početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 2

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 3-5

strana 6 ►

STRUČNI PRILOG

Alkohol i medijska propaganda

Mr.sc.dr. Davor Moravek,

*neuropsihijatar, KBC “Sestre milosrdnice”, Zagreb

Zadnjih godina bilježimo porast potrošnje pojedinih alkoholnih pića, ponajviše piva, a u zadnje vrijemevoćnih piva, dok problem pijenja među mladima ostaje značajan društveni problem. Stoga je, uz svepreventivne mjere koje se poduzimaju, a vezane su uz ovaj problem, potrebno razmotriti sadašnje stanje marketinga i odnosa masovnih medija.

Problem pijenja u masovnim medijima u Hrvatskoj višegodišnje je reguliran brojnim propisima. Postoji zabrana reklamiranja (oglašavanja) alkoholnih pića (regulirano člankom 56 Zakona o Hrani, NN 107/03) no iz ovog je izuzeto reklamiranje piva, vina i voćnih vina. Kako raste upravo potrošnja piva, dok oni alkoholni proizvodi koji se ne reklamiraju pokazuju znatan pad potrošnje – postavlja se pitanje ima li na količinu ukupnog popijenog pića utjecaj upravo marketing?

Pojedini stručnjaci su kritični prema ovom fenomenu, te upozoravaju na to da dio pića (posebice pivo) možda troše turisti, koji zadnjih godina u većem broju posjećuju Hrvatsku.

S druge strane, industrija piva, i to svi proizvođači piva u Grupaciji pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, još su 2005. godine izradili Kodeks odgovornog marketinškoga komuniciranja, a 2010. godine ovaj kodeks je pooštren u cilju aktivnog promicanja visokih etičkih standarda marketinške komunikacije proizvođača piva u Republici Hrvatskoj.

Reklamne poruke o pivu ne smiju se upućivati maloljetnicima niti prikazivati maloljetnike kako konzumiraju pivo. Reklamne poruke o pivu ne smiju promicati pivo u medijima, programima ili događaji ma koji se obraćaju maloljetnicima. Reklamne poruke o pivu ne smiju: ohrabrivati pretjeranu ili neodgovornu konzumaciju, niti predstavljati apstinenciju ili umjerenost na negativan način, sugerirati povezanost s nasiljem, agresivnim ili protudruštvenim ponašanjem, niti poticati agresivno ponašanje, pokazivati ljude koji se čine pijanim, ili na bilo koji način impliciraju da je pijanstvo prihvatljivo.

U skladu s odredbom članka 2., stavka 1.b Smjernica 2000/13/EC od 20. ožujka 2000. godine o približavanju zakona koji se odnose na deklariranje, prezentacije i reklamiranje hrane u zemljama članicama, reklamne poruke ne smiju pivu pripisivati svojstva sprečavanja, tretiranja ili liječenja ljudskih bolesti niti upućivati na takva svojstva.

Ovaj pozitivni pomak, te intencija industrije alkoholnih pića da bude važan čimbenik u definiranju pravila te njihova želja da provode “edukaciju” odnosno da problem pijenja alkohola prebace iz sfere samog sredstva na nivo osobne odgovornosti te promicanje “odgovornog pijenja” ostavlja otvorenim brojna pitanja.

Naime, je li samo pijenje problem, uz postupnu sve veću potrošnju, kroz duži niz godina i u kojoj mjeri izloženost reklamnim porukama odnosno povezivanje pijenja s pojedinim pozitivnim  obrascima ponašanja može dovesti do veće prevalencija same alkoholne ovisnosti?

Postoje brojne studije koje ukazuju da sama edukacija o “umjerenom pijenju” nije dostatna. Istraživanja ukazuju da je oglašavanje povezano s korištenjem alkohola kod mladih, posebice s inicijacijom pijenja i opasnih obrazaca pijenja. “Lažna propaganda” kao propagiranje da proizvod sadrži nisku količinu alkohola kada se konzumira u miješanim pićima (koktelima) ili ukoliko se cilja na ranjive skupine. Sam marketing pića i hrane je s druge strane reguliran međunarodnim sporazumima (WTO - GATS) Svjetske Trgovinske Organizacije, koji su doveli do liberalizacije međunarodne trgovine hranom i pićima, a to je dovelo i do toga da pojedine zemlje članice sporazuma (pa i članice EU odnosno EEP) ne mogu više postavljati selektivne barijere kontrole i državnog monopola nad prodajom alkoholnih pića. Primjer toga su svakako Švedska, Norveška te Quebec u Kanadi.

Zdravstveni rizici moraju stroga biti vrlo jasno definirani i obrazloženi kako bi se mogla pooštriti regulativa odnosno smanjenje dostupnosti alkoholnih pića. Smatra se da se oko 3,8% svjetske smrtnosti odnosno 4,6% invaliditeta / godine mogu povezati s posljedicama pijenja alkohola. Glavni rizici uključuju alkoholizam, probleme s upravljanjem motornim vozilima, povrede, fetalni alkoholni sindrom, ali ne može se isključiti rizike vezane uz umjereno pijenje.

Povećanje cijene alkohola općenito gledano, vodi do smanjenja konzumacije, no promatrano tek dugoročno. Promatraju li se zemlje s najnižom cijenom alkohola u EU, a to su Njemačka i Rumunjska, vidi se da je u Njemačkoj cijena alkohola najniža, a i količina popijenog alkohola je među najvećima. Istraživanja ukazuju da bi u Engleskoj povećanje cijene jedinice pića na minimalno 0,56 Eura dovelo do smanjenja količine popijenog alkohola od 10,3% za rizično pijenje, a u općoj populaciji za 6,9%. S druge strane, švedske studije su ukazale da ukoliko je povećanje cijene pića selektivno, tada raste potrošnja jeftinijih pića.

Utjecaj reklama na mlade predmet je rasprava. Mladi ljudi su izloženi reklamama za alkoholna pića, jer se ona reklamiraju kao i drugi proizvodi. Iako ove reklame ne moraju biti izravno upućene mladima, mogu dovesti do ranijeg početaka pijenja, veće konzumacije i uslijed toga veće štete. Ti su fenomeni dokazani na isti način kao i za duhanske proizvode te reklamiranje “brze hrane”.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se daleko strože provodi politike dostupnosti alkohola maloljetnicima i koje imaju nižu stopu pijenja među mladima od većine europskih država, analize su ukazale da bi potpuna zabrana reklama za alkoholna pića mogla smanjiti mjesečnu stopu pijenja među mladima za 24% a periodička opijanja za čak 42%. Ispitivanja u Novom Zelandu, na kohorti mladih u dobi od 13 do 15 godina ukazale su da izloženost reklamama za alkoholna pića u dobi od 15 godina značajno povećava pijenje piva u dobi od 18 godina. Kod djevojčica u dobi od 13 godina prisutna je negativna asocijacija prema pijenju. Nije se pokazalo da bi reklame imale značajan učinak na pijenje vina ili žestokih pića, bez obzira na spol.

Problem svakako predstavlja i činjenica da proizvođači piva često sponzoriraju sportske događaje, što posebice kod mladih muškaraca, zainteresiranih za sport, dovodi do značajno većeg izlaganja pozitivnim marketinškim porukama.

Zbog svega navedenog, uloga marketinga u zemljama EU te politika mjera za smanjenje potrošnje alkohola morala bi u značajnijoj mjeri biti usmjerena na opće populacijske posljedice, a ne samo izbjegavanje reklamiranja rizičnim skupinama.

Kako bismo razmotrili sadašnje stanje marketinga u Hrvatskoj, kvalitativnim ispitivanjem započeli smo istraživanje kojim obuhvaćamo skupinu rizičnih potrošača koji su u procesu liječenja problema vezanih uz alkohol i njihove obitelji. (Istraživanje provode Davor Moravek, Vesna Golik-Gruber i Kristina Kraljević, psiholog). Za sada su nam poznati preliminarni rezultati ove pilot studije, koje ovdje prikazujemo.

Što se tiče reklamiranja pića mladima, svi ispitanici podržavaju strogu zabranu reklamiranja mladima (pojedini čak predlažu ukoliko se reklame ne zabrane, da se emitiraju nakon 22 sata) jer drže da bi reklame mogle “direktno nagovarati mlade”.

Kad ih se pita na njihovu podložnost reklamama, većinom ne drže da na njih reklame imaju znatan utjecaj.

Kao omiljene reklame navode da im se sviđaju reklame za zdravu hranu i “drugačije” reklame koje imaju telekomunikacijske kompanije. Ovi odgovori ukazuju da se svjesno bolje pamte poželjne reklame odnosno one sa dozom šokantnosti.

Zanimljivo, nitko od navedenih ne navodi da TV reklame za alkoholna pića na njih imaju štetan utjecaj, te da bi ih one ponovno mogle vratiti pijenju.

U terapijskoj zajednici često imamo priliku vidjeti da se nosi sponzorska odjeća, s natpisima pojedinih korporacija koje proizvode piće, no na svjesnoj razini ti su natpisi liječenim alkoholičarima – “nevidljivi”.

Raspravimo li ovaj problem u literaturi, vidljivo je da su istraživanja ukazala na to da posjedovanje sponzorskih proizvoda (majice, kape i drugo) može biti poticajno za pijenje odnosno početak pijenja kod mladih, isto kao i izloženost natpisima na prodajnim mjestima.

Izloženost reklamnim porukama, kako kod mladih tako i kod osoba koje imaju obrasce rizičnog pijenja, kako se pokazalo, može dovesti do povećane potrošnje pića. Problem dostupnosti pića utječe na obrasce pijenja.

Međunarodna trgovina i multinacionalne kompanije zbog većih troškova transporta iz daljine, preferira proizvode iz većeg cjenovnog ranga i bolje kvalitete. Lokalni proizvodi, te pogotovo domaća proizvodnja za vlastite potrebe stoga stagnira ili opada, i to je općeniti trend, no kod alkoholnih pića to dovodi do bitnih promjena u obrascima pijenja. Je li sadašnje stanje gdje industrija pića, posebice piva, koja nastoji nametnuti određena pravila igre, a koju vode velike multinacionalne kompanije, odgovarajuće, ili bi ipak zemlje Europe mogle učiniti više? U trenutku dok raste problem pijenja mladih i ukupna potrošnja piva, moramo si postaviti pitanje je li osim individualne odgovornosti, ipak potrebna i viša razina društvene odgovornosti.

S INTERNETA

NTL Grupa i Zagrebačka pivovara protiv prodaje alkohola mladima

Na 150 prodajnih mjesta NTL grupe širom Hrvatske danas je krenula kampanja pod sloganom 'Razmisli - Poštuj mlade, reci im ne!', kako bi se dodatno potaknula svijest javnosti o štetnim posljedicama maloljetničke konzumacije alkohola.

- Vizija nam je pozicionirati se kao prvi glas odgovornog konzumiranja alkohola. NTL grupu kao partnera u  ovojkampanji prepoznali smo jer dijelimo isti stav kad su u pitanju maloljetnici i alkohol. Nadamo se da će i ova naša kampanja pomoći u edukaciji mladih o iznimno štetnom djelovanju prekomjernog pijenja alkohola u bilo kojoj dobi - izjavio je Sergey Yeskov, predsjednik uprave Zagrebačke pivovare. Kampanji je prethodila edukacija zaposlenika i prodajnog osoblja NTL Grupe o ciljevima kampanje jer su oni izravni 'ambasadori' kampanje, odnosno glavni pokretači prema krajnjim kupcima. Službena promotivna kampanja podizanja svijesti trajat će do kraja ove godine. Predsjednik uprave NTL grupe Martin Evačić istaknuo je kako NTL Grupa, sa svojom mrežom od 150 maloprodajnih odjekata, osigurava izvrsnu logističku podršku i pridonosi ostvarivanju cilja akcije.

- Maloljetna osoba ne može kupiti alkohol. Ova kampanja služi kao podizanje svijesti maloljetnih osoba da ima je alkohol nedostupan - zaključio je Evačić. Tina Puhalo Grladinović naglasila je glavne motive za pokretanje kampanje, a to je obveza biti lider i u poticanju odgovornog konzumiranja alkohola. Vjerujemo da zloupotreba alkohola može imati negativne posljedice na zdravlje mladih ljudi koji ispod određene dobi teže mogu donijeti odgovorne odluke o konzumaciji alkohola. Razlog za pokretanje kampanje su i rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj koji su, među ostalim, pokazali da mlađe generacije ulaze u najrizičniju skupinu russia bridepivovare, Martin Evačić, predsjednik uprave NTL grupe i Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare.(Saša Jokić)

Izvor: www.liderpress.hr (2009)

◄ strana 2

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 3-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES