početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 15,16

strana 17 ►
IZ SUSJEDNE DRŽAVE

Iz Zajednice klubova liječenih alkoholičara Hercegovačko neretvanske županije/kantona

U Zajednici klubova liječenih alkoholičara Hercegovačko neretvanske županije/kantona (ZKLA HNŽ) „Dr. Vladimir Hudolin“ djeluje šest klubova liječenih alkoholičara, i to KLA „Mostarkoji je ujedno i ogledni klub, KLA „Balinovac“, KLA „Novi život“, KLA „Radobolja“ te dva KLA „Darivanje života Međugorje“. Stručne djelatnice klubova su Valerija Soldo, vms., Lana Grbeša, dipl. psiholog, Zorica Dujmović, dipl. socijalna radnica, Nikolina Palameta, dipl. socijalna radnica i Maja Nižić, dipl. socijalna radnica.

U sklopu Zajednice osnovan je i Klub kockarskih ovisnika koji vodi gđa Nada Matović.

Svaki klub djeluje po principu terapijske zajednice. Osnovni mu je zadatak uspostavljanje i očuvanje apstinencije vlastitih članova, resocijalizacija i pomoć drugim alkoholičarima. U tu svrhu svaki klub održava terapijski sastanak određenog dana i sata, jedanput tjedno. U klub se, osim alkoholičara, uključuju i članovi njihovih obitelji jer je alkoholizam prije svega obiteljska bolest. S obzirom da se alkoholizam danas shvaća kao poremećaj interakcije u obiteljskom sustavu, on se može liječiti samo ako se čitav obiteljski sustav uključi u terapijski postupak. Uz to što klub služi terapiji i rehabilitaciji alkoholičara, on već samim svojim postojanjem u određenoj sredini ima i snažno preventivno djelovanje. Uostalom, rano pronalaženje i liječenje alkoholičara jedan je od oblika prevencije.

U sklopu Zajednice klubova liječenih alkoholičara djeluje Obiteljska škola za prevenciju i izvanbolničko liječenje alkoholne ovisnosti, koju vodi Nikolina Palameta, dipl. soc. radnica.

U Zajednici djeluje i Sekcija za zdravo življenje. U nju su uključena djeca liječenih alkoholičara koja kroz kreativne aktivnosti u radionicama stječu edukaciju iz područja primarne prevencije različitih ovisnosti. Djeca na sastanke sekcije dovode i svoje kolege iz škole, a njihov ugled u svim dječjim sredinama značajno je porastao zbog njihovih aktivnosti u izvannastavnim programima škole. Sekcijom rukovodi Nada Matović, dipl. socijalna radnica i alkoholog.

Zajednica KLA HNŽ susreće se s brojnim poteškoćama u radu koje se kreću od prostornih do financijskih, jer nismo ne dobivamo sredstva ni iz općinskog niti iz županijskog proračuna. Nakon što smo ostali bez svojih prostorija, uz veliku pomoć i priznanje provincijala Franjevačkog samostana privremeno su nam ustupljene prostorije Franjevačkog samostana u Mostaru, a sastanci Sekcije održavaju se u stanu stručne djelatnice Nade Matović. Rad stručnih djelatnika je volonterski i izvan njihovog radnog vremena.

Važno je istaknuti da je liječenje u školi i klubu besplatno, provodi se bez izostanaka s posla i donosi ogromne uštede zdravstvenom sustavu, kada se zna da jedan dan u Kliničkoj bolnici košta zdravstveni sustav 160,80 KM. S obzirom na broj članova kluba, njihovu apstinenciju i očuvanje zdravstvenog stanja postavlja se pitanje je li uopće mjerljiva ušteda koju klubovi donose zdravstvenom sustavu? Uz izravne financijske uštede, štedi se i na drugim područjima, kada se ima na umu da se radi s cijelom obitelji, posebice djecom, i na taj način kod njih sprječavaju druge ovisnosti i brojni poremećaji u ponašanju.

Stručni tim ZKLA HNŽ

Aktivnosti Nade Matović, soc. pedagoga, stručne djelatnice u ZKLA Hercegovačko-neretvanske županije, u razdoblju od 2003. do 2011. godine

1. Stručna djelatnica dvaju klubova liječenih alkoholičara u Međugorju

2. Stručna djelatnica KLA „Mostar’’ i “Novi život“ u Mostaru

3. Voditeljica Obiteljske škole za prevenciju i liječenje alkoholne ovisnosti Međugorje

4. Voditeljica Obiteljske škole za prevenciju i liječenje alkoholne ovisnosti u Mostaru

5. Utemeljiteljica Obiteljske škole za kockarske ovisnosti u koju su uključeni i štićenici Zajednice „Milosrdni otac Međugorje“

6. Utemeljiteljica Obiteljskog kluba liječenih kockara s ciljem produženog liječenja

7. Koordinator i supervizor rada klubova u ZKLA Hercegovačko-neretvanske županije

8. Organizator supervizorskih sastanaka i različitih alternativnih programa

9. Voditeljica Sekcije za zdravo življenje s bogatim programom primarne prevencije različitih ovisnosti, zdravog stila življenja i različitih radionica

10. Edukator budućih djelatnika u klubovima liječenih alkoholičara u Mostaru, Međugorju i Konjicu

11. Pripremila za tisak dva Zbornika stručnih radova iz područja alkohološke i kockarske ovisnosti (literatura iz 32 „Alkohološka glasnika“, Zagreb 2008.-2009.)

12. Pripremila sa suradnicima radove: Primarna prevencija ovisnosti „Igrom protiv ovisnosti“ u predškolskim ustanovama (Nada Matović i Sandra Jovanović) i Primarna prevencija različitih ovisnosti preko nastavnih predmeta i drugih oblika obrazovnog rada (autori Nada Matović i Mubera Đaja)

13. Sudjelovala u izradi i distribuciji 3000 letaka „Sigurnost djece na internetu“ za predškolsku i školsku djecu namijenjenih primarnoj prevenciji

14. Napisala 120 skripta za „Alkohološku školu“ i edukaciju stručnih djelatnika

15. Organizator brojnih stručnih skupova ZKLA HNŽ „Vladimir Hudolin“ i Udruge za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja

16. Pružatelj kontinuirane podrška novim stručnim djelatnika pri uključivanju u rad KLA

17. Surađuje sa studentima Fakulteta za socijalni rad na planu primarne prevencije

Životopis Nade Matović, pročitajte ►►►►

IZ ŽIVOTA 

Moj život s ovisnikom o alkoholu

Naš zajednički život počeo je nakon sedam mjeseci poznanstva. Ni danas ne znam zašto smo se vjenčali, je to bila ljubav, mladost ili smo se svidjeli jedno drugome.

Prije braka neko vrijeme nismo pili kavu, a kamoli alkohol. Kada sam primijetila da moj suprug ima problema s alkoholom, prošle su gotovo dvije, tri godine. A oko godinu i pol kako je i sam to uvidio, ali nije bio dovoljno jak. To sam raščistila sa sobom. Pod utjecajem alkohola moj suprug nikada nije bio agresivan i vulgaran. Na početku je funkcionirao sasvim normalno, a kasnije je sve poslove obavljao usporeno. Kada je popio, bio je pričljiviji nego inače. U početku uopće nisam reagirala. Zadnju godinu, možda više nesvjesno, počela sam dizati ton, bila sam ljuta, nezadovoljna i tada su mi djeca znala reći: „ Što smo ti mi skrivili, deri se na njega.“ O tome smo mnogo puta razgovarali, zatim neko vrijeme nije ništa konzumirao, da bi se kasnije dogodilo isto. Stalno je padao u svojoj slabosti.

Moj suprug je na liječenje došao radi liječničkog pregleda za firmu. Liječnik je uvidio njegov problem i uputio ga na liječenje. Prihvatio je s malo gorčine, jer ga je bilo strah kako ću reagirati. Hoću li ga podržavati u rješavanju tog problema ili ću podršku uskratiti?

S mojim suprugom, nakon one prve reakcije šoka i probijanja leda, pošlo je nabolje. Idemo na klupske sastanke i na obiteljsku terapiju u bolnicu. Za sada sam zadovoljna, jer je on to dobro prihvatio, čak odlično. Primjećujem da je slobodniji i veseliji, kao da je odbacio neki teret koji je nosio.

Podržavam svog supruga i podržavat ću ga do kraja života, jer mi puno znači. Bez obzira kakve smo sve probleme imali, on je ipak čovjek kojeg volim.

Marija K.

Nikad nije kasno

Moj alkoholizam traje oko 28 godina, s povremenim prekidima dok sam išao na liječenje, čak 12 puta. Najduža apstinencija bila mi je dvije godine i onda sam opet pokleknuo. Počelo je s jednim pivom, a završilo je s tri godine neprestanog pijenja, dok opet nisam završio na liječenju.

U tih 28 godina dogodilo mi se puno ružnih stvari, od gubitka posla, razbijanja automobila, lomova kostiju i gubitka obitelji. Na kraju sam ostao sam. Sad barem mogu na miru razmišljati i zbrajati koliko sam na „dobitku“.

Tako sam se jedan dan zatekao u kafiću s frendom na pivu. Zazvonio mi je mobitel. Kad ono - moja kći. Mislio sam da se nešto dogodilo kada me zove, jer se nismo čuli godinu dana. „Tata, molim te, izađi iz birtije, ja sam vani.“ Izašao sam, a ona me zamolila, makar nisam bio pijan da promijenim birtiju, jer se ona tu mora naći sa svojim društvom. To me rastužilo, jer sam shvatio koliko me se moje dijete srami i koliko je boli sa mnom pretrpjela. Odlučio sam prestati piti, iako znam da će to biti teško za nekoga tko se liječio 12 puta, ali ni put pijanstva me nikuda ne vodi, nego u još veću propast i indolentnost prema životu i svemu što život pruža.

M. B.

◄ strana 14

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 15,16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES