početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 18-20

početna ►

DOAJEN HRVATSKE ALKOHOLOGIJE

Aktivan i u mirovini

Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, prim.dr.med.

Darko Breitenfeld rođen je i završio cijelo svoje školovanje (Klasična gimnazija, Medicinski fakultet i glazbeno školovanje) u Zagrebu. Tu je stažirao, zatim je uslijedio prigradski terenski rad, specijalizacija iz neurologije i psihijatrije i kasnije redoviti posao u KBC "Sestre milosrdnice". Sin i unuci mu također polagano stasaju u tom pravcu.

Položio je specijalistički ispit iz neurologije i psihijatrije 1968. godine. Sudjelovao je u nizu dodatnih izobrazbi. U Klinici za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti radio je isprva kao odjelni liječnik, a kasnije kao šef Odsjeka i Odjela dnevne bolnice te Službe liječenja glazbom i drugih okupacijsko-kreativnih terapija. Nakon početnog u alkohološkoj ambulanti i dispanzeru, završio je niz seminara i poslijediplomski studij iz socijalne psihijatrije i alkoholizma. Doktorirao je na temu digitopalmarni dermatoglifi u muških liječenih alkoholičara.Osnovao je Referalni centar za alkoholizam Ministarstva zdravstva RH. Primio je i niz priznanja (začasni član HLZ itd.). Najveće mu je zadovoljstvo bilo susretanje sa stotinama obitelj koje sada žive sretnijim životom.

Predsjedao je Hrvatskim društvom za promicanje liječenja glazbom kao i Međunarodnim odborom za liječenje glazbom u socijalnoj psihijatriji. Također je bio predsjednik Udruge za promicanje stvaralačkog, trijeznog, umjerenog i zdravog života. Uz primarijat i doktorat znanosti, predavao je glazboterapiju na nizu fakulteta, više domaćih i stranih sveučilišta te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Sada na Edukacijskorehabilitacijskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta predaje Kreativne terapije i Patografije-psihopatologiju umjetnika i znanstvenika-skladatelja. U okviru četiristotinjak stručno-znanstvenih radova, stotinu radova objavljeno je na hrvatskom i trideset na engleskom jeziku iz područja patografija, četrdeset na hrvatskom iz područja medicine glazbenih izvođača, preko stotinu iz područja liječenja glazbom, a ostalih dvjestotinjak iz područja alkoholizma i psihoterapije. Koautor je u više stručnih knjiga te je izdao vlastite knjige (Kako pomoći djeci glazbom-paedomusicotherapia, Muzikoterapija odraslih, Alkoholizam-PlPA, Zdravstvene poteškoće glazbenika izvođača, te više knjiga iz područja patografije skladatelja i drugih umjetnika i znanstvenika. Organizirao je više od dvadeset stručno-znanstvenih simpozija iz područja alkoholizma, medicine i glazbe te jubilarni simpozij iz tog područja za 2010. godinu.

Sudjelovao je u desecima stručnih emisija u medijima.

Osim pojedinačnom, obiteljskom i grupnom psihoterapijom u liječenju ovisnosti, ali i kod poremećaja navika i umjerenosti, prakticira razgovorne i druge kreativne metode (glazbo-, fis-, arte-, pantomimu, psihosociodramu, biblioterapiju itd.). Sudjeluje u humanitarnim akcijama, osobito alkohološkog i preventivnog tipa, surađujući s vrhunskim stručnim i političkim činiteljima i osobama.

 U zadnje vrijeme je posvećen dijagnostičkom i stručnom radu na području prometa (i napose alkoholizma). Da bi u tome uspio, „progoni" medije. Iako se, površno gledano, uspješno time bavi, nažalost je to daleko od potreba struke pa od stotinu upućenih dopisa medijima niti desetak nije bilo objavljivano.

Zadnjih dvadesetak godina se posebno posvetio obnovi klubova liječenih alkoholičara i raznim oblicima preventive alkoholizma.

Osim na području alkoholizma osnovao je stotinjak KLA. Bio je predsjednik i član raznih društava i udruga (Alkohološko društvo HLZ, Zagrebačka zajednica KLA, glazbene sekcije HLZ).

Srednju muzičku školu iz područja solo pjevanja polazio je sedam godina i završio, a to mu je pomagalo u rješavanju kratkotrajnog razdoblja mucanja (bilo mu je onemogućavano da se kao Ijevak služi lijevom rukom). Ne posvetivši se otorinolaringologiji radi tretiranja medicinskih problema pjevača, koje je sam imao u smislu impostacije glasa, tijekom svoga neuropsihijatrijskog rada uvijek je nastojao biti blizu kreativnih i glazbenih stremljenja.

Ispočetka se bojao rada s alkoholičarima, od ranije sklon psihoterapiji, a kao odličan matematičar u neurološkoj topografiji i govornoj problematici: afazije, mucanje itd. Ipak je međutim našao i sam u sebi (uz suradnju i pomoć drugih) hrabrosti, ljudskosti i nadasve poduzetnosti da svojski prione poslu liječenja alkoholizma. I dalje gaji s njima poznanstva i prijateljstva, sudjelujući na značajnim obljetnicama. Želja mu je da za nekoliko godina sudjeluje u proslavi pedesete obljetnice svog rada u klubovima liječenih alkoholičara, što se podudara s pedesetom obljetnicom osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara u Hrvatskoj. Lijepo mu ih je često susretati, i privatno i javno, cijele obitelji liječenih alkoholičara i makar nakon dugog čekanja doživjeti od njih lijepe vijesti, kontakte i zahvalnost. Nikada nije požalio svoje alkohološko usmjerenje te smatra da ga je taj rad i kao zrelu osobu oblikovao i omogućio mu uspješno i zadovoljno druženje s ljudima.

Za vrijeme rata i poslije njega te nakon smrti svojih učitelja, stručnjaci i liječeni alkoholičari su surađivali i učinili ogromne napore da vrate rad klubova liječenih alkoholičara na moguću mirnodopsku razinu i tu je oko dvadeset godina volonterskim radom mnogo toga učinjeno. Zbog toga se mogao zadnjih pet godina posvetiti svojim drugim sklonostima, uz objavljivanje desetak stručnih knjiga iz područja kreativne patologije i terapije (medicina i glazba), te na području alkoholizma.

Uvijek se ispričava svim najbližima, obitelji, prijateljima i suradnicima da im ne pruža dovoljno vremena, jer je „sagorijevao" katkada i za sebe na životno manje važnim djelatnostima. Vjerojatno će mu to oprostiti.

Pred sobom je i u zadnje vrijeme gledao starije uspješnike: gđu Mataković-Wolf i gđu Matović, nedavno preminulog kolegu Botterija.

Nada se da će moći s obzirom na dob i unazađeno zdravlje uspjeti zaokružiti svoje ciljeve, jubileje te napredovanje u vlastitoj obitelji i uljepšati si ono što mu je od života još preostalo i dalje gledajući prema naprijed što vedrije, aktivnije i suradnički prijateljskije i do kraja svojih sedamdesetih godina.

D.B.

INTERVJU S DOC. BREITENFELDOM

IZ INTERVJUA S DOC.DR. BREITENFELDOM

Faktori zbog kojih je prevencija neuspješna

1. Unatoč zakonu koji to zabranjuje, 90 posto maloljetnika kupuje alkoholne napitke u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

2. Reklame za alkoholne napitke ciljaju prije svega na mlade (lijepo je piti, zabava, društvo). To bi trebalo zabranitin i dopustiti tek reklamu proizvoda, bezn popratne priče koja zavodi.

3. Sponzoriranje sportaša od strane proizvođača alkoholnih pića bi trebalo zabraniti, ali to si zasad mogu dopustiti samo bogate zemlje, poput Francuske. Stručnjaci se nadaju da će s vremenom biti uspješni, baš kao i oni koji su se borili protiv duhanske industrije.

4. Političari su u velikom postotku skloni alkoholiziranju i ne rade na uspostavi koordiniranog i učinkovitog sustava prevencije.

Podmukle stvari

Najmučnije istine o alkoholizmu

Zašto ste digli glas protiv pivske industrije?

Oni govore da poštuju zakonske odredbe i ne ciljaju na mladu populaciju, no osnovni cilj im je upravo dobiti mlade potrošače. Zato i rade nova pića. Pivo ima taj gorak okus, a u zadnjih pet do sedam godina, pivska industrija ga prikriva ubacivanjem voćnih sokova, te tako želi navući mlade ljude.

Jer stari su takvi kakvi jesu, neće se puno mijenjati. Njihova osnovna želja je potaknuti mlade da piju. Pivo je, osim toga, najjeftinije alkoholno piće i brzo opija. To su shvatili svi alkoholičari u prvih mjesec dana opijanja. Zbog toga je svjetski alkoholizam, koji je nekad u određenim podnebljima bio uglavnom vinski, ili se temeljio na žestokim pićima, postao uglavnom pivski alkoholizam. Tako je u cijelome svijetu. To ne govorim ja, nego cijela stručna javnost.

Izjavili ste da u Hrvatskoj vlada alkoholno

Okruženje koje pogoduje pojavi alkoholizma

1. Cijelo društvo pije i s odobravanjem gleda na opijanje.

2. I članovi obitelji piju, on samo pije više.

3. Druži se s alkoholičarima.

4. Alkoholičar često pronalazi ženu koja je nespretna i kraj koje može piti.

bezakonje. Tko je glavni krivac?

Stručnjaci zasad ne uspijevaju uvesti strože zakonske mjere oglašavanja, prije svega zbog političara. Politika je usko vezana uz alkohol. Vi ne možete promijeniti nečije uvjerenje, a da ga malo ne opijete. Osim toga, među političarima kao grupom je najveći broj alkoholičara, tako je širom svijeta.

Obitelj alkoholičara je žrtva, no radi li i ona greške koje otežavaju liječenje?

Obitelji rade najveću grešku ako zadrže alkoholne napitke u kući. Ljudi žele zadržati obraz, pokazati da su gostoljubivi i ponuditi alkohol gostima koji dođu. Trebali bi zapravo otvoreno reći da u kući ne drže alkohol jer je član obitelji liječeni alkoholičar, ili tek reći da ima bolesna jetra. Mogu ponuditi sve drugo. Ipak, 50 posto obitelji ne prihvaća ovaj savjet i drži alkohol u kući.

http://magazin.net.hr

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 18-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES