulaš. Članovi kluba, skloni spravljanju kulinarskih finota, na čelu s Mladenom Hrašćancem, pripremili su hranu zvanu „da prste poližeš".

Kuhana hrana potom se dijeli namjernicima i degustatorima. Koliko je gulaš bio dobar pokazuje saznanje da je sadržaj punog kotilća brzo ispražnjen.

Mladen Grubić

HODOČAŠĆA KLUBOVA

Klub liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave

Hodočastili na Trsat

Trideset i pet članova Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave 29. rujna hodočastili su u Rijeku Majci Božjoj Trsatskoj kako bi pred njenom čudotvornom slikom zazivali njezin zagovor za sve svoje velike i male životne poteškoće.

S njima su bili stručni terapeut Ivan Dolenec, dr.med. i predsjednik spomenutog kluba Željko Kuzmić. Tamo su sudjelovali na svečanom misnom slavlju, nakon čega je izmoljen križni put na kalvariji. Hodočasnici su zatim imali dovoljno vremena za osobnu pobožnost, molitvu i odmor. Putovanje su nastavili prema Crikvenici gdje su oni hrabriji vrijeme iskoristili za kupanje, a ostali za šetnju i razgledavanje. Na kraju zajedničkog izleta dogovoreno je da hodočašće postane tradicionalno svake godine.

M. Grubić

Marija Bistrica

Dana 30. rujna u programu Svetišta Marija Bistrica bilo je hodočašće Hrvatske zajednice bračnih vikenda.

Naš klub „Dr. Mato Golubić“ iskoristio je priliku te se odlučio za svoje malo hodočašće.

Skupilo nas se, hvala Bogu, pun autobus. U samom svetištu prošli svoj mali križni put i pomolili se za sve nas. Nakon toga na misi obnovili smo i svoje bračne zavjete te još nekoliko sati proveli u samoj Mariji Bistrici.

Čak su i članovi kluba koji ne prakticiraju vjeru oduševljeno sudjelovali u cijelom programu tako da možemo reći da je za sve to bilo duhovno i terapijsko hodočašće.

U povratku smo svratili u Varaždin gdje se u starom gradu održavao sajam cvijeća.

Kreacije mladih učenika, ali i renomiranih cvjećara sve su nas oduševile.

Kompletan dnevni program naišao je na dobar odaziv i oduševljenje članova kluba pa se nadamo da ćemo uskoro ponoviti nešto slično.

Tomislav Milly

NOVOSTI IZ KLA

Iz Vrgorca

Prostor za Klub liječenih alkoholičara i dijabetičare

Zahvaljujući Gradu Vrgorcu mladi i vrlo uspješni vrgorački Klub liječenih alkoholičara i Udruga dijabetičara dobili su svoju prostoriju, kaže u svom izvještaju M. Primorac.

- Moram zahvaliti gradskim vlastima što su imali razumijevanja za naše probleme i pronašli nam adekvatan prostor. Klub je osnovan 2008. godine na poticaj dr. sc. Pave Petrovića. U protekle četiri godine kroz program odvikavanja od alkohola prošlo je 30 ljudi na vrgoračkom području. Zahvaljujući tomu, mnoge obitelji i brakovi su spašeni, a zbog toga smo dobili i brojne nagrade te priznanja od Županije i Grada Vrgorca. Novi prostor će nam sigurno dati poticaj da ustrajemo u svojoj borbi, ali i da upozoravamo mlade kako je alkohol porok koji im može uništiti život – kazao je Vaso Radonić, predsjednik vrgoračkog Kluba liječenih alkoholičara.

Davor Grgat

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 5-7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES