početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 6-8

strana 9 ►
IZ KLUBOVA

Na svakom koraku uz posrnule muževe

Zlatica Jakupak, tajnica KLA „Nada“ iz Kotoribe govori o ulozi žene u obitelji i u klubovima liječenih alkoholičara

Veronika Matotek im Zlatica Jakupek

- Poznato nam je svima da se žena od davnina nalazila na rubu svih događaja u društvu pa tako i obitelji - Trebalo joj je jako puno vremena i volje, morala je podnositi velike žrtve da dokaže svoju punopravnost s muškarcima na poslu, politici i svim sferama našeg društva - istaknula je u prigodnom obraćanju svojem članstvu na tradicionalnoj proslavi Dana žena. Dodala je kako ta ženska borba još uvijek traje jer u mnogim brakovima žena je ta koja je obično zlostavljana, kako psihički tako i fizički.

- Ipak, danas s ponosom možemo reći da se kroz sve to vrijeme žene bore za svoje „mjesto pod suncem“. Pokazale su mnogo mudrosti, požrtvovanja, skromnosti, poštovanja, odlučnosti, a najviše ljubavi, u svojim obiteljima. One u najviše slučajeva drže četiri ugla u kući jer su i žene i majke, domaćice i odgajateljice, a naročito danas kada muževi moraju raditi na terenu da zarade novac za život, ili kad im ne žele ni u čemu pomoći ili joj ne mogu pomoći jer su bolesni, bolesni od prekomjernog pijenja alkohola.

Naglasila je: - Mi žene apstinenata ponosne smo što obavile još jednu veliku zadaću u svom životu, a to je što smo bile i bit ćemo uvijek potpora našim muževima. Mi smo tu da slušamo, da im vratimo izgubljeno samopouzdanje, da im damo sigurnost, ljubav i njihovo mjesto u obiteljima, tako će shvatiti da su nam potrebni, da ipak ni mi žene, niti naša djeca ne možemo bez njih. Njihov život će dobiti novi smisao kad shvate da nam bez alkohola mogu uvijek činiti dobro i pomoći na svakom koraku, ako žene to zažele. Mogu biti sretni, zadovoljni i živjeti ljepše i zdravije.

Posebno je istaknula: - Mislim da smo mi, ovdje prisutne, kao i sve ostale žene sa svojim muževima u KLA u tome uspjele, što nas čini sretnima i zadovoljnima, a najviše se ponosimo njima što su nam dopustili da im pomognemo. Obratila im se na kraju: - Dragi naši muževi, puno vam hvala na vašoj pažnji, miru, poštovanju i ljubavi koju nam pružate na taj dan, 8. ožujka. Posebno zahvaljujem suprugu naše stručne djelatnice Veronike Matotek što nam je toliko subota „prepustio“ svoju ženu provodeći vikende sam. Nije to malo, ni kratko vrijeme i zato mu puno hvala! Činio je to, a činit će i dalje ako ona poželi, jer nam naprosto želi pomoći - zahvalila je u ime članstva tajnica Jakupak.

Tekst i snimka: M. Grubić

Dvostruko slavlje

Muški članovi KLA „Nada“ iz Kotoribe već tradicionalno uz Međunarodni dan crvenim karanfilima daruju ženske članice. Tako je bilo i u subotu, 2. ožujka. U klupskim prostorijama prigodno slovo o tom nadnevku održala je tajnica kluba Zlatica Jakupak koja je naglasila kako ih ovakvi trenuci posebno oduševljavaju jer ponovno bivaju darivane, za razliku od vremena kada su njihovi muževi u njihova „maglovita vremena“ na prigodna darivanja najčešće zaboravljali.

Klub ima svega petnaest članova, od kojih je sedam žena, supruga liječenih alkoholičara.

Na tom okupljanju pojavio se jedan razlog više za slavlje. Predsjednik kluba Josip Forauer obilježio je 65 rođendan pa ga je ta brojka potaknula na posebno slavlje i čašćenje.

KLA „Nada“ djeluje već 16-tu godinu, od čega je Josip Forauer njegov predsjednik punih sedam godina.

Mladen Grubić

Valentinovo - ima neka tanka nit od srca do srca

Snijeg, led i minus 15 Celzijusa koji su tih dana okovali Slavonski Brod, istopilo se kao na proljetnom suncu u prostorijama Crvenog križa te večeri, uoči Valentinova. Naravno, govorili smo o ljubavi.

Literarna radionica ZKLA Brodsko-posavske županije, priredila je sada već tradicionalno lijepu i ugodnu večer poezije, na kojoj se okupilo 40-tak članova klubova, obitelji i prijatelja i naši terapeuti. Večer ljubavne poezije pozdravnim govorom otvorila je dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević, a zatim i voditeljica literarne radionice Ivanka Korparić, član obitelji i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara „Novi put”. Uz voditeljicu, nastupili su i ostali članovi: Julio Pisarović, predsjednik i član kluba „Feniks SB”, Milosava Zirdum, članica obitelji iz kluba „Feniks SB”, Tadija Ćelebija, također član kluba “Feniks SB” i Zoran Tomac, član i predsjednik kluba “Vladimir Hudolin”.

Počeli smo s nekoliko prekrasnih misli Phila Bosmansa: „Ako nema ljubavi, nema ni braka ni obitelji. Ako nema ljubavi, nema ni radosti, ni života. Bez ljubavi, svijet postaje pustinja.” Te smo večeri pokazali da ima ljubavi, radosti i života. Osjetila se ta tanka nit koja je te večeri išla od srca do srca.

Valentinovo ili nikad dosta ljubavi

SNIJEG U KOSI

Sniježilo je često, jedne davne zime,

pahulja se bezbroj topilo u Savi,

imala sam tada jedan kaput plavi

i svijet je bio divan, tad u mojoj glavi.

Snijeg na moju kosu padao je meko

a ti si ih skidao prstima toplim.

Vrijeme je stalo i bilo nam je lijepo,

mladenačka ljubav u hladnom snijegu gori.

Ponekad i danas kad vani zasniježi

i u svjetlu lampe zasjaji se srebro,

osjećam ti ruke, onaj dodir nježni

a u mojoj kosi pahulja je bezbroj.

Ivanka Korparić

U ponedjeljak, 13. veljače, uoči Valentinova ili dana ljubavi i zaljubljenih, u prostorijama Crvenog križa, članovi literarne radionice Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko posavske županije, priredili su već tradicionalnu večer pjesme i poezije. Iako još uvijek zatrpani snijegom, mnogi članovi klubova i njihovih obitelji, njih 40-tak, terapeuti i prijatelji, došli su provesti ugodnu večer uz pjesmu i lijepu riječ. Sve nas je pozdravila dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević, terapeut i predsjednica ZKLA, a zatim su članovi literarne i glazbene radionice održali malu pjesničku večer posvećenu ljubavi. U prigodnom programu nastupili su voditeljica literarne radionice Ivanka Korparić, Julio Pisarović, Milosava Zirdum, Tadija Ćelebija, i Zoran Tomac.

Svatko od njih pročitao je nekoliko vlastitih radova na temu ljubavi, a pročitano je i nekoliko radova autora iz drugih klubova u Hrvatskoj. Sve je to popratio naš kantautor Zoran Tomac svojim pjesmama o ljubavi. Pisati pjesme i iznositi vlastite misli i podijeliti emocije s drugima nije uvijek lako, ali je uvijek lijepo i ugodno. Mnogim našim članovima to je dio terapije i resocijalizacije, jedna sasvim nova i viša dimenzija duhovnog života koja im itekako pomaže da budu i ostanu što dalje od svijeta ovisnosti. Naravno, i članovima obitelji koji bez puno strpljenja i ljubavi sigurno ne bi mogli prići životu s neke druge strane.

Ivanka Korparić, Predsjednica KLA „Novi put“

Zdravi stilovi života članova KLA „Stubica“

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti članovi Kluba liječenih alkoholičara „Stubica“ iz Donje Stubice aktivni su u svojim nastojanjima da građanima, a posebice mladima, ukažu na štetnost konzumacije alkohola. Prijavili su se na natječaj za jednokratnu potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi s projektom „Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ i odobrena im je financijska potpora u iznosu od 10.000,00 kuna. U projekt je uključena nabavka informatičke opreme (prijenosnog računala i projektora) koju će klub koristiti za edukativna predavanja te slikarska oprema, posebice boje za oslikavanje stakla koje članovi udruge i njihove obitelji već koriste za likovno-kreativne radionice izrade ukrasa od raznih boca i čaša, u čemu su im se priključili i članovi Kluba mladih Donja Stubica. Radionice su se odvijale u prostorijama „STUB-KLUB“-a u Topličkoj 5 u Donjoj Stubici. Vodila ih je Valentina Hanžek, stručna djelatnica KLA „Stubica“ i na njih su bili dobrodošli svi koji imaju želju za kreativnošću. Projektom je predviđeno i tiskanje edukativno-informativnih letaka na kojem će biti osnovne značajke o štetnosti i posljedicama prekomjernog konzumiranja alkohola. Leci su tiskani u suradnji s Klubom mladih Donje Stubice, a na njima će biti informacije o njihovom radu i međusobnom pomaganju.

Na samom kraju mjeseca prosinca, u srijedu, 28. prosinca, u 18.00 sati, u prostorijama „STUB-KLUB“-a u Topličkoj 5 postavljena je izložba radova sa spomenutih kreativnih radionica koju je popratilo predavanje stručnih djelatnica Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije na temu „Zdravi stilovi života“. Članovi KLA „Stubica“ predstavili su svoje uratke i komentirali koliko im ovakav način rada, odnosno kreativne radionice znače u njihovoj rehabilitaciji, samopomoći i pomoći njihovim kolegama u prevladavanju problema s alkoholom i apstinenciji.

Valentina Hanžek, mag. soc. rada

„Nada” ponovno na istom zadatku

Slijedeći tradiciju, članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada” iz Kotoribe i ove su godine za sve maske i goste mjesne sportske dvorane dijelili krafne i čaj. To je njihova obveza prema Općini Kotoriba koja je i ove godine bila organizator tradicionalnog „Kotoripskog fašnika”. Ovoga puta ih je za njihovim štandom posjetio i općinski načelnik Ljubomir Grgec (treći slijeva) i pohvalio njihovu revnost i vjernost tradiciji.

M. Grubić

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 6-8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES