početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 6 /2011 (192) str. 16,17

strana 18 ►

STRUČNI PRILOG

ALKOHOLOŠKE DRUŠTVENE SMJERNICE

doc. dr. Darko Breitenfeld

Reklamiranje piva i „odgovorno mladenačko pijenje“

Svjetska alkohološka struka i znanost iznosi da je alkoholno reklamiranje štetno u svakom obliku, pa i puko promicanje alkoholnog proizvoda ili proizvođača, a kamoli zaostale, nezrele, cirkusantske, pubertetske, lukave promidžbe piva. Upravo pivo navodi mladež da pije kao što ih još više uvodno navode i slabija „voćna“ piva. Od raznih vrsta alkohola posebno je opasno pivo, jer svojom jeftinoćom omogućuje najlakše opijanje, pa je svjetski alkoholizam praktički postao pivskim. Svako piće iznad 2% alkohola je alkoholno piće, a ne hrana, jer kaloričnost bi i „nore“ gljive moglo uključiti u hranu. „Hranjivost“ alkoholnih pića je podmukla populistička, zbunjujuća politička podmetačima, a ne znanstvena činjenica. Smatra se da je alkoholna proizvođačka „briga“ za mlade lažna i opasna, a maloljetničko pijenje ne može biti odgovorno i mnogi se vesele da maloljetnici mogu posvuda piti slobodno kupljen i ugostiteljski uslužen alkohol. I mladi opijeni vozači počinju uskoro serijski pogibati svojom vikendskom, noćnom pijanom i razjarenom jurnjavom.

Alkoholnim multinacionalnim proizvođačima vjerojatno je osnovni cilj profit, sa što većom potrošnjom alkohola posvuda, pa se hvale sve većom proizvodnjom piva. Doduše povremeno se bezuspješno jadaju da ih država porezom uništava i unazađuje. Stoga je briga za odgovorno mladenačko pijenje alkohola najvjerojatnije gluma. Alkohol treba radi svega iznesenoga što više potiskivati, oporezivati i zabranjivati uz sveukupnu ispravnu edukaciju i drugu prevenciju. Najefikasnije je rano alkohološko liječenje (u klubovima liječenih alkoholičara i drugdje), ne samo mladih prometnih i drugih prekršitelja, već i njihovih ovisničkih roditelja, uz česte slučajeve obiteljskog zlostavljanja i zanemarivanja u svakom pogledu i mjeri.

NASTAVLJA SE....

Zbog tehničkog propusta u prošlom broju Alkohološkog glasnika, na stranici 19, iz tiska su ispušteni dijelovi članka “Najmučnije istine o alkoholizmu”. Članak objavljujemo u cijelosti, ispričavamo se i zahvaljujemo na razumijevanju.

Okruženje koje pogoduje pojavi alkoholizma

1. Cijelo društvo pije i s odobravanjem gleda na opijanje.

2. I članovi obitelji piju, on samo pije više.

3. Druži se s alkoholičarima.

4. Alkoholičar često pronalazi ženu koja je nespretna i kraj koje može piti.

IZ INTERVJUA S DOC.DR. BREITENFELDOM

PODMUKLE STVARI

Najmučnije istine o alkoholizmu

Zašto ste digli glas protiv pivske industrije?

Oni govore da poštuju zakonske odredbe i ne ciljaju na mladu populaciju, no osnovni cilj im je upravo dobiti mlade potrošače. Zato i rade nova pića. Pivo ima taj gorak okus, a u zadnjih pet do sedam godina, pivska industrija ga prikriva ubacivanjem voćnih sokova, te tako želi navući mlade ljude. Jer stari su takvi kakvi jesu, neće se puno mijenjati. Njihova osnovna želja je potaknuti mlade da piju. Pivo je, osim toga, najjeftinije alkoholno piće i brzo opija. To su shvatili svi alkoholičari u prvih mjesec dana opijanja. Zbog toga je svjetski alkoholizam, koji je nekad u određenim podnebljima bio uglavnom vinski, ili se temeljio na žestokim pićima, postao uglavnom pivski alkoholizam. Tako je u cijelome svijetu. To ne govorim ja, nego cijela stručna javnost.

Izjavili ste da u Hrvatskoj vlada alkoholno bezakonje. Tko je glavni krivac?

Stručnjaci zasad ne uspijevaju uvesti strože zakonske mjere oglašavanja, prije svega zbog političara. Politika je usko vezana uz alkohol. Vi ne možete promijeniti nečije uvjerenje, a da ga malo ne opijete. Osim toga, među političarima kao grupom je najveći broj alkoholičara, tako je širom svijeta.

Obitelj alkoholičara je žrtva, no radi li i ona greške koje otežavaju liječenje?

Obitelji rade najveću grešku ako zadrže alkoholne napitke u kući. Ljudi žele zadržati obraz, pokazati da su gostoljubivi i ponuditi alkohol gostima koji dođu. Trebali bi zapravo otvoreno reći da u kući ne drže alkohol jer je član obitelji liječeni alkoholičar, ili tek reći da ima bolesna jetra. Mogu ponuditi sve drugo. Ipak, 50 posto obitelji ne prihvaća ovaj savjet i drži alkohol u kući.

http://magazin.net.hr

Faktori zbog kojih je prevencija neuspješna

  1. Unatoč zakonu koji to zabranjuje, 90 posto maloljetnika kupuje alkoholne napitke u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

  2. Reklame za alkoholne napitke ciljaju prije svega na mlade (lijepo je piti, zabava, društvo). To bi trebalo zabraniti i dopustiti tek reklamu proizvoda, bez popratne priče koja zavodi

. 3. Sponzoriranje sportaša od strane proizvođača alkoholnih pića bi trebalo zabraniti, ali to si zasad mogu dopustiti samo bogate zemlje, poput Francuske. Stručnjaci se nadaju da će s vremenom biti uspješni, baš kao i oni koji su se borili protiv duhanske industrije.

  4. Političari su u velikom postotku skloni alkoholiziranju i ne rade na uspostavi koordiniranog i učinkovitog sustava prevencije.

Postupci u liječenju ovisnika o alkoholu

U postupcima, koji se primjenjuju u liječenju i rehabilitaciji alkoholičara mora sudjelovati ovisnik o alkoholu, njegova obitelj, ponekad i šira društvena zajednica. Prema spoznajama i iskustvima Zagrebačke alkohološke škole, postupci liječenja moraju se primjenjivati najmanje godinu dana, a rehabilitacije najmanje pet godina, tijekom kojih klub liječenih alkoholičara igra glavnu ulogu.

U prvoj fazi provodi se liječenje alkoholičara u užem smislu, u zdravstvenim ustanovama, a druga faza je nastavak praćenja i rehabilitacija u klubu liječenih alkoholičara.

Smatramo da se postupci, kao što su edukacija, obiteljska terapija i odlasci u klub liječenih alkoholičara, nezaobilazni u liječenju i moraju se provoditi u svim fazama. Obiteljska terapija provodi se u institucionalnim uvjetima, a postupak s obitelji u klubu liječenih alkoholičara.

U županijskim središtima potrebno je organizirati Centre za ovisnosti koji će organizirati i u široj društvenoj zajednici provoditi programe zaštite duševnog zdravlja i suzbijanja problema vezanih uz prekomjerno pijenje alkoholnih pića i ostale ovisnosti. Potrebno je iskoristiti sva moguća djelovanja, preko javnih glasila, radija i televizije, škole, radnih organizacija i javnih tribina, u smislu prevencije, ali i ranog otkrivanja i nastojanja da alkoholičari i drugi ovisnici što ranije pristupe liječenju i uključe se u dugotrajni rehabilitacijski postupak (nameće se potreba osnivanja klubova liječenih alkoholičara).

Smatra se da je alkoholičar uspješno liječen i rehabilitiran (i njegova obitelj), ako apstinira najmanje pet godina, ako bude uspješno uklopljen u obiteljsku i radnu sredinu te ako nema većih psihičkih problema.

S obzirom na liječenje, razlikuju se dva programa:

Minimalni program

• Liječenje u ustanovama, ako je usmjereno na liječenje alkoholičara.

• Uključivanje u klub liječenih alkoholičara (ako u njemu rade liječnik, socijalni radnik, psiholog ili medicinska sestra, dodatno educirani za rad u klubu liječenih alkoholičara i obiteljski postupak).

Liječenjem se NE može smatrati:

• bolovanje s eventualnom detoksikacijom,

• psihijatrijski pregled i pozivanje na kontrolu za 14 dana ili do mjesec dana, uz davanje sedativa,

• „aziliranje“ (hospitalizacija bez programa),

• samo davanje lijekova.

Kompleksni program

Kompleksni program odnosi se na složeni socijalno-psihijatrijski postupak u stacionaru, dnevnoj bolnici ili djelomičnoj hospitalizaciji organiziran po principima terapijske zajednice. Terapijska zajednica integrira sve postupke, iako se pojedini postupci provode i sami za sebe, kao primjerice grupna i individualna psihoterapija, klub liječenih alkoholičara itd.

Važne napomene

1. Program liječenja alkoholičara može biti uspješan samo u slučajevima:

- ako nisu izražene jače psihoorganske promjene

- ako nije prisutna retardacija težeg stupnja

- ako nije došlo do jačeg emocionalnog oštećenja

- ako nije izražena prejaka asocijalna i antisocijalna karakteristika osobnosti.

2. Ako se kod težih primarno neurotskih poremećaja i graničnih slučajeva mora primijeniti

dugotrajna i psihodinamski orijentirana individualna pa i grupna psihoterapija, bolje je takvo liječenje nazvati liječenjem primarnih psihičkih poremećaja nego liječenjem alkoholizma.

3. Programi liječenja moraju biti evaluirani i ekonomski prihvatljivi.

4. Upotreba psihofarmaka indicirana je u početnim fazama liječenja i kod ovisnika s

komorbiditetnim poremećajima.

5. U svim slučajevima kad se dijagnosticira alkoholizam, mora se odmah započeti s

liječenjem, uključujući obitelj ili najbliže osobe iz okruženja bolesnika.

6. Liječenjem alkoholizma ne može se nazvati ambulantno ili bolničko liječenje ireverzibilnih

alkoholičara (teški psihoorganski poremećaji sve do demencije ili trajno psihotično stanje). To je, zapravo, program trajne medicinske i socijalne skrbi.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

◄ strana 13

Alk. gl. 6 /2011 (192) str. 16,17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES