početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2011 (192) str. 13-15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Skupština KLA „Toplice“

„Ono što je iza nas i ono što je ispred nas, sitnice su u usporedbi s onim što u nama jest“. Ovim smo riječima pozvali naše prijatelje i goste na 9. godišnju skupštinu Kluba liječenih alkoholičara „Toplice“ iz Krapinskih Toplica, koja je održana 29. listopada 2011. godine.

Skupštini su bili nazočni prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber iz Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ iz Zagreba, g. Damir Vodopivec, dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, g. Zlatko Topalović, u ime KLA „Centar Tkalča“, dr. Ivan Jurinić, spec. obiteljske medicine iz Krapinskih Toplica, te predstavnici mnogih klubova liječenih alkoholičara i članovi njihovih obitelji: KLA „Zelina“, KLA „Kunagora“ iz Pregrade, KLA „Križevci“, OKLA „Videž“, KLA Zaprešić, KLA „Peščenica“, KLA „Osvit“ i KLA „Poštar“ iz Zagreba.

Početak skupštine i izvješće o radu kluba podnio je naš predsjednik g. Juraj Podolšak. U izvješću se osvrnuo na početak rada kluba, 5. travnja 2002. godine. Klub je službeno registriran nešto kasnije, uz nesebičnu pomoć liječnika specijalista psihijatrije, dr. Numana Husedžinovića, predstavnika Udruženih klubova liječenih alkoholičara KZŽ i KLA „Krapina“ i g. Ivana Grilca, tadašnjeg predsjednika KLA „Videž“ iz Huma na Sutli. Nadalje, osvrnuo se i na područje našeg sadašnjeg djelovanja, a to je područje Krapinskih Toplica, Velikog Trgovišća, Tuhlja i Klanjca, naše redovite sastanke u ljetnom vremenu od 19 do 20.30 sati i u zimskom vremenu od 18 do 19.30 sati.

Posebno je iskazao zahvalnost na podršci liječnicima obiteljske medicine, dr. Ivanu Juriniću iz Krapinskih Toplica, dr. Kseniji Bolfan i dr. Gordani Prljević te donatorima KLA „Toplice“.

Klub trenutno broji 18 stalnih članova te 2 povremena člana.

Stalni članovi su: Juraj Podolšak, predsjednik kluba, Milena Zebolc, potpredsjednica kluba, Rudolf Zebolc, Dragutin Jureša, tajnik kluba, Željko Jakoplić, blagajnik kluba, Dragutin Kos, Josip Horvatiček, Josip Lovrek, Mladen Kozina, Snježana Kozina, Mirko Tkalčević, Đurđa Golubić, Zvonko Filipčić, Robert Poljanec, Juraj Borošak, Josip Žnidarić, Ivica Vutmej, Mirjana Vutmej.

Povremeni: Josip Belošević i Albina Belošević.

Podjela priznanja bila je posebno emotivna za stručnu djelatnicu, Jasnicu Firšt-Petrišić, dipl.soc. radnicu. Priznanja su dodijeljena predsjedniku kluba Jurju Podolšaku za 10 godina uspješne apstinencije, kao i njegovoj supruzi za doprinos radu kluba, zatim gospodinu Dragutinu Kosu za 7 godina uspješne apstinencije, gospodinu Josipu Horvatičeku za 5 godina uspješne apstinencije, Rudolfu Zebolcu za 3 godine uspješne apstinencije, a njegovoj supruzi, gospođi Mileni Zebolc uručeno je priznanje za doprinos radu kluba. Josip Lovrek primio je priznanje za 3 godine uspješne apstinencije, kao i Dragutin Jureša. Željko Jakoplić je dobio priznanje za dvije godine uspješne apstinencije, Mladen Kozina za jednu godinu uspješne apstinencije, a priznanje za doprinos radu kluba dobila je i njegova supruga Snježana Kozina.

Plan i program rada kluba za 2012. godinu iznijela je gospođa Snježana Kozina, a njime je obuhvaćen i nastavak dobrog rada kluba, podjela kluba u dvije grupe i edukacije.

Kad su gosti dobili riječ, prisutni su istaknuli uspješnost rada kluba uz sve padove i uspone, naglasili dobar primjer uspješne apstinencije u osobi našeg predsjednika Jurja Podolšaka, te entuzijazam i podršku stručne djelatnice Jasnice Firšt-Petrišić. Prim. Vesna Golik-Gruber naglasila je važnost uspješnog nastavka rada kluba, a gospodin Topalović je posebno istaknuo osjećaj pripadnosti našem klubu kao i svim klubovima pod geslom „Svi smo mi jedna obitelj“ te potrebitost dolazaka u klub, bez kojeg ipak nema dugotrajne i čvrste apstinencije. Na kraju, završili bismo upravo riječima gospodina Zlatka Topalovića, „Svi smo mi jedna velika obitelj“. Srdačan pozdrav iz Krapinskih Toplica,

Jasnica Firšt-Petrišić, stručna djelatnica

Druga godišnja skupština KLA „Bistrina“ u Mariji Bistrici

Dana 5. studenoga 2011. godine održana je 2. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Bistrina“ u Mariji Bistrici. Klub je u dvije godine djelovanja postigao vrlo zapažene rezultate. Trenutno KLA „Bistrina“ ima 12 članova liječenih alkoholičara, a u klub dolaze i članovi njihovih obitelji. Stručni terapeut dr. Anita Sabolek, specijalist obiteljske medicine, vodi brigu da klub svojim djelovanjem bude prepoznatljiv u svojoj lokalnoj zajednici i šire te da svi članovi svojim pozitivnim stavovima prema apstinenciji budu nositelji borbe protiv alkoholizma. Iz izvješća o radu valja izdvojiti i aktivno sudjelovanje u društvenim događanjima. Članovi kluba sudjelovali su na malonogometnom turniru u sklopu manifestacije „Ljeto u Mariji Bistrici“, posjećivali su skupštine prijateljskih klubova liječenih alkoholičara ,ali i drugih udruga. Sudjelovali su i na Večeri pučke poezije u Slatini, na kojoj su se predstavili s novoosnovanim glazbenim sastavom „Apstinenti“ kojeg, uz članove kluba, čine i prijatelji KLA „Bistrina“. Iako skupština nije bila izborna, dosadašnji predsjednik Drago Beljak zamolio je razrješenje s dužnosti predsjednika zbog svojih obaveza. Za novog predsjednika izabran je Darko Kožić. Skupštinu su pozdravili i brojni gosti, načelnik Općine Marija Bistrica, gospodin Stjepan Muhek, dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, gospodin Damir Vodopivec, dopresjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije, gospodin Ivan Prokurica, patronažna sestra u Mariji Bistrici, gospođa Biserka Sviben, predsjednica Planinarskog društva „Grohot“ iz Marije Bistrice, gospođa Vesna Antolić, sponzori i prijatelji te članovi prijateljskih klubova: „Jezera“ iz Bedekovčine, „Stubica“ iz Donje Stubice, „Zviranjek“ iz Mača, „Veliki Tabor“ iz Desinića, „Kunagora“ iz Pregrade , „Nada“ iz Kotoribe , „Poštar“ iz Zagreba te KLA „Podsused“ i „Križevci“.

Na skupštini su dodijeljene diplome za apstinenciju. Za godinu dana uspješne apstinencije diplome su dobili Stjepan Kožić, Antun Milošić i Darko Kožić, za dvije godine Zvonko Čebuhar i Drago Beljak, a za pet godina Mirjana Šobak. Dr. Sabolek je, predajući diplome, čestitala svim apstinentima i članovima njihovih obitelji, poželjevši da se nikada više ne vrate ovisnosti o alkoholu. Na kraju je održan domjenak na kojem se posebno moramo zahvaliti našim sponzorima, Vatrogasnom društvu iz Marije Bistrice koje nam je ustupilo svoje prostorije, načelniku Općine Marija Bistrica koji je bio ponovno iznenađen našim radom i obećao da će u svakom pogledu pomoći našem klubu. Domjenak je protekao u dobrom društvu i s odličnim kulinarskim iznenađenjem koje nam je priredio gospodin Stjepan Jantolek, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se članovi benda „Apstinenti.

Članovi KLA „Bistrina“

11. godišnja skupština KLA „Jezera“

U subotu, 19. studenoga 2011. godine u prostorijama Srednje škole Bedekovčina održana je 11. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Jezera“ iz Bedekovčine. Skupštini je, uz članove kluba s obiteljima, prisustvovalo i osamdesetak gostiju. Iz Zagreba su se odazvali članovi klubova „Susedgrad“, „Knežija“, „Osvit“, „ZET Ljubljanica“, „Poštar“, ,Studentski grad“ i „Retkovec“. Došli su i članovi klubova „Videž“, „Zviranjek“, „Bistrina“, „Nada“ iz Kotoribe , „Sv.Ivan Zelina“ i KLA „Križevci“. Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti i osnivače KLA „Jezera“, g. Prokuricu i gđu Nadicu, g. Kroga i g. Peteka te predsjednicu Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije Valentinu Hanžek. Imali smo čast pozdraviti i dopredsjednika Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara g. Damira Vodopivca, dopredsjednika Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba g. Zlatka Topalovića, tajnicu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i prim.dr. Vesnu Golik-Gruber koji su nas svojim riječima punim zadovoljstva i potpore ohrabrili na našem putu apstinencije. Prigodnim pozdravnim govorom naš je član g. Gregurič otvorio skupštinu uz nastup Kulturno-umjetničkog društva Sv. Ivan Krstitelj.

Potom je slijedila himna klubova liječenih alkoholičara, nakon koje je predsjednik kluba „Jezera“ g. Srećko Herek podnio izvještaj o aktivnostima kluba. Klub ima 15 članova od čega deset obitelji i 5 samaca. Nažalost, imali smo tri recidiva, ali su oni ipak uspješno sanirani. Posjećujemo skupštine drugih klubova, sudjelovali smo na sportskim igrama u Kašini i Humu na Sutli. Održavamo prijateljske odnose s klubom iz Križevaca. Prisustvovali smo Kongresu Alpe Adria u Ptuju. Za još bolja upoznavanja organiziramo i izvanklupska druženja članova te kreativne radionice.

Zatim je gđa Katarina Marić blagajnica kluba podnijela financijsko izvješće, koje je prilično zadovoljavajuće, zahvaljujući projektu koji provodimo - „Trijezan čovjek odgovoran član društva“.

Nakon toga se stručni djelatnik kluba, g. Željko Postonjski, obratio gostima i zahvalio na odazivu i potpori. Kratko se osvrnuo na provedbu projekta, istaknuvši kako nam je projekt velika čast i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost. Potom je podijelio priznanja, i to: po jedno za četiri i tri godine apstinencije, tri za dvije godine i četiri za jednu godinu apstinencije.

Na kraju je gđa Marić još jednom svima zahvalila i pozvala prisutne na domjenak uz živu glazbu.

Štefica Šukec, tajnica KLA „Jezera“, Bedekovčina

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2011 (192) str. 13-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES