početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 8-10

strana 11 ►
IZ KLUBOVA

14. godišnja skupština KLA „Prelog“

U Prelogu je dana 17.12.2011. godine u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, s početkom u 15 sati, održana 14. izborna godišnja skupština.

Dotadašnji predsjednik Stjepan Kavran razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto je imenovan Antun Kemec. Kavran i dalje ostaje u klubu, ovaj puta kao član Nadzornog odbora. Za tajnicu je imenovana Davorka Žvorc, a za blagajnika Drago Žvorc.

Skupštini je prisustvovalo 60-tak gostiju iz klubova iz Međimurja, Varaždina i Križevaca. Dragim gostima i nama veselje i blagdansko ozračje upotpunio je zbor grada Preloga „Maleni“, u kojem pjevaju dječica od 5 do 10 godina. Skupštini su prisustvovali djelatnici centra za socijalnu skrb, kontakt policajac i predstavnici medija.

Skupštinu je uspješno vodio dosadašnji predsjednik Stjepan Kavran.

Prisutnima se obratila i naša draga terapeutkinja dr. Dijana Uvodić- Đurić. Dodijeljena su i dva priznanja, i to za tri godine apstinencije gospodinu Željku, koji nije bio prisutan jer se nalazi u bolnici u Zagrebu, a za apstinenciju od 15 godina priznanje je dobio Rok Pavčec.

Poslije radnog dijela skupštine imali smo domjenak. Kolače nam poklonila Dušanka Medveja.

Zabavili su nas muzičari iz Cirkovljana, Ivek i Jožek, pa smo i zaplesali.

Očekivali smo i goste iz Zagreba, prof. Uvodić-Vranić, dragog nam Hasana Bašića, Dušicu i Damira, no nadamo se da ćemo se družiti na našoj 15. godišnjoj skupštini.

Vaš Rok i Manuela, KLA „Prelog“

Održana jubilarna 30. godišnja skupština KLA „Gornja Kustošija” i „Centar Kustošija”

U prostorima knjižnice „Vladimir Nazor” održana je dana 28. studenoga 2011. godine redovna godišnja skupština klubova „Gornja Kustošija” i „Centar Kustošija” koju tradicionalno već 30 godina zajednički održavaju ova dva kluba. Uz većinu članova obaju klubova, skupštini su prisustvovali i dragi gosti iz prijateljskih klubova iz Novog Zagreba, Susedgrada, Travnog, Sigeta, Prečkog, Selske ceste, Dubrave, Voltinog, Svetog Duha te niza drugih. Poseban gost bio je Zlatko Topalović, dopredsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba koji redovno prati rad klubova, a sam uspješno apstinira već gotovo 40 godina. U radu skupštine sudjelovale su i stručne djelatnice klubova - prof. Sanja Jelić, koja djeluje u klubu „Gornja Kustošija” i dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin iz kluba „Centar Kustošija”. Nakon opširnih izvještaja o radu klubova te izvještaja blagajnika i nadzornih odbora slijedila je dodjela priznanja za uspješnu apstinenciju: Hrvoju Horvatu i Zdenku Špoljaru za jednu godinu, Franji Mišiću za dvije godine, Anki Cindori, Draganu Grgiću, Ivanu Lisaku, Mili Žaniću i Nikoli Živkoviću za tri godine uspješne apstinencije, dok su priznanje za četiri godine uspješne apstinencije dobili Senka Petek i Josip Stanišak, a priznanje za pet godina Josip Petrovečki. Posebno treba istaknuti priznanje za 10 godina uspješne apstinencije koje je dobio Marko Petković i za 15 godina koje je dobio dugogodišnji tajnik kluba „Centar Kustošija“ Ivan Hustić.

Nakon toga se, uz čestitke i pljesak, razvila živa diskusija u kojoj su sudjelovali i gosti iz drugih klubova koji su pohvalili izvještaje o radu i posebno istaknuli uspjehe u radu obaju kluba, osobito izuzetno mali broj recidiva i redovito sudjelovanje svih članova u radu klubova. Gosti su također poželjeli mnogo sreće klubovima u nastavku njihova rada kao i što dulju i uspješnu apstinenciju svim članovima.

Potom je u prostorijama knjižnice održan prigodni domjenak uz ugodno druženje, koji je protekao u lijepoj i prijateljskoj atmosferi.

Senka Petek, prof., potpredsjednica KLA „Centar Kustošija”

Još jedan dan bez nje

Kroz maglu i kišu iznenađen jutrom

Tiho nestaje san.

Kao pahulja, znaš,

Kad doleti na dlan.

Telefon me budi, otvaram oči

Neki nepoznat glas.

I nad ovim gradom

Vjetar nosi oblake.

Prolazi još jedan dan bez nje.

Gorka kava neispijena

Posljednja cigareta još gori,

Događaj prošlog sna me mori.

Lagano oblačim kaput,

Izlazim iz stana, a kuda da idem

Ne znam ni sam.

Gdje god da pođem nitko me ne želi.

Okrećem leđa drugima

I pritišće bol u grudima.

Sjećanja me stižu.

Zahladilo je.

Vraćam se u svoj stan

Nije isto kao neki dan.

Prošao je još jedan,

Jedan dan bez nje.

Željko Vučković, KLA „Križevci“

Imaj me

Sanjaj me

U svojim snovima.

Zarobi me

u svom pogledu.

Zadrži me

u svom zagrljaju.

Zaledi me u svom poljupcu.

Imaj me

u svom životu.

Tomo Jakičić, KLA „Jasni vidici“, Oriovac

KLA ZVIRANJEK iz Mača osnovan je prije godinu dana

Klub liječenih alkoholičara „Zviranjek“ iz Mača proslavio je svoju prvu godišnjicu. Uz uspone i padove koje prolazimo, kao i svaki mladi klub, krećemo s velikim optimizmom u novu 2012. godinu. Zahvaljujemo svim klubovima koji nas hrabre i ulijevaju taj optimizam. S novom godinom i brojkom smo jači. U ovom broju želimo predstaviti samo neke od radova naše nove i vrijedne članice Blaženke Herceg.

Koliko vrijedim

Ne držim se izreke „koliko si bogat, toliko vrijediš“. I bogati nekada daleko u svom svijetu žele više i bolje. I možda nisu sretni.

I ja sam umišljala da nisam sretna. Da ništa ne vrijedim. Udaljila sam se od ljudi, obitelji, prijatelja. Stala sam na loptu i donijela odluku da se promijenim jer ću uništiti samu sebe i svoju obitelj. Otišla sam na liječenje. Šokirala sam se kad nam je terapeut rekao da zavežemo tri prsta na ruci i tako budemo nekoliko dana. I neka dobro razmislimo koliko vrijedimo mi sami, čitavi, sa svim što imamo. I stvarno sam razmišljala. Bog nam je dao bezbroj mogućnosti. Imamo noge. Možemo ići kuda god poželimo. Nismo vezani za krevet i ovisni o drugima. Kolika je to prednost. Imamo ruke kojima možemo raditi, stvarati. Nisu ukočene, naprotiv, veoma su pokretne. I njima možemo mnogo. Imamo pamet i bezbroj mogućnosti da je dobro iskoristimo. Nismo ni svjesni koliko toga možemo učiniti da nam život bude ljepši i ispunjeniji. Imamo potencijale kojih nismo ni svjesni. Život nam daje priliku i zato je treba iskoristiti. Nemojmo se prepustiti nostalgiji, željeti ono čega nemamo. Posložimo kockice u glavi. Malo pomalo sve će doći na svoje mjesto. Trebamo biti uporni. Imati vjere i snage i ono što je najteže - pobijediti samoga sebe. I da tako ostane uvijek. Tražiti i učiniti više i ne stati. Vjerujem da je On uz nas i prati nas kroz život i govori nam ustrajte. Vi to možete i shvatit ćete koliko vrijedite.

Izvor

Nedaleko od moga mjesta, u blizini Lobora, postoji prekrasan izvor. Pokraj izvora postavljena je klupica da oni umorni od pješačenja sjednu, odmore se, razmisle i nadive se prirodi.

I ja sam sjedila na toj klupici. Nisam primjećivala ljepotu prirode. Bila sam u nekom drugom svijetu, nezainteresirana za bilo što. S prijateljima koji su se podsmjehivali jer bila sam drugačija od drugih. Pila sam. Dojadio mi je taj život i donijela sam odluku. Ne ponovilo se. Danas sjedim na toj klupici i slušam žubor izvora. Izlijeva se u potočić. Dohvatim kamenčić i bućnem ga u vodu. Nasmijem se. Pa ja nisam ni znala da taj izvor živi. Isto kao i život. Izvire, teče, zapliće se, preskače prepreke. Kraj njega isto tako šuma živi. U njoj ptice i životinje. Lišće šumi svoju pjesmu. Kakav li je život tek noću kad hukne sova, čuju se različiti šumovi. Potočić prebroji zvijezde i dozvoli mjesecu da ogleda svoj odraz i namigne mu.

Danas sve to vidim i radujem se kad povedem unuke do izvora. Ispričam im neku priču, a oni se smiju sretni. I ja sam sretna.

Bila sam na liječenju. Drugačije živim, razmišljam, rješavam probleme. Zadovoljna su i moja djeca što se ponovno smijem i nisam mrzovoljna.

Upisala sam se u Klub liječenih alkoholičara „Zviranjek“ u Maču. Puno mi pomažu. Osjećam se da nešto vrijedim i zato im puno hvala.

Blaženke Herceg, KLA “Zviranjek”

Kineske poslovice

Novcem možeš kupiti kuću ali ne možeš mir u njoj.

Novcem možeš kupiti doktora ali ne možeš zdravlje.

Novcem možeš kupiti sat ali ne možeš vrijeme.

Novcem možeš kupiti položaj ali ne možeš ugled

Novcem možeš kupiti krevet ali ne možeš san.

Novcem možeš kupiti krv ali ne možeš život.

Novcem možeš kupiti knjigu ali ne možeš znanje

Novcem možeš kupiti seks ali ne možeš ljubav

Zagrljaj

Na našim skupovima promatrala sam jedan vid našeg ponašanja - kako se pozdravljamo - površno, formalno, uljudno ili srdačno. U velikoj većini pozdrav je srdačan - rukovanje, stisak ruke, koji poljubac i zagrljaj. O zagrljaju je riječ. Ovaj mali pokret ima veliki značaj u našoj svakidašnjici. Ne sam fizički čin zagrljaja, nego ono što prethodi i što ostaje nakon njega. Grlimo one koje volimo, koji nam pripadaju ili pripadamo mi njima, koje poštujemo, za kojima čeznemo. Uvijek je prisutna pripadnost. Grlimo kad smo veseli i tužni. UN, odnosno UNESCO, prepoznao je važnost ovog čina u životu čovjeka i jedan dan u godini određen je kao svjetski (međunarodni) dan zagrljaja, i to 21. siječnja. Kada dođemo kući, zagrlimo naše ukućane - ako su ljuti, odljutit će se; ako su veseli, bit će još veseliji. Moje zapažanje o našem ponašanju ima pozitivno iskustvo. Sve vas grli

Darinka Šlabek, KLA „Siget“, Zagreb

U sjećanje na

prof. dr. Vladimira Hudolina

(1922.-1996.)

Kao i svake godine, na dan smrti prof. Hudolina 26. prosinca, prim dr. sc. Željko Marinić, prof. Vlasta Hitrec, doc. dr. sc. Darko Breitenfeld i Damir Vodopivec pohodili su njegov grob.

Oproštaj od prijatelja

Bio si mi prijatelj, oslonac u životu, rame za plakanje, moj rukohvat. U mojim osobnim tragedijama dizao si me na noge i nisi dopustio da potonem, jer si znao da sam potrebna svojoj kćeri i majci i da se moram boriti za njihov život.

A tada kada si se ti teško razbolio.

Nisam ti mogla drugačije pomoći, osim mojim posjetima tebi i pričanjem glupih šala da bih te nasmijala.

Bio si vječni optimist koji je govorio da još mora puno toga učiniti u životu, ali okrutna smrt te oduzela od voljene supruge, djece i majke.

Dragi Branko - Braco, ja sam izgubila voljenog i iskrenog prijatelja, ali prava prijateljstva vječno žive u srcu.

Neizmjerno ti hvala i vidimo se tamo u nebesima.

Nada Rakočević, KLA „Lidija Paszko“, Zagreb

Priča o meni...

Imam troje djece, imam bivšeg muža, imam sadašnjeg polu-muža. Nemam auto, nemam posao, nemam vikendicu... Imam sebe.

Ne mogu reći da sam zbog alkohola puno izgubila, ali bila sam na dobrom putu da izgubim baš sve.

Bila sam dobra učenica, dobra radnica, dobra majka i nešto manje dobra supruga. Sve mi je nekako u životu išlo po planu dok se nisam rastala i onda liječila svoju grižnju savjesti i nezadovoljstvo alkoholom. Doslovno tako.

Život mi se nakon rastave pretvorio u hrpu problema i svakodnevne rasprave s novim partnerom. Troje djece, nova životna sredina, bolest nakon zadnjeg poroda, a podrške niotkud. Do određene granice sam se uspijevala nositi s time, ali sam počela pucati. Rasprave s mužem zbog ovog ili onog problema završavale bi udaljavanjem i mojim utapanjem u piću. Nisam nikada bila sklona alkoholu, ali sam se počela doslovno ubijati njime da se isključim i pobjegnem barem na neko vrijeme u svoj svijet.

Željela sam stabilnu obitelj, sretnu djecu i zadovoljnog muža, a iz dana u dan sam vukla krive poteze. Naposljetku sam završila i u Remetincu kao počinitelj nasilja u obitelji. Paradoksalno, jer ja sam se zapravo borila za tu obitelj. Ali kako?! Ne optužujem nikoga. Mogu samo reći da mi je pamet zakazala. A emocije dovele do kaosa...

Konačni rasplet je započeo nakon sudske mjere liječenja od alkohola: Ja i muž smo konačno uključeni u proces liječenja, imamo adekvatnu stručnu podršku i nadzor i stvari ne izmiču kontroli... Meni ne pada na pamet igrati se više alkoholom i koristiti ga kao sredstvo za smirenje... Osjetila sam da opet upravljam svojim životom. Osjetila sam snagu koju sam gubila zbog alkohola.

Ne mogu reći da je sve idealno. Životne prilike nisu mi se bitno promijenile, a trebam još i vratiti povjerenje okoline koja me doživjela kao alkoholiziranog monstruma. U Klubu liječenih alkoholičara „Travno“, čiji sam član od siječnja ove godine, znaju kako je trnovit put do uspješne apstinencije. Oni su mi velika podrška i uzor, a jednako i motivacija da još dugo, neovisno o sudskoj mjeri, surađujem u radu i edukaciji o problemima vezanim uz alkohol. Mnogo je liječenih alkoholičara koji svoje liječenje doživljavaju vrlo površno ili kao kratkotrajni proces. A to je zamka na koju mogu upozoriti stariji članovi i dugogodišnji apstinenti.

Alkoholizam nije usamljeni problem s kojim se nose pojedinci i obitelji – uglavnom dolazi u paketu s nekim drugim problemima. Liječenje od alkoholizma podrazumijeva dublje zadiranje u probleme i njihovo rješavanje. Poradite na što uspješnijem rješavanju tih problema! .

Nena V., KLA „Travno“

◄ strana 6

Alk. gl. 1 /2012 (193) str. 8-10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES