početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 3-5

strana 6 ►
STRUČNI PRILOG

Gordana Filipović Bilić, dr.med

Klinika za psihijatriju KBC Osijek

Alkoholizam žena

Iako se alkoholizam dugo smatrao muškom ovisnošću, u posljednje je vrijeme alkoholizam u žena sve veći problem. Štoviše, pokazatelji govore da ukupan broj žena ovisnih o alkoholu raste brže od ukupnog porasta broja alkoholičara. Alkoholizam muškaraca i alkoholizam žena imaju svoje specifičnosti koje se odnose, prije svega na uzroke početka pijenja. No, razlike postoje i u načinu pijenja, životnoj dobi početka pijenja te dugoročnih posljedicama.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, svaki osmi alkoholičar bila je žena. Danas je taj omjer prepolovljen pa je svaka četvrta osoba koja ima probleme s ovisnošću o alkoholu ženskoga roda. Istodobno, postotak hospitalizacije alkoholičarki se utrostručio. Računa se da je alkoholizam u žena najrasprostranjeniji u Velikoj Britaniji, gdje na tri alkoholičara dolazi jedna alkoholičarka, u Norveškoj (5:1), u Njemačkoj (5:1), SAD-u (5:1) i Francuskoj (6:1). U Hrvatskoj, koja je četvrta po potrošnji alkoholnih pića u Europi, odnos broja muškaraca i žena alkoholičara iznosi otprilike 3,5:1. Najveći broj žena ovisnih o alkoholu na liječenje se javlja u dobi od 40-50 godina što se tumači dugim prikrivanjem i kasnim javljanjem na liječenje. Kasnijem javljanju na liječenje doprinosi i dalje prisutno uvjerenje da je alkoholizam porok, a ne bolest.

Specifičnost alkoholizma po spolovima uvjetovana je kulturološkim i društveno-ekonomskim čimbenicima. Društvene promjene koje su izazvale značajne promjene u socijalnim, partnerskim i obiteljskim odnosima donijele su ženama i nove uloge. No uz doživljaj gratifikacije koji prati brojne uloge dolaze i mnoga opterećenja. Tako dio stručnjaka smatra da je udio alkoholičarki veći u zemljama s višim standardom i boljim položajem žene, dok drugi tvrde da je taj broj podjednako rasprostranjen u gotovo svim sociokulturnim sredinama.

Istraživanja pokazuju da je alkoholizam rasprostranjen u žena svih profesija i društvenog statusa. Među liječenim alkoholičarkama najbrojnije su radnice, službenice i domaćice, slijede umirovljenice, žene bez zanimanja, učenice i studentice i na kraju slobodne profesije. Više od polovice ovisnica o alkoholu je u radnom odnosu, što pokazuje da su i dvostruke obveze zaposlene žene mogući krivac prekomjernog pijenja. Na razvoj ovisnosti o alkoholu u muškaraca važnu ulogu igra socijalna okolina, dok je u slučaju žena situacija drugačija.

( „Nakon što bih završila naporan dan na poslu, došla bih kući gdje su me čekali svi kućanski poslovi koje je još trebalo obaviti. Ne bih znala odakle krenuti pa bih sjela da se malo odmorim, da prestanem misliti na sve što se događalo na radnom mjestu, natočila si čašu crnog vina i popila ga. Poslije jedne čaše nekad bih popila i još jednu, a onda bih otišla malo prileći jer mi se spavalo. Svi poslovi ostali su nedovršeni. S vremenom je to počelo smetati mojoj obitelji. Ako ručak nije napravljen, ako odjeća nije izglačana, ako samo otišla leći poslijepodne, znali su da sam taj dan pila.“)

Kod muškaraca je pijenje uglavnom povezano s društvom, dok su žene „solo drinkeri“ jer uglavnom piju same i kriju to i od svojih najbližih. Tako muškarci koji su u fazi tzv. „društveno dopuštene” količine alkohola pod utjecajem sredine koja nosi tradicionalno obilježje prisutnosti alkohola često prelaze u fazu ovisnosti o alkoholu. Nasuprot tome, u razvoju ovisnosti o alkoholu u žena dominantnu ulogu igra struktura ličnosti, a puno manje okolina koja i tradicionalno nije naklonjena ženama koje konzumiraju alkohol. Stoga je alkoholizam u žena uglavnom simptomatski, odnosno on je posljedica drugih psihičkih poteškoća.

(„Puno puta bih posegla za bocom samo da bih zaboravila na stalne svađe s majkom. Pričekala bih da moja kćerkica ode spavati pa bih otišla u svoju sobu i popila nešto samo da bih na kratko zaboravila na svađu i osjećala se malo bolje.“)

Žene u pravilu počinju piti kasnije u odnosu na muškarce. Podaci govore da najveći broj žena počinje piti u dobi od 30-40 godina. To je dob kada većina žena zasniva obitelj, rađa i odgaja djecu, rješavajući i ostala egzistencijalna pitanja. Analizirajući trajanje konzumacije alkohola dolazi se do podataka da je prosječno razdoblje konzumacije prije javljanja na liječenje od 10 do 20 godina.

( „ J e d n o - s t a v n o me je b i l o sram otići u ljekarnu i podići Disulfiram. Znala sam da će, ako to napravim, cijeli grad pričati o tome da sam alkoholičarka.“)

Većina žena liječenih zbog ovisnosti o alkoholu je u bračnoj zajednici, što s jedne strane ukazuje da su neodgovarajući i nestabilni obiteljski odnosi moguć povod za početak pijenja. S druge strane, vjerojatno je da sve veći broj obveza i opterećenja uzrokuje ambivalenciju i nemir što također treba uzeti u obzir kao mogući uzrok alkoholizma. Alkoholizam nekog od članova obitelji također značajno povećava

rizik za razvoj bolesti kod djece. Razlozi prekomjernog pijenja u žena su mnogobrojni, a u najvećem broju slučajeva alkoholizam se javlja kao posljedica primarnih psihičkih teškoća, prvenstveno depresivne i anksiozne etiologije. Uz anksioznost i depresivne simptome zamijećeno je da su pod pojačanim rizikom osobe s izbjegavajućim obilježjima ličnosti te osobe koje su bile izložene fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju u djetinjstvu. Zbog toga je alkoholizam u žena samo „ventil” za osobne konflikte i stresne situacije i često se očituje usamljenim pijenjem, ali i činjenicom da žene pretežno piju žestoka pića zbog njihovog bržeg djelovanja.

(„Inače mogu bez alkohola, ali ako se dogodi nešto što me uznemiri, ako me netko naljuti, ako se nađem u problemima, a ne znam kako bi ih riješila, osjećam jaku želju za alkoholom i tada moram popiti“.)

U novije vrijeme zamijećeno je da žene koriste alkohol u svrhu povećanja samopouzdanja, poboljšanja raspoloženja, oslobađanje od stresa, smanjenje tjelesne težine te smanjenje seksualne inhibicije. Kao krizne situacije koje mogu biti poticaj za početak pijenja navode se razvod braka, pobačaj, gubitak posla, odlazak djeteta od kuće. Starije žene češće nego muškarci koriste alkohol kao sredstvo za ublažavanje tegoba izazvanih usamljenošću, gubitkom supružnika ili financijskom nesigurnošću. S obzirom da žene uglavnom piju skrivajući to od svojih bližnjih, alkoholizam dugo ostaje neotkriven, što kao posljedicu ima i kasniji početak liječenja.

(„Poznavajući kako sam izgledala dok sam pila moja obitelj je odmah primijetila da sam ponovno počela piti. Kao i prije, ja sam poricala. Kada mi to više nije uspijevalo, obećala sam da ću prestati. Kći mi je rekla da moram ići na liječenje, ali sam to odbijala.“)

Uz to, određeni konstitucijski faktori zaslužni su za razliku u djelovanju alkohola na žene i muškarce. Tu se prvenstveno misli na relativno manji volumen krvi u žena, što uzrokuje veću koncentraciju alkohola u krvotoku žene u odnosu na muškarca pri istoj popijenoj količini. Tu je i smanjena aktivnost alkohol-dehidrogenaze u želucu, enzima koji započinje razgradnju alkohola. Fiziološke promjene razine spolnih hormona tokom menstrualnog ciklusa također utječu na metabolizam alkohola. Zamijećeno je da u usporedbi s muškarcima kod žena prođe kraće vrijeme od početka pijenja do razvoja tjelesnih oštećenja. Svojim djelovanjem alkohol uzrokuje poremećaj u lučenju hormona, uzrokujući tako značajne somatske poremećaje:

  • povećava razinu šećera u krvi i potiče razvoj šećerne bolesti

  • umanjuje reproduktivnu sposobnost

  • uzrokuje poremećaj menstrualnog ciklusa

  • upliće se u metabolizam kalcija povećavajući rizik od nastanka osteoporoze

  • zajednički utjecaj alkohola i estrogena vjerojatno je uzrok učestalijeg nastanka ciroze jetre kod žena

  • povećan rizik od nastanka karcinoma dojke

  • iako pomaže pri usnivanju, remeti san tokom noći

Osim toga, veliki broj alkoholičara doživi nesreću pod utjecajem alkohola, oboli od bolesti srca ili krvožilnog sustava, razvije cirozu jetre ili počini samoubojstvo.

Uzimajući u obzir sve navedeno, alkoholizam u žena je značajan javno-zdravstveni i društveni problem čijem otkrivanju i liječenju treba posvetiti veću pažnju.

Može li se živjeti bez parfema?

Volim miris parfema. Ne svih, nego njih desetak. Toliko sam ih uvijek imala i svaki dan mijenjala miris kad sam izlazila ili nekoliko dana stavljala isti. Ne pretjerano, ne za druge, samo za sebe.

Često sam znala podignuti dlan i pomirisati zapešće, naročito u trenucima nelagode, straha ili nedostatka vremena. Podignule bi me tople note mirisa u nosnicama i na tren sam bila negdje drugdje, ne daleko, samo mislima odvučena od onoga što je izazvalo nemir.

U kupaonici sam ujutro gledala kutijice i osjećala miris tekućine u svakoj od njih, birala po trenutnom raspoloženju, onu koja će me usrećiti baš tog dana i uzimala kutijicu u ruke s velikom srećom.

Voljela sam svoje kutijice, divila se prekrasnim bočicama i voljela dašak mirisa koji sam raspršila po zraku.

Tako sam voljela i okus alkohola. Ne svih, samo nekoliko. Pojedinačno sam ih isprobavala i svrstavala po ljestvici gore-dolje, ovisi koliki dojam bi ostavljali u ustima. Nisam pila pretjerano, ne s drugima, samo za sebe.

Vrijeme parfema zamijenilo je vrijeme alkohola. U trenucima nelagode, straha, nemira ili nedostatka vremena, nisam mirisala dlanove. Bila je tu bočica, nije bilo toplih mirisa u zraku, bila je tu bočica, nije bilo smirujućeg tona, bila je tu bočica. Pogled u kupaonici nije padao na kutijice. Vrludao je od umornog lica do podočnjaka i jedva čekao da se pomakne od ogledala i ugleda bočicu. Svijet nije bio bolji ni ljepši, ali nisam ga vidjela, život nije bio lakši ni teži, ali nisam ga živjela.

Jedno jutro, jedan dan ili jednu večer, ne sjećam se, zamirisao je parfem na mojoj odjeći. Nakon dugo vremena probudio je doživljaj koji je predugo bio uspavan. Kako se pojavio, tako je nestao. Htjela sam ga uhvatiti, ali nisam ga mogla prizvati nazad. U tom trenutku bila sam svjesna sebe, prave sebe, one koju gubim. I ne mogu ju dozvati nazad.

Prošla je od tada godina dana. Imam tri kutijice u kupaonici. Alkohol je odnio i broj kutijica koje sad mogu imati, ali se vratio trenutak uživanja u raspršenim kapljicama u zraku, vratio se topli osjećaj u nosnicama, smirujuće minute u tramvaju, na poslu, kad približim dlan da udahnem miris koji sam taj dan izabrala.

Ne, bez parfema se ne može živjeti.

Bez alkohola se živi.

Adriana

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2012 (194) str. 3-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES