početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 13 - 14

strana 15 ►

IZ KLUBOVA

Održana Godišnja skupština Kluba „Poreč“

Dana 10. ožujka 2012. godine održana je godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Poreč“ koji kontinuirano djeluje od 1975. godine. Danas klub okuplja 37 aktivnih članova koji na tjedne sastanke dolaze u dvije grupe, srijedom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Održavanje skupštine je prilika za javnu podršku onima koji pobjeđuju ovisnost i ostaju trijezni. Na ovogodišnju skupštinu mnogi su došli u pratnji supruga, djece i unuka te govorili o svojim potresnim iskustvima, padovima i usponima tijekom života i liječenja.

Za vrijeme tjednih sastanaka provode se i razvijaju principi samopomoći i samozaštite, s ciljem što duže apstinencije i što bolje edukacije o bolesti ovisnosti o alkoholu. Izvještaji o radu i financijski izvještaji zapravo su u drugom planu jer je puno važnija iskrenost u svakoj pojedinoj priči apstinenata, članova kluba iz Poreča i njihovih gostiju iz Pule, Rovinja, Labina, Umaga, Buzeta, Opatije, Matulja, Delnica i Zagreba. Bila je to prilika da se razmjene iskustva u radu klubova, a nadasve korisne savjete za budući rad dobili smo od dr.Tomislava Lesice s Klinike za psihijatriju u Rijeci gdje su se liječili neki članovi KLA „Poreč“. U rad skupštine aktivno se uključila i porečka policijska postaja, čiji su djelatnici iznijeli zanimljive statističke podatke o prekršiteljima koji svoja djela, bilo da se radi o prometnim prekršajima ili o nasilju u obitelji, mahom čine pod utjecajem alkohola. Sve veći broj osoba koji na liječenje u kub dolaze sudskom odlukom znatno otežava rad u klubu, jer te osobe nisu motivirane za liječenje, a dosad nisu prolazile nikakav tretman i nemaju osnovna znanja o bolesti ovisnosti. Dr. Danica Horvat, spec. medicine rada u Porečkom Domu zdravlja, naglasila je da je alkoholizam bolest koja u velikoj mjeri utječe na radnu sposobnost, skraćuje radni vijek i uzrokom je mnogih nesreća na radu. Na uspješnom radu u klubu čestitala je i prof. Nataša Basanić Čuš, dogradonačelnica, koja je prisutne pozdravila riječima: „Nevjerojatno je koliko se trudite i koliko nama drugima svojim primjerom pokazujete važnost iskrenih obiteljskih i prijateljskih odnosa te partnerske podrške“. Dragi gost na skupštini svake godine nam je i Zlatko Topalović, dopredsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara, čija je apstinencija duga koliko i postojanje porečkog kluba. Bila je to prilika da se zahvalimo lokalnoj zajednici što je prepoznala naš rad te nam financiranjem pomaže u redovnom radu kluba.

Podijeljena su i priznanja za apstinenciju, a uz domjenak su se pričale i šale. Druženje je završeno uz želje za daljnjom suradnjom, a to sunčano prijepodne unijelo je u naše živote nadu da se sve može pobijediti, pa tako i ovisnost o alkoholu.

Jolando Poropat, predsjednik KLA

34. godišnja skupština KLA „Podravka“ u Koprivnici

Dana 2. lipnja 2012. godine u Velikoj dvorani Podravke održana je 34. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Podravka“. Pozivu su se odazvali predstavnici mnogih klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i susjedne Slovenije. Prisustvovalo je sedamdesetak uzvanika.

Na početku je održan kratki kulturno-umjetnički program, na kojem je nastupio Amaterski mješoviti pjevački zbor KLA „Centar“ iz Koprivnice. U nastavku programa svoju poeziju kazivali su članovi Literarne sekcije KUD-a Podravka, a ujedno i članovi KLA „Podravka“: Milan Frčko, Katarina Švabek i Domagoj Švabek.

S nekoliko prigodnih riječi skupu se obratila članica Uprave kompanije Podravka d.d., gđa Olivija Jakupec.

Na ulogu kluba liječenih alkoholičara osvrnula se gđa Katarina Budaj, dostručna djelatnica kluba. O aktivnostima u proteklom razdoblju govorio je predsjednik g. Darko Brezak, a planove za budući rad iznio je novoizabrani predsjednik g. Ivan Jakopović.

Na skupštini je imenovano novo predsjedništvo: dostručna djelatnica gđa Katarina Budaj, predsjednik g. Ivan Jakopović, dopredsjednica gđa Draženka Kovačić, rizničarka gđa Božica Vukajlović, referent za sport g. Mladen Kovačić, referentica za kulturu gđa Katarina Švabek, a za članicu predsjedništva izabrana je gđa Veronika Brezak.

Najsvečaniji dio skupštine bila je dodjela priznanja apstinentima. Jednu godinu apstinencije slave Marijan Potočnik i Krešimir Lončarić, petnaest godina g. Darko Švabek, a dvadeset i pet godina g. Zlatko Mežnarić.

Prisutni gosti iz različitih klubova obratili su se prisutnima s mnogo pohvalnih riječi o radu KLA „Podravka“.

Rad skupštine izvrsno je vodila gđa Draženka Kovačić, koja je zahvalila svim sponzorima kluba i dostručnoj djelatnici gđi Budaj za volonterski rad u klubu.

Na kraju je održan domjenak u predvorju dvorane „Studena bar“ kompanije „Podravka“, koji je protekao u ugodnom druženju svih prisutnih.

Domagoj Švabek, ing.

Osnovan KLA „Hesta’’ u Zaboku

U Općoj bolnici Bračak u Zaboku održana je u srijedu, 14. ožujka 2012. godine osnivačka skupština Kluba liječenih alkoholičara „Hesta“, nazvan po grčkoj božici obitelji, doma i mira.

Skromno, gotovo u tišini, uz članove-osnivače i mali broj gostiju održana je osnivačka skupština. Nakon 30-tak godina rada socijalne radnice Danice Posavec u klubu, uz puno volje za pružanjem pomoći drugima i sebi, rudarski posao nastavlja medicinska sestra Irneja Jurković kao stručni djelatnik.

Jezgru kluba sačinjavaju višegodišnji apstinenti iz osam obitelji i nekoliko samaca.

Novoosnovanom klubu poželjeli smo mnogo uspjeha u daljnjem radu i da se vidimo na proslavi prve godišnjice rada.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 13 - 14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES