početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 4 /2012 (196) str. 10

strana 11 ►

AKTIVNOSTI U ZAJEDNICI

Trijezni štand

Već treću godinu zaredom ćlanovi Udruga alko-apstinenata ,,Dubrava-Centar" i ,,Dubrava-Centar 1" postavili su i organizirali Trijezni štand na Danima Dubrave, stoga slobodno možemo reć da to već lagano postaje tradicija. Namjera i svrha štanda i ove je godine bila edukacijskog i informativnog karaktera, s obzirom na  prisutnost problema I porast broja ovisnika o alkoholu. Kao udruge nositeiji smo oznake Zdravi grad i na ovaj način željeli smo educirati, pomoći i pokazati ljudima kako i kome se obratiti za pomoc.

Otkud ideja i kako je sve počelo? Idejne začetnice su Ružica Klarić, med.sestra i Marina Majić, socijalna radnica, stručne djelatnice u udrugama.

Sa svojom idejom projekta Trijezni Štand obratile su se gospodinu Ivici Rubiću. ravnatelju Narodnog sveučilišta Dubrava i ovom prilikom zahvaljujemo što nam je omogućio da se tim putem izađe van.

U odnosu na proslu godinu, ove smo godine otišli korak dalje i dali napraviti majice s novim logom, što nas je učinilo prepoznatljivima. Cilj je ispunjen jer smo uspjeli privući veliki broj ljudi. To nam je opet pokazalo da problem alkoholizma, a posebno problem alkoholizma među miadima, nije bezazlen.

I ove godine dijelio se edukativni materijal, popis klubova liječenih alkoholičara i institucija za pomoć, kao i pisani radovi članova udruga.

Želim pohvaliti sve članove udruga jer bez njihove upornosti, dobre volje i truda ovo ne bismo uspjeli dovesti na razinu-koju ova problematika zaslužuje. Ovaj smo put bili i medijski popračeni tako da smo I na taj način izašli iz svojih okvira. U ime naših udruga htio bih još poručiti svim ljudima kojima je potrebna pomoć da se ne boje osude i srama te da je potraže na pravom mjestu bez straha, što je nas štand bio I ovaj put, da odrede cilj i krenu dalje.

Želimir Križan, predsjednik Udruge alko-apstinenata ,,Dubrava-Centar"

Tak je to negda bilo

Apstinent Josip Forauer (65) iz Kotoribe počeo je skupljati stare alatke, preteče današnje poljoprivredne mehanizacije

Kada je prije nekog vremena doselio u kupljenu kuću u Ulici Matije Gupca 69, 65-godisnji Kotoripčanin Josip Forauer u njoj je naišao na sijaset stvari koje je valjalo počistiti, popraviti i prilagoditi ih potrebama današnjice. Razbacane po ,,gruntu" tu su bile razticite alatke i nekadašnja poljoprivredna ,,mehanizacija", a sve bez svrhe i uporabne vrijednosti.

“Toje sve skupa valjalo baciti na smeće i prekriti patinom zaborava. Prevladalo je sjećanje na djetinjstvo i druženje s tim alatkama još kada sam bio dječarac. Želio sam da ta prošlost ostane sa mnom, da me pogled na bilo koji predmet vrati u dane mladosti, da mi govori kako je negda bilo.” - prića Josip.

Iskoristio je jednu veću prostoriju u sklopu gospodarskih zgrada i u nju onako za početak poslagao sve ono što je našao na ,,gruntu", a ovamo je dopremio starine i s bivšeg ,,grunta" u Dugoj ulici.

 “To mi je dalo zadatak da nastavim skupljati starine I da pozovem sve one koji imaju takve stvari u svojim ostavama i izbama da ih ne bacaju, već da mi seobrate jer bih ih rado primio i sačuvao. Odlučio sam da ću na svaki poziv doći k tim ljudima kojima sam voljan počistiti tavane, ostave, izbe, “škednje”, drvarnice...

Vjerujte da se tu medu nama skriva nepresušno bogatstvo naših predaka za koje bih volio da ostane uvijek “živjeti”. “ - kaže naš sugovornik i dodaje kako sada namjerava svu građu popisati i arhivirati, a volio bi da mu dvorište vec sutra postane svojevrsna učionica, prije svega za ovdašnje školarce, a onda i sve zainteresirane jer će se ovdje kotač povijesti početi okretati za sadašnje i buduće naraštaje.

Za Josipa valja reći kako je liječeni alkoholičar, ne pije više od jednog desetljeća i da su ga članovi izabrali za predsjednika mjesnog Kluba liječenih alkoholičara ,,Nada".

Tekst i snimke: M. Grubic

◄ strana 8

Alk. gl. 4 /2012 (196) str. 10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES