početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 6-10

strana 11 ►

IZ KLUBOVA

33. godišnja skupština KLA „Podravka“

Dana 10. rujna 2011. godine u Velikoj dvorani Podravke održana je 33. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Podravka“. Pozivu su se odazvali predstavnici mnogih klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i susjedne Slovenije. Prisustvovalo je šezdesetak uzvanika.

Na početku je održan kratak kulturno-umjetnički program u kojem je nastupila sopranistica Martina Evačić s duhovnim pjesmama, uz klavijaturnu pratnju gospodina Josipa Pankarića. U nastavku programa svoju poeziju kazivali su članovi Literarne sekcije KUD-a Podravka: Elizabeta Herceg, Katarina Švabek i Domagoj Švabek.

S nekoliko prigodnih riječi skupu se obratila dogradonačelnica Grada Koprivnice, gđa Vesna Želežnjak.

Na ulogu kluba liječenih alkoholičara osvrnula se gđa Katarina Budaj, dostručna djelatnica kluba. Izvješće za poteklo razdoblje i planove za buduće aktivnosti iznio je predsjednik g.Darko Brezak.

Na Skupštini je potvrđeno staro predsjedništvo: predsjednik kluba g. Darko Brezak, dopredsjednica gđa Snježana Lončarić, rizničarka gđa Božica Vukajlović, referentza sport g. Petar Vukajlović, a referentica za  kulturu gđa Katarina Švabek.

Najsvečaniji dio skupštine bila je dodjela priznanja apstinentima.

Pet godina apstinencije slave Mladen Kovačić i Petar Vukajlović, a deset godina Ivan Puklek.

Prisutni gosti iz različitih klubova obratili su se skupu s mnogo pohvalnih riječi za rad KLA „Podravka“.

Skupštinu je izvrsno vodila gđa Draženka Kovačić, koja je na kraju zahvalila svim sponzorima kluba: tvrtki Podravka d.d., Mesnoj industriji Danica d.o.o., Gradu Koprivnici i sindikatu PPDIV-a. Posebna zahvala je izrečena dostručnoj djelatnici gđi Budaj za volonterski rad u klubu.

Na kraju je održan domjenak u predvorju kompanije Podravka koji je protekao u ugodnom druženju svih prisutnih.

Domagoj Švabek, ing.

Trijezan čovjek odgovoran član društva

„Trijezan čovjek odgovoran član društva" naziv je projekta koji provode članovi Kluba liječenih alkoholičara „Jezera" iz Bedekovčine, pod pokroviteljstvom Hrvatske lutrije. Uz ostale izvanklupske aktivnosti nastavljamo tradiciju druženja s našim dragim prijateljima, članovima KLA „Mato Golubić" iz Križevaca. Tako smo pedesetak gostiju u nedjelju, 21. kolovoza, ugostili u Planinarskoj kući Majer, pod brijegom na kojem se nalaze ruševine Oštrc grada. Uz goste iz Križevaca, bili su tu i članovi KLA „Zviranjek“ iz Mača i naši dragi gosti iz Retkovca. Ukupno osamdesetak veselih, razdraganih i trijeznih ljudi. Nakon pozdravnog govora našeg predsjednika Srećka Hereka i dopredsjednika Marija Marića, osvježili smo se i isprobali slastice naših vrijednih domaćica. Potom smo krenuli u šetnju do Oštrc grada. Bilo je to više planinarenje za koje se nismo pripremili, ali izdržali smo. Ta dokazali smo da smo jaki. Po povratku gulaš i roštilj, traženje hladovine i naravno pjesma uz harmoniku. Prije povratka kućama naš se terapeut, gospodin Željko Postonjski potrudio i ndogovorio nam susret sa župnikom iz Lobora koji nam je u svetištu i arheološkom nalazištu Majke Božje Gorske ispričao povijest župe. Njegove duhovite opaske dodatno su nas oraspoložile. Rastali smo se u kasnim popodnevnim satima u ugodnom i opuštenom ozračju, uz dogovor o ponovnom susretu već na jesen.

Šukec Štefica, član KLA "Jezera".

Spomen soba poginulih branitelja Domovinskog rata - sjećanje na izgubljenu djecu

Ovoga ljeta, iako su vladale velike vrućine, nismo zanemarili naše izvanklupske aktivnosti. Okupili smo se krajem srpnja da posjetimo Spomen sobu poginulih branitelja Domovinskog rata koja se nalazi u samom centru Slavonskog Broda. Ideja koja je potekla od dr. Tatjane Bakula-Vlaisavljević, terapeuta i predsjednice Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije, zaista je hvale vrijedna.

Okupilo se u to ljetno predvečerje 50-tak članova i njihovih obitelji iz sedam klubova naše Zajednice. Većina nas nažalost nije nikada bila u Spomen sobi i prostorijama Udruge, a nalaze se u samom centru Slavonskog Broda.

Nisam znala što da očekujem i što ćemo vidjeti, a onda sam zastala na vratima, nekako zatečena. U nas je sa zidova Spomen sobe gledalo gotovo 400 lica. Mladih ljudi, nasmijanih dječaka. A više ih nema! Mlade je živote krvavi rat zauvijek progutao! Ispod slika svijeće i cvijeće. Jednostavan drveni križ, rad jednog roditelja. I nakon više od 20 godina čovjeka preplavi tuga i žalost.

Dočekali su nas članovi Udruge, vidjelo se na licima koliko su radosni što smo došli. Pozdravila nas je tajnica

Nevenka Racan, a nešto više o radu Udruge ispričali su nam dopredsjednici Josip Knežević, Đuro Dikanović i Adam Mutić, jedan od roditelja. Udruga je osnovana prije 18 godina i brojila je preko 400 članova, koliko je bilo i poginulih branitelja na području brodsko-posavske županije. Sada ih ima 327 jer su mnogi umrli ili odselili u druge krajeve, s obzirom da su roditelji sada većinom stariji ljudi. Temeljni zadatak Udruge je očuvanje tekovina Domovinskog rata od zaborava, čuvanje spomena na poginule branitelje i dakako međusobna pomoć i podrška. Sastaju se i druže u vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana, da zajedno obilježe značajnije datume, a također i dva puta

godišnje organiziraju hodočašća u neko od marijanskih svetišta. Tajnica Nevenka Racan u prostorijama je svakog dana od 8 do 15 sati za sve one koji trebaju bilo kakvu informaciju ili pomoć, a i za posjetitelje koji su nažalost sve rjeđi.

Jedna od najtežih tragedija u životu čovjeka je smrt djeteta. To je bol koju može razumjeti samo onaj koji ju je doživio. I samo oni si međusobno mogu reći: znam kako ti je, zajedno ćemo lakše proći kroz našu bol i zajedno ćemo dijeliti sjećanje na našu izgubljenu djecu. Zajedno ćemo čuvati uspomenu na njih i bit ćemo im zahvalni.

A mi? Razmišljamo li nekada o neprocjenjivoj žrtvi ovih sinova i njihovih roditelja? Jesmo li zahvalni na nama darovanom slobodnom životu u miru? Sjećamo li se prekinutih snova dok mirno šećemo obalom Save neke tople ljetne večeri? Odlazim sa bezbroj pitanja, tuge i zahvalnosti. Vjerujem da nisam jedina.

Ivanka Korparić, Predsjednica KLA „Novi Put", Slavonski Brod

U Klubu liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe zajedno obilježili apstinencijske godine

„Pobijedili smo alkohol“

Pod motom iz naslova, u Ribičkom domu ŠRD-a „Som“ u Kotoribi okupili su se članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ kako bi zajedno proslavili apstinencijske godine.

Osmero članova kluba skupilo je čak 108 godina nepijenja alkohola.

- Na naše zajedničko slavlje pozvali smo članove naših obitelji, naše vjerne prijatelje i sve one koji svojim radom doprinose boljitku kluba jer smatrajumo da im je u ovom trenutku mjesto među nama

 - rekao je u pozdravnom govoru predsjednik kluba Josip Forauer.

Klupska terapeutkinja Veronika Matotek naglasila je da su članovi sami odlučili na ovaj način obilježiti apstinencijske godine, da to bude odstupanje od običajnog, kada je pojedinac sam obilježavao, odnosno slavio godišnjicu svoje apstinencije. Ona je uz buket cvijeća obiteljima izrazila čestitke i izrekla divljenje za njihovu hrabrost i odlučnost kod zatvaranja vrata alkoholnom paklu i otvaranja vrata novom načinu života punog optimizma, radosti i veselja. Zamolila ih je da ustraju na svom novom putu na kojem su se uvjerili da je novi način života ljepši i zdraviji. Izrazila je žaljenje što u klub po pomoć ne dolaze još i mnogi drugi jer u Kotoribi postoji potreba da im klub otvori vrata i pruži suradničku ruku na putu prema ozdravljenju.

- Vi ste napravili iskorak, napravili ste nešto novo u obilježavanju apstinencijskih godina, to je nešto posebno pa vjerujem da će vas s vremenom slijediti i drugi klubovi.

- rekao je gost skupa dr. Ivan Dolenec, trapeut u KLA „Osmijeh“ u Donjoj Dubravi, i jedan od istaknutih hrvatskih alkohologa.

Čestitao je i terapeutkinji Veroniki Matotek koja unatoč umirovljeničkim danima već 15 godina zdušno radi u službi onih kojima je potrebna vodilja da izađu iz alkoholnog pakla i izdrže apstinenciju. Slavljenicima je poručio da budu ponosni što su pobijedili sebe, a pobijediti sebe je najteže.

Najviše godina apstinencije, čak 36, ima obitelj Vojvoda. Obitelj Jakupak je skupila 18 apstinencijskih godina i oni su najzaslužniji što je u Kotoribi osnovan klub. Obitelj Forauer je skupila 13 apstinencijskih godina, a njen član Josip je uspješan i dugogodišnji predsjednik kluba. S 12 godina nepijenja alkohola tu su bile obitelji Fundak, Radmanić i Rodek. Obitelj Pintarić ima trogodišnju apstinenciju, a obitelj Šebestijan apstinira 2 godine.

Bio je to dan protkan emocijama i zajedničkom porukom „Ne ponovilo se“, ali i pobjedničkim ponosom i zanosom.

Za 15-godišnje vođenje kluba članovi su u znak zahvalnosti svojoj voditeljici poklonili umjetničku sliku s cvijećem kao simbolom novog života.

M. Grubić

Kuhali bograč

Članovi Kluba liječenih alkoholičara "Nada" iz Kotoribe i ove su se godine odazvali pozivu svoje općine i sudjelovali na natjecanju u kuhanju bograča (kotlić). Manifestacija je to koja se priređuje povodom općinske proslave, Dana Kotoribe. Sudjelovalo je šesnaest mjesnih udruga među, kojim nisu osvojili značajno mjesto, ali su ostali prepoznatljivi po uniformiranosti, čime su privukli pozornost namjernika i ostalih natjecatelja.

- Važno je sudjelovati i odazvati seopćinskom pozivu. - rekao je klupski predsjednik.

Josip Forauer

Dragi „Alkohološki glasniče“!

Krajem mjeseca lipnja članovi umaškog „Obiteljskog kluba“, organizirali su jednu veoma lijepu i korisnu akciju pod nazivom „Vrtna rasprodaja“. Ideja je potekla nakon što smo zajednički zaključili da se mnoge stare stvari olako bacaju a pogotovo odjeća koja nam mjesecima, a ponekada čak i godinama nenošena visi u ormaru. Zašto se ne bi stoga jednom lijepom zajedničkom akcijom družili i angažirali članove da nakon proljetnog čišćenja stvari, odjeću, ukrase i knjige koje su dobre i upotrebljive prodamo drugima za nekoliko kuna umjesto da nam na tavanu, podrumima i ormarima zauzimaju mjesto?

Nakon podužeg istraživanja zakona i propisa odlučeno je da je za takvu vrstu akcije najbolje iskoristiti vlastiti privatni prostor u obiteljskoj kući jednog od naših članova, za što nisu potrebne nikakve posebneb dozvole. U nedjelju ujutro započeli smo s iznošenjem stvari u vrt. Svaki član je imao zadatak podijeliti reklamne letke. Možemo se pohvaliti da je čak i bez neke veće reklame bilo dosta interesa za ovu akciju, a najvažnije je u svemu što smo se ugodno družili uz kavu, voće i kolače!

Prodaja je tekla glatko i mnogi su prolaznici bili zainteresirani pogledati kakve sve stvarčice nudimo za nekoliko kuna. Dobili smo pohvale s mnogih strana, tako da sa zadovoljstvom vjerujem da će se ovo druženje ponoviti s još većim uspjehom!

Topli pozdrav svim čitateljima iz sunčanog Umaga,

Ksenija Mikulaš

12. sportski susreti KLA Koprivničko-križevačke županije

U najmanjem đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana, sa samo 110 stanovnika, održani su ovogodišnji, 12. po redu, Sportski susreti naše Županije.

Nedjelja, 4. rujna, dan kao stvoren za lijepo druženje i sportsko nadmetanje. Pozivu DZSA Đurđevac odazvali su

se svi naši klubovi. Skupilo nas se stotinjak dobro raspoloženih za još jedno zajedničko druženje. Uz standardne sportske discipline, mogli smo prošetati do prave vodenice, obići sve postaje križnog puta, prošetati do izvora u šumi,

koji je nažalost zbog suše trenutno suh, tako da je ovo druženje proteklo u dobrom, veselom i opuštajućem tonu. Bilo je puno djece, što je možda i najveća vrijednost ovogodišnjih susreta, jer se nadamo da će upravo ti najmlađi imati najviše koristi od naše apstinencije. Za kraj valja spomenuti da su domaćini, usprkos poslu i brizi oko priprema i organizacije, uspjeli u sportskom dijelu odnijeti ukupnu pobjedu. Hvala svima na trudu – ovaj susret nam je ostao u lijepom sjećanju!

Vidimo se dogodine na sljedećim susretima, kojima je KLA „Podravka“ domaćin.

Snježana Karlović, KLA „Križevci“

◄ strana 3

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 6-10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES