početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 17-20

početna

IZ KLUBOVA

12. godišnja izborna skupština KLA „Osmijeh“ iz Donje Dubrave

Pljesak apstinentima, zahvala terapeutu

Na 12. redovnoj godišnjoj skupštini Kluba liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave, koja je imala i izborni karakter, jer je s funkcije predsjednika odstupio Alojz Ujlaki, za novog je predsjednika izabran Željko Kuzmić. Tajnik je i dalje ostao Miljenko Hajdinjak, a blagajnik Mijo Marđetko. Bili su to izbori formalne prirode, jer je g. Kuzmić već ranije naslijedio Ujlakija, pa je bio i podnositelj izvješća o minulom jednogodišnjem radu. Skupština je održana u prostorima mjesnog NK „Dubravčan“ i okupila je rekordan broj sudionika, odnosno gostiju iz svih međimurskih klubova i onih iz sjeverozapadne Hrvatske.

U klub danas dolazi 10 obitelji i 5 samaca iz Donje Dubrave i okolnih mjesta, pa čak i susjedne Podravine. To je dovoljno, ali i premalo, uzmemo li u obzir saznanje koliko se danas pije - istaknuo je Kuzmić. Rekao je da u klubu uspješno provode obiteljsku terapiju pod vodstvom vrsnog terapeuta dr. Ivana Dolenca. Svi postignuti uspjesi, kojih srećom ima, pripadaju upravo „srcu“ kluba, njihovom doktoru. Kako u svakoj udruzi ima problema, on je najvećim istaknuo recidiv kojem podliježe članstvo koje je zakoračilo o njihov klub, ali je ubrzo i prekoračilo prag izlaska iz sredine koja život znači. Predsjednik je dodao da su korijeni kluba u Svetoj Mariji, u klubu „Zdrav život“ iz kojeg su se odvojili 1997. godine od kada samostalno djeluju. Ponosan sam i sretan što mogu raditi s obiteljima i pojedincima koji su pobijedili sebe, odnosno alkohol. Pobijediti sebe je najteže, ali je to najveća i najslađa pobjeda koja traži da čovjek promijeni sebe, svoj način i stil života - naglasio je u svom izlaganju terapeut. Osvrnuo se na sve prisutniji problem pijenja kod mladih, a trendom je postalo da sve više piju i žene. Postavlja se mnoštvo pitanja kako tome doskočiti. Srećom, radi se na tome, ali je stanje iz godine u godinu sve gore. Osvrnuo se na anonimno istraživanje koje je proveo prije 15 godina kad je odnos konzumiranja alkohola bio 2:1 u korist muške populacije, a danas je izrazio bojazan da taj omjer sigurno ne bi bio takav. Na kraju svoga izlaganja terapeut Dolenec je poručio: Želimo njegovati osmijeh, on ništa ne košta, ali mnogo daje!

Najsvečaniji trenutak skupštine bio je kada su dijeljena priznanja za godine nepijenja alkohola. Obitelji izlaze pred publiku, bez imalo ustručavanja pričaju o svom životu u alkoholnom paklu, izlasku iz njega i sadašnjem životu. Mnogi od njih su ponavljali: „Vama doktore puno hvala, neka vam Bog plati!“

Priznanja im je uz simbolični cvijet podijelio sam terapeut. Za 2 godine apstinencije priznanje je dobila obitelj Zvošec iz Donjeg Vidovca, za 4 obitelj Mihoci iz Čukovca, obitelji Jurak iz Donjeg Vidovca i Smolek iz Goričana dobile su priznanje za 5-godišnju apstinenciju, a obitelji Herc iz Svete Marije i Kuzmić za 10 godina nepijenja alkohola. Obitelji Ujlaki iz Donje Dubrave priznanje je pripalo za 15- godišnju apstinenciju. Priznanje za 20 godine apstinencije dobila je Ruža Nemet iz Donjeg Vidovca koja je na apstinencijskom putu pratila svog pokojnog supruga, a ona kao udovica svejedno već 7 godina dolazi u klub jer joj je on, kako je rekla, melem za životne rane.

Uvod u skupštinu je bio nastup djece i unuka članova kluba pa su tako zasluženim pljeskom i čokoladom

nagrađeni Emil, Judita i Vilim Herc, Mario Cmrk, Lucija Marđetko i Domik Klarić.

Posebno iznenađenje su priredili članovi Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava izvevši himnu liječenih alkoholičara.

Mladen Grubić

Naših 18 godina

Subota, lijep sunčan dan 2.4.2011. u 18.00 sati. Vrijeme je u kojem naš klub održava redovite tjedne sastanke, ali danas je drugačije, ljepše i svečanije. Povodom prvog travnja, Dana klubova liječenih alkoholičara, kao i 15 godina rada Kluba „Nada“ u Kotoribi, ugostili smo članove klubova „Zdravi život“ iz Svete Marije i „Osmijeh“ iz Donje Dubrave, zajedno s njihovim stručnim djelatnicima, gospođom Marijom i dr. Dolencom. Ima nas mnogo, ali mnogih nema među nama. Sjetila sam se Franje, Katarine, Josipa, Ivana, Šanšija, Fanfija, Pigaca, Slave, pa opet Franje, Nikole, Matije. Njih nema, ali sam u mislima s njima. Smrt ih je otrgla iz naše sredine. Pitam se: Je li Bog pravedan? Pa to su sve bili dobri i vrijedni ljudi, puni topline. Svi su nas, mojeg supruga Antuna i mene, prihvatili s puno pažnje i ljubavi u naš prvi klub, „Zdravi život“ u Svetoj Mariji. Oni su nam prvi pružili podršku, uputili riječi utjehe i ohrabrenja. Dali su nam nadu da čovjek može sve samo ako to žarko želi. Pune tri godine imali smo zajedničke izlaske svakog petka ili ponedjeljka. Naime, meni je svaki odlazak na sastanak kluba predstavljao jedan dobar izlazak u dobro društvo. Nažalost, život je takav kakav jest, okrutan, pun problema i iznenađenja, a na nama je da ga, unatoč svim mogućim poteškoćama, pokušamo pretvoriti u nešto lijepo i nezaboravno. Hvala svima njima, a i onima koji su danas s nama, na nesebičnoj ljubavi i vremenu što su nam dali. Janica me nazvala sestrom. Nemir u srcu koji sam osjećala u početku druženja i neopisive tuge, nestali su i zamijenila su ih radost i sreća. Zar me netko toliko voli da me zove sestrom? Zar to nije divno?

Vratila sam se 15 godina unatrag i sjetila se svih problema na koje smo nailazili jer smo željeli svoj klub u Kotoribi. Ali, kao što sam rekla, ako nešto žarko želiš to ćeš i ostvariti. Sve nedaće smo davno zaboravili, a ostala su samo lijepa sjećanja na sve one koji su nam pružali podršku - od Općine Kotoriba, župnika Blaža Horvata, stručne pomoći dr. Ivana Dolenca i starijih apstinenata iz Kotoribe, a najviše od naše stručne djelatnice Veronike Matotek, koja se prihvatila tog posla i već ga obavlja punih 15 godina, te cijele njezine obitelji koja ima razumijevanja za nju, ali i za nas. Napravili smo nešto što ćemo, kad mi odemo, ostaviti mlađim naraštajima. Ostavit ćemo im nešto neopisivo vrijedno, a to su sreća, mir, ljubav i razumijevanje u njihovim obiteljima. Danas imamo mjesto gdje slobodno možemo izraziti svoje misli, tugu, ljutnju, želje, probleme i frustracije. Sve to možemo podijeliti s našim prijateljima iz kluba, a naši stručni djelatnici su uvijek tu da nas slušaju i ohrabruju. U tom smislu bile su i poruke naših stručnih djelatnika s ovog druženja. Nakon četverosatnog druženja razišli smo se bez mnogo riječi, ali puna srca. Tople zagrljaje naših prijatelja ponijeli smo svojim domovima. Nisam spavala cijelu noć. Toliko sam toga željela svima reći, a nisam rekla baš ništa. Je li topli zagrljaj dovoljan da im iskažem svu svoju sreću koju sam osjetila družeći se s njima? Mislim da jest.

Zlatica Jakupak, supruga liječenog alkoholičara KLA „Nada“, Kotoriba

Terapeutski sastanak Kluba „Nada“ Kotoriba uz Vuzmenku

Drugu godinu zaredom članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe svoj su terapeutski sastanak održali na Veliku subotu uz Vuzmenku. Ekološki sastavljenu Vuzmenku pripremio je njihov predsjednik Josip Forauer, koji ju je u svom velikom voćnjaku i zapalio. Dugo, vrlo dugo je ona gorjela, pa je to bila prigoda za prisjećanje Isusovih muka, ali i prisjećanje na njihove patnje koje su prošli kroz alkoholni pakao. S članovima kluba bili su članovi njihovih obitelji, obišli su ih i mnogi prijatelji i znanci, simbolično im dajući potporu u njihovoj daljnjoj apstinenciji. Ovakav vid okupljanja pokazuje još jedan segment našeg zajedništva- rekla je kratko njihova terapeutkinja Veronika Matotek, izrazivši radost što je s njima bio i zamjenik općinskog načelnika Dobriša Zvošec. Kada je vatra izgorjela, okupljeni su se našli za zajedničkim stolom bogatim slasticama koje je pripravila njihova domaćica.

Blaženka Forauer

IZ TERAPIJSKE ZAJEDNICE

Izlet na Medvednicu

U Dnevnoj bolnici Odjela za liječenje ovisnosti o alkoholu u proljeće tradicionalno nastavljamo s terapijskim programom tjelesnih aktivnosti u prirodi. Za početak našeg hodanja i rekreativnih aktivnosti odabrali smo na Medvednici Kraljičin zdenac i Lugarsku kuću.

Kroz ovaj način terapijskih aktivnosti, svakom se pacijentu nastoji pomoći i približiti pozitivne učinke hodanja ili planinarenja kroz šumu na njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Ova druženja nastavljamo uz gitaru i pjesmu, što je za neke pacijente doživljaj koji davno nisu imali ili nisu imali u trijeznom stanju.

I ove srijede okupili smo 15 pacijenata i bivšeg pacijenta, sada apstinenta, gospodina Željka, gitarista koji rado dolazi na naša terapijska druženja.

Kraljičin zdenac je dobio ime po narodnoj priči. Prema priči, jedne su godine usahnula sva vrela i zdenci u okolici, osim dubokog zdenca na Medvedgradu, kojim je tada gospodarila Crna kraljica. Narod je izmučen žeđu zamolio Kraljicu za vodu, koju je ona odbila dati. Tada je narod proklinjući tumarao po šumi punoj divljih zvijeri, došao pod gradinu i spazio vrelo, kojeg ranije nije bilo, a ono na Medvedgradu je presušilo.

O svom osobnom iskustvu i osjećajima kroz koja su prolazili govore i sami pacijenti.

Vesna Mitrović, socijalna radnica

Put prema gore

Tog sam se jutra probudio neobično raspoložen. Ništa čudno jer se tako budim već neko vrijeme. Otkad sam na liječenju, takva su jutra sve češća, euforična i sunčana.

Dogovorili smo se da idemo na izlet. Napokon je stigao taj dan. Kraljičin zdenac, i to još prema Sljemenu. Pa tko će doći do gore? Ekipa se začudila kada sam rekao da ne znam gdje je to i da se vjerojatno ne sjećam jesam li uopće bio gore. Sama pomisao lagano me učinila pozitivno nervoznim. Odlazak u prirodu nakon dugo vremena, trijezan i bistre glave i to s osobama s kojima sam dijelio sate i tjedne, dobre i loše.

Na prvi pogled jednostavne stvari i jednostavni trenuci mogu promijeniti osobu poput mene. Priroda, šuma potok, cvrkut ptica, pa čak tu i tamo blatnjav šumski put. Sve ono što nisam zapažao tokom dugogodišnjeg lutanja i što mi je bilo tako blizu. Samo da sam jednom okrenuo glavu lijevo ili desno, skrenuo i nastavio hodati. No pustimo to. Nakon hodanja i šetnje po šumskim puteljcima, za koje nisam ni sam siguran koliko je trajalo, stigli smo gore. Zavalili se na klupe, a gospodin s gitarom koji nam se pridružio na početku puta, počeo je svirati svima nama poznate pjesme. Koliko je samo malo potrebno da se grupa različitih ljudi s istom poveznicom pretvori u nešto jedinstveno. Lijep osjećaj nakon dugo vremena! Naizgled obična grupa ljudi, za slučajne prolaznike.

A ja? Da, bio sam sretan, na drugačiji i noviji način i sviđalo mi se! Bio sam slobodan, bio sam neopterećen, bio sam opušten, bio sam s ljudima do kojih mi je stalo i s kojima se dobro i ugodno osjećam. I bio sam trijezan.

Prekrasan i najkvalitetnije iskorišten dan i slobodno vrijeme. Koliko je malo potrebno da čovjek bude ispunjen i sretan!

Ž. K.

Oproštaj od prijatelja

Bio si mi prijatelj, oslonac u životu, rame za plakanje, moj rukohvat. U mojim osobnim tragedijama dizao si me na noge i nisi dozvolio da potonem, jer si znao da sam potrebna mojoj kćeri i majci i da se moram boriti za njihov život.

A tada, kada si se teško razbolio, nisam ti mogla drugačije pomoći, osim posjetama tebi i pričanjem glupih šala da bih te nasmijala. Bio si vječni optimist koji je govorio da još mora puno toga učiniti u životu, ali okrutna smrt te oduzela voljenoj supruzi, djeci i majci.

Dragi Branko - Braco, ja sam izgubila voljenog i iskrenog prijatelja, ali prava prijateljstva vječno žive u srcu.

Neizmjerno ti hvala i vidimo se tamo u nebesima.

Nada Rakočević, KLA „Lidija Paszko“, Zagreb

◄ strana 14

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 17-20

početna

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES