početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 3 - 4

strana 5 ►

 STRUČNI SKUPOVI

U Opatiji je od 27. do 30. svibnja 2012. g. održana

4. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima,

11. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu,

5. Alpe-Jadran konferencija klubova liječenih alkoholičara (KLA) i

2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem.

U nedjelju, 27. svibnja održana je 5. Alpe-Jadran konferencija klubova liječenih alkoholičara sa zanimljivim predavanjima o ulozi KLA u liječenju i rehabilitaciji ovisnika o alkoholu uz otvorenu raspravu o svim problemima koji prate taj rad.

28. i 29. svibnja održana je 4. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima i 11. Alpe- Jadran konferencija o alkoholizmu na kojima su iznesena najnovija istraživanja o interdisciplinarnom pristupu, integraciji farmakoterapije i psihoterapije, o ovisnosti kao paradigmi prevencije u psihijatriji i transnacionalnom pristupu liječenju u zemljama Alpe-Jadran područja.

30. svibnja održan je 2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem. Upozoreno je na važan društveni i medicinski problem rastuće problematike ovisnosti o igrama na sreću, koja će tek u novijim klasifikacijama biti uvrštena u bolesti ovisnosti.

Konferencija je obuhvatila velik broj tema, od istraživanja do najnovijih pristupa u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji bolesti ovisnosti.

Glavne teme su bile:

 1. Prevencija i rane intervencije u ovisnosti

 2. Komorbiditet psihičkih poremećaja s bolestima ovisnosti

 3. Epidemiologija ovisnosti

 4. Biološki aspekt ovisnosti

 5. Psihoterapija u liječenju ovisnosti

 6. Integracija psihoterapije i farmakoterapije bolesti ovisnosti

 7. Interdisciplinarni pristup liječenju ovisnosti

 8. Institucijsko i izvaninstitucijsko liječenje ovisnosti

 9. Ovisnost o kockanju

10. Forenzički aspekt ovisnosti

11. Moralno-etički aspekt ovisnosti

12. Medicina ovisnosti usmjerena na čovjeka

Rezultati konferencije zasigurno će pridonijeti boljem razumijevanju problema povezanih s uzimanjem sredstava ovisnosti, kao i unapređenju pristupa rješenja tih problema što je od najvećeg javno-zdravstvenog interesa.

Prenijeti ćemo Vam tek nekoliko sažetaka izlaganja iz Opatije, a ostale sažetke radova možete pogledati u stručnom časopisu Alcoholism, Journal of alcoholism and related addictions, Vol 48, Supp 1, Zagreb 2012.

V.G.G.

VIŠE O 5, alpe-jadran konferenciji KLA  U OPATIJI ►►►►

5. Alpe-Jadran konferencija klubova liječenih alkoholičara

Alpe-Jadran konferencija klubova liječenih alkoholičara je održana je u Opatiji 27. svibnja 2012. Trajala je od 10.30 do 17 sati.

Prisustvovalo je tristotinjak sudionika, predvođenih stručnjacima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koja je bila predsjedavatelj, s doc.dr.sc. Zoranom Zoričićem na čelu.

Predavanja su počela isticanjem imena pojedinih stručnjaka koji su svojim životom i radom pridonijeli napretku u pristupu liječenju alkoholizma (Hudolin, Lang, Breitenfeld) i dodjelom priznanja Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara prim. dr. sc. Željku Mariniću.

Težište predavanja bilo je na značaju klubova liječenih alkoholičara i na tumačenju stručnjaka da, kada osoblje bolnice odradi svoj stručni dio, dolazi vrijeme da stručni djelatnici i članovi

klubova asimiliraju novog člana u klub, te da srcem, entuzijazmom, volonterskim radom, uzajamnom empatijom i suradnjom s obitelji svi zajedno pridonesu što dužoj apstinenciji.

Stručnjaci iz Italije istraživali su problem alkoholizma u Čileu, Bugarskoj, Indiji i drugim zemljama. Kod svih je izražen jednak problem u obitelji, poslovnom okruženju i problem osobe koja pije sa samim sobom.

Problem alkoholizma najizraženiji je u Europi.

Na predavanju su iznijete činjenice da je broj klubova najveći u Italiji (2500 klubova), naravno kada ima pet puta više stanovnika, a potom u Hrvatskoj (250 klubova).

U Srbiji su klubovi liječenih alkoholičara zamrli, a liječenje se svodi na dugotrajno bolničko psihijatrijsko liječenje koje pridonosi gubitku posla i podrške obitelji. Problem se još više produbljuje jer nema reakcije zajednice, a niti okoline u kojoj bi se apstinent osjećao ugodno.

U Bosni i Hercegovini je problem još izraženiji, ali na drugi način. Klubovi se sve više organiziraju, ali su ratne strahote pridonijele većem broju oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, koji u kombinaciji s alkoholom dodatno otežava rješenje problema ovisnosti.

Možemo zaključiti, kako je doc. Zoričič i nazvao jedno od svojih izlaganja, da su klubovi liječenih alkoholičara velika nedovršena priča. Uvijek su tu, za nas, radi nas i kada se dobro osjećamo i kada se loše osjećamo, u dobru i zlu.

Sabina i Bruno, Klub „Centar Stara Tkalča”, Zagreb

◄ strana 1

Alk. gl. 3 /2012 (195) str. 3 - 4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES