početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 15 - 16

strana 17 ►

IZ KLUBOVA

13. godišnja skupština Kluba „Osmijeh“ iz Donje Dubrave

Suze radosnice u očima mnogih

U subotu 26. svibnja u prostorijama NK „Dubravčan“ svoju redovnu godišnju skupštinu održali su članovi Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave. Skupština je bila 13. po redu, a započela je himnom liječenih alkoholičara u izvođenju dijela članova mjesnog puhačkog orkestra. Službenom dijelu prethodio je dojmljiv nastup djece i unuka članova kluba, koji je mnogima izmamio suze na oči.

- Hvala ti, mama, na upornosti! Hvala ti, tata, na ustrajnosti!… - pročitala je Gordana Klarić iz Donjeg Mihaljevca, a potom su je suze nadjačale...

O radu kluba govorio je predsjednik Željko Kuzmić. Istaknuo je kako se rad kluba temelji na obiteljskoj terapiji u cilju oporavka alkoholom pogođenih obitelji. Njih je trenutno 13, uz 3 samca. Terapiju s njima provodi vrsni alkoholog i liječnik specijalist obiteljske medicine u ambulanti Donja Dubrava, dr. Ivan Dolenec. Predsjednik je spomenuo da članovi, uz primarne zadaće, sudjeluju na sportskim i kulturnim manifestacijama te da su prepoznatljivi u mjestu, a i mnogo šire te da nude pomoć svima onima koji je trebaju i zatraže. Ponosni su na svojih 13 prijeđenih godina, a zasluge pripisuju spomenutom liječniku koji svojim znanjem pomaže obiteljima na putu oporavka i vraća im sreću i osmijeh na lica.

U mimohodu sretnih obitelji, a to je podjela apstinencijskih priznanja, doktor Dolenec je u svom govoru poseban naglasak stavio na čovjekovu životnu borbu. – Život je borba. Kad ne bi bilo borbe, ne bismo znali što je njegov smisao. Borba protiv nekoga i sa samim sobom je različita. Najteže je boriti se protiv sebe, ali ako tu bitku pobijedimo - ona je najslađa. Nažalost, ima i onih koji je gube, a da se to ne bi događalo, mi smo tu - poručio je dr. Dolenec i podijelio priznanja uspješnim obiteljima apstinenata.

Za jednu godinu apstinencije priznanja su uručena obiteljima Darka Pongraca i Marijana Fučka, za tri godine obitelji Stanislava Zvošeca, za pet godina obitelji Josipa Mihocija i za petnaest godina nepijenja alkohola obitelji Štefice Klarić. Ime gospođe Klarić doktor Dolenec je posebno apostrofirao navevši veliku ulogu supruge-žene u liječenju muškaraca, a gospođa Štefica je „školski primjer“ te borbe za bračnu ljubav, spokoj u obitelji, a djeca su ta koja su je nosila u borbi za taj spokoj.

Ovaj skup je uveličao veliki broj gostiju iz desetak srodnih klubova sjeverozapadne Hrvatske sa stotinjak nazočnih.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

6. skupština KLA „Lučac-Manuš“

Održana je 6. skupština Kluba liječenih alkoholičara „Lučac-Manuš“. Skupština je započela minutom šutnje u počast preminulim članovima ovog kluba, poglavito za dr. Stjepu Botterija.

Iz izvješća o prošlogodišnjem radu, kojeg je podnio Aljoša Vuletić, predsjednik kluba, može se zaključiti da ovaj klub bilježi zavidne rezultate što se tiče odaziva terapeutskim sastancima i apstinencije. „Evo, na primjer, na ovoj skupštini nije nazočan jedan naš vrijedan član, koji je bolestan i on nam nedostaje. Riječ je o Ivi Bratiću, našem najstarijem apstinentu, koji se nalazi u bolnici i na nama je da ga posjećujemo za vrijeme njegova liječenja.

Dr. Elena Ninčević Slugan, stručna djelatnica kluba, zadovoljna je suradnjom sa stručnim udrugama i medicinskim ustanovama koje se bave ovim problemom i ustvrdila da čine sve što mogu da brojne, već posrnule članove i njihove obitelji resocijaliziraju i vrate im mir i zadovoljstvo u kući i na poslu. Uzornom trogodišnjem apstinentu Milanu Polovini dr. Ninčević je umjesto uobičajene diplome uručila prigodan poklon.

Rasprava je bila živa i zanimljiva. Istaknuto je da se u klubu zaista kvalitetno radi pa su i rezultati, dobri, odnosno apstinencija je uspješna. Posebice je bilo pohvalno čuti, kako su i pravosudne ustanove „okrenule stranicu“ na osnovi čega je uspostavljena dobra suradnja između terapijskog osoblja i sudsko-prekršajnih ustanova. Rezultat svega toga je da se terapeuti i članstvo sve uspješnije bave osobama koje su uvjetno kažnjavane zbog kriminaliteta i obiteljskih ekscesa, te da se za vrijeme kazne takve osobe učlanjuju u klubove liječenih alkoholičara, odnosno da apstiniraju od alkohola, pa neki od njih nakon izdržavanja kazne, postaju dobri i uzorni članovi klubova.

Skupština je jednoglasno donijela odluku da se najstariji apstinent od alkohola s ovog područja dogodine predloži za Županijsku nagradu.

Nakon skupštine, vrijedni članovi su pripremili domjenak, koji će mnogi dugo pamtiti, jer je na jelovniku bio i nadaleko poznat poljički specijalitet, soparnik, koji je prije mjesec-dva u Europskoj uniji prihvaćen kao lokalni specijalitet, nematerijalno dobro, a kojeg je donijela naša Marica.

Davor Grgat

Održana 44. skupština Kluba „Sinj“

U prepunoj prostoriji Kluba liječenih alkoholičara „Sinj“ održana je 44. skupština Kluba liječenih alkoholičara „Sinj“, na kojoj su nagrađeni jednogodišnji apstinenti Nediljko Zebić i Hrvoje Buljac, dok je za 30-godišnju apstinenciju od alkohola priznanje dobila Mara Ezgeta. Zahvalnicu za pomoć u radu kluba dobila je djelatnica Centra za socijalnu skrb Sinj Vedrana Miloš. Gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Božo Vuleta obratio se članovima kluba i njihovim gostima i u ime Svetišta uručio darove i osobnu donaciju. Gvardijan je dobio izuzetan aplauz.

Predsjednik kluba Nikola Kovačević u izvješću o djelovanju ovog kluba rekao je da je klub osnovan 1968. godine i kroz njega je pošlo oko 350 članova. Osvrnuo se i na „zlatno razdoblje“ 80-tih godina prošloga stoljeća, kada su u Sinju djelovala tri gradska kluba i šest klubova pri radnim organizacijama.

Klub danas broji 40-tak članova, među kojima je 11 osoba mlađe životne dobi. Klub danas radi u lošim uvjetima, ali zahvaljujući stručnoj pomoći liječnice, psihijatrice dr. Vesne Krolo i socijalne radnice Tanje Radan, koje godinama volonterski obavljaju ovaj odgovoran i za društvo zahtjevan posao. Klub i nadalje okuplja bivše ovisnike u želji da što duže apstiniraju.

Davor Grgat

U sjećanje

Prof. dr. Višnja Hudolin (1923.-2008.)

Na četvrtu godišnjicu smrti prof. dr. Višnje Hudolin u četvrtak, 12. travnja 2012., u znak sjećanja na nju njezino posljednje počivalište u Remetama obišli su prim. dr. Željko Marinić, prof. Vlasta Hitrec i Damir Vodopivec.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

◄ strana 13

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 15 - 16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES