početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 3 ,4

strana 5 ►

STRUČNI PRILOG

Kognitivno bihevioralni model u prevenciji recidiva

Oko 4% svih bolesti zbog kojih se ljudi javljaju liječniku uzrokovano je prekomjernim pijenjem alkoholnih pića. Tretman osoba ovisnih o alkoholu uključuje dvije glavne faze: detoksikaciju i prevenciju recidiva.

Recidiv se najčešće događa kada su pojedinci suočeni sa situacijama za koje nemaju razvijene adekvatne vještine. Veliku ulogu u prevenciji recidiva alkoholičara pridaje se vještinama emocionalne regulacije.

Postoji niz različitih pristupa i intervencija u prevenciji recidiva, no u ovom tekstu ćemo se više posvetiti kognitivno-bihevioralnom modelu (KBT) u prevenciji recidiva. KBT je oblik psihoterapije u kojem psihoterapeut i klijent zajedno, timski, rade na identificiranju i rješavanju problema. Terapeuti koriste kognitivni model kako bi svojim klijentima pomogli prevladati poteškoće promjenom svog razmišljanja, ponašanja i emocionalnih reakcija.

Osnovna pretpostavka kognitivno-bihevioralne terapije govori kako uzrok svakog ponašanja koje uzrokuje ovisnost o alkoholu leži u umu. Za razliku od drugih vrsta terapije, ova se terapija temelji na konceptu da je ponašanje osobe izravno povezano s njenim razmišljanjem, a ne drugim mogućim čimbenicima kao što su životne situacije ili međuljudski odnosi. KBT može pomoći u jačanju psiholoških kapaciteta alkoholičara jer omogućuje ovisniku da snagu za promjenom potraži u sebi, a ne u stvarima koje se ne mogu kontrolirati. Kognitivno-bihevioralni terapeuti mogu voditi pacijente prema razumijevanju i prepoznavanju okolnosti koje dovode do konzumacije droga i alkohola te ih poučiti novim načinima suočavanja sa situacijama koje vode u recidiv. Pacijentu se nastoji pomoći da uvidi i razumije načine na koje je ovisnost potaknuta i s kojim novim ponašanjima bi zamijenio ta neželjena ponašanja; poučava ga se novim strategijama suočavanja. Tretman je fleksibilan, tako da terapeut može prilagođavati svoje strategije individualnim potrebama klijenta.

Iz perspektive KBT-a, ovisnost o alkoholu je naučeno ponašanje stečeno kroz iskustvo. Ako konzumiranjem alkohola postižemo neki željeni rezultat u više navrata (npr. dobro se osjećamo, smanjujemo napetost, razgovorljiviji smo) onda konzumiranje alkohola postaje preferirani način za postizanje tog rezultata. To je izraženije ako nemamo razvijene druge metode kojima bismo došli do željenog rezultata.

U okviru ove perspektive primarni zadatak liječenja bio bi: 1. Identificirati specifične potrebe u čijem zadovoljenju pomaže alkohol i 2. Razviti vještine koje bi postale alternativni način ispunjavanja tih potreba. KBT objedinjuje dvije glavne vrste učenja: učenje asocijacijama (klasično uvjetovanje) i učenje na posljedicama. U klasičnom uvjetovanju neutralni podržaj može postati okidač za uzimanje alkohola ili za žudnju kao rezultat ponovljenih radnji tj. povezivanja podražaja s uzimanjem alkohola. Okidači mogu biti vanjski (od pojedinaca s kojima smo pili, okoline, mjesta) ili unutarnji (poput misli, emocija ili fizioloških promjena). Povezanost između različitih predmeta/pojava i uzimanja alkohola može se razviti ako se učestalo ponavlja. Veze postupno jačaju tijekom vremena i učestalošću ponavljanja tako da alkoholičaru žudnju može izazvati podražaj koji je prije bio neutralan te tako postaje okidač. Nekoliko tretmana proizlazi iz ova dva modela učenja. Kroz izlaganje se pokušavaju identificirati okidači koji postaju glavni za pojedinca i smanjiti njihov utjecaj. Klijent bi se izlagao događaju koji bi ga inače potaknuo da pije, ali bez mogućnosti konzumiranja ikakve tvari. Na ovaj način podražaj slabi te ne dovodi više do žudnje ili pijenja.

Trening vještina suočavanja ne pokušava smanjiti utjecaj okidača nego traži alternativne odgovore tako da osobu nauči nove načine reagiranja u situacijama u kojima je prije išla piti. Povezan pristup je prevencija recidiva koja pruža cijeli niz situacija koje prethode pijenju i posljedica koje pijenje ima i osmišljavanje intervencija koje bi smanjile vjerojatnost budućeg recidiva. Najznačajnije za tretman je učenje novih vještina.

Kroz ponavljanje kratkoročnih prednosti pijenja taj način može postati preferirani način za suočavanje s problemima, pogotovo u nedostatku drugih vještina. Ako je alkohol jedini način na koji se osoba može nositi s određenim stvarima, onda je psihički ovisna o njima. Takva osoba nema izbora, ona mora piti kako bi zadovoljila svoje potrebe. Vještine suočavanja s problemima nisu razvijene i one su glavna prepreka za oporavak od ovisnosti. S druge strane, ako osoba poznaje više načina na koje može zadovoljiti svoje potrebe, onda ona ima mogućnost izbora da pije ili ne pije kad se to ukaže potreba. Dakle, od velike je važnosti naučiti vještine suočavanja jer one omogućavaju alternativan način zadovoljavanja potreba, a time i mijenjanja faktora psihološke ovisnosti.

Prvo je potrebno procijeniti na kojim je područjima potrebna edukacija, kako bi se analiziralo što prethodi uporabi alkohola te kako bi se utvrdile posljedice koje uzrokuje pijenje. Procjena se provodi u obliku strukturiranog intervjua ili upitnika u kojem se nastoje identificirati situacije u kojima se pije ili se vjerojatno pilo. Klijente također treba pitati i da predvide buduće situacije u kojima bi došli „u napast“ konzumirati alkohol. Treba uključiti sve faktore koji dovode do žudnje i pijenja - situacijske, socijalne, emocionalne, kognitivne i fiziološke. Za svaki faktor klijenta treba pitati što očekuje da će dobiti od pijenja u tim okolnostima. Deficiti u vještinama suočavanja jedan su od glavnih čimbenika rizika recidiva, zbog vjerojatnosti da oni mogu dovesti do pijenja jer osoba nije razvila odgovarajuće strategije suočavanja sa stresom ili ih ne može primijeniti zbog nedostatka prakse.

Naglašava se važnost treninga vještina, kako tijekom tretmana tako i kroz ispunjavanje zadaća. Na taj način klijenti usavršavaju svoje vještine suočavanja, te ih mogu brzo i jednostavno primijeniti kada se nađu u rizičnim okolnostima, bez potrebe da puno razmišljaju. Uvježbavaju se intrapersonalne vještine (upravljanje mislima, kontrola ljutnje, promjena negativnog razmišljanja, vještine opuštanja, odlučivanje, rješavanje problema, planiranje, postavljanje ciljeva) i interpersonalne vještine (kako odbiti piće, prihvaćanje kritike, iznošenje osjećaja, jačanje mreže socijalne podrške, intimni odnosi). Korisno je na kraju svakog tretmana klijentu dati pisani podsjetnik onog što je tom prilikom naučio i zadati zadaću koju će vježbati u svojim životnim okolnostima. Kao i kod svih drugih vještina, naučeno je potrebno kontinuirano primjenjivati u praksi, kako bi se vještina usvojila i počela automatski primjenjivati.

Kognitivna terapija pokazala se učinkovitom u tretmanu različitih psihijatrijskih poremećaja, uključujući depresiju, anksiozne poremećaje, poremećaje hranjenja i zloupotrebe droga. Njena učinkovitost trenutno se testira i na poremećajima ličnosti. Korisna je i u liječenju određenih zdravstvenih poremećaja, kao što su sindrom kroničnog umora, hipertenzija, nekardiološke boli u prsima, dijabetes, migrene i drugih kroničnih poremećaja. Njena primjena nije ograničena samo na odrasle pojedince, već se koristi i u tretmanima s adolescentima, djecom, parovima i obiteljima.

KBT se može primjenjivati i u grupnom radu, ali takav rad obično predstavlja dugotrajniji proces jer od svih članova grupe zahtijeva aktivno sudjelovanje. Stručnjaci sugeriraju da je KBT najučinkovitija kada se izvodi u kombinaciji s drugim metodama kao što je grupna terapija i obiteljska terapija. S obzirom da KBT može biti individualna i grupna, izvođena u relativno kratkom vremenskom razdoblju te da pacijent nakon što nauči tehnike koje mu koriste može ih i sam primjenjivati, KBT je najčešće korišten oblik terapije u tretmanima ovisnosti.

Tea Vidaković, psiholog

◄ strana 1

Alk. gl. 5 /2012 (197) str. 3 ,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES