početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 17-20

početna ►
MOLIM ISPUNITE AKETNI LISTIĆ DO 1. TRAVNJA I POŠALJITE POŠTOM ILI na e-mail vgolikgruber@yahoo.com

ANKETNI LISTIĆ ----- ►►►►

 
STRUČNA PROMIŠLJANJA

Alkohološke društvene smjernice

Rano liječenje alkoholičara

Iza naših psiholoških, individualnih, obiteljskih, poslovnih i širih društvenih problema, napose u smislu nasilništva, pogibanja u prometu, kriminala… stoje najčešće alkoholni problemi u obitelji kroz više generacija. Bez sveopćeg pristupa nema rješavanja problema.

Najviše pomaže što ranije ciljano otkrivanje pokretača problema, najčešće oca obitelji-alkoholičara. Uočavajući probleme od najmlađe dobi, odgajatelji u vrtićima, nastavnici i pedagozi u školama, zdravstvene službe i dr. trebaju nakon otkrivanja problema pomagati žrtvama uz pomoć područne socijalne službe, učestalih posjeta obiteljima i hitnih intervencija policije te preko prekršajnog suda potaknuti hitno liječenje ili zatvaranje alkoholičara. Svi ti navedeni stručni činitelji zakazuju svaki po sebi, nisu povezani, a ako djeluju, to je prekasno, što se vidi iz zločina u Rovinju, Puli, Baranji, Glini, Omišu itd.

Od ranije spomenutih do sudskih organa. uz pomoć klubova liječenih alkoholičara (KLA) kao uhodane i jeftine mreže obiteljskog oporavka, umreženim naporima postići će se rano liječenje alkoholičara i uređenje obiteljskih prilika što ranije, pa će mladež kretati u život – školu, a i u vožnju u trijeznim uvjetima. Tako će se i začarani krug alkoholizma i agresije dovoljno rano prekinuti. Sve druge preventivne mjere bez predloženog neće dati rezultate, pa će i dalje većina kriminala i pijanih ubojstava uz nasilništvo te pogibanja pijanih mladih noćima za vrijeme vikenda rasti, a neće se smanjivati, dok ne počnemo rano liječiti nasilnike alkoholičare. To treba shvatiti kao hitni apel svima nadležnima da sami i međusobno povezani preuzmu puno veću odgovornost, kako bi Hrvati prema Forbesovim istraživanjima sišli s prvog mjesta u Europi u slaboj alkohološkoj prevenciji uzrokovanoj bezakonjem u provođenju potrebnih protualkoholnih mjera.

Vozačka, oružna i radna sposobnost kod psihijatrijskih bolesnika

U suvremenoj psihijatrijskoj praksi svjesni smo činjenice da u brizi za bolesnike ne smijemo zaboraviti i na društvenu odgovornost, uz potrebu da i sebe zaštitimo. Važno je ponovno razmotriti je li bolesnik već kod dolaska sposoban za funkcioniranje u društvu i može li tada zadržati vozačku sposobnost – dozvolu, kao i oružnu dozvolu uz eventualnu potrebu hitne intervencije kućnog pretraživanja u smislu oduzimanja zakonitog ili nezakonitog privatnog posjedovanog oružja. Za vrijeme liječenja javlja se i problem psihofarmakološkog utjecaja (lijekova) na navedene sposobnosti. Lijekovi propisani kod otpusta često su u takvim dozama da prema suvremenim ispitivanjima ne dopuštaju vožnju, pa se u slučaju prometne nesreće u zadnje vrijeme i medijski postavlja pitanje odgovornosti liječnika koji nije uskladio dozu tih lijekova s vozačkom sposobnošću ili nije zatražio njezino hitno oduzimanje. Tu problematiku napose susreću komisije za određivanje raznih sposobnosti i moglo bi se doći u veliki raskorak s možda katkada i demagoškom, dušobrižničkom liberalnošću psihijatara.

Sustavno višegodišnje praćenje bolesnika potrebno je napose kod liječenih alkoholičara, koji i u recidivu dalje voze automobile ili nose oružje, pa je potrebna i izrazita suradnja s klubovima liječenih alkoholičara i drugim bolesničkim obiteljskim udrugama, kao i raznim stručnjacima, kako bi se poštivala odgovornost pred zakonom. Tu je i odgovornost liječnika primarne zdravstvene zaštite kod neliječenih alkoholičara koji prečesto zavaravaju zdravstvenu službu. Socijalne, policijske i sudske službe također su odgovorne da u sličnim slučajevima dovoljno redovito i koordinirano interveniraju u cilju ostvarivanja nepijenja, odnosno liječenja.

U okviru rujanskog simpozija o farmakološkim problemima ovisnosti održan je i okrugli stol o farmakološko-dependološkim aspektima radne, oružne i vozačke sposobnosti bilo s obzirom na znakove, stupanj i uznapredovalost duševnih poteškoća - bolesti i na potrebe terapijskog uzimanja psihofarmaka. Ti lijekovi također ograničavaju osjećanje i djelovanje bolesnika pa i smanjuju određene posebne sposobnosti. Uočena je odgovornost društva, osobito pravnih, državnih i stručnih struktura prema tom problemu, ne samo za bolesnika već i za njegovu okolinu, a u zadnje vrijeme (i medijski) sve očitije za zdravstvene radnike, odnosno psihijatre, specijaliste forenzike i radne medicine u odnosu na bolesničko ponašanje.

S obzirom na to da još nisu dovoljno proučeni svi znanstveni aspekti problema za donošenje potrebnih odluka koje i ograničavaju život bolesnika, treba skupiti sva svjetska iskustva te na psihijatrijsko-farmakološkoj razini donijeti odgovarajuće i odgovorne, možda u konačnici bolne preporuke i smjernice koje će odmjeriti koliko brigu za bolesnike toliko i odgovornost prema društvu, pružajući svima (pa i stručnjacima) zaštitu na tom području. Tu bi se trebalo definitivno i mjerodavno uključiti Hrvatsko psihofarmakološko društvo.

Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld

KUTIĆ ZA RAZONODU

Murphyevi i ostali srodni zakoni

1. Murphyev zakon: Bilo koje tijelo uronjeno u kadu prouzrokuje zvono telefona.

2. Rubyev princip: Vjerojatnost da se sretne poznata osoba povećava se dok stojiš s nekim s kim ne želiš da te vide.

3. Murphyeva konstanta: Stvari se upropaštavaju proporcionalno njihovim vrijednostima.

4. Gumpersonov zakon: Vjerojatnost nekog događaja je obrnuto proporcionalna poželjnosti istog.

5. Zakon Bub: Koju god stvar tražite, naći ćete je na zadnjem traženom mjestu.

6. Zakon selektivne gravitacije: Bilo gdje na zemljinoj kugli, namazana kriška kruha obavezno pada na namazanu stranu.

7. Postulat parkinga: Kada se automobil parkira na rastojanju od dva kilometra, dok pješke dođemo do samih ulaznih vrata, otkrit ćemo da se upravo u tom trenutku, simultano, baš ispred ulaza, oslobode najmanje četiri parkirna mjesta.

8. Pravilo pošte: Što je hitniji razlog zbog čega netko čeka u redu, sporiji je službenik na šalteru.

9. Amandman 1 na Pravilo pošte: Drugi red uvijek napreduje brže.

10. Amandman 1 na Amandman 1 na Pravilo pošte: Pri promjeni reda, onaj prvi se ubrzava.

11. Zaključak Janga: Griješiti je ljudski, ali da bi u tome dostigli savršenstvo, moramo dodati i jedan kompjuter.

12. Paškin zakon: Golovi se postižu u trenutku kad okreneš glavu da vikneš djeci da se smire.

13. Bakin zakon: Uvijek prvi zaspi onaj koji hrče.

VAŽNA OBAVIJEST

4. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima

11. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu

5. Alpe-Jadran konferencija klubova liječenih alkoholičara

2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem

Održava se od 27.5. do 30.5.2012.

Mjesto održavanja : Grand hotel «Adriatic», Opatija

Informacije: Tajništvo konferencije

Klinika za psihijatriju, KBC «Sestre milosrdnice»

10000 Zagreb, Vinogradska c. 29

Hrvatska /Croatia

Tel.: +385 1 37 87 232; Fax: +385 1 37 68 287

e-mail: kozar.ana@gmail.com

Registracija prije 15.4.2012.: kotizacija liječnici i drugi stručni djelatnici 1100,00 kn, specijalizanti, članovi kluba, studenti, pratnja i dr 300,00 kn, kotizacija samo za 5. konferenciju klubova liječenih alkoholičara 27.5. (uključuje ručak u Grand hotelu „Adriatic“i materijale) 100,00 kn, kotizacija samo za 2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju (uključuje ručak u Grand hotelu „Adriatic“ i materijale) 500,00 kn.

Registracija poslije 15.4.2012.: kotizacija liječnici i drugi stručni djelatnici 1300,00 kn, specijalizanti, članovi kluba, studenti, pratnja i dr 300,00 kn, kotizacija samo za 5. konferenciju klubova liječenih alkoholičara (uključuje ručak u Grand hotelu „Adriatic“i materijale) 100,00 kn, kotizacija samo za 2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju (uključuje ručak u Grand hotelu „Adriatic“ i materijale) 600,00 kn.

PRVI POZIV ►►►►►

◄ strana 15

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 17-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES