početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 9-13

strana 14 ►
IZ KLUBOVA

O terapijskom radu u Klubu „Medarska“

Izvješće za 2011. godinu s osvrtom na desetogodišnjicu rada kluba

Klub „Medarska“ je započeo s radom 2002. godine po istom receptu kao i većina klubova na području zapadnog dijela grada. Naime, korijeni ovog također kluba sežu do KLA „Susedgrad“ koji je članovima pružao dodatne aktivnosti više, a takav smo obrazac mi prihvatili i njegujemo ga dalje. Uz redovnu prisutnost članova, pomagača i stručnog djelatnika na tjednim sastancima, organiziramo druženje u manjim skupinama, otvoreni smo za ljude potrebite ove vrste pomoći i suradnju sa sličnim udrugama i organizacijama.

Klub „Medarska“ izravno je proizašao iz Oglednog kluba Arka“ koji su pomagači, stručni djelatnik i neki današnji članovi ovog kluba osnovali za klijete Centra za socijalnu skrb Susedgrad čiji je osnovni problem bio alkoholizam. Nakon pružene formalno-pravne i socijalne pomoći te senzibilizacije za alkoholizam klijenti su upućivani obiteljskom liječniku, nakon čega su započeli bolničko liječenje ili su samo nastavili, uz propisanu medicinsku terapiju, pohađati tadašnji Ogledni klub „Arka“.

Ogledni klub značio je samo privremenu stanicu za klijente dok ne stanu na noge, a potom su trebali mjesto nastavka tretmana, po mogućnosti uz iste pomagače. Tada već dugogodišnji apstinent i dokazani pomagač, s iskustvom u osnivanju klubova - Mladen Luketić, započeo je osnivanje Kluba „Medarska“ u kojem je on bio ugodna poveznica između Oglednog kluba i nastavka liječenja i rehabilitacije u ovom Klubu „Medarska“.

Mladen je šest godina bio uspješni voditelj kluba, nakon čega je tražio angažiranje stručnog djelatnika.

Prvi članovi bili su klijenti s vrlo složenom osobnom i obiteljskom situacijom, koje bismo mogli nazivati gotovo ireverzibilnim alkoholičarima, s trajnim oštećenjima, već razorenih obitelji, bez materijalnih sredstava i statusnih prava. Uz pomoć i podršku ovog kluba, koja je bila zahtjevnija od uobičajene klupske podrške, tadašnji klijenti započeli su kontaktirati sa svojim obiteljima i popravljati obiteljske odnose, istina, s različitom uspješnošću. Uglavnom su riješili statusna pitanja – prikupljali dokumentaciju za starosnu ili invalidsku mirovinu koju danas uredno primaju ili su pribavili dokumentaciju za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć.

Protekom godina neki od prvih članova Kuba „Medarska“, iako uredno apstiniraju, više ne pohađaju sastanke kluba, neki su recidivisti, a neki se vraćaju u apstinenciju i u klub u znatno lošijem psihofizičkom stanju nakon više godina pijenja. No, nama je drago da su sačuvali spoznaju kako postoji mjesto na koje su uvijek dobrodošli i gdje se mogu obratiti za pomoć i podršku.

Tijekom 2011. godine u klubu su se utorkom održavali redoviti tjedni sastanci uz stalnu prisutnost terapeuta. Omogućili smo obavljanje praktičnog rada za dvije studentice treće godine Pravnog fakulteta - Studija socijalnog rada, te dvije socijalne radnice zainteresirane za stručni rad u klubu. Nastavili smo suradnju sa sličnim organizacijama i institucijama, s drugim klubovima i zajednicom klubova. Ostvarili smo suradnju s Obiteljskim savjetovalištem Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u ciklusu od šest radionica pod zajedničkim nazivom Alkoholizam u obitelji ili obitelj u alkoholizmu u prostoru Obiteljskog savjetovališta CZN, Selska 165/1, uz predavanja i radionice stručnjaka i pomagača – psihologinje Sanje Hržice, Anite Bartolović Đuretić, mr.sc.s. Ankice Klepić, Mladena Luketića i Dragiše Pavlovića sa zanimljivim naslovima: Potrebe i asertivna ponašanja, Od ovisnika do pomagača, Zagonetka braka, Kako oprostiti, Obiteljski odgoj i alkoholizam.

Osnovni zadatak stručnog djelatnika je biti moderator razgovora u kojem apstinenti razmjenjuju korisna iskustva tijekom sastanka, daju si pomoć i uzajamnu podršku te svjedoče svojim zdravim oporavkom. Stručni djelatnik je zadužen naglašavati korisne sadržaje i ključna ponašanja za održavanje apstinencije i poboljšanja bračnih i obiteljskih odnosa. Ponekad smo u obliku radionica obrađivali teme koje se čine zanimljivim i korisnim za osobni i obiteljski rast. Evo nekih naslova radionica - Kako pomoći bračnom drugu da zaustavi samouništenje od ovisnosti; Ponašanje kao osobni izbor i osobna odgovornost; Kvaliteta apstinencije, razgovor o sebi kroz narodne mudrosti i Biblijske citate; Moje tri vrline kojima se ponosim, tri vrline koje bih rado imao od apstinenta do mene; Korisnost uzajamne pomoći u apstinenciji...

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti ponovno smo ugostili našu već stalnu suradnicu za tu prigodu, mr.sc.s. Ankicu Klepić, dipl.teologinju koja nas je okupirala zanimljivim predavanjem „Doći do duhovne razine” .

Ana Štimac,dipl.soc radnica

Donjodubravski liječnik Ivan Dolenec organizirao je edukativno predavanje za liječene alkoholičare i hipertoničare

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

S obzirom da su kardiovaskularne bolesti prve po smrtnosti u svijetu, ne čudi činjenica što se u posljednje vrijeme ovom problemu pridodaje sve veća i dužna pozornost. Rukovodeći se time, donjojubravski liječnik obiteljske medicine, terapeut u mjesnom Klubu liječenih alkoholičara „Osmijeh“ i voditelj Kluba hipertoničara u Donjoj Dubravi dr. Ivan Dolenec, organizirao je edukativno predavanje na temu „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“. O navedenoj problematici govorila je kardiologinja Županijske bolnice Čakovec dr. Jasna Cmrečnjak. Na ovaj edukativni skup došli su i članovi klubova liječenih alkoholičara iz Kotoribe i Svete Marije.

Kardiologinja Cmrečnjak na pristupačan je način objasnila slušateljima opasnosti koje donose kardiovaskularnih bolesti, kako do njih dolazi i načine na koje se one mogu spriječiti.

Poručila je ljudima da sami osluškuju svoje tijelo jer ono na najbolji način odašilje signale da s organizmom nešto nije u redu i da je došlo vrijeme da se za njega nešto učini.

Naglasila je koji su primarni signali da dolazi do kardiovaskularnih bolesti. Rekla je da su to prije genetske predispozicije, potom metabolički sindrom, stres, pušenje, alkohol i droga. Dodala je da rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti povećavaju godine, spol, rasa i obiteljska geneza.

Predavačica je istaknula, a to je najvažnije, kako sami možemo utjecati da na nam se ne dogodi ono najgore. Prije svega, upozorila je na pretjeranu debljinu, tjelesnu neaktivnost, pušenje cigareta i opasnu šećernu bolest.

- Vi ste ti koji možete uzeti stvari u svoje ruke pravilnom i pravovremenom prevencijom, a u nju spadaju tjelesno vježbanje, prehrana, prekid pušenja - rekla je dr. Cmrečnjak. Za kraj je slušateljima poručila da se do zdravog srca, uz gore spomenuto, dolazi šetnjom, da se srčane bolesti često mogu izbjeći samo ako slijedimo zdrave životne navike.

Dr. Dolenec smatra da svi odvajamo premalo vremena za sebe pa upravo zbog toga treba iskoristiti takva edukativna predavanja.

- Mi smo tu da vam pomognemo, no ipak puno toga ovisi o vama - poručio je.

Ovoga puta su članovi klubova čuli poziv svoga liječnika pa je predavanju bilo nazočno preko četrdesetak slušatelja koji su se vrlo aktivno, a na opće zadovoljstvo predavača, uključivali u rasprave iznoseći svoje zdravstvene tegobe i iskustva.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Trijezni tramvaj na osječki način

Klub liječenih alkoholičara „Osijek” je, u suradnji s prijateljskim KLA „Tvrđa” i novoosnovanim KLA „Retfala” iz Osijeka, organizirao niz aktivnosti kojima smo obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Prva je bila radionica “Za i protiv alkohola” na kojoj su sudjelovali i studenti Studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Osijeku, kojom prilikom smo uspoređivali tzv. „dobre” i loše strane uporabe alkohola. Zaključili smo da svaku dobru stranu uporabe alkohola pobija puno više loših strana. Pravo na izbor je temeljno ljudsko pravo te smatramo da bi svaki čovjek osobno trebao sve te razloge staviti na vagu, dobro promisliti te izabrati ono što smatra da je za njega najbolje. Ustanovili smo da smo mi jednom pogriješili, ali i da se odnosi na vagi lako mogu promijeniti te da trebamo izabrati dok još uvijek možemo birati.

Središnji dio akcije organizirali smo 5. prosinca 2011. godine pod nazivom Trijezni tramvaj. Tom akcijom smo se željeli predstaviti našim sugrađanima, upoznati ih s programom rada u klubu liječenih alkoholičara kao jednom od najučinkovitijih metoda liječenja alkoholizma i njegovih posljedica. Tramvaj je prepoznatljivi osječki simbol. Postoji još od davne 1884. godine, kada je u Osijeku krenuo konjski tramvaj, prvi u Hrvatskoj. Osijek se može pohvaliti da je imao tramvaj prije mnogih europskih i svjetskih gradova. Primjerice, imao ga je prije San Francisca, kojem je tramvaj jedan od zaštitnih znakova. Tramvajske pruge protežu se cijelom dužinom grada, a tramvaji su njegova žila kucavica, najbrža i najsigurnija veza Osječanima i njihovim gostima. Stoga smo upravo tramvajsku vožnju odabrali kao način našeg približavanja što većem broju ljudi. Za razliku od prijašnjih godina, kada smo obilazili osječka poduzeća i javne ustanove, te redovito nailazili na nerazumijevanje i nedostatak sluha za pomoć, za ove smo aktivnosti imali izdašnu potporu sponzora kojima, bismo se ovim putem posebno zahvalili, a to su Vodovod Osijek, Grad Osijek, Atlantic Grupa, Franc, Kraš, Pliva, Karolina Osijek, te GPP iz Osijeka. Oni su novčanim donacijama i svojim proizvodima osigurali sve ove aktivnosti, usprkos kriznoj i recesijskoj godini, koja je za nama. Posebno bih zahvalio tajnici KLA „Osijek“, gospođi Sunčici Vilk, koja je svojom upornošću i doslovno „užarenim” telefonskim pozivima uspjela u navedenim donatorima probuditi ljubaznost, humanost i volju za suradnjom u ovakvim projektima. Svoj doprinos dala je i snimateljska ekipa HRT-a koja nam se pridružila u vožnji, snimila prilog i tako dala svoj doprinos globalizaciji ovog projekta. Tramvaj smo za ovu priliku ukrasili velikim plakatom našeg kluba i lecima kojima smo upozoravali na posljedice alkoholizma kao globalne pošasti našeg doba. Još jedno iznenađenje priredile su nam medicinske sestre Kliničkog odjela socijalne psihijatrije pri KBC Osijek, ispekavši ogromne količine kiflica, koje smo uz sokove i letke o alkoholizmu, dijelili putnicima tijekom vožnje.

Reakcije naših sugrađana bile su iznenađujuće pozitivne. Istina, bilo je i nekoliko osoba koje su nas sumnjičavo promatrale, uz komentar kako njima sve to nije potrebno. Njima smo uz osmijeh objasnili kako je potrebno nama, kako i mi živimo među njima, kako se ujutro budimo, kako radimo i funkcioniramo, kako i mi postojimo. Istaknuo bih komentar jedne starije gospođe koja je rekla da je uzaludno to što radimo, kada malo dalje vozi tramvaj u kojem reklamiraju pivo. Njoj smo objasnili da svatko ima pravo izabrati, kako tramvaj u kojem će se voziti, tako i hoće li imati problema s alkoholom ili ne. Mi smo izabrali. Izabrali smo život bez alkohola i u tome manje ili više uspijevamo, na što smo veoma ponosni. Uglavnom, izazvali smo pozornost i reakciju ljudi, što smo i željeli. Posebno zanimanje pokazali su srednjoškolci koji su, vraćajući se kućama s nastave, uz sokove i kiflice poslušali naša iskustva u prekomjernoj konzumaciji alkohola te naučili nešto na našim greškama, kako ne bi morali učiti na svojima. Tramvaj je kružio gradom. Vratili smo se na polaznu stanicu, obogaćeni novim iskustvom. Krug naše akcije je zatvoren. Kući smo otišli nasmiješena lica i uzdignuta čela, ponosni što smo ljudima objasnili da nije sramota biti bolestan, nego je sramota ne liječiti se.

Mario Mikulandra, potpredsjednik KLA „Osijek“

31. godišnja skupština KLA „Ban Keglević“

Dana 19. siječnja 2012. godine u dvorani Doma zdravlja Črnomerec, Prilaz baruna Filipovića 11, u 18.30 sati održana je 31. godišnja skupština KLA „Ban Keglević“.

Podijeljena su priznanja Vjekoslavu Vuku za tri godine apstinencije, Mili Đorđeviću i Zvonimiru Hudaku za šest godina apstinencije.

U raspravi su se javili mnogobrojni gosti, dugogodišnji apstinenti iz drugih klubova, zahvaljujući i čestitajući klubu „Ban Keglević“ i terapeutkinji, kako na pozivu, tako i na iznimno dobrom radu i funkcioniranju kluba. Tako je gospodin Joža Poljak iz KLA „Lidija Paszko“ naglasio da dokle god postoji motivacija, predstoji i dobro, kako za stare tako i nove članove. Iz iskustva svog kluba spomenuo je da novi članovi dolaze puno slabije pripremljeni nego prijašnjih godina i potrebno ih je dodatno motivirati kako bi se što lakše uklopili. Više članova i gostiju naglasilo je veliki problem s članovima kojima je određena sudska mjera liječenja i dolazaka u klub. Dosta je mladih članova koji nisu pokazali motivaciju i poznavanje cilja dolazaka u klub, te da je potrebno apstinirati. Terapeutkinja KLA „Ban Keglević“ gđa Ljiljani Rogić Šneperger dodala je kako postoji problem s obzirom da nema kontrolnih ročišta na prekršajnom sudu.

Predstavnici klubova „Zaprešić“, „Sveti Duh“, „Siget“, „Petar Zrinski“, „Remetinec Gaj“, „Dubrava“, „Studentski Grad“ i ostali izrazili su veliko zadovoljstvo radom kluba „Ban Keglević“, čestitali dobitnicima priznanja te se jednoglasno složili kako klubovi uvelike pomažu i motiviraju u održavanju što dulje apstinencije. Gospodin Damir Vodopivec je u ime HSKLA i KLA „Poštar“ naglasio potrebu uspostave komunikacije s članovima obitelji polaznika klubova jer se sve više javljaju samci, dok članovi obitelji izbjegavaju dolaske. Pozvao je članove da se u što većem broju pridruže obilježavanju dana „Trijezni tramvaj“ za Valentinovo.

Na kraju je gospodin Zlatko Topalović izrazio mišljenje kako je puno lakše kada klubove vodi stručni djelatnik te pohvalio starije apstinente u njihovu sazrijevanju, što se vidi po načinu javnog predstavljanja, komunikacije, rječnika i sl. Također se složio da treba riješiti problem sa sudstvom i dodao da je najveći uspjeh apstinencija godinu po godinu. Kao znak pažnje za požrtvovnost, trud i rad tajnik kluba, gospodin Zvonimir Hudak poklonio je u ime članova KLA „Ban Keglević“ ručno izrađen planinarski štap terapeutkinji gđi Ljiljani Rogić Šneperger.

Predsjednik Kluba: Mile Đorđević

Iz Splita

Dana 17.12.2011. godine, održana je godišnja skupština klubova Klubova liječenih alkoholičara „Jadrantrans“ i „Spinut“, na kojoj su iznesena izviješća o proteklom razdoblju i planovi za sljedeću godinu.

Prije početka rada Skupštine minutom šutnje odana je počast pokojnom dr. Stjepi Botteriju, utemeljitelju ovih klubova i nadasve velikom čovjeku.

Svakome je potrebno da ga netko pogura, da se izdigne iznad loših navika, pijenja, da se trgne i progleda, da krene u bolje sutra. Tako sam i sama zamolila dr. Botterija da mi pomogne, a on mi je, pun razumijevanja i ljubavi prema potrebnima, pomogao da se dolazeći u KLA „Jadrantrans“ promijenim nabolje. Piće je nestalo iz mog života, vratio se smiješak u moj život i u život mojih najmilijih. Uz dr. Botterija mi je nesebično pomagala obitelj, a posebno moja sestra i prijatelji.

Budući da je doktor obožavao pjevati, uz nas koji smo također ljubitelji klapskog pjevanja, osnovali smo klapu „Kapja uja“ i tako veseleći se i pjevajući, darivali nadu i drugima. Cijeli život neće biti dovoljan da mu zahvalim za sve što je učinio svojim toplim razgovorima, podržavanjem, savjetima, aktivnim radom u klubu i stvarnom životu.

Hvala mu za život i obitelj!

Na skupštini su podijeljena priznanja četvorici članova za jednogodišnju, trojici za dvogodišnju, dvojici za trogodišnju, jednome za četverogodišnju i dvojici za petogodišnju apstinenciju. Uz kolače i pjesmu veselili smo se zajedničkim uspjesima, a ugodnu večer završili dragom pjesmom našeg doktora, čije riječi imaju divno značenje:

„Oj ti dušo, moje duše, čuvao te dobri Bog!“

KLA „Jadrantrans“, Split, Tajnica: Vinka Smoje

Poštovano predsjedništvo KLA „Lidija Paszko“

Mogla bih vas večeras u ovoj dvorani pozdraviti kao drage prijateljice i drage prijatelje, ali pola svih vas koji ste večeras ovdje na ovom krasnom skupu trijeznih ljudi znam po imenu i prezimenu, za mnoge od vas znam koje su vas zmije ujedale i kako ste prolazili svoje krize. Druga polovina možda zna mene - mi se ne moramo upoznavati.

Stoga vas želim večeras pozdraviti kao svoje suputnice i suputnike u velikoj avanturi osobne promjene koja se zove terapijska zajednica. To je jedna velika zamisao koja se počela ostvarivati prije 60 godina kad je jedan hrabri čovjek došao na odličnu ideju koja najkraće glasi: ljudi koji izlaze iz krize ili iz neke poteškoće mogli bi biti zajedno s ljudima koji imaju ambiciju da im u tom izlasku pomognu i to ne udaljenošću svojih autoriteta i bijelih kuta, nego u ljudskom neposrednom susretu životnih dvojbi i događaja.

Tu Maxwelovu ideju je 1964. modificirao i primijenio prof. Hudolin. On je putovao po cijeloj najljepšoj našoj i susjednim zemljama i u neposrednom kontaktu govorio nešto što je mnogima izgledalo preteško i gotovo nevjerojatno:

Ljudi koji imaju zajednički problem mogu se zajedničkim druženjem potaknuti na promjenu. Poslije su mu pomagali i pristupili drugi i svatko je dao svoj doprinos, prof. Lang svoju duhovitost, dr. Mauricio Troncoso svoju latinoameričku strast i ljubav da odlučno uzburka međusobne odnose u obitelji i potakne ih na novo preslagivanje. Vladimir Hećimović je radio u svojem sanatoriju i o tome napisao knjigu.

Kad sam stupila s njima u kontakt, bila sam suočena s problemom koji ste svi ili gotovo svi osjećali. Ma ljudi moji, je li to moguće? Može li se čovjek promijeniti? Može li prestati biti ovisan i postati slobodan?

Što smo mislili na početku: obitelj Poljak, obitelj Vidmar, obitelj Paulus, što su mislili Jelovšeki i Zvonko Pešić, što su mislili Zlatko i Adela, Darija i Marija, što su mislili Mira i Hasan? Koja mi je diploma draža, moja fakultetska ili Hasanova, koju mu dajem na naslovnici njegove knjige...

A što smo mislili mi, koji smo navijali i strepili? Što je mislio dr. Garašić i profesorica Hudolin? Što su mislili poštovani i cijenjeni Marinići? Mi smo strepili na svoj način:

Može li se u živoj stijeni otvoriti prozor?

Mogu li ljudi jedni drugima pomoći, ne lijekovima nego srcem?

Godine 1952. i 1964. su dva čovjeka rekla - mogu.

A mi smo ih i slijedili i modificirali. U tom tunelu koji na kraju ima svjetlo tražili smo klupice, sadili smo cvijeće.

Nekad je bila zajednica, onda su osnovani klubovi, potom je Hećimović napravio svoju zajednicu, pa su počeli djelovati ogledni klubovi po bolnicama.

Tu je uz nas i naš petak jer smo se gospođa Lidija Paszko i ja našle u muzeju, ona je imala svoju kravatu, a ja svoj crni šešir, rodio se „Petak“ - ostalo je povijest.

Večeras, kad je s vama grupa mladih ljudi koje sam vam dovela da uživaju u vašim uspjesima i da vi uživate u činjenici da oni postoje. To je grupa koja nastala pod okriljem „Petka“. Oni se druže na razne načine i na Jarunskom jezeru i kroz virtualnu, umjetnu, kompjutersku, net, google ili kako da je još nazovem - zajednicu! Ma ukratko - čudo jedno! Kako su nastali? Pa Danijel je dobio inspiraciju, Mladen je napravio google grupu… mi smo zajedno svako jutro i svaku večer, na predavanjima na „Petku“... Zajedno, da zajedno, u grupi koju je Una nazvala grupetina, da pokaže njezinu metaforičku veličinu, u zajednici koja je sloboda, a ne naredba.

Vaša i naša ideja je živa. Kažem vam i potvrđujem ono što ste vi iskusili na svojim leđima. Suze se mogu obrisati, postoji ljubav i prijateljstvo, sloboda se i dalje traži i svi tragamo za svojim ljudskim licem.

Učili smo od vas, dragi suputnici, što je otvorena komunikacija i što je ne zatvoreni, ali i dalje muški i otvoreniji, ženski način nošenja sa stresom, što je otvorena komunikaciju dostojna slobodnog čovjeka.

Nastavljamo tamo gdje ste vi nastavili i sigurno smo da će naše iskustvo netko unaprijediti. Stvar je jednostavna i jaka kao i sve prave stvari:

Čovjek je čovjeku najveća potreba, inspiracija i lijek u slobodi ljudskog druženja i komunikaciji. Nismo sami. Nitko u ovoj dvorani nije sam, mi smo suputnici i nastavljači velike ideje koju smo usvojili i modificirali.

Oh, kako bi gospođa Lidija Paszko bila ponosna na nas!

Gordana kaže da ona i njezin Vidmar drže klub tamo gdje su i da su i tamo zajedno. Čuvamo svoj optimizam i nadu. Naše su uspomene jače od zaborava. Naše su vizije jake. Idemo dalje. Kako je govorila Franjina teta Liza: cijeli život je ispred nas. Hvala vam svima što ćete iz ove dvorane ponijeti zajedništvo kao stvarnost i kao ljudsku zbilju. Zdravi bili!

Prof. Ljubica Uvodić Vranić

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 9-13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES